Peugeot 208 Active 1.4 e-HDi
Fotoğraflar: Batuhan Kıran
Peugeot son yıllarda fark edilir bir kalite hamlesi içinde. 207′nin üretim ömrünü tamamlamasının ardından gelen 208, 308, 508, 5008 ekolüne sadık olabilmeliydi. Ama Peugeot bununla da yetinmemiş, segmente damgasını vurabilecek bir otomobil üretmeyi hayal etmiş. Fransız üretici için zaten 1960′ların 203′ünden başlamak üzere 2 Serisi hep çok önemli olmuştur. Bu otomobilin Peugeot’nun 2 Serisi içinde sahip olduğu fark daha ilk bakışta anlaşılır türden, yüksek kalite hissiyle algılanıyor hemen. Diğerleri hızlıydı, pratikti, ekonomikti ama kalitesizdi gibi değerlendirilmemeli ama bu kez kalite belirgin olarak daha ön plana çıkmış. Ama buna karşın hanesinde giderek büyüyen bir zarar ve sesi giderek yükselmekte olan tehlike çanları var… Bu da 208 gibi çok satması beklenen bir modelin omzundaki yükü artırıyor.
208 model gamının tam orta seviyesinde yer alan Active 1.4 e-HDi, bu nitelemeyi güç, donanım ve fiyatına borçlu. 31.400 TL’den başlayan 82 HP gücündeki Access 1.2 VTi ile başlayan Peugeot 208 ailesi, opsiyonlar hariç 50.467 TL’ye satılan 92 HP’lik top model 1.6 e-HDi ile araya konumlandırılmış, mantıklı bir şehir otomobili. Önemli donanım artıları var ama ulaşılabilir rakamlarda; 45.868 TL’ye satın almak mümkün.
Peugeot’nun son dönem modelleri 5008 ve 508′de hakim olan modern tasarım çizgisi, küçük hatchbacke uygulanırken zarafet ve dinamizm, aynı potada eritilebilmiş. Burundaki “aslanın” altında yazılı Peugeot yazısından agresif far tasarımlarına, elit ön ızgaradan kas yapmış siluete kadar genel bir şıklık dikkat çekiyor. Ön camın tacan sacıyla buluştuğu noktada başlayan belli belirsiz bombe, tavanı aşarak tavan spoylerinde son bulan aerodinamik bir “trick”! Pek de dikkat çekici olduğunu söyleyemeyeceğim! Arka aydınlatma grubuysa özgün olabilmek uğrunda bir hayli zorlama görünüyor ama genel toplamda otomobil yeterince modern tasarımlı.
Otomobilin kabininde en dikkat çekici özellikler sürüş pozisyonuyla ilgili. Renault yedek parça deposundan alınmış hissi veren ön koltuklar, ne kadar alçaltılırsa alçaltılsın, sürücüyü yüksek sürüş pozisyonuna mecbur kılıyor. Buna karşılık direksiyon da ne kadar yükseltilirse yükseltilsin alçakta kalıyor. Bunun sonucunda da sürücü zaten küçük çaplı olan direksiyona yukardan bakarken göstergeleri de simidin içinden değil, yüksekten izliyor! Audi R8’den fazlasıyla esinlenilmiş gibi duran göstergelerin her koşulda kesintisiz görülmesi açısından önemli olduğu bir gerçek ama bu yeni kurulumun seveni kadar sevmeyeni de olacaktır. Ben pek arasındayım. Koltukların oturma alanları ve diz mesafeleri aracın boyutları dahilinde normal. Keza bagaj kapasitesi de yeterli.
Otomobilin kabininde, selefi 207’ye göre kalitenin artırıldığı ve aynı seviyede korunduğu bölümler var. Tabii bir de 206’dan beri vazgeçilemeyen sinyal/silecek kolları ve 307’den beri vazgeçilemeyen cam ve ayna kumandaları!
