Reklam

Fiat Panda 1.2

 Fiat Panda 1.2

Fiat Panda www.e-motoring.com
Avrupa’nın küçük otomobil uzmanı Fiat, her üretici gibi inişler çıkışlar atlatıp son dönemde daha stabil görüntü çizerken ürün yelpazesi de genişliyor, karlılığı artıyor. Bu çeşitlilik içinde fantazi denemeleri de olmuyor değil 500 Living gibi, “param var deniyorum” deme hakkı kendisinde. Ama İtalyanların asla riske edemeyecekleri bir modeldir Panda. Onun anlamı başkadır, 1980 yılından bu yana İtalya’da şehir içi ulaşımın anlamıdır bu pop ikonu. Basittir, güzeldir. Dört tekerleği bir direksiyonu vardır her şeyden öncelikle. Motoru önemsizdir, koltukları vardır ama oturmasanız da olur! Ve Fiat’ın bu otomobilde risk alma seçeneği yoktur. Şehir trafiğinin sembolüdür İtalya’da. 1981’de Avrupa’da Yılın Otomobili seçildiğini düşünürsek, doğan doğmaz kalabalık şehirlerin ikonu seçildiğini anlayabiliriz.

Fiat Panda www.e-motoring.com
Tabii rakipler çoğalıp teknoloji geliştikçe Panda da kendisini beklenmedik ölçüde yeniledi ama diğer yandan o güzel basitliğini korumayı sürdürerek… Satış raporları kullanıcı tercihlerini netleştiriyor, 1980’den bu yana 6.5 milyon adet Fiat Panda satılmış. Ama bunun 4.5 milyon adedi ilk jenerasyon! Hani basit, hiçbir şeysiz olanından! Şimdi, mecburiyetler var, güvenlik seviyesi yükselmek zorunda, konfor çok şart değil ama optimumunu sunmasını bekliyor müşteri. Keza yakıt ekonomisi, çevre duyarlılığı vs… Neyse ki Fiat’ın bir ikonu ayakta tutacak kararlılığı var.
Kullanmakta olduğum, Panda’nın 2011 sonbaharında tanıtılan 3. jenerasyonu. İkinci nesil Panda’nın Polonya’da üretilmesine karşılık bu yeni nesil, Alfa Romeo’nun Napoli’deki Pomigliano d’Arco fabrikasında üretiliyor. Üretimin Polonya’dan İtalya’ya geri dönmesinin nedeni, Fiat’ın Avrupa’daki krize rağmen fabrika kapatmak istememesiydi. Otomobil aslında ikinci jenerasyondan çok farklı değil ama 2004’ten 2011’e aradaki teknolojik iyileştirmelerle başka bir nesile dahil olmuş. Fiyat dengesini bozmadan güncel teknolojilerle donatılmış ama o basitin güzelliği algısını korumuş en modern Panda bu. Gövde yapısı gibi kabin de bir hayli genç işi görünmekle beraber iri iri kumandaların ferah yerleşimiyle küçük sahil kasabalarında yaşamayı seçmiş emekli çiftleri de mutlu edebilecek güzellikte.

Fiat Panda www.e-motoring.com
Üretim amacını, kullanım amacını iyi anlayıp sahip olmak gerek, sonra manasız sorularla karşı karşıya kalmak da var. Otomobilin kabininde kullanım ergonomisi ile ilgili göze batan bir sıkıntı yok. Tabii park freninin tuhaf kolunu görmezden gelirsek! Tasarım bütünlüğü için kol da zorlanmış ama sonuç çok da kullanışlı sayılamaz! Bunun dışında minicik iç mekanda zaten herşey kullanıcıya karış hesabı mesafede. Kumandalar arasında en rağbet görebilecek olanı, hepitopu 3.5 metrekareden biraz fazla yer kaplayan 960 kg’lık otomobilin park manevralarını kolaylaştıracak City fonksiyonu. İsmi Dualdrive diye komplikeleştirilse de sistem gayet basit ve faydalı. “Çok ağır olan” (!) direksiyonu elektrik desteğiyle “tüy gibi” yapan bu donanımla özellikle kadın sürücülerin mızmızlanma ihtimali tamamen ortadan kalkıyor! Direksiyon hisleri tabii ki çok keskin değil, ama işin doğrasu gerekli de değil. Keyifli bir şehir otomobilinde olmadık maceraları denemek biraz cahil işi olur!
Test otomobilimiz, 1.2 litre motorlu, 69 HP’lik versiyon. Yani içine -ülkemiz tipi- 5 kişi doluşup şehirler arası yolculuk yapmaya çok da uygun değil, keyifli, ekonomik, pratik bir şehir otomobili. Abartılmadığı zaman elbette ki gidemeyeceği yol yok ama son derece mütevazı bir otomobil Panda.

