Reklam

Yerli otomobil KKTC’den geldi

 Yerli otomobil KKTC’den geldi

Günsel

Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inde üretilecek olan ve merakla beklenen ilk yerli otomobilin marka, model ve teknik Özellikleri basına tanıtıldı.

Doç. Dr. GÜNSEL: “Gerçeğe dönüşen hayal ile kısa sürede seri üretime geçmek istiyoruz”

Etkinlikte ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan GÜNSEL, bugün buraya gelen misafirlerin gerçeğe dönüşecek bir hayale şahit olacağını dile getirirken, bu anın bilim insanının yıllar sonra emeğinin sonunda ürününün prototipini gördüğü an olarak değerlendirdi. 8 yıllık bir çalışma sonucu 50 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğünü belirterek, 9 rakamının GÜNSEL ailesi için şanslı ve özel olduğunu dile getirerek 35 yıl önce doğduğu gün olan 9 Ekim’in ilk yerli arabanın da doğduğu gün olduğunu söyledi.

Günsel

Hayal ile başlayan yolculuk…

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde otomobil üretme yolculuğunun Suat GÜNSEL’in hayali ile başladığını, Suat Hoca’nın çamurdan arabalar yaptığını ve üreteceği kırmızı üstü açık araba ile çiftlerin seyahat ederken saçlarının uçuşacağını hayal ettiğini anlatan Doç Dr. GÜNSEL, 50 yıl önce kurulan hayalin Yakın Doğu Üniversitesi’nin yetiştirdiği zengin insan kaynağı ile bu hayalin gerçeğe dönüştüğünü vurguladı.

Otomobil üretmenin önemi

Konuşmasında otomobil üretmenin önemin de değinen Doç. Dr. İrfan S. GÜNSEL, otomotiv sanayisine sahip ülkelerin global anlamda bir güce sahip olduğunu ifade ederek “Hepimiz otomobil üretmenin ülkeler için ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Dünya çapında bilinen bir marka yaratmak ülkemize prestij, ayrıcalık ve güç kazandıracaktır. Biz Yakın Doğu ailesi olarak yatırım ve çalışmalarımızı her zaman ülkemizin prestij ve ayrıcalık kazanması için yaptık. Her zaman ülkemizin daha ileriye gitmesi için yaptık. Hedefimiz kısa süre içerisinde araba fabrikamızı kurarak seri üretime geçmek. Amacımız ülkemizin sadece otomobil teknolojilerini kullanan değil üreten, geliştiren ve ihraç eden ülkeler arasında yer almasını sağlamaktır” dedi.

Doç. Dr. GÜNSEL; “Kalkan formu anneyi, bir arada tutmayı ve koruyuculuğu simgeliyor”…

Doç. Dr. GÜNSEL, araba için tasarlanan logonun anlamı ve önemi hakkında bilgiler vererek, “Otomobilin ismi olan “GÜNSEL” soyadını görselleştiren logomuzun formunu “kalkan” figürü, bu form üzerine yerleştirilmiş “g” harfi (aynı zamanda 9 rakamı) ve 3 adet elektrik devresi figürleri oluşturmaktadır. Kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, “g” harfi aileye soyadını veren babayı, algılanan “9” rakamı ailenin uğurlu sayısını ve elektrik devreleri ise ailenin 3 kardeşini simgelemektedir” dedi.

Günsel

Zarif, verimli ve yenilikçi…

GÜNSEL’in videosunun gösterilmesinin ardından, aracın teknik özelliklerini anlatan Doç. Dr. İrfan GÜNSEL “Dünyaya ihraç edilecek olan arabamız “GÜNSEL” adını taşıyacak… Günsel’i tasarlarken Adamızın simgelerinden biri olan Muflondan esinlendik. Muflon gibi zarif ve güçlü hatlara sahip modern ve özgür bir şekilde tasarlandı Günsel. Günsel için Zarif, verimli ve yenilikçi sloganlarını kullanıyoruz. Günsel otomotiv sektöründe geleceğin teknolojisi olan elektrik enerjisini kullanıyor. Nasıl ki taş devrinden cilalı taş devrine geçmemizin sebebi taşların bitmesi değil, o dönemki gelişimlerse, bugün de petrol bittiği için değil bugünkü teknolojik gelişmeler ve ekolojik denge gözetildiği için elektrikle çalışan bir araba üretmeye karar verdik” dedi.

Teknik özellikler

Günsel’in teknik özelliklerini de ayrıntılı bir şekilde anlatan Doç. Dr. GÜNSEL, “Dolu bir batarya şarj ile Günsel 350 km yol yapmaktadır. Bu yolculuğun maliyeti bugünkü elektrik birim fiyatları dikkate alındığında ise 17,4 Türk lirası olacak. Bir başka hesapla 100km’yi 4.90 TL ile kat edebilecek. Sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80 üzerinde tasarruf sağlamıştır. Günsel 75kw elektrik motora sahip yaklaşık olarak 102 beygir gücüne denk geliyor, 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor ve Jeneratif fren sistemine sahip. Alüminyum şase ve kompozit gövdeye sahip. Elektrikli motora sahip olduğu için bakım ve kullanımı oldukça kolay. Şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecek. Sessiz yeni nesil zarif, yenilikçi ve verimli bir otomobil. Günsel yoluna devam ederken biz de Yakın Doğu ailesi olarak durmayacağız. Ülkemizin toprağından, köklerimizden gelen güç ve ilhamla yeni ufuklara doğru yol almaya ve bir yandan tarihimizi hep birlikte yazarken diğer yandan geleceğimizi inşa etmeye devam edeceğiz” dedi.

Günsel

Sunat ATUN; “Günsel otomobili uluslararası alanda tanıtacağız”…

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat ATUN ise, Bakanlığımızı oldukça yakından ilgilendiren hem ekonomi hem de ulaşım alanıyla birebir bağı olan bir gelişmenin açılışını hep beraber yapacak olmalarından dolayı gurur duyduğunu söyledi. Bakan Sunat ATUN, “Öncelikle şu nokta çok önemli. Dünya artık küresel bir çerçeve içerisinde geçmiş yıllarda ülkeler ve devletler önemliydi. Artık kurumlar önemli hale geldi. Bu küresel dünyada devletlerin milletlerin çalışmaları, stratejileri ve geliştirmekte oldukları ekonomik koşulları devletlerin de ötesine geçmiş oluyor.” dedi.

ATUN, aracı ortaya çıkaran GÜNSEL ailesini, bilim adamlarını ve çalışanlarını tebrik ederken, Türkiye’deki ziyaretlerinde de mevkidaşlarına anlatarak, Günsel aracını tanıtarak KKTC’ninde küresel dünyada yerini adım adım alma yolunda ilerlediğini belirteceğini kaydetti.