Yeni 208

Toyota Corolla Hybrid Passion

 Toyota Corolla Hybrid Passion


Ülkemizdeki otomobil çeşitlenmesinin en kızışmaya başladığı zamanlarda üretimde olan Ford Escort ve Renault 19 modelleri ile rekabetinde sınıf liderliği edinen 7.nesil Corolla’nın üzerinden çeyrek asır geçmiş. Her ne kadar 1966 yılından beri dünyanın en çok satan otomobili olarak adlandırılsa bile bu bir isim algısının ötesine geçemiyor. Zira 52 yıldır sıfırlanan ve 12 kez karoseri değiştiren Corolla modeli artık artık sadece bir isimden ibaret ve çok farklı bir otomobil.
Mart 2018’de önce hatchback ve station wagon karoserileri ile dünya prömiyerini yapan 12.nesil Corolla’ya yılın sonuna doğru Kasım ayında sedan karoseri de katılmış oldu. Tüm dünyada ufak kozmetik değişiklikler sayesinde iki tipte çıkan sedan Corolla, geçtiğimiz aydan itibaren Toyota Adapazarı tesislerinde de üretim hattına alınmış durumda…
25 yıl önce olduğu gibi iki ezeli rakibin de güncel modelleri epey zorlayıcı ve bakalım yeni Corolla hem yeni Focus, hem de hala yeni sayılan Megane Sedan ile baş edebilecek ve çeyrek asır sonra C sınıfı sedan sınıfının ülke liderliğini üstlenebilecek mi?


Yeni Corolla’da Toyota’nın birçok güncel modelinde kullanılan esnek ve modüler bir platform kullanılıyor. Dünyada hybrid teknolojisinin gelişmesine ve haklı bir saygınlık edinmesini misyon edinen Toyota markasının, güvenilirliği ve verimliliği son 20 yıldır kanıtlanan ve giderek de farklı markalar tarafından geliştirilmeye çalışılan tam elektrikli veya hybrid teknolojilerine de destek ve önderlik ettiğini biliyoruz. Bu yeni ve çağdaş platformun üzerine, diğer birçok Toyota’da görev yapan 1.8 litrelik atmosferik motor yanında aynı güce sahip bir elektrik motoru ve lityum bataryalar sırasıyla yerini almış. Sürekli değişken oranlı CVT otomatik şanzımanla gücü aktaran sistemde maksimal ekonomi ve minimal emisyon amaçlanmış. Dolayısıyla testimizde odaklandığımız konular öncelikli olarak bu iki başlık oldu. Haklı bir konfor ve kalite kavramını en yüksek seviyede tutmayı hedefleyen Toyota Corolla, 12.neslinde de bunu kolaylıkla başarmış diye düşünüyorum. 25 yıl önce nakliye gemisinde monte edilmiş bir 7.nesil Corolla’yı tam 17 yıl kullanmış birisi olarak, gelinen noktanın ciddi bir teknoloji evrimi olduğunu da söyleyebilirim.


Daha önceki testlerimizde hybrid sistemli Yaris, Auris ve CHR modellerinden alışık olduğumuz verimlilik ve beraberinde gelen yakıt ekonomisinin yeni Corolla’da sürdüğünü görüyoruz. Eco, Normal ve Sport mode olarak belirlenmiş kullanım seçeneklerine uyum göstermeye alışmak gerekiyor. Örneğin sıkışık trafikte otomobil 40 km/h hızın üzerine çıkamayacağı düşünülürse tamamen elektrikli “EV” konumuna geçirilmesi kullanıcıyı ciddi bir ekonomiye yöneltebiliyor. Tabii bu durum bataryalarınızın doluluk oranına da bağlı olmak zorunda. Benzinli motorun ürettiği enerjinin ve frenleme sisteminden gelen “rejenerasyon” enerjisinin bataryaların en azından 2/5 kısmını dolu tutması hedeflenmiş. Bu oran düştüğü zamanlarda benzinli motor devreye giriyor ve gerekli elektrik enerjisini bataryaya yeteri kadarıyla doldurmaya çalışıyor. Otoban kullanımlarında akıllı hız sabitleme sistemlerini de kurabilmeyi başarırsanız, hybrid sistem 4,5 litre/100 km gibi ortalama tüketimi ortaya koyabiliyor. Her ne kadar zorlasanız, devirli kullansanız ve benzinli motorun ataklığını ve performansını zorlamak adına uğraşsanız da, sistem bir şekilde tüketimi ortalama 4,5 litre mertebesinde tutabilmek için bütün elinden geleni yapıyor diyebilirim. Eğer cidden takıntı haline getirip minimum tüketimi belirlemeye çalışırsanız 3,4 lt./100 km. gibi bir değer elde edebiliyorsunuz. Bu sonuçları Japon markanın ülkemizde üretilen ve satılan diğer hybrid modellerinde de aldığımızı hatırlatmak isterim.


