Yeni 208

Toyota Yaris 1.5L Multidrive S

 Toyota Yaris 1.5L Multidrive S

Ocak 1999’da ilk tanıtıldığında Japon üreticinin Avrupa çıkartmasında başrolü oynayan Yaris, sonraki her jenerasyonda başarısını katladı. Mart 2020’de 8.7 milyon adetlik satışı aşan otomobil, küçük sınıfta yarattığı etkiyi sürdürmeye kararlı. Adı antik Yunan’da güzellik ve cazibe tanrıçası olan Charis’ten uyarlanan Yaris, ilk jenerasyondan itibaren Toyota’nın küçük otomobillerin ustası Japon üreticiler arasında ayrı bir yer edinmesini sağladı. Yaris hep pratikti, kolay kullanılıyordu ve şehir hayatını kolaylaştırıyordu. Hep güzel sürüş dinamikleri vardı, son iki nesildir etaplarda da “öttürüyor”! İlk iki jenerasyonda hatchback gövdesi Japonya’da Vitz, Asya ülkelerinde de Vios adıyla, sedan ve coupe gövdeleri Belta, Vios, Platz isimleriyle satılan küçük Toyota, üçüncü jenerasyonla beraber tüm dünyada tek isimle, Yaris olarak satıldı.Yerini aldığı üçüncü nesilde hibrit versiyon da sunulmaya başlanan Yaris’te bu seçenek de geliştirilerek pazarlanmaya devam ediliyor. Ne var ki yeni Yaris testine biz geleneksel benzinli versiyonla başladık.

Toyota’nın Yeni Global Mimarisi (TNGA) platformu kullanılarak üretilen Yeni Yaris’te gövde hatları, siyah Japon soya fasulyesi Kuromame’den ilham alınarak parlak ve yuvarlatılmış olarak tasarlanmış. Her an harekete geçecekmiş gibi görünen dinamik gövde duruşuysa boğadan geliyor. Şişkin çamurluklarıyla Yaris adeta sınıfından büyük ve kaslı görünüyor. Geçmişinde BMW’nin etkileyici hibrit spor coupési i8’in dış tasarımı yatan Hırvat tasarımcı Mario Majdandzic, Toyota’da da ortaya gerçekten iyi bir iş çıkartmış. Köşelere yaklaştırılmış tekerlekler iyi tutunmayı garantilerken aralarındaki genişlik de ferah bir kabinin yolunu açıyor.

Kabine girdiğimizde karoserideki “şişkinliğin” yansıması olarak bir ferahlık var, küçük sınıf kağıt üzerinde kalmış bir tanım sanki. Yumuşak hatlara sahip kokpitte az sayıda buton var, kumandalar dijital olarak infotainment ekranı üzerinde, kolayca kullanılıyorlar. Yaris menüleri karmaşık değil, insan aradığını hemen bulabiliyor. Büyük ekranın altındaki boşluk telefon koymak için çok ideal. Telefon için vites konsolunda kablosuz şarj ünitesi de yer alıyor. Yine de manuel kumanda arayanlar direksiyon üzerindeki bolluktan yararlanabilir!

Gösterge tablosunda analog ibrelerin arasındaki küçük ekranda yol bilgisayarı verileri ve otomobile ait menüler yer alıyor. Daha üst sınıflardan çıkmışçasına zengin sürücü destek programlarına sahip Yaris’te, direksiyona müdahale eden şerit takip sistemi bile var. Direksiyon deyince, ideal sertlik dozajına sahip olan direksiyon, hakimiyet hissini güçlü tutuyor. Direksiyon simidinin arkasındaki elciklerle 8 ileri vitesli Multidrive otomatik şanzımanın değişimleri, manuel olarak da yapılabiliyor.

 

Dört yolcu için yeterli yolculuk alanı sunulan kabinde arka koltuk yolcuları da rahat ediyor. Arka zeminde düşük bir şaft tüneli yükseltisi var ama olası orta koltuk yolcusunu rahatsız edecek seviyede değil. Yaris’in bagaj hacmi, asimetrik katlanabilen koltuk sırtlıklarıyla ihtiyaç olduğunda genişletilebiliyor.

