Yeni 208

Renault ZOE Zen

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
Electric Barbarella filminde Jane Fonda’nın başrolünde yer aldığı 1968’in kült filmi Barbarella yola indi, gerçek oldu. %100 elektrikli ZOE’yle mesafe hayli sınırlı olsa da bedava dolaştık.
Gayet normal görünüyor, i3 ya da Twizy’yi düşününce.. Clio ile ortak platform üzerinde geliştirilmiş bir otomobil ZOE. Sadece biraz daha uzun ve tabana bataryayı yerleştirebilmek için zorunlu olarak 10 cm kadar daha yüksek. Yoksa genişlik ve aks mesafesi hemen hemen aynı. Fluence ZE, Twizy ve Kangoo ZE’den sonra Renault’nun dördüncü elektrikli modeli. Belli ki bu ürün gamı daha da genişleyecek.

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
Kabin masaj stüdyosu kıvamında ferah. Seçilen renkler, küçük alanda geniş mesafeler, hepsinin üzerine bir de ferahlatıcı koku salımı… Alın zşne Zen Budizmi! Camların küçük tutulmuş olması ısı izolasyonu amaçlı. Diğer bir deyişle elektrikle çalışan kaloriferin daha az kullanılması hedefleniyor. ZOE’de birçok unsur tasarruf üzerine kurulu. Kokpit, Clio’nun dijitalize edilmiş hali gibi. R-Link’ten başlamak üzere tüm unsurlar dijital olarak yer alıyor. Ama kullanımın biraz karmaşık olduğu söylenebilir.
Kokpitteki en dikkat çekici donanımlardan biri kabini ferahlatan parfüm düzeneği. Bu konuda çilek kokan ilk Twingo’dan bu yana uzman olan Renault, son olarak Koreli modeli Latitude’da da benzer bir yöntem izlemişti. Şahsen kokudan çok memnun olmadığım için kolayca devre dışı bıraktım ama öndeki taksinin egzoz ya da LPG salımını koklamaktansa kabindeki ferah ambiansı desteklediği söylenebilir. Otomobilin minimalist kabini tabanı oluşturan batarya sayesinde eşiksiz düz zeminli. Kabin geneli gibi alt kısım da beyaz tonlarında. İyi görünüyor ama Türkiye gibi bir ülkede temiz tutmak zor olabilir.

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
Yüksek oturma pozisyonuyla otomobilden yola hakim olmak hiç zor değil. Kabin içi ölçüler Clio’dan biraz daha iyi. Yüksek oturma pozisyonuna karşın kafa boşluğu hala geniş kalıyor. Sürücü koltuğunda yükseklik ayarı yok. Şık otomatik vites koluna aldanmayın, aktarma direkt olduğu için o kolla sadece gidilecek yön seçiliyor. 338 litrelik bagaj hacmi, Clio’dan da Fiesta’dan da 208’den de büyük. Arka koltuk sırtlığı da tek parça halinde yatırılabiliyor. Ama sırtlık yatırıldığında dümdüz bir alan elde edilemiyor. Çünkü sırtlık, bataryanın üzerine katlanıyor. Bu da kullanışlılığı azaltıyor.

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
ZOE’nin ekonomi modunda 65 HP üreten elektrik motoru, normal modda 88 HP üretiyor. Elektrik motoru sürekli maksimum tork çıkışı olan 220 Nm’yi sağlayabildiği için ZOE çok çabuk hızlanıyor; 50 km/s’ye ulaşması 5 saniye sürmüyor. Ama 100 km/s ZOE için hayli yüksek bir hız, 13.5 saniyeyi buluyor. Çünkü 70 km/s civarında ZOE’nin nefesi tükenmiş gibi oluyor, gücü, ivmelenme isteği azalıyor.