Tam donanımlı Toyota Corolla Hybrid Passion modeliyle yaptığımız testte, bulunduğu sınıf limitlerini zorlayan üstün özellikler ve donanımlarla karşılaştık. Bunları teker teker burada saymanın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü benzer donanımların sunulduğu benzer rakipleri de mevcut. Dolayısıyla mekanik, konfor ve kalite özelliklerinin ön plana çıktığı ve fark yarattığı detaylar üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini savunuyorum.
Yeni Corolla, bir önceki neslin heybetli hatlarına sahip değil. Tüm dünyada bir SUV modası yaşanıyor ve zevkler bu alana doğru yöneliyor. Dolayısıyla kompakt C sınıfı otomobil kavramı da giderek zayıflıyor. Kaldı ki, pazara sunulan her yeni model de bir önceki nesline göre daha geniş boyutlara sahip olup bir üstte kalan segmentin müşterisini kapmaya çalışıyor. Volkswagen’in Jetta modelini pazardan çekmesiyle bu stratejiyi fark etmiş olduk. Keza, öncelikli olarak Avrupa’da kompakt hatchback satışları giderek SUV sınıfına kaymaya devam ediyor. Kaldı ki kompakt sedan sınıfı yıllardır eski kıtada hep geri planda kalıyordu. Bu durumda, Corolla’nın hala var olması ve giderek kendini geliştirmesi takdir edilmesi gereken bir özellik. Rakipleri sedan versiyonlar olmak üzere; Honda Civic, Ford Focus ve Renault Megane dışında aynı hedefleri koruyan marka kalmamış gibi gözüküyor. Dolayısıyla yeni Corolla’nın bu kısıtlı rakiplerle baş etmesi ve satışlarını yükseltmesi gerekiyor. Hybrid teknolojisi de bu rekabetin ön koşulu haline gelmiş gözüküyor. Çünkü artık Toyota, binek otomobil alanında dizel motorlu bir yatırıma girmeyeceğini açıkça ilan etmiş oldu. Tamam, dizel motor yakıt ekonomisinde önemli artılara sahip olabilir. Ancak dizel motoru en fazla kullanan Avrupa ülkeleri bile yarattığı çevre kirliliği nedeniyle yakın gelecekte bu motorların yasaklanması üzerine politikalar oluşturmaya başladı. Bu veriler ışığında bile Corolla’nın sınıf liderliğine yeniden oynuyor olmasını yabana atmamak gerekiyor.


Önceki neslin karanlık ve hatta yetmişli yılların Ford Taunus modellerini hatırlattığını niteleyebileceğim kokpitinin aksine, üst segment modellerin kalite ve “süsüne” sahip bir Corolla var karşımızda. Merkezi kontrol ekranının kullanışlılığı ve yumuşak yüzeylerin verdiği kalite hissi yanında, anlamsız düğme kalabalığı bu yeni nesilde yerini akıcı hatlara, kullanışlı ve ergonomik detaylara bırakmış. Hybrid sistemin tüm detaylarını ve kullanıcılarına verdiği “bonus puanlarını” bu ekranda görmek keyif verici. Daha alçağa konumlanmış bir CHR kokpitinde bulunduğumu hissettim. Tarihinde ilk kez bir Corolla sedan modelinde sunroof seçeneği sunulmuş. Üstelik bu sunroof açılırken tavan döşemesi içinde tamamen kayboluyor. Yani açık halde otomobilin tavanının üzerine konmuş gibi kalmıyor. Koltukların döşemeleri ve ergonomisi de birinci sınıf olduğunu gösteriyor. Arka koltuklarda baş ve diz mesafesi de tatmin edici seviyede. 184 cm boyumla içim daralmadan yolculuk edebildim. Ancak ne yazık ki arka koltuk başlıklarının arka görüşü kısıtladığını belirtmeden olmaz. Burada koltuğun içine doğru kayabilen baş dayanakları tasarlansa sürüş için daha olumlu bir görüş açısı ortaya çıkabilirdi. Bir diğer ilginç detay ise kapı açma kollarının bulundukları oyukların dışına doğru taşmış olmalarıydı. Çok şık ve kaliteli gözüken malzemelerin ve trim detaylarının arasında böyle bir ilginç durum dikkatimizi çekti.
Otomatik şanzıman sistemini oluşturan ve e-CVT olarak isimlendirilen ünite ise, hybrid mekanizmasına en uyumlu şanzıman tipi olması nedeniyle tercih edilmiş. Zira otomotiv dünyasında robotize şanzımanlardan sonra en çok eleştiri alan şanzıman tipi olan CVT’nin yerine farklı bir sistem düşünülse belki de bu denli uyumlu çalışan benzin/elektrik motoru ikilisinin getireceği verim ve performans optimum düzeyde olmayabilirdi. Yüksek hacimli ama düşük güce sahip motordan performans alabilmek için epey yüksek devirlere çıkmanız gerekiyor ve bunu CVT şanzımanla gerçekleştirebilmek de zaman kaybına neden olabiliyor. Amacımız ekonomi ve konfor olduğu için fazla performans kaygısına sahip değiliz.
Dış tasarıma geldiğimizde ise; fazla heyecan yaratmasa da derli toplu, akılcı ve tutarlı bir tasarım anlayışının hakim olduğunu söyleyebilirim. Günümüze kadar ulaşan en derli toplu Corolla denebilir. Ancak 7. Ve 11.nesil Corolla modellerinin hala daha heyecan verici tasarımlara sahip olduğunu da düşünmeden edemiyorum. Gövdeye göre ufakmış algısı veren tekerlekleri ve kesintisiz ilerleyen çizgiler sayesinde klasik bir tasarım önyargısına sebebiyet veren otomobilde yol tutuş konusunda önceki nesle göre epey yol alınmış olduğunu fark ediyorsunuz.


