Reklam

Renault Taliant 1.0 tce Xtronic Touch

 Renault Taliant 1.0 tce Xtronic Touch
Reklam

Talepler arzı şekillendirir ya hani, Taliant da tam bunun kanıtı işte. Bir tarafta “tutkusuz” hizmet aracı Dacia seviyesine inmek istemeyen profil, bir tarafta karlı Dacia stratejisinden vazgeçemeyen üretici, ortayı Taliant’ta buluyor ve bulacak. Bir diğer elde de yüksek olasılıkla arkası gelmeyecek Megane Sedan nedeniyle en büyük rakibe boş bırakılmamak istenen kompakt sedan pazarı var. Hem daha alt seviyeden türetilmiş bir modelle o rakibe darbe hedefi var ortada! Megane Sedan gibi pahalı bir otomobil, müşteriye de maliyetli geliyor, Egea gibi iddialı bir modele en azından fiyatta boyun eğiyor. Taksi pazarında da teslim olmamak lazım. Renault yine her zamanki gibi iyi bir stratejist olduğunu kanıtlıyor. Bir taşla kuş sürüsüne tedirginlik salmak bu! Konu çok dağılmadan Taliant’ı değerlendirmeye geçelim ama hala Megane Sedan’ın muhtemel geleceğini merak ediyorsanız da yazının sonunda okursunuz.

“Vardan var edilen” ve hatlarıyla adeta sıkıştırılmış Megane olduğunu düşündüren bir otomobil Taliant. İlk gördüğüm da anda ağzımdan kısa ve net “Dacia Clio” yorumu dökülüvermişti. Clio’nun, daha doğrusu Symbol’ün doldurduğu ömrü, ileri Dacia ekipmanlarıyla geleceğe uzatmak OYAK-Renault’nun yaptığı… Yeni bir otomobil olduğunu hiç düşündürmedi yani. Zaten kökenleri Dacia Logan olan, Renault Symbol olan bir “ilerleme”…

Renault’nun Megane ve Talisman ile başlayıp Clio ile süren tasarım ekolünü devam ettiriyor Taliant yüzünde. Daha seçilen renklerden başlayarak selefinde bulunmayan kalite algısını yaratmak istendiği çok belli. Dacia Logan’ı da taşıyan CMF-B platformu üzerinde geliştirilen Taliant, Megane Sedan’dan (4632 mm) 236 mm kısa, Symbol’den (4346 mm) 50 mm uzun. Aks mesafesi de Symbol’den 15 mm uzun. İç hacim belki en az Symbol kadar geniş ama 628 litrelik bagaj kapasitesi, 118 litrelik fazlasıyla otomobilin hafif taşımacılık için tasarlandığını netleştiriyor! Bagaj içindeki separatörlerden de söz etmeden olmaz, gayet işe yarayan bir aparat. Ama gövde formu, özellikle arkadan bana biraz BMW 1 Serisi Sedan’ın orantısız havasını da solutmadı diyemem.

Daha önce güncel Dacia modellerinden bir ya da birkaçını kullandıysanız, olmadı takside denk gelsiyseniz, Taliant’ta hiç yabancılık çekmezsiniz. Yok, Dacia’nın içinden geçmediyseniz sizi bu küçük sedanda birçok yenilikçi ekipman bekliyor denilebilir. Sandero’nun kapı kolçakları ve kokpitinden geçen sentetik tekstil kuşaklar, bol düğmeli direksiyon simidi, Sandero’nun yanı sıra Juke ve Captur’da da gördüğümüz yuvarlak havalandırma kumandaları, ön koltuk kafalıkları ve tabii ki içeriği değişik olmakla birlikte dokunmatik 8 inçlik ekran hep daha önce tanıştığımız donanımlar. Bu kadar eşi dostu bu yeni otomobilde bir arada görmek güzel, yabancılık çekmiyorsunuz, hiç yeni bir parça eklemeden Alliance raflarından yeni bir otomobil oluşturulabildiğini takdir ediyorsunuz. Bunun adı Renault’nun maliyet zaferi! Kabin, segmentine göre makul kalite ve işçilik gösterisine sahne oluyor. Ha opsiyonel ekranı almazsanız, ücretsiz olarak sunulan R&Go aplikasyonu indirerek, ön konsoldaki bölmeye yerleştirilen akıllı telefon otomobilin multimedya ekranı gibi kullanılabiliyor. Böylece müzik, telefon, navigasyon ve araç bilgileri, bu uygulama üzerinden görüntülenebiliyor. Bu da Renault’nun kıyağı! Kabinde boyutlar ve mesafeler de gayet tatminkar. En azından Symbol’den daha iyi! Ön koltukların arkasındaki açılır kapanır sehpalar içecek değilse de dijital oyuncaklar taşıyabilecek kapasitede.

