Toyota Avrupa Başkanı’ndan medyaya ayar!
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. üretimde 20. yıla ulaşmasının coşkusunu bugün yapılan bir törende 3,500 çalışanıyla kutladı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin Sakarya’daki üretim tesislerinde gerçekleştirilen 20.yıl kutlama töreninde konuşan Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Didier Leroy, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye çalışanlarına şu mesajı verdi; “Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik büyüme potansiyeline sahip olduğuna tamamen inanıyor ve buradaki Toyota çalışanlarının yeteneklerine güveniyorum. Bu tesisin yüksek rekabetçiliğine güvenerek, yakın bir gelecekte TMMT’nın üretimini arttırmasına yönelik karar alındı ve tam olarak bunun nasıl şekilleneceğine dair çalışmaları halen yürütüyoruz.”
Leroy, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ’nin 20. üretim yıl dönümü dolayısıyla fabrikada düzenlediği basın toplantısında, ekonomik gelişmelerin iyi olmadığı dönemlerden başarıyla geçmesini bildiklerini söyledi. Toyota Türkiye’nin, Toyota Avrupa açısından önemli olduğunu belirten Leroy, “Toyota Türkiye’nin en büyük gücü üstün kalitesi, Japonya’daki neyse Türkiye’deki aynı kaliteyi görüyoruz ve bundan da gurur duyuyoruz” ifadesini kullandı.
Leroy, asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, “Ben Türkiye’de 3. modeli üreteceğiz’ gibi açıklamada bulunmadım. Bazı basın organları 5-6 spekülasyon yapıyor. Bunlardan birisi tutunca ‘biz söylemiştik’ diyorlar. Toyota Türkiye’de üretimi belki 3 vardiyaya çıkartırız, belki de yeni bant açarız ya da başka model üretiriz. Bununla ilgili kararı henüz vermiş değiliz. Türkiye’de büyümek istiyoruz. Tesisler çok iyi. Türkiye, çok daha fazla ihracat yapabilir. Düşünme aşamasındayız, kararımız henüz netleşmedi. Kararımız netleştiğinde açıklayacağız” diye konuştu.
Toyota Türkiye’nin bir model üretirken ikincisini istediğini belirten Leroy, “İkinci modelde başarılı oldular. 3. model için isteklerini ispatlarlarsa olabilir” ifadesine yer verdi. Farklı modellerde araçlar olduğunu ancak üretim hacminin yüzde 80’inin 2-3 model üzerinden yaptıklarını aktaran Leroy, çeşitli markaların bazı modellerinin kendi ürünlerinde karşılığı bulunmadığını ancak kendilerinin planlarının farklı olduğunu söyledi.
“Gelecekte hibrid araçların önemi artacak”
Didier Leroy, “Gelecekte içten yanmalı motorlar piyasadan çekilecek mi, bununla ilgili öngörüleriniz nelerdir?” şeklindeki soruya, bu sorunun üreticilerin kafasını karıştırdığını anlattı.
Bazı rakiplerinin tek teknolojiye odaklandığını vurgulayan Leroy, şunları söyledi: “Kent içi hareketlilikte elektrikli araçların geleceğini düşünüyorum. Kamu taşımacılığı, toplu taşımacılığı düşünürsek, gelecekte kentsel mobilize araçlara ihtiyaç duyulacaktır. İnsanlar otobüslerle durağa kadar gelebilir ancak duraktan evine kadar gene araca ihtiyaç duyacaktır. Bu ihtiyacı da hibrid araçların karşılayacağını düşünüyoruz. Hibrid araçların geleceği parlak. Rakiplerimizin çoğu hibridin geçici çözüm olduğunu söyledi ancak şimdilerde otomobil fuarlarında ‘hibrid araç ürettik’ diyorlar. Yani hibrid aracın farkına vardılar. İçten yanmalı motorlar daha uzun yıllar kullanılacak ama hibrid araçlar da uzun ömürlü olacak. Ancak gelecekte şehir merkezlerinde içten yanmalı motorlar olmayacak. Elektrikli araçlar için altyapının da olması gerekiyor. İnsanların alabileceği maliyetlere inmesi gerekiyor. Hibrid araçlar, 2020’ye kadar sınırlı olacak ama 2020’den sonra yakıt hücreli araçlarda ciddi büyüme olacak ancak bunun yanında 2030-2035’lerde bile içten yanmalı motorlar kullanılacak.
Türkiye’de hibrid araç talebi toplam otomobil satışlarının yüzde 1’i kadar. Türkiye’de hibride talep olursa burada da üretimi düşünebiliriz. 5-10 yıl içinde tüm ürünlerimizde hibrid olacak ama bunun Türkiye’de de olması için talebin artması gerekiyor.”
Son günlerde medyada çıkan Toyota yönetiminin iki başlı olması yorumlarıyla ilgili olarak da net açıklamalarda bulunan Leroy, basın mensuplarına tepkisini de ortaya koydu. Her şirketin yapısının farklı olduğunu belirten Leroy, üretim ve pazarlama arasında herhangi bir uyumsuzluk olmadığını vurguladı. Didier Leroy’un finalde söylediği “Siz basındaki duyumlar yerine Türkiye’deki ekonomik sorunlarla ilgilenlemelisiniz” sözü “bir kısım medyaya ayar” olarak yorumlandı.
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer ise bu özel günde yanlarında olan tüm katılımcılara teşekkür ederek, “Tesisimiz, başarılı performansı sayesinde üretim ve yatırım artışına layık görüldü. Tüm ekip arkadaşlarım, her bir çalışanımız bugünkü başarımızda pay sahibidir. Her zaman uyumlu işbirliği içinde olduğumuz ve katkılarını bundan sonra da sürdüreceklerinden emin olduğum yan sanayimize de çok güveniyoruz. Destekleri için tüm iş ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin ihracat liderleri arasında yer alan Toyota Otomotiv Sanayi, halen Corolla ve Verso modellerini üretiyor. 2014 yıl sonunda 135 bin adet otomobil üretmeyi ve bunun yüzde 85’i ihraç etmeyi planlayan Toyota Otomotiv Sanayi, yıl sonunda 2 Milyar Dolar’lık ihracat hedefine ulaşmayı planlıyor. Toyota Otomotiv Sanayi, Toyota’nın Avrupa’daki üretim tesislerinden biri. 1990 yılında Toyota’nın ikinci Avrupa üretim tesisi olarak kurulan Toyota Otomotiv Sanayi, 1994 yılında Sakarya’da üretim faaliyetine başladı. Kümülatif üretim adedi ise 1.5 milyonu geçti. 1994 yılından bu yana Sakarya’daki tesisinde üretim ve ihracat faaliyetlerini yürüten Toyota Otomotiv Sanayi, yakın gelecekteki üretim ve yatırım artışı için hazırlıklarını sürdürüyor.
Bugüne kadar yapılan toplam yatırımın 1.9 Milyar Dolar’a ulaştığı Toyota Otomotiv Sanayi, 2002 yılında ihracata başladı ve kümülatif ihracat tutarı 20 Milyar Dolar’ı geçti. Eylül 1994 yılından bu yana üretilen modeller ise Corolla (Corolla Wagon dahil olmak üzere yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve halen onbirinci nesil), Auris (2007-2012 döneminde üretildi), Verso (2004 yılında başladı, 2009 yılından bu yana mevcut model).