Yeni 208

Toyota RAV4

 Toyota RAV4

1994’ten beri iyi üne sahip RAV4’ün beşinci nesil temsilcisi ülkemizde sadece 2.5 litrelik hibrit motorla satılıyor. Bu kumarda başarı sağlayacak her şeye sahip mi? Toyota’nın Nissan Qashqai öne atılmadan çok yıllar önce, daha 1990’lar henüz biterken Honda CR-V ile birlikte Japon SUV devrimini başlattığı modeli RAV4, uzun yollar kat etti ve beşinci jenerasyona ulaştı. Japonya ve Avrupa’da 1994’te lanse edilen ilk kompakt crossover RAV4, Amerika’ya da bir sene sonra ama 1996 model olarak ulaştı. Satıldığı tüm pazarlarda büyük bir coşkuyla karşılanan RAV4, adını Recreational Activity Vehicle’dan alırken 4 de sürekli dört tekerlekten çekişli olmasından geliyordu. Üç kapılı versiyonla başlayan ilk jenerasyonun üretimi beş kapılı, kumaş tavanlı ve elektrikli versiyonların da üretimiyle 2000 yılına kadar sürdü. Hatta Toyota’nın öncü kimliğini vurgularcasına elektrikli versiyon üretimi 2003’e kadar devam etti. 193 km menzilli RAV4 EV, o tarihte bile 1484 adet satılmıştı.

Giderek yükselen RAV4 sagası, ne ikinci ne de üçüncü jenerasyonlarla hızını kaybetmedi ve SUV yoğunluğunun arttığı otomobil pazarlarında yerini hep korudu. 2018’de sona eren en silik versiyon dördüncü nesil RAV4 üretiminin ardından beşinci jenerasyonun gelişi biraz gecikti ama tam anlamıyla beklediğimize değecek bir dönüş yaşandı. Gecikmenin sebebini araca bindiğinizde anlıyorsunuz. Aslında birbirine benzer formlardaki ilk üç jenerasyonun ardından tasarımı ve teknolojisiyle yepyeni bir RAV4 var artık karşımızda. Eski Jeep Cherokee Country kadar köşeli, erkeksi, sert bir tasarıma sahip gövdenin ardında elektriğe geçiş sürecindeki güçlü basamak hibrit teknolojisi yer alıyor. Toyota’nın tartışmasız başını çektiği bu dönüşüm sürecinde ülkemizde şimdilik sadece 2.5 litrelik benzinli+hibrit motorla yer alan RAV4 için, Toyota Türkiye’nin teşvikten beklentisi büyük.

RAV4 gövdesinin yükseldiği Toyota’nın yeni New Global Architecture (TNGA-K) platform, Camry, Avalon ve Lexus ES ile ortak kullanılıyor. Otomobilin genel tasarımında gözlenen şu, Toyota tasarımda kendi devrimini yapıyor ve sıkıcı dizaynlardan hızla vazgeçiyor. Tatsuya Sonoda tasarımı RAV4, ağırlığını hissettirecek bir dizayn. Sert bakışlı köşeli gövdenin ardında konforlu, lüks bir kabin var. Günümüzün teknolojilerini ağırlayan popüler trendi 8 inçlik büyük bir dokunmatik ekranın yer aldığı kokpit, suni de olsa deri kaplı. Tamamen dijital olan gösterge tablosunda tüm sürüş bilgileri ve elektrik kullanımına dair bilgilerin yanı sıra doğal sürüş tepkileri de unutulmamış ve dört tekerleğin güç dağılımı da görüntüye getiriliyor. Alabidiğine dijitalleştirilmiş otomobilde direksiyon üzerinde gereğinden fazla düğme var. Ama kabindeki en dikkat çekici unsur, tamamen dijital iç ayna! Görüntüyü arkadaki kameradan alan aynaya alışmak zaman istiyor. Alışılmış görüntüyü alamıyorsunuz, sivilcenize, dişinizde kalan yeşil şeye bakamıyorsunuz ve bazen ilk baktığınız anda suni bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Kokpit üzerinde klima kumandaları ve iç kapı kollarının yumuşak plastik yapılarından hoşlanmadım, uzun sureli kullanımlarda yıpranıp deforme olma ihtimalleri var.

