Jaguar XJ 2.0 i4 Portfolio LWB
Az görüyoruz ama görünce bıraktığı etki diğerlerinden farklı oluyor. Satın alınabilen asalet Jaguar’ın amiral gemisi XJ, üst sınıf rekabetine muhafazakarlıktan sıyrılmaya oynayan İngiliz yaklaşımıyla bakıyor.
Kabul etmek gerekiyor ki Türkiye’de premium otomobil satışları iki Alman marka, BMW ve Mercedes-Benz domine ediyor. Onlara en yakın seyreden Audi bile ancak “halk otomobili” A3 ile ya da Q7 ile mücadeleye katılabiliyor. Ama bu şık Almanların yanında sesini çok duyurmadan daha fazla elitizme oynayan markalar da var. Yollarda pek sık göremeyeceğiniz, valelere teslim etmeye kıyamayacağınız türden birkaç marka. Çok satmak istemiyorlar, seçkin kalmaktan yanalar. Bunların en başında şüphesiz Jaguar geliyor. Yakın geçmişte Ford bünyesindeyken X-Type gibi Mondeo’ya Jaguar elbisesi giydirilmiş bir model denendi ama Jaguar müşterileri bu denemeden pek de hoşlanmadı, markanın halkla buluşmaktan vazgeçip kendi çizgisine dönmesi çok sürmedi. Bugün Jaguar cephesinde paranın, dolayısıyla markanın sahibi Tata. Markanın ekonomik yönden güçlü bir patronunun olması önemli… Birmingham’daki Castle Bromwich fabrikasında büyük ölçüde elde üretilen otomobil, patron Hint olsa da buram buram İngiliz kokuyor.
Globalleşen dünyada, giderek artan parça paylaşımı dahilinde kendi standartlarında bir Jaguar ile beraberiz. XJ, günümüz koşullarında olabildiğince Jaguar kalabilmiş bir otomobil. Daha çok paranız varsa elbette motor açısından safkan Jaguarlara doğru yönelebilirsiniz ama yüksek yakıt maliyetleri, vergiler, kullanım giderleri derken elit duruşunuzdan ödün vermek istemiyorsanız iş geliyor 2.0 litrelik Peugeot motorlu bu premium İngiliz’e dayanıyor!
XJ ismini ilk olarak 1968 yılında kullanan Jaguar’ın bugün İngiltere’de Kraliyet Ailesi üyelerinin ve başbakan David Cameron’ın kullandığı tamamen alüminyum gövdeli bu otomobili ise 2009 yılında tanıtmıştı. Tanıtanlar, Jaguar’ın kabuğunu kırıp daha popülerleşmek ama şöhret büyüsüyle çok da dağılmamak isteğinin göstergesiydi adeta: Elle MacPherson ve Jay Leno! Belki dört yuvarlak farlı ilk XJ gibi karakteristik bir görüntüsü yok ama otomobilde tasarım trendleri de teknolojiler de çok değişti. Muhafazakarlık kaldırmayacak bir noktadayız artık. Boyu 5250 mm, eni 1895 mm olan otomobil, şeritlere zor sığan, yola ağırlığını koyan türden. Heybetinin tartışılacak yanı yok. Coupélerle yarışan 1450 mm’lik alçaklığı (!) zarafetine sporcu kimliği de ekliyor! Deyim yerindeyse bakan dönüp bir kez daha bakıyor. Bu bakanların bir kısmı yolda görmeye alışık olmadığı markayı anlamaya çalışıyor ama önemli bir kısmı da süzülen otomobilin asaletine takılıyor. Logosundaki Jaguar freski gibi sert ve güçlü bir yüz ifadesi taşıyan XJ, liftback modeller kadar eğimli gövdesinin arkasında da sıçrayan bir Jaguar barındırıyor. “Cat’s claws” adı verilen arka aydınlatma grubu için “kedi pençesi” denilirken elbette kedigillerin en güzeli Jaguar’ın “patisi” kast ediyor!..
Kabine adım attığımda asaletiyle insanı hemen saran bir ortam karşılıyor. Bir de Range Rover’de sezinlenen saray odası gibi bir aurası var. Jaguar’ın kokpiti, mesafelerin ferah ferah kullanıldığı bir alan. Deri kaplı kokpitte kumandaların çoğu büyük ekranda dokunmatik olarak kullanılıyor. Çok zengin menüden otomobille ilgili tüm ayarlar dokunarak gerçekleştiriliyor. Havalandırma kanallarının arasına yerleştirilen analog saat, muhafazakarlıktan tamamen vazgeçilemeyeceğini gösteriyor. Ne de olsa asaletin siggelerinden biri analog saatler. Beni en çok etkileyen bölüm ise, son dönemde Volvo’nun da başarıyla uygulamaya başladığı yüksek çözünürlüklü gösterge paneli. İbreler bile dijital birer sembol durumunda. Bu gösterge tablusu, Jaguar’ın muhafazakarlığın kabuğunu kırdığını gösteriyor. Gerekli mi, tartışma konusu bence… Kumandalar arasında hiçbirine yabancılık çekmiyorum, mesele neredeyse var olan tüm kumandaların bu otomobilde bir arada olması! Kapı içleri bile deri kaplı.
Bilmeyenler için karanlık camların ardındaki o sportifliğin yanında arka koltuk yolcuları için 125 mm’lik kullanım alanı ve yarım metreden fazla ayak boşluğu olduğunu anlamak çok kolay değil! Arka koltukların arasındaki kol dayanağı kapağı açılırsa adeta çalışma masasına dönüşüyor.
