Renault ZOE’ya 5 yıldız
Renault ZOE, bağımsız EuroNCAP kuruluşu tarafından yürütülen pasif güvenlik testlerinin sonucunda 5 “yıldız” almaya hak kazandı. Ocak 2013’ten beri yürürlükte olan daha sıkı kurallar çerçevesinde yürütülen çalışmalar sonucunda aldığı bu 5 yıldız ile Renault’nun pasif güvenlik konusundaki uzmanlığı bir kez daha kanıtlanmış oldu. Genel sonuçta %82’lik skor elde eden Renault ZOE, özellikle yaya koruması dalında en yüksek skoru alarak kendi segmentinde en üst sıraya yerleşti. Bu başarının yanı sıra Renault ZOE’de bulunan Fix4sure sistemi ve iyi tepki özeliklerine sahip şasi sayesinde dinamik bir emniyet de sunuyor.
Son derece sessiz bir sürüş sağlayan ZOE, “Z.E. Voİce / Z.E. Ses” özelliği ile donatıldı: aracın çıkardığı bir ses araç dışındaki yayaları uyarıyor ve araç hızına paralel olarak frekansı değişen ses sayesinde aracın hızı tahmin edilebiliyor. Renault ZOE, güvenlik performansı sayesinde konvansiyonel araçlarla kıyaslanabilecek “gerçek” bir otomobildir.
Tüm yolcuların optimum seviyede korunmasına yönelik sistemli bir çalışma
Renault ZOE, aynı platformu paylaştığı Yeni Clio ile aynı pasif güvenlik seviyesine sahip olmak zorundaydı. Renault, gerçekleşecek kazayı ve fiili davranışı daha kapsamlı ve etkin yolcu korumasını göz önünde bulundurarak bir takım çözümler geliştirdi. Daha yüksek yolcu koruması için Renault ZOE’nin elektronik mimarisi en son koruyucu ekipmanları hemen devreye alabilmek üzere tasarlandı.
Yetişkin yolcu koruması testi
Önden çarpışma durumunda Renault ZOE’nin ön koltuklarında oturan yolcular, iki adet hava yastığı, yan hava yastıkları, ön gergili ve 400 daN’ye kadar yük sınırlayıcılı emniyet kemerleri ile korunuyor. Arkada ise tüm koltuklarda 3 noktalı emniyet kemerleri yer alıyor.
Renault’nun yenilikçi teknolojisinin bir ürünü olarak ortaya çıkan Fix4sure sistemi, yolcuların herhangi bir darbe halinde emniyet kemerinin altından kaymalarını engellemekte ve bu şekilde tüm Renault ZOE yolcularını koruyor. Söz konusu koruma, koltuk minderlerinde yer alan çıkıntı ve düşük konumlandırılmış emniyet kemerleri sayesinde mümkün oluyor.
Ölümlü kazaların en büyük nedenlerinden biri olan yan darbeler (düşük koruma alanı) olası 8 puan üzerinden 8 tam puan alarak takdir topladı. Darbeleri iki kat daha hızlı belirlemek ve tepki vermek amacıyla Renault ZOE’de iki adet sensör bulunuyor. Bunlardan biri ön kapıda diğeri ise orta kısımda yer alıyor. Spesifik bir algoritma sayesinde darbe kuvvetine tepki süresi belirleniyor ve yeni nesil baş-boyun hava yastığı buna göre kontrol ediliyor. Söz konusu sistemler sayesinde Renault ZOE, 36 puanın 32’sini alarak küçük otomobil segmentinde en iyi sonuçlardan birini elde etti.
Çocuk koruması
Renault ZOE, yapısal tasarımı ve hem ön yolcu koltuğunda hem de arka dış koltuklarda yer alan 3 noktalı Isofix bağlantı sayesinde son derece sıkılaştırılmış kurallara rağmen olası 49 puanın 39’unu alarak B segmentinde en iyiler arasındaki yerini aldı.
Renault ZOE: yaya korumasında segment lideri
ZOE’nin ön kısmı, bir yayaya çarpma durumunda yaralanmaları en aza indirecek şekilde geliştirildi. Aracın ön kısmında çıkıntı her hangi bir kısım bulunmazken, genelde çok dik olan ön camın alt kısmı yaralanmaları azaltmak için deforme olacak biçimde tasarlandı. Aracın kaputu ise motorun en yüksek bölümüyle arasında bir ezilme bölgesi kalacak biçimde yükseltildi. 36 puanın 24’ünü alan Renault ZOE yaya koruması dalında segmentinin en güçlü aracıdır.
Güvenlik onun genlerinde var…. artı ekipmanlar
Renault ZOE standart olarak ses uyarılı seyir kumandası / hız sınırlayıcı, görsel ve sesli uyarı veren emniyet kemerleri ve ESC elektronik stabilite sistemi ile donatıldı. Böylelikle daha sıkı olan yeni protokol çerçevesinde 8 puanı elde edebildi.