Ferah kabin içinde oturma alanları gayet iyi. Önde ısıtmalı ve elektrik kumandalı olan suni deri kaplı koltuklar iyi hissettiriyor, rahat ettiriyor. Keza bagaj hacmi de ihtiyaçları geri çevirmiyor. Elektrikli bagaj kapağı kumandadan da açılıp kapatılabiliyor.

Gelişmiş özelliklere sahip RAV4’ün motor havuzunda şaşırtıcı bir şey gözümüze çarptı. O kadar teknolojik yeniliğin içinde kaput hala geleneksel metal çubukla sabitleniyor. Hidrolik amortisör aradık ama anlaşılan Toyota “nasılsa fazla açılmayacak” diye düşünmüş!  

Dört silindirli benzinli motor, 2.5 litre hacimli. Kalkışlarda ve kick down yaparak verilen ani gaz emirleri ile ara hızlanmalardaki güç desteğiyse elektrik motorundan geliyor. Hayalet gibi sessizce harekete geçen RAV4, benzin motorunun devreye girmesiyle kükreyerek gücünü hissettiriyor.

e-CVT otomatik şanzıman elektronik kontrollü olarak sürekli değişken oranlara sahip. Böylece en verimli sürüşü en ekonomik ve en çevreci şekilde gerçekleştirmek amacında. Ancak tüm CVT’lerde olduğu gibi gaza basıldığında aniden devir yükseltip o devir kadar hızlanmaması, değişimsiz olduğundan sürüş ruhunu hissettirmemesi, sürücüye “neyi kaçırdım” diye düşündürüp sanki satır atlamış psikolojisine sokması eksi puan olarak notlarımıza geçiyor. Elektronik kontrollü de olsa bütün CVT’lerin kaderi bu!

Sürüşü zevkli, güçlü bir makine. Yüksekte bir otomobil için yeterince güçlü ve heybetli sürüş sağlıyor. Ama 2.5 litre gibi iddialı bir hacmin içinde yer aldığı vergi dilimi otomobilin çekiciliğini etkileyebilir. Toyota bu konuda tıpkı Camry’de olduğu gibi hibrit için sağlanan teşviğe güveniyor.

Sürekli dört tekerlekten çekişli olması RAV4’ün her koşulda güvenli sürüşler sağladığı anlamına geliyor, arazi koşullarına uygun olduğu anlamına değil!.. Yoksa sertleşen yol koşullarında araziye direnecek gücü yok. Ama ıslak ve kaygan yol koşullarında gayet güvenilir.

RAV4’te Toyota Safety Sense kapsamında yaya ve bisikletli algılama özellikli çarpışma önleyici sistemi, akıllı adaptif hız sabitleme sistemi, şerit takip sistemi, trafik işareti algılama sistemi ve otomatik yanan uzun farlar gibi gelişmiş sistemler yer sürücü ve yolcuların güvenlik içinde seyretmesi için görev alıyor. Her açıdan çok iyi hazırlamış, güven veren bir otomobil. Fiyat meselesini kafanızda bir yere oturttuğunuzda edinilmemesi için bir engel yok. Bakarsınız yakın vadede RAV4’ün daha küçük motorlu versiyonları da ithal edilir. Zengin donanımı ve çok iyi özelliklerine karşın şu anki 2.5 litrelik motorla biraz fantazi durumunda zira.

 

+ Konforlu sürüş

+ Güçlü çekiş

+ Geniş ve ferah kabin

+ Düşük tüketim

+ Büyük bagaj

– Dijital iç ayna!

– Çok gelişmiş bir modelde kaput eski usül sabitleniyor!

– CVT şanzımanın gecikmeli tepkileri

– Direksiyon üzerinde çok düğme var

– Yüksek fiyat

 

Yakıt tipi: Hibrit

Motor hacmi (cc): 2487

Motor gücü (HP/d/d): 219@5700 / 88 kW

Maksimum tork (Nm/d/d): 221@3600-5200 / 202 Nm

Vites kutusu: e-CVT otomatik

Maksimum hız (km/s): 180

0-100 km/s hızlanma (sn): 8.1

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.6/4.5/4.4

Ağırlık (kg): 1530

U/G/Y (mm): 4595/1855/1660

Aks mesafesi (mm): 2690

Bagaj hacmi (lt): 580