Yeni 208

Seat Arona 1.0 TSi

 Seat Arona 1.0 TSi


Genetik bilimindeki çaprazlamaya karşılık gelen crossover kelimesi, otomobil terminolojisinde hatchbacklerin sonunu mu ifade ediyor? Bakalım Seat bu konuda ne yapmış?
Dünya tarihinde gerçekleşmiş en büyük uçak kazasının üzerinden tam 40 yıl geçti. İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın Tenerife isimli adasında 27 Mart 1977 yılında yaşanan vahim uçak kazası hala hafızalardaki yerini korurken, belde isimlerini otomobillerine veren Seat markası, Tenerife Adası’nın güneyinde bulunan Arona bölgesini yeni geliştirdiği B sınıfı crossover modeline verdi. Ayrıca Kuzey İtalya’da zengin bir belde olarak da gezi tutkunlarının belleklerinde ayrı bir yeri olan Arona ismine gönderme yapıyor olması, yıllar sonra İtalyanları ve İspanyolları polemiğe sürükler mi diye düşünmeden edemedim. Malum Fiat Ritmo ve İspanyol kopyası Seat Ronda yüzünden iki firmanın yolları tescil meselesi yüzünden 1984 yılında ayrılmıştı.


Son yıllarda Avrupalı markaların her sınıfta bir temsilciyle yer almalarından Seat markası da Volkswagen desteği ile yararlanıyor diyebiliriz. 2017 yılında yenilenen B sınıfı Ibiza, markanın bel kemiği olarak eski modellerinde bile yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı. Birçok Avrupalı markanın fason üretim merkezi olan İspanya topraklarında Seat gibi milli bir markanın, yaklaşık 35 yıldır Vokswagen kanatları altında bulunması da apayrı bir şans olmalı. Zira Volkswagen grubun yönettiği pahalı veya ekonomik her modelde ortak platform, parça ve mekanik kullanımı sayesinde bir Ibiza da neredeyse kardeşi Polo kadar satabiliyor. İşte bu etkiyle B sınıfında Ibiza ile yer alan Seat, B-Crossover sınıfını da Arona ile tamamlamış gözüküyor. Yükseltilmiş bir Ibiza gibi gözüken Arona’da yalnızca 1.0 litrelik benzinli ve 1.6 litrelik dizel motorlar görev yapıyor.
Test aracımız, Excellence donanım seviyesinde, 999 cc hacminde turbo beslemeli üç silindirli bir benzinli motora sahip, 7 oranlı DSG şanzıman ile desteklenmiş turuncu bir Seat Arona. Henüz Haziran 2017’de tanıtılmış bu yepyeni otomobili hem şehir içi, hem de otoyol şartlarında test ettik. “Desire Kırmızı” seçeneği dışında tüm çift renklerin ücretsiz olduğu Arona modellerinde öncelikle mutlaka renk kataloğundaki canlı renklerden biri seçilmeli diyerek başlamak istiyorum.


Diğer tüm Avrupalı B-Crossover modellerinde gördüğümüz gibi bu otomobiller daha fazla konfor, daha fazla keyif amaçlı üretiliyorlar. Küçük ailelerin hem şehir içindeki rahat hareket kabiliyetlerini yükseltmek, hem de güvenli şehirlerarası yolculukları gerçekleştirmek için tasarlandıkları belirtiliyor. Yüksek baş mesafesi ve ergonomi bu tip otomobillerin ortak artılarını oluşturuyor. Donanım kalemlerindeki eğlence sistemleri ve konfor eklentileri de onları 2010’lu yılların sonlarına doğru tercih edilenler listesinde üst sıralara taşıdı. Captur, 500X, 2008, Aircross, T-Roc, Q1, Countryman gibi uzantıları hepimiz bir şekilde tanıyoruz. İşte bu gruba eklenen en son modellerden biri de Arona oldu. Aslında hiçbiri bir SUV ayrıcalığına sahip değiller. Hiçbirinde dört tekerden çekiş sistemi bulunmuyor. Bazı modellerde elektronik çekiş kontrol sistemi ile durumu kurtarıyorlar ama neticede bu sınıfta bir otomobil halk tabiriyle asla “cip” olamaz. Çok amaçlı crossover terimi artık ülkemizde de yaygınlaşmaya başlandı. Ancak anlamı konusunda çok kişi bilgi sahibi değildir. Kelime anlamı olarak genetik bilimindeki çaprazlamaya karşılık gelse de, otomobil dünyasında bu kavram arazi araçlarının şehir içi kullanım için tasarlanan halleri olarak karşılık buluyor. Geniş iç hacimleri ve arttırılmış sürüş konforu ile yakıt verimliliği sayesinde asi bir SUV gibi görünen şehirli araçlar pazar payındaki yerlerini son 5 yılda çok çabuk arttırdılar.