Jaguar XJ’in bagajına sağ arka stop lambasının altındaki düğmeye basılarak ulaşılıyor. Öyle ahım şahım büyük bir bagaj yok, hatta gövde boyutlarına göre küçük ama sanırım golf takımı ya da binicilik kask ve kıyafetleri için yeterli!.. Yoksa hele hele ülkemizde kimsenin XJ ile market alışverişine gitmesini beklemiyoruz!.. Yine de kıyaslamak gerekirse XJ’in dar ağızlı sırt çantasında orta sınıf sedanlar kadar (Passat 565 lt) kullanım alanı var: 520 lt!
Alüminyum gövdenin %50’si geri dönüşümden elde edilmiş malzemelerden üretilmiş. Kullanılan hafif malzemeye karşın otomobilin boş ağırlığı 1700 kg. Uzun versiyon, standart XJ’den 26 kg daha ağır.
Jaguar XJ’de en düşük motor seçeneğindeyiz ama yeterli paranız hazırsa 340 HP’lik 3.0 V6 benzinli, 275 HP’lik 3.0 V6 dizel, 385 HP’lik 5.0 V8 ve 510 HP’lik 5.0 V8 de mevcut. Söz ettiğim finansal koşullar ve kullanım maliyetleri, zaten ilerleyecek yol bulmakta zorlandığımız ülkemizde tercihi öncelikle 2.0 litrelik versiyona yönlendiriyor. Direkt benzin enjeksiyonlu turbo motor, Jaguar’ın yırtıcı değilse de asaletini göstere göstere ilerlemesini sağlıyor. Bu segmentte kimsenin caddelerde yarıştığını göremezsiniz, yarıştırılan görkemdir. Homurdanmadan, pek ses çıkartmadan pürüzsüz sürüş özelliklerini yola aktaran XJ, geçtiği yollara anlam katıyor, asalet getiriyor.
240 HP güç ve 2000-4000 d/d arasında alınan 340 Nm’lik tork, bu cüsseye beklenen dinamizmi kazandırıyor.
Jaguar XJ’in 8 ileri otomatik şanzımanı bir ZF tasarımı. Pürüzsüz değişimleriyle ipeksi sürüş hissi veren sistem, Ford zamanlarından kalma, Range Rover Evoque’ta da 6 viteslisi kullanılıyor. JaguarDrive Selector adı verilmiş sistem, Evoque’takiyle aynı kumandayla yönetiliyor. Otomobil çalıştırıldığı zaman tıpkı Evoque’taki gibi vites konsolundan yükselen dairesel kumanda sürücünün seçeceği vitesi bekliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman, Sport modu seçildiğinde direksiyonun arkasındaki düğmelerle manuel de kullanılabiliyor. Aslında hiçbiri yabancısı olduğumuz özellikler değil ama sunuluş biçiminde hakim olan asalet hemen fark ediliyor. Alıştığımız Alman lüksüne şımartan bir alternatif Jaguar’ınki…
Sürüş dinamikleri beklendiği kadar tutarlı ve iyi hissettiriyor. Saray odasında olduğunuz hissini dah ailk girdiğiniz anda hissedeceksiniz. Bu kadar lüks bir modelde hiçbir şeyin şansa bırakılma ihtimali zaten bulunmuyor. Otomobilin süspansiyon sistemini yöneten Adaptive Dynamics sistemi, değişen yol ayarlarını saniyede 500 kez kontrol edebiliyor. Vites değişimlerinden darbe emişlerine kadar bu özellik de varlığını hissettirmeden çalışıyor.
Jaguar XJ’in sadece donanımlarını yazsam, birkaç sayfa sürer ama yine de seçerek birkaç satır yazmaszam eksik kalır gibime geliyor. Ses izolasyonlu ön ve ön yan camlar, 12.3 inçlik dijital ekran, ayrıca 8 ilçkik dokunmatik ekran, navigasyon, Jaguar lastik tamir sistemi, ısıtmalı ve soğutmalı ön/arka koltuklar, 12 yöne elektrikli ayarlanabilir ön koltuklar, ısıtmalı deri kaplı direksiyon simidi, dört bölgeli dijital klima, 19 inçlik jantlar, Meridian 380 W ses sistemi, geri görüş kamerası ve opsiyon olarak da arkada ikiz ekranlar, Whitefire kulaklık, arka koltuklarda masaj, arkadan ön sağ koltuk ayarı, ayak dinlendirme yeri, zaman ayarlı ısıtmalı ön cam, dijital TV, akıllı anathar sistemi…
3 yıl/sınırsız km garantili satılan XJ 135.000 Euro’dan başlıyor. Ama Long versiyon tercih edilirse 5000 Euro daha eklemek gerekiyor.
+ Soylu tasarım, üst düzey lüks, kalite, performans
– Çok dikkat çekiyor, manevra için geniş alanlar arıyor
Jaguar XJ 2.0 i4 Portfolio LWB
Yakıt tipi: Benzinli
Motor hacmi (cc): 1999
Motor gücü (HP): 240 HP/5500 d/d
Maksimum tork (Nm): 340 Nm/2000-4000 d/d
Vites kutusu: 8 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 241
0-100 km/s hızlanma (sn): 7.5
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 13.6/6.8/9.3
Ağırlık (kg): 1700
1 Comment
Bence videolu incelemeler yapsanız çok daha iyi olur.
Comments are closed.