Toyota Yaris 1.5 HSD e-CVT
Japon üretici şehirde bedava ulaşım sağlama arayışında! Çok düşük yakıt tüketimli Yaris, akıllı elektrik motoruyla kullanıcıları kendisine aşık edebilir. Toyota’nın Starlet sonrası yollara çıkan küçüğü Yaris, kalabalık şehirlerde ulaşım probleminin çözümünde en güçlü seçeneklerden biri durumunda. 1999’dan bugüne dünya çapında 70 ülkede 3.5 milyon adede satılmış olan Yaris’in 2010 yılında tanıtılan üçüncü jenerasyonun makyajlı hali, hibrit gibi bir yenilik de sunuyor. Hibrit teknolojisini halka indiren otomobilin olumlu ve olumsuz yanlarını masaya yatırdık. 2014 içinde makyajlanan Yaris’in gövde ölçülerinde bir değişiklik yok ama önde ve arkada yapılmış bazı kozmetik iyileştirmelerin yanı sıra teknolojik güncellemeler de Yaris’te yapılan yenilikleri ifade ediyor. Küçük ön camda görüşü perdelediği için eleştiri alan silecek sayısı teke indirilmiş. Hibrit versiyon benzinli ve dizel seçeneklerden Toyota’da bu teknolojinin rengi seçilen mavi kapaklı jantlar ve monogramlarla ayrılıyor.
Şehir içinde yumuşak direksiyonu sayesinde kıvrak manevralar yapabilen otomobil, ataklığıyla metropolde hareket etmeyi kolaylaştırıyor. Pratik kokpitte kullanım kolaylığı üst düzeyde.
Pek heyecan verici tasarıma sahip olmayan kabindeki ergonomi beş kişiye hizmet ediyor. Arka koltuklarda üç yolcu için yer olduğunu zeminin dümdüz olmasından anlayabiliriz. Ama koltuk katlandığında zemin düz olmadığından fazla kullanışlı görünmüyor.
Otomobilin en önemli marifeti kaputun altında. Bu Yaris versiyonunda benzin motorunun yanında bir de onunla paralel çalışabilen hibrit teknolojisi var. Bu kombine sistem Hybrid Synergy Drive adını almış ve isme HSD olarak eklenmiş. Toyota’nın enlemesine yerleştirilmiş üstten çift eksantrikli 100 HP’lik benzinli motoru, 44.9 kW’lık elektrik motoruyla senkronize güç üretiyor. Prius’taki motordan geliştirilen makinede parçaların %70’i düşük sürtünme için yeniden tasarlanmış. Şimdiki haliyle daha az güç ve tork üretiyor ama termal verimlilik %6 artırılmış. Yaris’te kullanılan elektrik motoru, Prius ve Auris’tekine göre daha küçük. Arka koltuğun altına yerleştirilmiş olan pil de Auris’tekine göre %20 daha küçük ve 11 kg daha hafif.
Kontak açıldığında göstege tablosunda Ready (hazır) ikonu beliriyor. Otomobil ilk çalıştırılırken eğer piller doluysa elektrik motoruyla başlıyor. Zaten düşük tüketimin sırrı da burada. Otomobillerin en çok dur kalklı trafikte yapılan kalkışlarda yakıt harcadığı düşünülürse mesele baştan çözümlenmiş görülüyor. Elektrik motoru çalıştığında mekanik motordan ses gelmiyor, gösterge tablosunda EV ikonu yanıyor. Gaz pedalına çok yüklenilmezse araç 50 km/s hıza kadar EV olarak “hayalet gibi sessizce” devam ediyor. Talep edilen güç arttığında ya da otomobil tempolu kullanılmaya başlandığında benzinli motor kendi kendine devreye giriyor, akıcılık etkilenmeden güç kaynağı değişiyor. Sadece elektrik motoruyla ilerlenmek isteniyorsa EV tuşuna basarak değişimi önlemek mümkün. Bataryanın doluluk durumu ekrandan takip edilebiliyor. Ama göze alınan riskleri de fark etmek gerek… EV tuşunun yanındaki Eco Mode tuşuyla ivmelenme, minimum enerji kullanacak şekilde sınırlanabiliyor. Sürücünün gerek duyacağını pek düşünmüyorum… Motorun durumunu devir göstergesinden takip edilebiliyor. Gaz kesildiğinde ya da deselerasyona geçildiğinde sistem akü şarjı yapıyor. Düşük hızlardaki kıvraklık hız yükseldiğinde sürmüyor ama can sıkıcı bir hantallık durumu da yaşanmıyor. Yaris’in e-CVT otomatik şanzımanı, ekonomik profili tamamlayan bir vites kutusu. Manuel kullanım olanağı sunmayan sistem, vitesleri elektronik olarak kontrol ediyor. İki motorun tork çıkışlarını kontrol etmek, doğaldır ki, daha komplike bir durum.
Yaris Hybrid, yakıt ekonomisi konusunda bir fenomen. 1.5 litrelik benzinli motoru, elektrikli motorun desteğiyle 100 km’de test süresince sadece 4.0 litrelik bir ortalama yakaladı ki test sürüşümüz genelde şehir trafiğinde geçti. Uzun yolculuklarda ekonomik Toyota motoruyla çok daha düşük ortalamaların yakalanacağı kesin. Yaris ayarındaki araçlarda performans arayışı ilk konu olmuyor. Zaten bir hibrit otomobilde öncelik yakıt ekonomisi olmalı ki Yaris bunu başarıyor…
Motor havuzunda hibrit ünitenin üzerinde sadece “dikkat yüksek voltaj” uyarısıyla korunaksız yerleşimi dikkatimi çekti ama herhalde Toyota önlemini almıştır…
Daha üst sınıf Toyotalarda büyük ölçüde alt edilen yol sesi problemi, Yaris’te yine ortaya çıkıyor. Detaylarda yalıtımın özensizliği zaten gözden kaçmıyor. Bazı yol yüzeylerinde cam açık unutulmuş ya da tabanda bir çatlak varmış gibi. Şöyle ki, yol sesi kabinde dinleniyor!.. Bu tabii ülkemizin asfalt kalitesiyle ilgili. Islak yüzeylerde bu etki daha da artıyor.
Yaris Hybrid’in düşük donanımlı Cool versiyonu, dizel motorlu seçenekle aynı fiyata alınabiliyor. Ama zengin donanımlı Spirit vesiyonunda fark açılıyor. Tüketim olarak avantajlı olabilir ama hibritin kullanım maliyetleri henüz çok bilinir değil…
+ Pratik kullanım
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Yeterince geniş kabin
+ Zengin donanım
– Açıktaki hibrit ünitesi
– Zayıf yalıtım
– Özensiz detay işçiliği
– Koltuklar katlandığında zemin düz olmuyor
Toyota Yaris 1.5 HSD e-CVT
Yakıt tipi: Hibrit
Motor hacmi (cc): 1497
Motor gücü (HP): 75@4800
Birleşik güç (HP+kW) 100 PS
Maksimum tork (Nm): 111@3600-4400 d/d
Vites kutusu: e-CVT otomatik
Maksimum hız (km/s): 165
0-100 km/s hızlanma (sn): 12.0
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 3.6/3.6/3.3
Ağırlık (kg): 1155
U/G/Y (mm): 3950/1695/1520
Aks mesafesi (mm): 2510