Reklam

Skoda Scala 1.5 TSI DSG Monte Carlo

 Skoda Scala 1.5 TSI DSG Monte Carlo

VW’nin sektördeki ağırlığını elektrikli kulvarlara taşımaya başlamasıyla beraber ülkedeki eko-politik havayla da örtüşerek iyice öne çıkan Skoda markası, her yeni modeliyle daha da dikkat çekiyor. Markaya olan talep rakamlar bir yana, trafikteki yoğunluğuyla da fark edilmeyecek gibi değil. Çek üreticinin Fabia ile Octavia arasında konumlandırılmış ve uzatılmış aks mesafesiyle B segmentinden C’ye doğru taşan beş kapılı modeli Scala, 2023 yazında geçirdiği makyajın ardından modelin final yıllarına en güçlü haliyle girmişti. Öyle ki 2646 mm’lik aks mesafesi, güncel VW Golf’e kıyasla 12 mm daha uzun! Geçmişin Skoda Rapid’nin station versiyonu Spaceback’in devamı olarak niteleyebileceğimiz Scala, tam station değilse de uzatılmış hatchback gibi nitelenebilir.

Test için aldığımız Monte Carlo versiyonu, uzatılmış MQB A0 platform üzerinde VW Polo Mk6 ve Seat Ibiza Mk5 modelleriyle kardeş kimliği taşıyor. Dışarıdan bakıldığında 5 kapılı uzunca bir hatchback gibi görünen otomobilin alt yapısıysa ona tam bir sleeper kimliği kazandırıyor. Türkçeleştirirsek kuzu kılığında bir kurt! Çünkü otomobilin motor ve yürüyen aksamı Polo GTI’dan farklı değil. Minik gövdenin altında 150 HP’lik TSI motor, istenirse kendi çapında bir canavara dönüşebiliyor! 7 ileri DSG otomatik şanzımanla 250 Nm’lik torka yaslanarak 150 HP’lik etkileyici performanslar elde edilebiliyor. 5000 ve 6000 d/d aralığında 150 HP’lik güç çıkışı sağlayabilen turbo beslemeli dört silindirli motorun asıl hüneri ise 250 Nm’lik tork çıkışını 1500-3500 d/d arasında sürekli verebilmesi. Bu da alt devirlerden itibaren diri kalkışlar ve dolu performans anlamına geliyor. Zaten 8.2 saniyelik 0-100 performansı da bunun göstergelerinden. 220 km/s maksimum hıza kadar tırmanabilen Scala Monte Carlo, test sürüşümüz süresince 6.5-7.0 litre aralığında benzin tüketti.

2023 Ağustos ayında, Kamiq’in tasarım çizgisinde makyajdan geçirilerek tazelenen Scala, Monte Carlo versiyonunda teknik özellikleri kadar donanımıyla da serinin en üst versiyonu olarak yer alıyor. Çek üreticinin Mlada Boleslav tesislerinde üretilen otomobil, Avrupa pazarında da ekonomik ve kullanışlı kimliğiyle en çok satanlardan biri. Scala’nın tasarım çizgisinde VW Group’a ait olduğunu hemen hissettiren ama Skodasal detaylarıyla farklılaşan özellikler göze çarpıyor. Burunda Octavia’da da karşımıza çıkan BMW benzeri bir ızgarayla öne çıkan güçlü duruş, profilde yakın hatlarla kendisini gösteriyor. Burunda kristal formlardan oluşan Full LED Matrix ön far grubu, Scala’nın dinamik ve keskin çizgilerini vurgularken sürücünün görüş performansını da artırma iddiasında. Tamponlardaki petekli detaylar aslında dışa taşmış pençeler gibi otomobilin sahip olduğu gücü belli ediyor. Tamamı LED arka aydınlatma grubunun arasındaki Skoda yazısıyla, Çek marka da güncel trendden geri kalmıyor! Modelin donanımına ait bu performans detayları, 18 inçlik gösterişli jantlarla destekleniyor. Arkada yer alan tavan spoyleri de motorun 150HP’lik gücünü destekleyen aerodinamik unsurlardan biri.