Öncelikle genç kullanıcıların çok hoşlanabileceği ekran üzerinde akıllı telefonlardaki gibi parmağı kaydırarak yapılabilecek düzenlemeler, radyo ayarları, Bluetooth özellikleri ilgi çekebilir. Hatta onlar modern zamanların müzik dinleyicileri oldukları için download edecekleri birkaç şarkı da onlara yetebilir. Ne var ki, her ne kadar genç bir otomobil olsa da 208’e sahip olabilecek daha üst yaş grubu kullanıcılarına pek pratik gelmeyebilir. Genç müşteri profili, akıllı telefonlarından müzik aktarımı yapıp dinlemeye başlamışken ikinci grubun CD çaları ortalıkta bulamayıp sinirlenmesini de normal karşılamak gerekiyor! Çünkü Peugeot 208′in gelişmiş dokunmatik arayüz ekranına karşılık CD çaları torpido gözünde gizli! Boyu yeterince uzun olmayan bir sürücünün tek başına yolculuk yaparken otomobili durdurmadan CD değiştirmesi imkansız!.. Bunlar başka modern tasarımlarda pek rastlayamayacağınız sıkıntılı unsurlar, doğrusu Peugeot ortayı bulamamış!
Motor haznesinde Fransız üreticinin uzun zamandır kullanmakta olduğu DV4 motorun C serisi yer alıyor. İlk olarak Peugeot 307’de kullanılmış olan bu motor, robotize elektrohidrolik şanzımanla kombine. Turbo beslemeli ve intercooler soğutmalı motor, yakıt ekonomisi öncelikli olarak uzun seçilmiş vites oranları aracılığıyla 208’e bir şehir otomobili için yeterli sürüş performansı sağlayabiliyor. 1750 d/d’den itibaren elde edilebilen 160 Nm’lik tork çıkışı, ilk hızlanmalarda istekli çekiş hissettirse de fabrika verilerine göre 100 km/s’ye ulaşmak 16.2 saniyeyi buluyor! Makul seviyede dizel gürültüsüne karşılık sarsıntısız sürüş vaat edebilen bu motor, sessiz çalışan mekanik aksamla yeterli yolculuk kalitesi sağlıyor. Peugeot 208 ile yaptığımız 3 günlük sürüş, genellikle yakıt ekonomisi odaklı oldu. İstanbul trafiğinde Start Stop sistemi devrede 3.8-4.1 litre arasında seyreden ortalama tüketim değeri, 208 1.4 e-HDi’yi bir cimri olarak nitelememizi sağlamaya yetti. Uzun yolculuklardaki sabırlı kullanımlarda 3.5 litre altı denenebilir. Çünkü 208 1.4 e-HDi, isteseniz de çok yakıt harcayamayan bir otomobil!
Genel olarak “Fransız karakteri” olarak nitelenen konfor özellikleri sunan otomobil, yumuşak sürüş özellikleri sağlıyor. Süspansiyonun darbe emişi başarılı, çalışması sessiz. Otomatikleştirilmiş genel şanzımanların rahatsızlığı olarak vites değişimlerindeki “esnemeleri, kasılmaları” gayet belirgin olan otomobilde sunulan yokuş yardım sistemi sayesinde 5 saniye boyunca geri kayma problemi yaşanmıyor! Gelinen noktada çok sayıda markada üretim maliyetleri ve egzoz emisyon normları kaygıları, insanların otomobil kullanma alışkanlıklarını değiştirmiş bulunuyor! Bu arada otomatikleştirilmiş vitesler, direksiyondan manuel olarak da kullanılabiliyor. Virajlarda başarılı tutunma özellikleri gösteren otomobil, parke taşlı yollarda bile kabin konforunda sıkıntı yaratmıyor. Ama kalkışlarda arkaya esnemeler, frenajlardaysa öne yığılmalar gözleniyor. Vites değişimleriniyse ne siz sorun ne ben söyleyeyim☺
(+) Düşük yakıt tüketimi, zengin donanım, fiyat
(-) Oturma pozisyonu, direksiyon açısı, gizlenmiş CD çalar
Peugeot 208 1.4 e-HDi
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1397
Motor gücü (HP): 68 HP/4000 d/d
Maksimum tork (Nm): 160 Nm/1750 d/d
Vites kutusu: Robotize otomatik
Maksimum hız (km/s): 163
0-100 km/s hızlanma (sn): 16.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) lt/100 km): 4.4/3.4/3.8