Fiat Panda www.e-motoring.com Fiat Panda www.e-motoring.com
İlk gözlemim bir pop ikonu gibi işlenmiş Panda markası üzerine. Çoktan model ismiyle tanınan otomobillerden olmuştu ama artık daha da öne çıkarılıyor Panda ismi. Öyle ki kapı içleri bile Panda yazılı kaplamalara sahip. Bir şehir içi sembolü olduğu herkesçe kabullenilmiş… Otomobilin 1.2 litrelik benzinli motoru, gayet seri devirleniyor, düşük aşırlıklı gövdeyi kolayca taşıyor ama yoldaki eğimler arttığında nefessiz kaldığını hissettiriyor, sürücüyü düşük vitesle seyretmeye ya da sık sık vites düşürmeye sevk ediyor. Koşullar ağırlaştığında klişe devrede “eti ne budu ne ki!”… Her otomobil değişen koşullara göre kullanılır ama 69 HP’lik tüy sıklet biraz daha özen istiyor. Panda’nın küçük motoru, en önemli avantajını akaryakıt istasyonuna ulaştığınız zaman gösteriyor. 37 litrelik deposunu şehir içinde ortalama 6.5 litrelik tüketimiyle seyrek olarak boşaltan otomobil, kullanıcıya sıcak davranıyor. Ama kullanım koşullarını zorlayıp otomobili de doldurduğunuzda 1.6 litrelik benzinli otomobillerin tüketim değerine çıkabilirsiniz ki, sanırım çok tercih edilen bir durum olmaz…

Fiat Panda www.e-motoring.com Fiat Panda www.e-motoring.com
Otomobilin yumuşak karakterli süspansiyonu, konfor açısından yolcuları rahat ettirse de hız arttıkça stabilite garantisi için eli sürekli üzerinde hissetmek istiyor. Ama bununla ilgili çekinceler, otoyol sürüşlerinde hız artırıldığı zaman beliriyor. Yanal esnemeler, yaylanmalar , otoyol sürüşlerinde hız arttığında kimilerini rahatsız edici olabilir. Yoksa şehir içinde Panda ile ilgili hiçbir soru işareti yok. Gayet atak, şehir içi hızlarında frenajda gayet güvenilir. Panda’nın 225 litrelik bagajı, iki kişilik ailelerin market alışverişi için yeterince büyük ama uzun yola çıkmakta inat edecekler, bavullarını içeri koymak zorunda kalabilir. Ya da Fiat showroomlarında port-bagaj arayışına çıkılabilir ama o zaman da ekonomiyle vedalaşılabilir!

Fiat Panda www.e-motoring.com Fiat Panda www.e-motoring.com
Otomobilin Pop versiyonun 29.450, Lounge versiyonu 32.950 TL fiyatla satılıyor. Şehir içinde stili olan, ekonomik bir retro klasik, fonksiyonelliğiyle birçok ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilir. Daha cıva gibi olmasını isteyenler varsa 36.000 TL’den başlayan fiyatlarla 0.9 litre hacimli TwinAir beslemeli 85 HP’lik versiyonu tercih edebilir. Ama donanımlısı olsun deyip bu hacimde bir otomobile 38.700 TL ödemek Fiat fanatikleri dışında çok rağbet görmeyebilir. Bu fiyatlara opsiyonel donanımda yer alan Skydome açılır tavan, ESP, çekiş kontrol sistemi, yokuşta kalkış destek sisteminin dahil olmadığını söylemem gerek… Ekstra donanımlar ve opsiyonlarla ulaşılacak rakam, Panda’nın ekonomik kimliğini gölgede bırakabilir…
75 HP’lik Multijet motorlu dizel versiyonu da ticari kullanmayı düşünenlere önerimiz gayet açık, taksi olmaya uygun bir araç değil Panda… Hem kıyamazsınız, çok sevimli hem de iç hacim olsun bagaj olsun müşterilere yetmez…
(+) Pratik, safkan şehirli, tüketim,
(-) Opsiyonlarla yükselen fiyatı, park freni tasarımı, küçük bagaj

Fiat Panda www.e-motoring.com
Fiat Panda 1.2 Lounge
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1242
Motor gücü (HP): 69 HP/5500 d/d
Maksimum tork (Nm): 102 Nm/3000 d/d
Vites kutusu: 5 ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 164
0-100 km/s hızlanma (sn): 14.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma): 6.7/4.3/5.2