Reklam

Yeni Astra için ön siparişler başladı, Ekim’de piyasada

 Yeni Astra için ön siparişler başladı, Ekim’de piyasada
Reklam

Opel Türkiye altıncı kuşak Astra ithalatına başlıyor. Eylül ayı boyunca ön siparişler alınacak otomobil, Ekim ayında Opel bayilerinde yerini alacak. Yeni Opel Astra’nın satış fiyatı 668.900 TL’den başlıyor. Yeni Opel Astra dört farklı donanım, 1.2 litre turbo benzinli ve 1.5 litre dizel motorlarla sunulacak manuel veya AT8 otomatik şanzıman seçenekleri ile sunulacak. Edition paketinde manuel vitesli versiyon 668.900 TL’den başlarken otomatik vites seçilirse bu rakam 774.900.TL’ye çıkıyor. Tek dizel motor da yine sadece Edition paketiyle ve 824.900 TL fiyatla satılıyor. Yeni Astra’nın sadece 1.2 litre 130 HP benzinli motor ve otomatik şanzımanla satılacak Elegance donanım paketinde 844.900 TL olan, GS Line paketinde 894.900 TL’ye çıkıyor. En donanımlı GS donanım paketindeyse fiyatı 924.900 TL.

Otomobilin Kıbrıs’ta Kapalı Maraş kentinde özel izinlerle gerçekleştirilen lansmanında bir konuşma yapan Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, “İlk olarak Mokka’da vücut bulan Opel’in yeni tasarım dili, bu kez Astra yorumuyla karşımıza çıkıyor. Hem dış hem de iç tasarımda kullanılan cesur ve yalın tasarım dili, ülkemiz tüketicilerinin de oldukça beğenisini kazandı. Yüksek sürüş keyfi, zengin donanımı ve verimli motor seçenekleriyle de yeni Astra’nın, Türkiye’de sınıfının en çok tercih edilen modellerinin başında geleceğine eminim. Yeni nesil Astra’nın Opel Türkiye’nin yükselen satış grafiğine ciddi bir ivme kazandıracağını düşünüyorum. Türkiye olarak Opel’in Avrupa’da üçüncü büyük pazarıyız ve altıncı nesil Astra ile bu unvanımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeni Astra’nın gövde tasarımı Opel’in 2020’li yıllar boyunca uygulayacağı güncel tasarım diliyle buluşmuş. Şimdilik sadece hatchback gövde tipiyle pazara sunulan yeni Opel Astra, daha alçak bir siluete sahip olmasına karşın, yerini aldığı beşinci nesil ile kıyaslandığında daha geniş bir iç mekana sahip. Yeni Astra, 4.374 mm uzunluk ve 1.860 mm genişlik ile tam da kompakt sınıfın merkezinde yer alıyor. Yeni Astra, 2.675 mm (+13 mm) daha uzun bir dingil mesafesine sahip olmasına karşın önceki modelden sadece 4,0 mm daha uzun. Yeni Astra, ayarlanabilir zemine sahip pratik bagajıyla 422 litrelik bir bagaj hacmi sunuyor.

Otomobilin yüzünde Opel’in geçmişinden modellerin, mesela 1970’lerde yollarda olan ilk Manta’nın ifadesinin modern yorumunu görmek mümkün. Markanın ilk kez gerçek anlamda Mokka’da kullandığı yeni tasarım yüzü ve temel dış tasarım ögesi olan Opel Vizör, aracın ön cephesi boyunca uzanıyor yeni modelin daha geniş görünmesini sağlıyor. Opel’in son yıllarda alamet-i farikası haline gelen Vizör’de IntelliLux LED® Pixel farlar ve IntelliVision 360 derece Çevre Görüş Kamerası gibi teknolojiler entegre edilmiş. Başka markalarda bu teknolojiler bu kadar öne çıkarılmıyor. Yeni Astra’da tavan adeta coupeymiş gibi basık tavanla arkaya uzanıyor, sportif bir görüntü çiziyor. Arkadan bakıldığında ise dikey yerleşimli 3. fren lambası en çok dikkat çeken unsur.

İlk kez Mokka’da kullanılan yeni nesil Pure Panel kokpit ile Astra kabininde de kendisini gösteriyor. Edition donanımından itibaren standart olan bu dijital kokpit, yatay yerleşimli iki tane 10” HD ekrandan oluşuyor. Sağdaki ekrandan yönetilen infotainment menülerine bir süre kullanıp alışmak gerekiyor, daha pratik olanlarını görmüştük. PSA yazılımcılarının geliştirdiği menüler, Citroen kadar sade değil ama Peugeot kadar da pratik değil! Sadece PSA markaları için değil, VW markalarından Renault, Fiat ya da daha yukarlarda Mercedes-Benz BMW modellerine bu ekranlar birkaç yıl sonra şu anki emanet görüntülerinden sıyrılıp daha doğal yerleşimlere kavuşacaklar elbet!

Motor ve şanzımanlar PSA raflarından

Yeni Astra, yürüyen aksamlarını Peugeot ve Citroen’den tanıdık, verimli benzinli ve dizel olmak üzere 2 ayrı motorla satışa sunuluyor. Otomobilde yer alan 1.2 litrelik üç silindirli, turbo beslemeli benzinli motor, 130 HP güç ve 230 Nm tork üretirken, 6 ileri manuel ya da 8 ileri AT8 şanzımanla (kardeş markalarda EAT8!) gücünü yola aktarıyor. 6 ileri manuel şanzımanıyla yeni Astra, 100 kilometrede ortalama 5,4-5,7 litre yakıt tüketim değeri sunarken, AT8 versiyon ise 5,6-5,8 litrelik WLTP ortalama yakıt tüketim değerine sahip. Otomatik ve manuel şanzımanıyla yeni Astra, 9,7 saniyede 0’dan 100 km/s hızlanmasını tamamlıyor. Hem manuel hem otomatik versiyonun maksimum hızı ise 210 km/s.

