Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi

 Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi www.e-motoring.com
2001 yılında Fiat’ın Doblo ile açtığı hafif ticari araç pazarı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok büyük adımlarla büyüdü. Doblo üçüncü nesile ulaştığında birçok rakibi de sınıfa giriş yapmış, eski fonksiyonel station wagonların yerini kompakt vanlar almıştı. Dahası açılan yolda daha küçük vanlara ihtiyaç olduğu gerçeği de ortaya çıkmıştı. Tofaş, Fiat için Fiorino, Citroen için Nemo ve Peugeot için Bipper’i üretirken sona kalan Ford, bombasını Courier ile Mayıs ayında patlattı. Pazar büyük, doymak bilmiyor, ticarisiyle bineğiyle yine çok satacak bir araçla karşı karşıyayız.
Ford Fiesta platformunda yükselen Tourneo Courier, ismi en zor okunan ama en yakışıklı küçük van. Fonksiyonuyla örtüşür şekilde “kurye” ismini taşıyan B segmenti van, çok sakin, pürüzsüz ve orantılı gövde hatlarına sahip. Cenaze aracı yapılmış Sprinterler sayesinde herkese Mercedes-Benz’e binme fırsatı tanınması misali “ızgarası sayesinde halka Aston Martin ile tanışma fırsatı veren (!)” Courier, şehiriçi çarpma ve sürtmelerde düşük maliyetli tamir-onarım imkânı sağlaması hedeflenerek tasarlanmış. Neredeyse bir otomobil kadar güzel, fazladan tavan yüksekliği ve büyük bir bagaj sunuyor.

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi www.e-motoring.com
Ferah kabinde Fiesta kokpiti karşılıyor sürücüyü. Aracın dışı kadar yumuşak görünmüyor çok düğmeli ve agresif tasarımlı kumanda paneli. Ama fonksiyonelliği etkileyici. Önde kapıları açmak istediğinizde kolların cam seviyesinde olduğundan yüksekte kaldığını görüyorsunuz, bu kesinlikle daha optimize edilebilirmiş. Arka kapılar neredeyse parmak hareketleriyle açılıp kapatılabiliyor. En azından araç yeniyken böyle. Etkileyici. Sürgü mekanizması nedeniyle bu kapıların camlarının sadece aralanabilmesi eleştiri toplayabilir. Ama cam ve gövde bütünlüğü dışarıdan iyi görünüyor. Koltukların modüler yapısı, önde tavan rafı, koltuk arkalarındaki portatif raflar kullanışlı aksamlar. 395 litrelik bagaj hacmi rakiplerden büyük, alçak zemin ve yüksek açılan kapak sayesinde ulaşımı kolay.

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi www.e-motoring.com
Şehir içinde şaşırtıcı derecede sessiz olan Courier, hız arttığında sesini de yükseltiyor. Rüzgar ve motor sesi, yalıtımın otomobiller kadar güçlü olmadığını anlatıyor.
Ford’un Avrupa’daki ticari araç üssü olarak Türkiye’de Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen Tourneo Courier-Transit Courier gamı; Van, Kombi Van ve Kombi olmak üzere üç karoser tipi; 1.5 TDCi 75 HP ve 1.6 TDCi 95 HP olmak üzere iki motor seçeneğine sahip. Test sürüşü yaptığımız 1.6 TDCi, 215 Nm’lik maksimum torkunu 1750 d/d’den itibaren 2750 d/d’ye kadar üretebiliyor. Bu değer, bu kadar hafif bir araç için hayli yüksek. Düşük tüketim için uzun tutulan vites oranı, birinci viteste agresif sürüşü engellemiş ki bu da güvenlik açısından ideal bir durum. İstikrarla hızlansın ama kontrolsüzlüklere izin vermesin! Ne var ki özellikle dik yokuşlardaki kalkışlarda ya da yavaş girilen tırmanışlarda şaşırtıcı bir hantallaşma görülebiliyor.

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi www.e-motoring.com Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi www.e-motoring.com
Aracın kullanımı binek otomobilden pek de farklı değil. Sadece yüksek tavanlı bir otomobilde gibi hissettiriyor. Stabil, güven veren bir tutunma karakteri var. Otoyol sürüşlerinde hız arttığında bile stabilitesini koruyor, rüzgarlardan çok etkilenmiyor, çizgisine kararlı.Yığılma ya da sert dönüşlerde yanlara yatma yok. Yüklü olunca neler olduğunu ayrıca denemek gerek ama kullandığımız zaten binek versiyondu, dolu bir otomobilden farklı değil.


Tourneo Courier’in 42.300 TL’den başlayan giriş versiyonu Trend’de, sürücü ve yolcu ön havayastığı, ESP, ABS, yokuş kalkış destek sistemi, acil durum fren desteği, elektronik fren gücü dağıtıcısı, ISOFIX bağlantı noktaları, kayar kapılarda çocuk kilidi, merkezi kilit ve immobilizer, klima, USB ve Bluetooth’lu radyo, akıllı cihaz istasyonu, sürücü ve yolcu hava yastıkları ve çift kayar kapılar standart sunulurken Deluxe’de ek olarak; gövde rengi yan aynalar, krom çerçeveli ön ızgara, ayarlanabilir bagaj örtüsü, direksiyondan kumandalı müzik sistemi ve baş üstü saklama alanı bulunuyor. Tourneo Courier’nin 47.800 TL’den başlayan Titanium donanım seviyesinde ise 16 inçlik alüminyum jantlar, SYNC, dijital klima, hız kontrol sistemi, tavan rayları, karartılmış camlar ve yağmur sensörü standart. Serinin en yüksek donanımlısı olan Titanium Plus’ta ise tüm bunlara ek olarak; stop-start sistemi, lastik basıncı izleme sistemi, yan hava yastıkları, ısıtmalı ön cam, ısıtmalı koltuklar ve alarm bulunuyor.

+ Otomobil konforu
+ Yol tutuş
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Konforlu ve akıcı sürüş
+ Kabin ferahlığı
+ Malzeme kalitesi ve zengin donanım
– Yüksek iç kapı kolları
– Sadece aralanabilen arka kapı camları
– Şehir içinde sessiz ama hız arttıkça gürültülü

Ford Tourneo Courier 1.6 TDCi
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP): 95@3800
Maksimum tork (Nm): 215 @1750 d/d
Vites kutusu: 5-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 170
0-100 km/s hızlanma (sn): 14.0
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.4/3.4/3.7
Ağırlık (kg): 1280
U/G/Y (mm): 4157/1976/1726
Aks mesafesi (mm): 2489
Sürgülü kapı açılma genişliği (mm): 456 mm

2 Comments

  • Merhabalar.Sitenizi uzun zamandır takip eden,sıkı bir takipçinizim.18 yaşında otomobil sevdalısı biriyim.Fakat burada haddim olmayarak bir şey belirtmek istiyorum,hafif ticari pazarını 2001 yılında Doblo açtı demişsiniz fakat 1997 yılında çıkan ilk nesik Peugeot Partner/Citroen Berlingo 1998 yılında çıkan Renault Kangoo Doblo’dan çok daha önce çıkıp,bu araçlar bu pazarı oluşturmustu.Lütfen bu yorumumu kabalik,çok bilmişlik olarak algılamayın.Bir hatam olduysa affedersiniz.Saygılarımla..

    • Haklısınız, ama örnek verdiğiniz araçlar Doblo’dan daha küçük olduğu için “kendi sınıfında” demeliydik. Yoksa “hafif ticari araç” kavramı ucu açık kalmış… Teşekkürler.

Comments are closed.