Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Tekna
Nissan’ın Qashqai ile ülkemizde kazandığı başarı, kuvvetle muhtemel ki adını Güney İran’da yaşayan bir Türk boyundan alıyor olmasından değil. Muhafazakarlık bir yere kadar!.. Geride kalan 7 yılda crossover segmentinin en çok tutulan modeli haline gelen araç, sanıyorum Renault ile yapılan işbirliğinin de en başarılı modeli oldu. Markanın verdiği güven, beklentileri fazlasıyla karşılaması, ilk jenerasyonda 2 milyon adetten fazla üretilen Qashqai’yi en çok satılan crossover modeli yaptı. İlk kez 2007 yılında tanıtılan Qashqai, ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa pazarı için Nissan’ın İngiltere’deki Sunderland tesislerinde üretiliyor. Otomobil şimdilik sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunuluyor.
Agresif görünmeyen yumuşak hatları ve kullanım rahatlığıyla kolay sevilen yüzü ikinci nesilde de korunmuş. Tüm Nissan modellerinde hakim olmaya başlayan yeni yüz, aracın yine kolay kabul görmesini sağladı. Diyebilirim ki, son dönemde hakkında bu kadar konuşturan, merakla beklenen bir model olmamıştı.
İkinci nesil Qashqai, ilkine göre 60 mm daha uzun, 15 mm daha alçak. İlki gibi Nissan’ın C platformu üzerinde yapılandırılan gövdenin aks mesafesi ise 15 mm daha uzatılmış. Otomobilin kabini belirgin olarak sınıf atlamış. Ya da şöyle söylemeli, standartları yeniden belirlemiş. Kullanılan plastik kalitesinden göstergelere, LCD ekranlara, hatta halılara kadar kalite hissi yüksek. Geniş ve özellikle cam tavan sayesinde son derece ferah olan kabinde en beğendiğim aksamı yazmak isterim: elektronik park freni kumandasının yeri! Hemen her markada -sanki geleneksel el freni koluyla aynı yerde olması gerekiyormuş gibi!- vites kolunun gerisinde hiç de ergonomik olmayan bir noktada yer alan bu düğme, en kullanışlı yerini Qashqai’da bulmuş.
Olduğundan büyükmüş gibi hissettiren kabin ölçüleri, önde ve arkada yolcularını rahat ettiriyor. Koltuk ayar kolları ve koltuk katlama mekanizması gayet pratik.
Qashqai’in bagaj hacmi 410/1515 litreden 430/1585 litreye büyümüş. İki katlı zeminin yanısıra Tekna donanımda standart sunulan Karakuri isimli bölmelere sahip flexiboard, bagajda fonksiyonelliği artırıyor.
Çeker mi çekmez mi?
Qashqai hareket gücünü Renault ile birlikte geliştirilen 1.2 litrelik benzinli motordan alıyor. Çoğu markanın benimsediği downsizing’in en iyi örneklerinden olan motor, turbo ile aşırı beslenerek boyundan büyük işler yapıyor. Renault’nun Clio’da TCe koduyla 120 HP güç çıkışı elde ettiği dört silindirli motor Nissan Qashqai’de 116 HP’lik maksimum çıkış sağlıyor. 4500 d/d’de elde edilen bu gücün ötesinde 190 Nm’lik maksimum torkun 2000 d/d’den itibaren alınabilmesi Qashqai cüssesinin kolay hareketlenmesini sağlıyor. Turbo desteği şüphesiz esnek kullanım avantajı sağlıyor ve sık vites değiştirmeye gerek olmadan ilerlenebiliyor. Ama yine de gövdenin ağırlığı kıvrak bir araç olmasını engelliyor. Hep iddia edilen manuel vitesli -hatta CVT şanzımanlı da benden olsun!