Test programımızdaki otomobilin ismini duyduğumda değişik bir merak duygusuna sahiptim. Çünkü VW grup bünyesindeki ilk B sınıfı Crossover modelini test edecektim. Orta donanımlı Seat Arona 1.0 EcoTSi Excellence 7 DSG modelinin direksiyonuna oturduğumda tipik VW modeli bir ergonomi ve zengin donanım hakim. Bu sınıfta bir otomobilde koltuk ısıtma sisteminin varlığı beni oldukça şaşırttı. B sınıfı otomobillerin içinde kendimi rahatsız hissettiğim çok olmuştur. Herhangi bir tavan penceresi olmamasının yanında döşemenin de koyu renk olması hiç rahatsız etmedi. Otomobilin tasarımında cam yüzeylerin doğru planlanmasıyla herhangi bir sıkışıklık veya klostrofobik etkiden kaçınılmış. Koltuk tasarımları başarılı ve sertlikleri de doğru ayarlanmış. Kolaylıkla sürüş pozisyonuna erişebiliyorsunuz. Kokpitte hiçbir ergonomik olumsuzluk bulunmazken kokpit ve kapı içlerindeki malzeme kalitesinden memnun kalmadığımı söyleyebilirim. Sert plastiğin bu kadar yüksek donanımlar barındıran bir otomobilde neden kullanılmış olduğunu anlayamadım. Herhangi bir tıkırtı olmadığına göre bunu kusur olarak görmemek gerektiğini düşündüm ancak otomobilin yaşı ilerledikçe bu sert plastik yüzeylerin nasıl bir deformasyona uğrayacağını da göz önüne almadan edemedim. Kabinde ucuz görüntü yaratıyor.


Diğer VW grubu otomobillerden tanıdığımız üç silindirli motorun hacminden beklenmedik performansı hayranlık uyandırıyor. Tüm dünyada emisyon ve tüketim endişesiyle geliştirilen turbo beslemeli cüce motorların verimliliği her geçen gün arttırılıyor. Gelişen teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarının meyvelerini verdiğini Arona testinde yine deneyimlemiş olduk. Gerek tüketim rakamları, gerek motorun performansı, gerekse şanzıman teknolojisinde ulaşılan seviye, otomotiv dünyasında çığır açacak gelişmelere neden oldu. Dizel motorların ekolojik dengeye olumsuz etki sunması nedeniyle benzinli ve hibrid motor teknolojisinin de katlanarak gelişeceğini anlıyoruz. Kaldı ki artık köklü markalar önümüzdeki süreçte dizel otomobil üretiminin kısıtlanabileceğini ilan ettiler. Dolayısıyla Seat Arona doğru bir yol izlemiş görünüyor.
Merkezi kontrol ekranından ve gerekli sayıdaki şalterlerden kolaylıkla yönlendirilebilen modern bir şehir içi otomobili olmasının yanında, yüksek hızlara güvenle ulaşan ve yolcularını tehlikelerden koruyan detaylara sahip olan Arona, gaza ne kadar basıyorsanız o kadar tüketiyor denilebilecek özelliklerde cimri bir otomobil. Elektrikli direksiyonuyla otomobili yönlendirmek hem zevkli, hem de emniyet hissi veriyor. Cüce motorun turbo takviyesinin akustik etkisini şikayet olarak algılamanın vicdansızlık olduğunu düşünüyorum. Ancak evet, motor gürültüsü herkesin hoşuna gitmeyebilir.

Tüketicinin en merak ettiği sorunun cevabına gelmek istiyorum. Seat Arona iyi planlanmış ve tasarlanmış bir otomobil. Ancak yükseltilmiş bir Seat Ibiza olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bire bir aynı Excellence donanımla gelen bir Seat Ibiza’nın anahtar teslim fiyatı 113.500 TL iken, Arona için 156.400 TL ödemek gerekiyor. Tam olarak 42.900 TL fark bulunuyor. Neredeyse ikinci el C sınıfı bir otomobil kadar fark ödemeniz gerekiyor. Daha yüksek, daha sportif karakterli bir Ibiza için bu farkı ödemeye değer diyorsanız tercih sizin…

+ Akıcı performans
+ Motorla uyumlu çift kavramalı otomatik şanzıman
+ Fazlasıyla zengin ekipman
+ Konforlu sürüş
+ Başarılı ses sistemi
+ Fren performansı
– Yüksek fiyat
– Ucuz görünen sert plastik kullanımı

Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 999
Motor gücü (HP/d/d): 115@5000
Maksimum tork (Nm/d/d) : 200 @ 2000-3500
Vites kutusu: 7 ileri çift kavramalı otomatik
Maksimum hız (km/s): 196
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.9
Tüketim (şehiriçi/şehirdışı/karma) (lt/100km): 6,0 / 4,0 / 5,0
Ağırlık (kg): 1135
U/G/Y (mm): 4138 / 1780 / 1552
Aks mesafesi (mm): 2566
Bagaj hacmi (lt): 400