Yeni platformun rijitliği ve ağırlık merkezinin daha aşağı çekilmiş olması yanında ağırlıkla ilgili de önemli geliştirmeler sağlanmış. Önceki modellerini sorunsuz ve şikayetsiz kullanma şansı bulmuş olan kemikleşmiş tüketicinin bu son nesil Corolla ile de fazlasıyla tatmin olacağından eminim. Tabii ki en önemli parametre fiyat konuşulduğu zaman ortaya çıkıyor. Yeni Toyota Corolla, önceki nesilden aktarılan 1.6 litre 132 HP atmosferik motor yanında test otomobilimizde olduğu gibi 1.8 lt 98 HP değerinde Hybrid sistemi destekleyen bir ikinci seçeneğe sahip. Elektrik motorunun enerjisiyle bu yeni versiyonda toplamda 122 HP güç sunuyor. Test otomobilimiz de bu ikinci ve en yüksek donanıma erişmiş olan Passion modeliydi. Güncel fiyat listesine göz attığımda giriş seviyesindeki 1.6 Vision anahtar teslim fiyatının 103.700 TL olduğu görülüyor. Test otomobilimiz Toyota Corolla Hybrid X-Pack e-CVT Passion ise 175.000 TL fiyat etiketiyle pazara sunulmuş durumda.
Yeni Corolla ciddi olarak düşünülmesi gereken bir aile otomobili. Kolay eskimeyen karoseri tasarımı, düşmeyen değeri ve sorunsuz mekaniği ile uzun yıllar hizmet verebilecek kapasitede üretilmiş bir Toyota klasiği olmaya aday… üstelik ülkemizde üretilen zengin teknolojiye sahip bir otomobil.

+ Akıcı performans ve optimum yakıt tüketimi
+ Zengin, eksiksiz donanım ve sürüş konforu
+ Pratik merkezi kumanda ekranı
+ Prestijli ve kaliteli marka imajı
– Bütün izolasyon önlemlerine rağmen kabine giren lastik sesi
– Arka görüşü kısıtlayan arka koltuk baş dayanakları
– Elektronik yardımcıların karmaşıklığı
– Direksiyon üzerinde düğme kalabalığı
– Konsolda aşırı büyük çıkıntı

Yakıt: Benzin + Elektrik motoru
Motor hacmi (cc): 1798
Benzinli motor gücü (HP): 98@5200
Hybrid birleşik motor gücü (HP): 122@4800
Maksimum tork (Nm) : 142@3600 d/d
Elektrik motoru gücü (kW): 53
Maksimum tork (Nm): 163
Vites kutusu: e-CVT, Sürekli değişken otomatik şanzıman
Maksimum hız (km/s): 180
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.0
Tüketim (şehiriçi/şehirdışı/karma) (lt/100km): 3,6 / 3,9 / 3,8
Ağırlık (kg): 1385
U/G/Y (mm): 4630 / 1780 / 1435
Aks mesafesi (mm): 2700
Bagaj hacmi (lt): 471