Yeni 208

Ford Kuga 1.5l TDCi

 Ford Kuga 1.5l TDCi


Ford uzunca bir zamandır otomobil sahnesinde yok gibi. Tabii ki var ama etkisi bir türlü hissedilmiyor. Fiesta’dan başlayıp Focus’a Kuga’ya modelleri gerçekten çok dolu ama her nedense rakiplerine göre tercih sebebi olamıyor. Hani filo ve ticari araç satışları olmasa gemi yürümeyecek gibi bir görüntü var. Her ne kadar modern seçenekler, en trendy teknolojilerle ve dolu dolu ekipmanlarla sunulsa da bir türlü bireysel müşterilerin tercihi olamıyor. Ford Otosan’ın o ilk Focus’la yaşadığı şaşaalı günler tekrar etmiyor. Düşünsenize, böyle bir ortamda Mondeo gibi güzel bir otomobil bile ziyan oldu gitti… İkinci elde bulabilirseniz sakın kaçırmayın, zira daha uygun fiyata daha dolu bir otomobil bulmak imkansız.


Mondeo’nun yaşadıkları şimdi Kuga’nın başına gelmek üzere. Tıpkı Mondeo gibi yaklaşık olarak lansmanından bir yıl sonra teste alabildiğimiz Kuga, yine çok çok dolu ve sürüş özellikleriyle gayet ideal bir crossover olmasına karşın sessiz “pazarlamama” faaliyetlerinden ve biraz da parıltılı bir karakter olmamasından ziyan oluyormuş gibi bir görüntü çiziyor. Neredeyse yenilenme vakti yaklaşırken (!) teste gelen Kuga, ile birkaç günü birlikte geçirdik.
Ford Kuga ilk kez 2008 yılında ortaya çıkmıştı. Sönük yıldızın ikinci jenerasyonu da 2013’te tanıtılmıştı. Bu ikinci gövdenin makyajlı versiyonu ise ülkemizde 2017 başında markanın modern yüzüyle satışa sunulmuştu. Amerika’da satılan Escape ile %80 parça ortaklığı bulunan araç, yaygınlaşan SUV modasına göre ciddi olarak güncellenmiş durumda. Uzaktan Edge ile karıştırılabilecek gibi görünen Kuga, gerek tasarım çizgisinde ve gerekse kabin ekipmanlarında güncel teknolojilere sahip şık bir otomobil. Focus ve bir önceki Fiesta’da fazlasıyla eleştirdiğimiz “kullanıcının üzerine üzerine gelen kokpit ekolünün” sürdüğü Kuga’da direksiyon göbeğindeki düğme bolluğu da alışılması zaman alacak unsurlardan. Bu arada kokpit ve kapı içlerindeki plastiğin, siyah renginin de katkısıyla biraz ucuz hissettirdiğini belirtmem gerek.
Yüksek oturma pozisyonuyla yola hakimiyet hissi güçlü olan Kuga’nın kabin mesafeleriyse kullanıcıları memnun edecek kadar geniş. Özellikle arka koltuğun sunduğu değişken özellikler, kabin imkanlarını artırıyor. Ama Tiguan, Kodiaq gibi rakiplerde arka kısım daha geniş. Ön koltuk sırtlıklarındaki portatif masalar da fonksiyonelliği destekleyen özelliklerden.


İspanya’da Valencia fabrikasında üretilen Yeni Kuga’da sunulan Yeni Ford SYNC 3 araç içi bilgi ve eğlence sistemi, yenilikçi sürücü destek teknolojileri, ergonomik ve konforlu iç tasarıma sahip araç Türkiye’de Style, Titanium ve ST-line olmak üzere üç donanım seviyesi ile sunuluyor.
Ford Kuga’da Titanium ve ST-Line donanımlarında sunulan SYNC3 multimedya sistemi, araç içi bilgi ve eğlence sistemi olarak sesli kontrol sistemini sunuyor. Güncel teknolojileri barındıran infotainment sistemi SYNC 3, sürücülere basit ve daha doğal sesli komutlar kullanarak müzik, navigasyon ve bağlantılı akıllı telefonlarını kontrol etme özgürlüğü tanıyor. Kuga sürücüleri, SYNC 3’ün 8 inçlik dokunmatik ekranını tıpkı akıllı telefonlarındaki gibi tutarak kaydırma hareketleriyle de kullanılabiliyor. Aynı zamanda SYNC3 telefona gelen mesajı hem okuyabiliyor hem de mesaja cevap yazıp gönderebiliyor. Yeni Kuga’da ilk kez sunulmaya başlanan Apple CarPlay ve Android Auto ile 8 inçlik dokunmatik ekrandan, akıllı telefonlarda yer alan birçok uygulamayada ulaşılabiliyor. SYNC3’te Spotify, Glimpse, Apple Maps gibi uygulamalar da sürücülerin hayatını kolaylaştırıyor.


