Mercedes-Benz C180 Fascination
Rakipleri belli sanılsa da aslında C Serisi, yeni jenerasyonuyla başka bir lig yaratıyor ve oraya kimseyi almıyor. Bazı otomobiller, üretim süreci tamamlandığında yenilenmesin isterim. Çünkü kullanıcıların gözünde limitlere varmışlardır, daha iyisi üretilemezmiş gibi hissettirir. C Serisi de bu ender rastlananlardan biri. Yenisi çıktığında “gerçekten gerekli miydi?” diye düşünmüştüm. Tabii ki yapılan işin adı ticaret ve ürün hem teknolojik olarak güncellenmeli, hem de kullanıcı trendlerine, beklentilerine karşılık vermeli. Bu otomobilin en önemli yeniliği S Serisi’nin küçültülmüş kopyası olması değil. Baştan aşağı yeni teknolojilerle donatılmış C Serisi, birkaç yıl önce C180 ile elde ettiği satış başarısının değil, tüm disiplinlerde sınıf liderliğinin peşinde. Kompresörlü motora sahip C180’in Türkiye’de fiyatıyla elde ettiği satış başarısı, yüksek tüketimi ve kompresör sorunları nedeniyle aracın şöhret kazanmasını sağlamış, marka imajını bu modelde gölgelemişti.
Boyu selefinden 125 mm daha uzun olan otomobilin genişliği 40 mm artırılırken gövde 4 mm alçaltılmış. Elit görüntüsüyle gözleri üzerine odaklayan yeni C Serisi sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle daha cazip aslında. Ön tampondaki sensörlerle çarpışma güvenliğini sağlamakla görevli sistem, gerekli görürse frenleme de yapıyor. Bu an, sürücülerin en sert frenden daha sert frenle tanıştığı an oluyor. Umulmadık anda ürkütücü güvenlik! Gövdesi alüminyum parçalar kullanılarak 100 kg kadar hafifletilen otomobil, aerodinamik açıdan da 0.24 cW’lik değerle su damlası formuna çok yaklaştırılmış. Görünüm olağanüstü karizmatik, küçük çaplı bir S Serisi…
Kabinin her noktasında selefine göre artırılmış malzeme ve işçilik kalitesi göze çarpıyor. 2007 yılında tanıtılan önceki C Serisi kabin sıradanlığıyla çok eleştirilmişti, makyajla durum biraz toparlanmak istendiyse de 2007-2013 arası kabin açısından pek de iyi hatırlanmaz. Düğmelerin de koltukların da estetiği salonlara yakışır türden. Cam tavan zaten kabini olduğundan daha ferah gösteriyor. Kokpit üzerindeki bilgi ekranı, hemen hemen aynı olsa da gözüme diğer Merc modellerine göre daha estetik geldi. Ya da belki artık gözümüz alıştı! Ekrandaki radyo, klima, navigasyon, ilave cihazlar ve telefon yönetilebiliyor. Otomobilin de sürüş karakteri ekonomik, konfor ya da dinamik olarak değiştirilebiliyor. Eco, Comfort, Sport, Sport Plus ve Individual. Bu modlar, C Serisi’nin süspansiyon ayarlarının yanısıra gaz tepkileri ve vites değişim hızlarını etkiliyor. Tabii direksiyon keskinliği de değişime uğruyor.
Otomobilin sürüşe ait sahip olduğu tüm elektronik destek sistemleri, Intelligent Drive başlığı altında toplanmış. Otomobili şeritte tutmaktan mesafe takibine, kör nokta uyarısından çarpışma önleme sistemine kadar.
Mercedes-Benz modellerinde kusur bulmak kolay değildir. Zaten bulduğunuz da kusur değil, sizin hoşlanmadığınız bir şeydir. C Serisi’nde Touchpad bana çok kullanışsız geldi. Günümüzün trendlerine uymak için yerleştirilmiş göründü gözüme. Zira sürüş konsantrasyonunu fena halde etkiliyor. Benzerlerine göre çok detaylı olduğu bir gerçek ama otomobil dururken kullanmak daha güvenli sanki. Touchpad ve çevresindeki piyano siyahı panel biraz toz gösterir ve parmak izi yapar ama bu Mercedes’e özel bir durum değil.