Ülkemizde de iyi tanınan üç silindirli tek bir dizel motorla sunulan yeni Astra, 130 HP’lik gücünü ve 300 Nm’lik torkunu 8 ileri AT8 tam otomatik şanzımanla yola aktarıyor. 0’dan 100 km/s hıza 10,6 saniyede ulaşan dizel motorlu Astra’nın maksimum hızı ise 209 km/s. Yeni Astra 1.5 litrelik dizel motoruyla WLTP kriterlerine göre 100 kilometrede ortalama 4,5-4,6 litre mazot tüketiyor.

PSA Grubu markalarında onlarca modeli taşıyan EMP2 platformu üzerinde yapılandırılan yeni Astra, seçilen diri süspansiyon karakteriyle kardeşleri arasında en dinamik sürüş karakteri sergileyebilen model durumunda. Grandland’den 308’e, 508’den 3008’e, DS4’ten C4 Picasso’dan C5’e, hatta Berlingo’ya birçok modelde kullanılan denenmiş bir altyapı bu. Yeni Astra gövdesinin burulma rijitliği, bir önceki modele göre %14 oranında iyileştirilmiş.

Markanın PSA bünyesine girmesinden sonra ortak platform ve yoğun yürüyen aksam paylaşımı marka kimliğini hızla Fransızlaştırsa da marka yönetimi “Alman Opel” tanımlamasıyla Opel’in Almanlığını vurgulamayı sürdürüyor. Ama doğrusunu söylemek gerekirse, Astra gibi markanın temel direği bir modelin her ne kadar tasarımı Rüsselsheim’da yapılmışsa da Peugeot ve Citroen’den (ve hatta DS’ten) yıllardır tanıdığımız yürüyen aksam üzerinde ilerlediğinden Alman kimliğini pek de baskın göremedik. Süspansiyon sertliği -ki o da deneme şansı bulduğumuz GS Line donanımlı versiyona özel 18 inçlik jantlarla da bağlantılı!- sertlik dışında Opel’i vurgulayan belirgin bir özellik yoktu. Diğer versiyonlarda lastik çapları küçüldükçe konfor da Fransız standartlarıyla örtüşüyor olabilir! Görmek gerek. Bu arada daha önce Opel Mokka’da karşımıza çıkan parmakla vites değiştirme “icadı”ndansa direksiyon arkasından vites değiştirmek, otomobil kullanma ruhuna daha uygun! Mokka’da da ısınamamıştık, Astra’da gelenekselde kalmak daha mı iyi olurmuş?

Yeni nesil Astra, ülkemizde Editon, Elegance, GS Line ve GS isimli dört farklı donanım seçeneğiyle baz donanımdan itibaren yüksek güvenliği önemsediğini gösteriyor. Viraj ve düz hat denge kontrolü, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, çekiş kontrol sistemi, ikincil çarpışma freni ve hız sabitleyicinin yanı sıra aktif şerit takip sistemi, araç ve bisikletli tespit edebilen kamera bazlı aktif acil frenleme sistemi, trafik işareti tespit sistemi, hız adaptasyon sistemi ve sürücü yorgunluk tespit sistemi baz donanımdan itibaren standart olarak yer alıyor. Gece dahi araç, bisikletli ve yaya algılama özellikli kamera ve radar bazlı aktif acil frenleme sistemi, gelişmiş trafik işareti tanıma sistemi, dur-kalk özellikli adaptif hız sabitleyici Elegance ve GS Line donanımıyla standart olarak sunulurken; bunların yanında en üst donanım olan GS paketinde; şerit ortalama özellikli aktif şerit takip sistemi, gelişmiş kör nokta uyarı sistemi ve arka çapraz trafik uyarısı ekleniyor.

Tüm donanımlarda anahtarsız çalıştırma sistemli Yeni Opel Astra, şehir içi manevralar ve park durumlarında da sürücüsüne hem güvenliği hem de konforu standart sunuyor. Ön ve arka park sensörleri baz donanımdan itibaren standart olarak yer alırken, 180 derece geri görüş kamerası Elegance donanımında; IntelliVision 360o çevre görüş kamerası ise GS Line ve GS donanımında standart olarak sunuluyor.

Gelişmiş sürüş destek sistemleri

Yeni Astra, aynı zamanda en güncel otonom sürüş destek sistemlerini de içeriyor. Tüm bu gelişmiş teknoloji, ön camdaki çok işlevli kameraya ek olarak biri önde, biri arkada ve birer adet yanlarda olmak üzere dört gövde kamerası; biri önde ve her bir köşede olmak üzere beş adet radar sensörü ve ayrıca ön ve arka olmak üzere ultrasonik sensörleri kullanıyor. IntelliDrive; arka çapraz trafik uyarısı, gelişmiş kör nokta uyarı sistemi ve şerit ortalama özellikli aktif şerit takip sistemi gibi işlevleri kapsıyor. Yeni Astra ayrıca, ayarlanan hızı aşmadan öndeki aracı takip etmek için hızı artıran veya azaltan, gerekirse durana kadar fren yapabilen adaptif hız sabitleyiciyi de içeriyor.