Subaru BRZ 2.0R 6AT

 Subaru BRZ 2.0R 6AT

Subaru BRZ 2.0R 6AT www.e-motoring.com
O 1993’ten 2003 yılına kadar Impreza gövdesinin en can alıcı, en ışıldayan, en önemli unsuru vardı ya… Aslında Accent kıvamında bir gövdeden tartışılmaz bir ralli ikonu yaratan, hani o Subaru realitesini yaratan! Düşünün bakalım neydi o muazzam donanım? Üç rakamdan oluşuyor, bir tane daha olsa eminim ki birçok otomobil tutkununun banka kartının şifresi olurdu! Kolay ve hızlıydı zira. Kaput ve kapılara “not düşülmüş” 555’den söz ediyorum. Uzakdoğu’nun gözde sigara markasının sponsorluk için etapları kasıp kavuran “araç giydirmesi”, ardında yıllarca ralli tarihinin en efsane pilotlarını taşımakla kalmadı, sanki otomobilin tasarımının bir unsuruymuş gibi akıllara kazındı o yıllarda. WRC tarihçesine yıldız pilot kavramını getirip Subaru World Rally Team otomobillerinin görkemli görünümlerine karakterini eklemişti 555. Bagaj içerden açılıyor muydu o yıllarda hatırlamayız ama içmediğimiz halde 555’in tiryakisi olmuştuk, unutmayız! Tabii ki sigaranın dumanıyla, ya da üç tane rakamla olmadı hiçbir şey ama böyle derin iz bıraktı State Express 555 işte. Nasıl unutalım Colin McRae, Carlos Sainz, Kenneth Eriksson, Petter Solberg, Tommi Makkinen ve diğerleri ralli tarihini yazarken… Böyle damardan girmemin elbette bir anlamı var, o yılların, o pilotların, o muhteşem otomobilin yarattığı Impreza coşkusundan bu yana Subaru cephesinde yaşanan en güzel şeyle karşı karşıyayız çünkü: BRZ. Hem de mavi! Kabuyl edin, onlar da damardan girmiş!
2008’de Toyota ile birlikte arkadan itişli bir otomobil hazırlığına giriştiği duyulduğunda büyük heyecan yaratmıştı Subaru. İkiliye bir de Toyota’nın Amerika’daki butik markası Scion eklendi sonra. Minik şehir otomobili Justy’de bile 4×4 sistemi sunma cesaretindeki Subaru’nun -o yıllarda sorunsuzluk kavramını aşan- Toyota ile birlikte geliştireceği deli coupe, merakla beklenmeye başlandı. Bekleyiş yılan hikayesine dönüyordu ki 2011 sonbaharında Scion FR-S ile yapıldı Los Angeles’ta. Süt kardeş olan bu üç otomobilden Toyota GT-86’nın test sürüşü, dergimizin ilk sayısına kapaktan girmişti, halen yayında okuyabilirsiniz.

Subaru BRZ 2.0R 6AT
Aslında aynı otomobil ama burada bir de dışardan bakınca görülemeyen Subaru ruhu var. Sizi (en azından beni) asla hayalkırıklığına uğratmayan, “bu fiyata böyle bir spor otomobil olabilir mi?” dedirten, kullandıkça güce ve metale olan hakimiyetinizle kişisel gurur katsayınızı yükselten bir makina bu! Aslında roadsterler için kullanılan bir tanım vardır, “eldiven gibi oturuyor” denir iyi roadsterler için, hah işte BRZ de öyle. Koltuğa yerleştiğiniz anda her şeyin olması gerektiği yerde olduğu doğal bir mimari olduğunu görüyorsunuz BRZ’de. Tabii ne kullandığınızı bilmek kaydıyla! Ayağınızın altında atmosferik beslemeli 200 beygir emir bekliyor sizden!
Kabin içi, bir spor otomobilin (ama gerçek spor otomobil) nasıl olması gerekiyorsa gerekiyorsa öyle. Önce otomobile inerek başlıyor her şey. Daha o an anlıyorum ki, bu laf olsun diye yapılmış hızlı bir versiyon değil, ciddi bir durum var. Son zamanlarda özellikle kabin kalitesini hayli düşük bulduğum Subaru modelleri arasından beni şaşkınlığa uğratırcasına bir dereceyle sıyrılıyor BRZ. Çeşitli Japon kötü huyları dışında size “keşkesiz” bir yolculuk sunacak bu kabin. Anısı büyük herhalde, Japonların asla vazgeçemedikleri antik çağdan kalma dijital saat, basitliğiyle belki de bir yaşam felsefesine işaret ediyor! Beğenmediğimiz deri kaplamaları “köpek derisi” diye adlandırırız, neyse ki köpekten köpeğe far var! Belki iyi bir Alman kurdu derisinden değil ama Çin’de de çorba yapılan eniklerden alınmamış bu deri, belli! Ama bu otomobilde konu ne bu tip “ıvır zıvırlar (!)” ne de arka koltuk diz mesafesi olmalı!
Önemli olan ivmelenmesi değil bu coupenin, direkt benzin enjeksiyonlu Subaru motorundan zaten ne bekliyordunuz ki! Ama bu geometriyle gösterdiği uyum, soluklanmadan sağladığı hızlanmalar, otomobili keyif verici madde kategorisine dahil edebilir. Güzel motor homurtusu, güzel gövde sesleriyle birleşiyor, özellikle toprak etaplarda, pardon yolda, kendinizi bir anda McRae zannedebiliyorsunuz!