Skoda’nın kendine özgü detaylarından kapı içinde gizlenebilen şemsiye ya da bagaj kapağı elciği bir kenara, bu otomobilde çok ilginç bir mekanizma var. Kapıları açtığınız zaman kenarları duvara ya da yandaki araçların kapısına çarpıp da hasarlanmasın diye koruyucular açılıyor. Ülkemizde de sıkça rastladığımız kapı açıp kapatmayı bilmeyenler için çok ince bir detay! Cam tavanla ferah bir havası olan kabinde alıştığımız üzere VW ergonomisi hakim. Karbon kevlar “esintili” deri ön panel ve kapı içleri çekici, modern bir stil yaratırken döşemedeki seriye özel kırmızı şeritler öne çıkıyor. 3 kollu perfore deri kaplı spor direksiyon simidi, çelik pedallar ve siyah tavan döşemesi, sürüşten aldığınız keyfi artıracak dinamik bir atmosfer yaratıyor. Altı düz deri kaplı direksiyon, Scala’nın da Skoda’nın RS modellerindeki kadar ateşli görünmesini sağlıyor. Deseniyle karbon kevlar havası verilmiş kokpit üzerindeki iki ekran, sürüşe, konfora ve havalandırmaya ait tüm takip ve ayarların yapılabildiği kısımlar. Gösterge tablosu 10.25, infotainment ekranıysa 8.25 inçlik. Gösterge tablosu görevi yapan 1280×480 piksel çözünürlüğe sahip yüksek kaliteli dijital gösterge paneli, araç durumu, yol bilgileri ve araç sistem opsiyonlarını yönetmek gibi ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgilere sürüş esnasında kolayca erişmemizi sağlıyor. Direksiyonun arkasındaki paddle shift elcikleri sayesinde vites değişimleri manuel olarak sportif ruhla değiştirilebiliyor. Bunlar gerçekten gerekli mi diye soranlara diğer onlarca modelde değilse de bu otomobilde, evet gerekli diyebiliriz. Çünkü öyle göstermese de bu versiyon aile otomobili görünümlü -çaktırmadan- bir GTI! Baba dışındaki aile bireylerine özünü belli etmeyen küçük çaplı bir performans makinesi! Direksiyon kolonundaki hız sabitleme elciği ise, VW Polo ve diğer bazı VW Grubu modellerinden tanıdık. Klimanın dijital olduğu otomobilde birçok elektronik destek ekipmanı da sunuluyor. Araçtaki hava kalitesini anlık olarak izleyen ve polen ile ince toz partiküllerini %99’a kadar filtreleyen Aircare teknolojisi sayesinde, kabin içindeki havanın her zaman taze kalması hedefleniyor. Ayarlanabilir iki renkli ambiyans aydınlatma, kabinin rengini değiştirebiliyor. Scala’da telefonunları kablosuz şarj edebilmek için kablosuz şarj ünitesine ek olarak, önde ve arkada ikişer adet olmak üzere tüm yolcuların aynı anda kullanabileceği USB-C şarj girişleri sunuluyor.

Peki, otomobilin alt yapısı, motorun gücüne ne kadar uygun? VW Polo GTI ile benzer yürüyen aksam elemanlarına sahip olan Scala Monte Carlo’da arkada kullanılan alüminyum burulma çubuklu süspansiyon elemanları, usta sürücülerin ellerinde çok kollu süspansiyona gerek bırakmadan virajlardaki tutunmayı performans seviyesine taşıyor. Hızlı babalar, ailelerine hissettirmeden seri ve gaz kesmeden sürüşler gerçekleştirebilir. Scala’daki alüminyum pedal seti ve mekanik el freni kolu da performans kimliğini vurgulayan detaylar. Scala Monte Carlo’da ön yarı sportif, arka yarı aile tipi! Yanal destekleri yüksek ve entegre kafalıklı -sürücü tarafı elektrik ayarlı- ön koltukların yanı sıra arkada yolcuları rahat ettiren geniş diz mesafesiyle bir aile otomobili kimliği öne çıkarılıyor. Arkada oturanların huzurunu kaçıracak hiçbir donanım yok! Hatta, tablet ya da telefon yerleştirmek için tutucu aparat bile sunulmuş! Ama genel toplamda düşük yanaklı lastiklerden dolayı süspansiyon konforu kimilerine biraz diri ve sert gelebilir.

Otomobilin süspansiyon ve sürüş karakteri, vites konsolundaki düğmeyle Eco, Normal, Sport ya da tercihe göre ayarlanarak değiştirilebilir. Koltukların arkasındaki 467 litrelik bagaj alanı, hatchbackler için büyük, station wagonlar için küçük ama arada kullanışlı bir değer. Tabii ki koltuk sırtlıklarının yatırılma olanağı da var. O zaman hacim 1410 litreye kadar genişliyor. Bagajı örten panzidotun altında küçük eşyalar için ağ da sunulmuş. Hem aracın içinden hem de dışarıdan tek tuşla açılıp kapanabilen elektrikli bagaj kapağı sayesinde bagajınızı açıp kapatmak ve yükleme yapmak çok daha kolay. Arka tamponun altında ayağı dolaştırarak bagaj kapağını hiç dokunmadan kapatabilme imkanı da var. Çok yönlü çok kullanışlı zevkli bir otomobil.

 

 

 

Skoda Scala’da birçok elektronik sürüş asistanı da görev yapıyor. Araç bir engele çarpmak üzereyken otomatik olarak fren yapan park destek sisteminden, farların karşıdan gelen araçların sürücülerin gözlerinin rahatsız etmemesi için ışık şiddetini ayarlayan matrix far asistanına, şerit takip sisteminden şerit değiştirme asistanına adaptif hız sabitleme sisteminden yaya algılama özellikli ön bölge frenleme asistanına eksik yok. Tabii bu kadar zengin donanımlar 2.000.000 TL’lik fiyatıyla Skoda’yı o geçmişin çok ekonomik otomobil kimliğinden çıkarırken konfor ve güvenlikte üst seviye modeller arasına dahil ediyor. Elbette bu fiyata 150 HP’lik motorun sağladığı performans da dahil!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir