Reklam

Dacia Logan MCV 1.5 dCi

 Dacia Logan MCV 1.5 dCi

Dacia Logan MCV 1.5 dCi www.e-motoring.comDacia’nın Renault kanatları altına girdikten sonra izlediği yol, müşterinin nabzına ve krizlerle boğuşan ekonomilere uygun otomobil üretmek olmuştu. Bu ilke doğrultusunda Renault patronajındaki Romen üretici zamanın ruhuna uygun gerçekten çok iyi modeller geliştirdi. İlk kez 2006’da Logan’ın station wagon versiyonu olarak tanıtılan Logan MCV (Multi Convivial Vehicle-çoklu kullanışlı araç) artık daha çok maksimum kapasiteli araç olarak anılıyor.

Dacia Logan MCV 1.5 dCi www.e-motoring.com
Gerçekçi bakınca, albenisi kullanıcılarda heyecan yaratacak düzeyde değil Logan MCV’nin. İddialı görünmeyen tasarım ve kullanılan malzeme kalitesiyle ikinci el otomobil almaktansa yeni bir otomobil tercih edecek parası sınırlı kesim öncelikli hedef gibi görünüyor. Ama hesabını bilen esnaf ya da küçük ticari işletmelerin daha fazla işine gelecek özellikleri var Logan MCV’nin. Çünkü iddiası fonksiyonelliğe yönelik. Geniş ve değişken iç mekan sayesinde kullanışlılık üst düzeyde. Bir de kendini ispatlamış motorun düşük tüketimini ekleyince geri kalan her şeyi detay sayabilecek ciddi bir müşteri profili var. Bu gözle bakarsanız sunduğu donanımlarla fayda ve fonksiyonelliğe odaklı alıcıların beklentilerini karşılayacak birçok özelliğe sahip bu iri station.
Renault üretim disipliniyle muntazam kapı aralıkları, şık bakışlar, gövde rengi tamponlar ve tavan rayları otomobilin ilk imajını yüksek tutmayı başarıyor. Şaşırtıcı ama yollarda belli bir profil tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor Logan MCV.

Dacia Logan MCV 1.5 dCi www.e-motoring.com
Çift renkli de olsa plastik kokpitin sıkıcılığını kıran dokunmatik bilgi ekranı, kabini 1980’lerden 2000’li yıllara kadar taşıyor. Renault’nun Symbol’de de kullandığı LCD ekranlardan. Sorun çıkartmadığı sürece de iyi görünüyor. Ama nedense uzun ömürlü olacakmış hissi vermiyor. Havalandırma kumandaları fonksiyonel ve basit kullanımlı. Yine Clio ve Megane raflarından alınma. Tıpkı direksiyon kolonundaki radyo/CD kumandası gibi. Dert çıkartmayacağı belli. Kimi otomobillerde cam kumandaları kapı içlerinde değil de kokpitte yer alıyor. Dacia Logan MCV de bu araçlardan. Ama kumandaların pek kullanışlı olduğunu söyleyemeyeceğim. En azından camlar tek dokunuşla açılıp kapatılabilseydi daha kullanışlı olabilirdi.

Dacia Logan MCV 1.5 dCi Dacia Logan MCV 1.5 dCi
Otomobilin arka koltukları asimetrik katlanabiliyor. Böylece 575 litrelik büyük hacim, 1515 litreye kadar genişletilebiliyor. İşte Logan’ın asıl kazandığı bölüm! Alçak yükleme eşiği, koltuklar yatırıldığında elde edilen düz zemin, bu otomobilin müşteri kitlesinin en çok ilgilendiği yerler olacak.
Otomobilin motoru, birçok Renault, Dacia, Lada, Mahindra ve Nissan modellerinde yıllardır kullanılıyor. Farklı güç düzeylerinde sorunsuz çalışan motor, en son Mercedes-Benz modellerinde de kendisine yer buldu. Kısaca “en üst düzey makamından” onaylı motor, güçlü çekişi ve düşük tüketimiyle puanları topluyor. 75 HP kimilerine düşük görünebilir, şöyle söyleyelim, öncelikle zaten bu gövde ve süspansiyon yapısı daha yüksek güçlere pek uygun değil. Çekiş yeterince güçlü , tüketim hayli düşük ve herhangi bir sıkıntı yok. Belki motor gürültüsünden yakınabilecekler olabilir ama hatırlatmakta fayda var, “ne ka ekmek, o ka köfte”… Aynı motorun 100 bin TL’ye satılan 109HP’lik versiyonuna sahip Mercedes-Benz A180 CDI’de o sesler duyulmuyor:)
Motorun Eco Mode fonksiyonu belirli motor ve havalandırma/klima parametrelerini sürücüye ve yolcuya göre ayarlıyor. Alışılmış sürüş stili ve yol koşullarına bağlı olarak Eco Mode sayesinde hem yakıt hem de CO2 salımlarında yüzde 10’a varan tasarruf sağlanabiliyor.

Dacia Logan MCV 1.5 dCi
Yüksek yapılı otomobilin sürüş dinamikleri çok ileri seviyede değil. Hem alttan geçen hava hem de uzun gövde, keskin manevralar yapmadan bir daha düşünülmesini gerektiriyor. Direksiyon tepkilerinin çok iyi olmadığı, fren hissinin de zayıf olduğu otomobil, sürüş performansıyla 1990’larda kalmış gibi. Yüksek hızlarda gezinmeye başlayan gövde, zorlandığında esnemeler de hissettiriyor. Ama yüklendiğinde bu esnemeler kaybolabilir, kullanım amacına uygun bilinçli toleranslar olduğu belli.
Dacia Logan MCV, hitap ettiği kitle belli olan bir proje otomobili. Önemli eksikleri yok ama sanki 10 yıl öncesinin otomobili gibi. Fonksiyonelliği estetik kaygıların önünde. Gördüğü işle ilgilenmek gerek.

+ Düşük yakıt tüketimi
+ Ferah ve değişken kabin
+ Geniş yükleme alanı
– Sürüş dinamikleri
– Düşük malzeme kalitesi
– Zayıf yol tutuş
– Hissiz frenler
Dacia Logan MCV 1.5 dCi
Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1461
Motor gücü (HP): 75@4000
Maksimum tork (Nm): 180@1750
Vites kutusu: 5-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 162
0-100 km/s hızlanma (sn): 14.2
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.3/3.5/3.8
Ağırlık (kg): 1065
U/G/Y (mm): 4490/1730/1520
Aks mesafesi (mm): 2630