- eski 1.6 litrelik motora göre daha canlı olduğu kesin ama çok da atak olduğunu hissettirmiyor, istikrarla hızlanıyor. Zaten 10.9 saniyelik 0-100 km/s hızlanma derecesi durumu netleştiriyor. Sonuç: akıcı kullanım için yeterli performans. Ama doğrusu aracın o kadar dinamik bir görüntüsü var ki daha çevik olmasını bekliyor insan. Maksimum hız da 185 km/s verilmişken… Bu yüzden hacme değil de turboya güvenip 2000-4000 d/d arasında maksimum torktan yararlamak daha çok sürüş keyfi veriyor. Zaten düşük yakıt tüketiminin anahtarı da burada saklı. Yoksa ayağınızın ayarını kaçırdığınızda turbo, 1.2 motorla da sizi kolayca 10 litrenin üzerine taşıyabilir! Gaz pedalının altındaki yumurta prensibi her otomobilde geçerli. 1.6 litre motorlu eski Qashqai, şehir içinde 10 litrelik 100 km tüketim ortalamasının altına inemezken bu minik hacimli motorla 8 litrenin altında kalabiliyor. Önemli gelişme. Evet çok sıkıcı ama sabit hızda yapılacak kontrollü uzun yol sürüşlerinde 6 litre’nin altını zorlamak bile mümkün olabilir. Ama biraz da otomobilin tadını çıkarmak gerek, pintilik yapmayalım…
Performansa dair duymak istediğinizi en sona sakladım. 1992 yılında Toyota Corolla 1.3 çıktığında 1.6 litrelik motorundan çok memnun olan herkes merak, yeni müşteri adayları da tereddüt içindeydi. Auto Show dergisi Kasım 1992’de çıkan 1. sayısında kapaktan direkt vermişti mesajı: “Bu motor bu kasayı çeker!”… Başka sorusu olan?
Yüksekte kendinden emin
Crossoverlarla trafikten biraz yüksekte, yola hakim, keyifli sürüşler dışında riskli sürüşler çok daha iyi sonuçlar vermeyebilir. Gövde ağırlığını, yüksek yapı ve alttan geçen hava gibi SUV dezavantajlarını da hesaba katmak gerek. Gerçi Qashqai orta sertlikteki süspansiyonlarıyla bu güveni veriyor ama otomobillerdeki kadar risk almamak fizik kuralları gereği şart. Sadece Qashqai için değil, bu tip her modelde zorlanacak limitler -tüm elektronik destek unsurlarına karşın- taklayla sonuçlanabiliyor. Otomobilin deri kaplı direksiyonu, kontrolü normal koşullarda verdiği yol hisleriyle kusursuz sağlıyor. Zaten Pure Drive ile kastedilen de bu ipeksi sürüş hissi. Eğer isterseniz, direksiyon modunu Sport’a alarak tepkileri biraz daha keskinleştirmek de mümkün. Gerçi 120 km/s’den itibaren rüzgar sesi duyulabiliyor ama bunda rüzgarın şiddeti ve geldiği yön de önemli. Yüzeye bağlı olarak zaman zaman yol sesi de duyulabiliyor.
Önden çekişli otomobilin toprak yollar dışında bozuk zeminlerle pek alakası yok. Zaten crossover milletinin 4×4 olanları da ıslak yüzeyde stabiliteyi artırmaktan fazlasını sunamıyor. Koşullar biraz diş gösterdiğinde off-road macerası son buluyor, traktör arıyorsunuz!… Nissan amblemiyle gerçek anlamda off-road yaşamak isteyenler için Patrol’den X-Trail’e seçenek çok. Qashqai’ın frenleri hayli hassas, dozlama hissi de yüksek. Süspansiyon sistemiyse oldukça sessiz çalışıyor.
Otomobilde hayli zengin özellikler göze çarpıyor. Aktif yol ve sürüş kontrolüyle riske girmek için o kadar da özgür olmadığınızı, otomobilin “güvenlik ruhunun” sizi her an gözlemlediğini anlıyorsunuz.
+ Yeterli performans
+ Ferah ve kullanışlı iç mekan
+ Konforlu sürüş
+ Makul yakıt tüketimi
+ Zengin donanım
+ Yüksek kalite
– Rüzgar ve yol sesi
Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Tekna
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1197
Motor gücü (HP): 116@4500
Maksimum tork (Nm): 190@2000 d/d
Vites kutusu: 6-ileri manuel
Maksimum hız (km/s): 185
0-100 km/s hızlanma (sn): 10.9
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.9/4.9/5.6
Ağırlık (kg): 1245
U/G/Y (mm): 4375/1805/1590
Aks mesafesi (mm): 2645