Yeni dizel motor
Kuga’nın 1.5 litrelik yeni dizel motoru, yüksek çekiş gücüyle keyifli sürüşlere imkan veriyor. Küçük hacimden alınan 300 Nm’lik tork, düşük devirden itibaren alınabildiğinden kalkışlarda hantallık yaşanmıyor. Altı kademeli Powershift otomatik şanzımanının da bu güç çıkışını sorunsuz karşılayabilmesi akıcılık sağlıyor. Pürüzsüz, sarsıntısız vites değişimleri direksiyon üzerinden manuel olarak da yapılabiliyor. Motorun dizel gürültüsüyle kafa ütülemediğini de belirtmek gerek. Motorun sessizlik gibi bir diğer kozu da düşük yakıt tüketimi. Kağıt üzerinde Kuga’nın 100 km tüketim ortalamasının 5 litreyi aşmadığı iddia ediliyor. Ama aktüel kent şartlarında tüm cimri sürüş tekniklerini uygulamamıza rağmen 7 litre civarında ortalama tutturabildik. Fabrika verileri belki ancak uzun seyahatlerde elde edilebilir.
Oldu olası “softroader” lakabıyla anılan Ford Kuga’nın konforlu sürüşler sağlayabilen orta sertlikteki süspansiyonu, gereksiz salınımlara neden olmayacak kadar da diri görüntü çiziyor. Focus alt yapısına sahip crossover, yol tutuş konusunda yüksek güven veriyor. Rahatsız edici gövde salınımlarının olmaması, keskin direksiyon tepkileri ve sessiz çalışan süspansiyon elemanları, sürüş konfor ve dinamizmini yüksek tutuyor. Tabii, eğer aracınız dört tekerlekten çekişli değilse riskli off-rad sürüşlerine kalkışmamanızda yarar var. Sonuçta önden çekişle belli bir yere kadar…


Kuga’nın 456 litrelik bagaj hacmi, 1603 litreye kadar genişletilebiliyor. Bu büyük bagaja ulaşmak için kapağı biz beceremediysek de ayakla da açmak mümkün. Bu özelliğe sahip araçlarda genelde bu yönde bir sıkıntı gözlüyoruz. Kuga da onlardan geri kalmadı!
Ford Kuga, donanım yönünden çok zengin. Geçirdiği kapsamlı makyaj çalışmasıyla kullanım özellikleri de bir hayli geliştirilmiş. Ama yine de parıltısız kişiliği ve ikinci elde Ford’a özgü düşük kalan cazibesi, sınıfının yıldızlarından biri olmasını engelliyor. Ford’un Kuga’yı bir yıldız yapabilmek için belki fiyatı biraz aşağı çekmesi gerekiyor. Ama o zaman da yolu, Ford’un alttan iddialı gelen küçük crossover modeli EcoSport ile kesişir mi acaba? Belki ilk çıktığı zaman işi daha kolaydı ama artık yer aldığı kulvarda rakipler çok donanımlı.

+ Süspansiyon konforu
+ Ferah iç mekan
+ Ekonomik motor
+ Değişken arka koltuklar
– Yorucu kokpit tasarımı
– Rakiplere göre dar kabin
– Işıltısız kişilik
– Direksiyonda düğme bolluğu

Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1498
Motor gücü (HP/d/d): 120@
Maksimum tork (Nm/d/d): 300@
Vites kutusu: 6 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 171
0-100 km/s hızlanma (sn): 12.4
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.1/4.6/4.8
Ağırlık (kg): 1605
U/G/Y (mm): 4531/1838/1694
Aks mesafesi (mm): 2690
Bagaj hacmi (lt): 456/1603