Yeni 208

Volvo V40 D2

 Volvo V40 D2

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
Önümüzdeki dönemde markanın tasarım felsefesini oluşturacak dizayn detayları ilk olarak geçen yıl bu zamanlar Volvo V40’ta gün ışığına çıkmıştı. Şimdilik Avrupa’da zaten hiç tutmayan sedan formuna uzanmayan bu uzatılmış hatchback, markanın hedeflediği niş kullanıcı kitlesini de yollarda var olanlardan farklı hissettirmeye uygun bir otomobil.
Volvo bu açılımlara biraz mecbur zira sıradan otomobiller ürettiği zaman farkını ortaya koymak gibi bir şansı olmadığını gövdesi, platformu ve kalbi büyük ölçüde kendisine ait olmayan S40/V50 denemesi yeterince ortaya koymuştu. Bu deneyimle özünde yatan sıradışı cevheri hatırlayan ve yeniden niş modeller üreterek farklılığını ortaya koyması gerektiğini anlayan Volvo yönetimi, bu harekata geçen yıl V40 ile başlamıştı. Üçüncü dünya pazarları için sedan versiyonu yapılır mı bilinmez ama bu formuyla çok karizmatik bir C segmenti üstü -hadi eşi olmadığından Ç diyelim!- modeline kavuşmuş oldu Volvo. S60’tan yaklaşık 25 cm kısa olan gövde, 4 cm kadar da alçak.

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
Göstergeler sanki dijital tablo!
Agresif bakışlar ve tahrik edici kaslı kaput, bu yeni Volvo’ya sıra dışı dinamizm getirmiş. C sütunu sonrasında uzatılmış bagaj alanıysa gövdeye fonksiyonelliğin yanında stylish kimlik kazandırmış. Gerçi test otomobilimiz düşük donanımlı bir versiyondu ve sis farları dahi yoktu ama dikkat çekici bir yalınlık gözlediğimi söyleyebilirim. Arka cam uzatılmış coupe formuna yakışır şekilde basık ve küçük görünüyor ama otomobili kullanırken geri manevralarda sportif göründüğünü düşünür müsünüz bilmem! 335 litrelik bagaj hacmi, kompakt hatchbacklerin ortalamasına yakın ama gövdenin uzunluğunun kabin konforundan yana avantaj sağladığı fark ediliyor. Zaten stiller içinde yük taşımacılığına yer yok!

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
Otomobilin dışındaki Volvo için yenilikçi çizgiler, genel yapısı bilindik Volvo tasarım formunda olan kabinde bence tamamı dijital gösterge tablosuyla tepe yapıyor. Tüm aksamlarıyla dijital bir teknik tablo gibi görünen Aktif TFT Kristal gösterge grubu, izlenmesi keyif veren türden. Bu kadar oyuncaklı olmasını beğenmeyebilecek bir yaş grubunun olduğu, onların da büyük ölçüde Volvo kullanıcısı olduğu muhakkak ama onlara öfkelerini göstergelerden çıkarmak yerine duyacakları uyarı seslerine saklamalarını öneririm! Güvenliğin bayraktarı olsa da otomobilde sürekli bir uyarı sesi duymak insanı sürekli hata yapıyormuş gibi kötü hissettirebiliyor. Teknoloji iyidir mutlaka ama sürücülerin zaten dikkat etmeleri gereken konularda sürekli uyarılması, tıpkı Mercedes-Benz A250’de olduğu gibi sürekli ikaz edilmek sürüş keyfini etkileyebiliyor.

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
Sürüş keyfi deyince, PSA ve Ford kökenli motorun otomotiv sektörü içinde yaygın kullanımı, markaların sürüş karakterlerini etkilemiş olsa da verimli çalışan makine sonuca odaklanmaya yöneltiyor! 100 km yaktı tüketim ortalamasının 6 litreyi aşmadığı söylediğimde sanırım durum net olarak anlaşılabilir. Tabii bu bir üst limit, daha aşağı çekebilmek tamamen sizin elinizde. Kış lastikleriyle değil ama dört mevsim listiklere geçildiğinde şehit trağifinde bile saptayacağınız değerler sizi şaşırtabilir!

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
Kontrolsüz sürüşlerde torq steering gözleniyor
Standart kullanıcılar için son derece iyi tutunma özellikleri gösterebilen V40, motorun 1750 d/d’den itibaren temposunu bozmadan sunabildiği 270 Nm’lik sürükleyici torkun ön akslara etkisiyle gaz kesilmeyen virajlarda dışa doğru açılma eğilimine giriyor. Süspansiyonun küçük salınımları kimseyi rahatsız etmez ama virajı yüksek ritmi bozmadan dönmeye devam ettiğinizde “arkada neler oluyor” diye sorma ihtimaliniz beliriyor! Gazı kesin, sakinleşin, göreceksiniz ki bir şey olduğu yok!.. Ama yok, virajlarda oyun oynamayıp sakin sakin kullandığınızda fark edeceğiniz stabilite ile otomobili ortadan motorlu ve dört tekerlekten çekişli zannetmeniz de olası!.. Öylesi bir tokluk hissedenler çıkabilecektir. Otomobil, optimum güvenliği sağlıyor, limitleri aşağı ya da yukarı çekmek, önden çekişin uçlara yaklaştıkça beliren risklerine ve sizin profilinize bağlı. Progressif sürücüler için direksiyonun verdiği yol hislerini güçlü olarak nitelemek zor ancak özellikle gaz pedalına yüklenildiğinde yüzey hislerini değilse de 270 Nm’lik güçlü torku algılamak zaman almıyor! Doğru devirlerde doğru vites değişimleriyle çok güçlü olmasa da dizel motorla da akıcı sürüşler elde etmek mümkün.

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
71.000 TL’den başlayan fiyat içinde start/stop teknolojisi, frende açığa çıkan enerjinin geri kazanımı, türlü çeşitli güvenlik ve konfor donanımları ile bu rakamı çok çok aşan bir karizma da standart.

Volvo V40 D2 www.e-motoring.com Volvo V40 D2 www.e-motoring.com
+ Etkileyici iç mekan
+ Konfor-yol tutuş dengesi
+ Gösterge tablosu
– Uyarı bolluğu!
– Agresif kullanımda stabilite kayıpları

Volvo V40 D2
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1560
Motor gücü (HP): 115
Maksimum tork (Nm): 270
Vites kutusu: 6-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 195
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.9
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.0/3.6/3.4
Ağırlık (kg): 1333