Subaru BRZ 2.0R 6AT
“Subaru BRZ istemediğiniz kadar stabil bir otomobil” diye annenize yalan söyleyip biraz daha “kudurma” izni koparabilirsiniz belki ama gerçekte gazın ayarını bir lokma “iyilikten yana” kaçırdığınızda BRZ’nin arkası kopmaya başlıyor. Bu durumu önden kayma fotoğrafları eşliğinde “yol tutuşu kötü, kayıyor” diye tarif eden “otomobil broşürü yazarlarıyla” aynı kulvarda start almıyor değiliz ama bu otomobil genelde “yanlayarak” ilerliyor! Tercih meselesi, drift yapmanın genç nesil arasında bir mesele sayıldığı ortamda yine de ne kullandığını bilmekte yarar var, duyduk ki zapt edemeyen çok olmuş ki, BRZ servisten çıkıp e-motoring magazine’e epey gecikmeli geldi!
BRZ’nin stabilite kuralları eğlence odaklı yazılmış. Bana o daha konforlu bir otomobil olsa da Nissan 350Z’nin hiç kopmayacakmışcasına drift olanağı sağlayan kabiliyetlerini çağrıştırdı. Siz doğru miktarda konrtrayı verdiğiniz sürece gülücükler saçarak yanlayabiliyorsunuz! Otomobilin süspansiyonu bana GT-86’dan daha sert geldi ama sınırlı zamanlarda ikisini derinlemesine analiz etme imkanı pek de mümkün olmadı. Kimbilir belki o günün sertliğidir, belki Subaru sertliğidir, belki de gerçekten öyledir!
Subaru’nun farklı Impreza jenerasyonlarında yıllanmış, yıllandıkça güzelleşmiş 2.0 litrelik boxer motoru, 86’şar milimetrelik çap ve stroklarıyla kare yapısına direkt benzin enjeksiyonu eklenerek daha da yoldan çıkarılmış, sadece hızlı gitmeye değil aynı zamanda hızlı hızlanmaya adanmış. En güzeli de Honda S2000 gibi alt devirlerde kestirip üst devirlerde çığlıklarla uyanan bir makine değil bu, devir bandında insomnia yaşıyor ve yataktan sürekli çığlıklarla fırlayıp koşma azmiyle çıldıran bir motor bu. Özellikle elastisite dereceleri gözlerinizi yaşartabilir! Direksiyonu sıkı tutun, elinizden kaçmasın!

Subaru BRZ 2.0R 6AT Subaru BRZ 2.0R 6AT
Yaklaşık 1300 kg ağırlığı yönetmenin temel anahtarı arka akslara 6000 d/d üzerinde oturan 200 HP’lik güç ve 205 Nm’lik tork. Buyrun deneyin, arkadan kaydırmayana çikolata yok! Diyecekler çıkacaktır ki “neden hep bu drift meselesine odaklanıyorsun?”. Çünkü bu otomobille bir Maserati’deymişcesine “incileriniz dökülmeden” partiden partiye sekme imkanınız yok! Bu otomobil bir hayli sokak çocuğu! Elbette yine kapınızı açacaklardır ama direksiyona Maserati kullanıcısından daha hakim olduğunuzu bilerek!
Otomobilde yer alan tork konvertörlü otomatik vites kutusu şaşırtıcı derecede iyi ve uyumlu çalışıyor. Hani 1980’ler bitip 1990’lara başlarken bütün Japon otomobillerinde kullanılan en en eeen geleneksel otomatik şanzımanlar düşünün, işte onların manuel de kullanılabilen en sportifi var BRZ’de. Belki çift kavramalılar gibi pürüzsüz değil ama akıcılığı tekletmeden tıkır tıkır işliyor sistem. Sadece manuel vitesli kardeşine göre son hızda ciddi bir kayıp var. Bir son dişli meselesi… Ve şu direksiyon üzerindeki kulakçıklar… belki de en çok yakıştığı otomobillerden biri olmuş BRZ. Mantıklı düşününce bir M3’te ya da 911 Turbo’da kaç kişi hakkını vererek oynuyor o kulakçıklarla? Genelde vitesi D pozisyonu kilitleyip seyredilir gider, plastik ziyanı… İşte BRZ’de gönül rahatlığıyla oynarsınız ve karşılığını da coşkuyla çabuk çabuk alıyorsunuz. Bu kadar.
Ne mi tüketiyor? Bolca adrenalin, yoğun ter, salya vs… Bu formda bir coupede katalog bilgilerinde geçen 5.7 litreyi yazdığımda mutlu olacak bir okuyucu tipi için hazırladığımızı düşünmek istemiyorum e-motoring magazine’i…

Subaru BRZ 2.0R 6AT
Böylesine keyifli bir otomobilde frene basma isteği az yaşanıyor ama belirtmeliyim ki, daha iyi frenaj tepkileri görmüştüm. Eğer motor, süspansiyon, direksiyon tepkileri ve koltuk ayarları (!) yanında en zayıf halka olarak frenleri seçerdim, kesin!.. Mümkün olduğunca fren yapmayacak şekilde kullanmaya devam☺
Ha, takıldığım şeyler gayet komik oldu bu otomobilde. En az dijital saatin basitliği, direksiyonu saran derinin kalitesi kadar… Tipik bir Uzakdoğu takıntısı: kornanın tonu felaket:) Espri yaptım……. 121.800 liraya böyle bir otomobil bulmuşsunuz, kornayı da çalmayıverin…
(+) Katıksız coupe ruhu performans, sürüş zevki, kusursuz sürüş unsurları, dans eden arka akslar, fiyat
(-) Geleneksel Japon takıları (!), korna

Subaru BRZ 2.0R 6AT
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1998
Motor gücü (HP): 200 HP/7000 d/d
Maksimum tork (Nm): 205 Nm/6400-6600 d/d
Vites kutusu: 6 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 210
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 9.6/5.7/7.1
Ağırlık (kg): 1290