Taliant’ın mütevazı motorunu da tanıyorsunuz, Renault Captur’dan Nissan Juke’a, Dacia Sandero envai çeşit Alliance marka ve modelinde gördüğümüz ve göreceğimiz turbo beslemeli üç silindirli enerji kapsülü. Ateşli ama tabii gücü yettiğince! Aslında geçmişi detaylı incelense sanki Mercedes-Benz’in smart’ta kullandığı motora kadar uzanacak gibi geliyor bana. Hızlanmalar hafif kasaya rağmen seri ve istekli değil, şanzıman salıvermiyor, çıkan enerjik sese aldanmayın, ivmelenmek zaman alıyor. Sollamalarda önünüz açık, görüntünüz net değilse hiç maceralara kalkışmayın derim, Taliant çırpınsanız da gideceği kadar gidiyor. Haddini aşmasını istediğinizdeyse size tüketim silahını doğrultuyor. Ama yine de gitmiyor, daha çok gaza basıyor daha çok tüketiyorsunuz. Durumu kabullendiğiniz sürüşlerde yolculuklarınızı kabul edilir düzeyde benzin sarfiyatıyla tamamlayabilirsiniz. Ha motoru küçümsüyor değilim, bilakis, üç silindiriyle hacmine göre turbo desteğiyle eski 1.6 litrelik Renault K7M motorlarının ürettiği torku üretiyor. Ama şanzımanda iş yok!

O konuya da gelince… Renault, Nissan, Dacia, Mitsubishi ve Lada’yı bir araya toplayan Renault Grubu, Alliance’ın çok sevdiği Xtronic kademesiz otomatik şanzıman, test aracımızda da yer alıyordu. Renault ve Nissan’da üst versiyonlarıyla karşımıza çıkan sistemin sürücüye manuel vites değişim imkanı tanımayan alt versiyonu Dacia Sandero’dan sonra Renault Taliant’ta da elimizin altındaydı. Fazlalık olarak yokuş çıkarken yararlanılabileceği düşünülmüş L modu var ama pek bir etkisini göremedim. Xtronic CVT şanzımanın gaz emirlerine verdiği yanıtlar oldukça gecikmeli ve isteksiz. Manuel olsa biraz daha keyif alınabilirdi belki. Hatta olmuşken LPG’li versiyon olsun da gücü 100 HP’ye çıksın bari! Ama zaten saydığım otomobillerde zaman geçirip biraz da yol aldıysanız, hangisini kullandığınızı anlamanız imkansız, Taliant’ta o derece kayıp özgün kimlik.

Doğruya doğru, bu segmentte, zaten hele bir de sedansa fazla sürüş niteliği ve zevki beklememek lazım, bunlar hep hizmet aracı. Bagajından belli değil mi? Taksiciler ve filolar işlerini “hesaplı” görmek için ilgi göstereceklerdir. Bireysel kullanıcıya gelirsek, sınırlı bütçeyle Joy değilse de Touch, ödenen paraya göre kamerasından ESP’sine epey bir donanım özelliği sunuyor. Ama dediğim gibi sürüş zevki, yalıtım, performans hep ödenen para kadar. Symbol’e ve Logan’a göre hacim, kalite, donanım gibi konularda (ön park sensörü bile var!) göreceli sıçrama yapılmışsa da beklentiyi yükseltmemekte yarar var.

Sürüş nitelikleri Symbol’den bir tık ileri gitmişse olabilir ama arka kısım anlamsız zorlamalarda, özellikle de boşken kopmaya müsait, doluyken zaten ivmelenmeler ağır çekim! ESP varsa da çalışmasına pek gerek bırakmayın. Süspansiyonun darbe emişleri de zayıf. Kısa sert kasislerde zıplıyorsunuz, yoldaki şeritleri de ses dinleyerek bakmadan sayabilirsiniz!

Ha yazının başında söz ettiğim Megane Sedan ne olacak derseniz, çok güçlü kaynaklarımıza göre Alliance grubunda kompakt sedan işi Nissan’a yıkılacak. Geliştirilmekte olan global C sedan, farklı pazarlarda hem Nissan hem Mitsubishi hem de Kore pazarı için Samsung logoları taşıyacak. Bakarsınız Güney Amerika ve Türkiye gibi vazgeçilemeyen pazarlarda ızgarasına Renault elması da monte edebilirler. Ama ne fiyatla, tanrı bilir! O yüzden Taliant Renault için çok önemli bir model olacak.

+ Rahat sürüş

+ Büyük bagaj

+ Arka koltuk sehpaları

+ Donanım

– Ağırkanlı hızlanma

– Yavaş şanzıman tepkileri

– Cılız iç aydınlatma

– Geri görüşü kısıtlayan üst stop

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 999

Motor gücü (HP/d/d): 90@4500-5000

Maksimum tork (Nm/d/d): 142@1750-3750

Vites kutusu: CVT otomatik

Maksimum hız (km/s): 169

0-100 km/s hızlanma (sn): 13.9

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.5/5.1/6.1

Ağırlık (kg): 1212

U/G/Y (mm): 4396/1848/1501

Aks mesafesi (mm): 2649

Bagaj hacmi (lt): 628