Elimizde 3 silindirli atmosferik beslemeye sahip 1.5 litrelik motorlu versiyon var. Zaten yeni Yaris’te aynı motorun bir de hibrit destekli kardeşi sunuluyor. Silindir başına dört supaplı, sürekli akıllı değişken supap zamanlamalı motor, kullanıcı tercihine göre ateşli de olabiliyor, sakin, sessiz, ekonomik de kullanılabiliyor. Seri kullanımlarda üç silindirin kaba sesi, sportif tatlar da verebiliyor. Sürüş modunu sportif ve ekonomik olarak seçmek mümkün. Ama küçük hacimde belirleyici olan sürüş tarzı oluyor. Corolla’dan da tanıdığımız sürekli değişken oranlı otomatik vites kutusu Multitronic S, Yaris’te 8 vitesli görünmekle beraber aslında kademesiz bir şanzıman. Sürücüye manuel kullanımda 8 vites arasında seçim yapma imkanı veriliyor ama elektronik yönetim sistemi, değişimleri yine de otomatik olarak yapıyor. Manuel kullanım en çok yavaşlamalarda motor kompresyonundan yararlanmak için önem taşıyor. Yoksa Yaris’in bu motorla yüksek devir çevirip yan şeritteki Porsche’ye meydan okumak gibi bir hedefi yok!

Küçük Yaris, gövde dinamiklerini WRC’de şampiyonluklar kazanan Gazoo Racing’in deneyimlerine borçlu. Tabii ki yol otomobilinde o kadar ileri gidecek değil ve konfor, ekonomi, dayanıklılık gibi kalemleri de buluşturmak zorunda. Tüm bu disiplinlerde ideal şehir otomobili olmayı başaran otomobil, pratik kullanımıyla kendini hemen sevdiriyor. Stabil gövde, sürücüye zorluk çıkartmıyor. Otomobilin yakıt tüketimi, İstanbul trafiğinde 6.5-7.0 litre aralığında seyrediyor. Ama uzun yolda sabit hızlardaki sakin sürüşlerde bu değer 5.0 litre seviyelerine indirilebilir.

Otomobilin kapı içlerindeki kollar, siyah olduklarından biraz gizli kalıyorlar, renkli ya da kromajlı olsalar daha görünür olabilirlermiş! Bir de direksiyon üzerindeki ses açma/kısma düğmeleri çok minik, keza istasyon tarama düğmeleri de öyle!

Yaris’te arka koltuk kafalıkları, geleneksel şekilde geri manevra yapanları etkileyebilecek büyüklükte. Ama bu manevraları ekrandan yapanlar için sorun yok.

Test aracımızda Toyota’nın şimdiye dek geliştirmiş olduğu en geniş ve ileri güvenlik özellikleri buluşturulmuştu: Yaya ve Bisikletli Algılama özellikli Ön Çarpışma Önleyici Sistem, Kavşakta Çarpışma Önleyici Sistem, Akıllı Şerit Takip Sistemi, Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Otomatik Yanan Uzun Farlar tüm hibrit ve X-Pack versiyonlarda Toyota Safety Sense Akıllı Güvenlik Sistemi 2.5 paketi altında standart olarak sunuluyor.

 

+ Pratik sürüş

+ Ergonomik kokpit

+ Boyutlara göre ferah kabin

+ Düşük tüketim

– Gürültü yalıtımı

– Karanlıkta kalan iç kapı kolları

– Arka kafalıklar geri görüşü azaltıyor

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 1490

Motor gücü (HP/d/d): 125@6600

Maksimum tork (Nm/d/d): 153@4800-500

Vites kutusu: CVT otomatik

Maksimum hız (km/s): 180

0-100 km/s hızlanma (sn): 10.2

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.0/4.3/4.9

Ağırlık (kg): 1200

U/G/Y (mm): 3940/1745/1500

Aks mesafesi (mm): 2560

Bagaj hacmi (lt): 286