İç mekanda rakibi BMW 3 Serisi’ne göre mesafelerde üstünlüğü devam ediyor. Soft LED teknolojisiyle aydınlatılan kabindeki rahatlığın sırrı biraz da 80 mm uzatılan aks mesafesinden kaynaklanıyor. Özellikle arka koltukların diz mesafesi, tercih sebebi olmasına neden olabilir. Ama kesin olan bir şey var ki BMW, kabin içi daha dar da olsa organizasyonu daha iyi yapıyor. Torpido gözünün dar ağzı ergonomiyle ilgili eksi puan nedeni ama özellikle gizli kalmış dörtlü ikaz düğmesinin küçüklüğü sıkıntı yaratabilir!
İsminin C180 olduğuna bakmayın, motor havuzunda 1.6 litre hacimli direkt enjeksiyonlu turboyla aşırı beslenen dört silindirli bir motor yer alıyor. Gövde ağırlığına karşın hiç de yetersiz kaldığını hissettirmiyor, C Serisi’ni arzuyla hızlandırıyor motor. Vites değişimleri direksiyon üzerinden de yapılabilen otomobil, konforlu bir çeviklik sergiliyor. 1200 d/d gibi düşük bir devirde elde edilmeye başlanan 250 Nm’lik maksimum tork, 4000 d/d’ye kadar sürekli alınabiliyor. Bu da otomobile keyifli bir akıcılık kazandırıyor. Direksiyondan kontrol edilebilen 7G-TRONIC PLUS otomatik şanzıman, sarsıntısız vites değişimleriyle hem kesintisiz ivmelenmeler sağlıyor hem de düşük yakıt tüketiminde rol oynuyor. Otomobilin ortalama benzin tüketimi 5.5 litre olarak belirtilse de İstanbul koşullarında 7.5 litrenin altına inmek pek mümkün olamıyor.
Otomobilin adaptif süspansiyon süspansiyon sistemi adeta yola bağlılık yemini etmiş gibi. Verdiği güven hissi yüksek. Sürüş modları değiştirilse de güvenlik seviyesinde herhangi bir kayıp yok. Süspansiyon sisteminin darbe absorbe dozu konforu zedelemiyor, yolcuları hissettirmeden görevini yapıyor. 155.000 TL fiyatlı test otomobilimde sürücü tarafı diz havayastığından panoramik sunroofa, LED farlardan anahtarsız çalıştırmaya, adaptif süspansiyon sisteminden adaptif uzun farlara kadar birçok özellik var.
Genelde test ettiğim otomobillerin broşürlerindeki ifadelerle ilgilenmem. Çoğu zaman kullanılan abartılı ifadeler beni rahatsız eder. Ama C Serisi’nin kataloğunda öyle bir ifade var ki, sadece tasarımı değil, otomobilin duruşunu ve karakterini de anlatıyor: Kültürlü Sportiflik…
Söz de taş da büyük…
+ Yeterli performans
+ Sürüş kalitesi
+ Kalite düzeyi
+ Ferah kabin
+ Malzeme ve işçilik kalitesi
– Touchpad kullanışsız
– Kayıp dörtlü ikaz düğmesi!
– Dar torpido gözü ağzı
Mercedes-Benz C180 Fascination
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1595
Motor gücü (HP): 156@5300
Maksimum tork (Nm): 250@1200-4000 d/d
Vites kutusu: 7G TRONIC PLUS otomatik
Maksimum hız (km/s): 223
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.5
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.9/4.7/5.5
Ağırlık (kg): 1395
U/G/Y (mm): 4686/1810/1442
Aks mesafesi (mm): 2840