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
Viraj yetenekleridir, süspansiyondur, frendir, konfordur, Euro NCAP’ten 5 yıldızla tescilli güvenliktir, hepsi makul düzeyde mevcut… Direksiyon biraz oyuncak misali hissiz, ama yönlendiriyor. 205/45 R17 ebatlı lastiklere ve tok ama konforlu süspansiyona sahip ZOE, Clio’dan daha iyi hissettiriyor. 290 kg’lık bataryanın zemini oluşturuyor olması zaten ağırlık merkezini neredeyse yere indiriyor, otomobilin bu nedenle yola sağlam bastığı hemen anlaşılıyor. Ama ZOE’de bunlar öncelikli konular değil. ZOE’nin önceliği bataryanın durumu. Bazı alışveriş merkezleri ve bazı Renault servislerinde şarj üniteleri kurulmuş olsa da İstanbul trafiğinde tedirgin olmamak -şimdilik- mümkün değil. Renault’nun vaadi 100 km olsa da 80 km’yi aşmak pek mümkün olmuyor. Soğuk havanın da payıyla azalan menzilin İstanbul şartlarında Türk insanından kabul görmesi için çok özel durumlara sahip olması gerekli. Yoksa insanımızdan ZOE’nin menzilini korumak için kalorifer, klima, silecek, radyo gibi ekipmanlardan tasarruf etmesini beklemek biraz hayal, farkındayız.

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
Batarya teknolojisi Nissan Leaf ile aynı olan otomobile enerji nakli, burundaki iri logonun altından yapılıyor. Twizy’nin aksine ZOE şebekeden şarj edilemiyor. Ama ülkemizdeki elektrikli otomobil sayısı arttıkça şarj ünitelerinin başında oluşabilecek “muhabbetleri” hayal edemiyorum! Elektrikli otomobil konusunda daha alınması gereken ciddi bir mesafe var. Otomobillerin sunduğu menzil ve tabii şarj istasyonları konusunda. Yüksek hıza ulaşma çabaları azalan şarj olarak göstergeye yansıyor. Zaten elektrikli otomobillerde sürücünün bir gözü daima şarj durumunda olmak ve buna paralel gaz pedalına sayılı basmak zorunda. Çünkü kalan menzil kritik düzeye indiğinde trafiğin tıkanmaması, yokuşlarla karşılaşılmaması, ani bir plan değişikliği olmaması için bilinen dualar okunmaya başlanıyor!

Renault ZOE Zen www.e-motoring.com
ZOE kullanırken aslında bir otomobilin nasıl kullanılması gerektiğini öğretiyor. Gaz emrini ancak gerektiği kadar vereceksiniz, otomobili “akıtmayı” bileceksiniz, boş yere enerji harcaması yapmayacaksınız. Yapınca zaten otomobilin bütün albenisi yok oluyor. Yerini kaygı alıyor. Gaz emri kesildiğinde dinamo mantığıyla deselerasyon sırasında şarj başlıyor ama bundan fazla medet ummamakta yarar var. 2 km kesintisiz yokuş inildiğinde kazanılan 1 km, 3-4 otomobilin arka arkaya geldiği ilk mini sıkışıklıkta kaybolup gidiyor.
Tüm elektrikli otomobiller gibi ZOE de motor sesi yaymadan hayalet gibi sessiz sedasız ilerliyor. Kullanımı zevkli ama bambaşka bir ulaşım modeline modeline alışak için zaman ve en önemlisi altyapıyla gelecek güven gerekiyor. Maksat ekonomi ise otomobilin fiyatı Clio dizel ya da Clio 1.2 ile yaklaşık düzeyde. Ama ZOE’de fiyata ek olarak bir de ayda 100 Euro’luk batarya kirası var.
Son söz: Henüz tam otomobil değil.

+ Akışkanlık
+ Ferah kabin
+ Konforlu ve akıcı sürüş
+ Kabin ferahlığı
+ Malzeme kalitesi ve zengin donanım
– Yetersiz menzil
– Feminen tasarım
– Düşük performans
– Perdelenen ön çapraz görüş
– Fiyat, batarya kirası

Renault ZOE Zen
Yakıt tipi: Elektrik
Motor gücü (kW/HP): 65/88@3000-11.300
Maksimum tork (Nm): 220/250-2500
Maksimum hız (km/s): 135
0-100 km/s hızlanma (sn): 13.5
Tüketim/Menzil: 100 km
Ağırlık (kg): 1503
Şarj süresi: 1 saat (trifaze 32A) 30 dk (trifaze 63A)
Batarya ağırlığı 290 kg
U/G/Y (mm): 4084/1511/1562
Aks mesafesi (mm): 2588
Bagaj hacmi (lt): 338/1225
Fiyat (TL): 66.500 (batarya hariç)