SEAT Ateca 1.4 Eco TSI
Kompakt SUV segmenti o kadar çekici bir hal aldı ki artık hiçbir marka bu pastadan geri kalmak istemiyor. Hemen hepsinin sportif amaçlı araçlar konusunda iştahı kabarık. VW şemsiyesi altındaki İspanyol üretici SEAT da bu uğurda ilk SUV modelini geliştirdi ve Peugeot 3008, Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Ford Kuga, Hyundai Tuscon, Skoda Kodiaq gibi modellerin karşısına dikildi. Malum Tiguan, Toyota RAV4, Honda CR-V ve hatta BMW X1 gibi daha üst rakiplerden müşteri çalma peşinde. “Geliştirdi” diyorum ama aslında hazır platform üzerine hazır teknolojiler uygulandı ve özgün bir tasarım dili olsa da marka kimliği için sadece logolar belirleyici durumda. Tipik VW çizgilerinde, İspanyol kimliğin çok da öne çıkarılmadığı yalın ama keskin hatlardan oluşan bir tasarımı var Ateca’nın. VW, Audi ya da Skoda’ya göre biraz daha “bıçkın”, daha bir genç göründüğü söylenebilir. Gövdede ızgaradaki logo dışında SEAT markasını vurgulayan bir özellik göze çarpmıyor ama gövde yakışıklı duruyor, en dinamik görünen SUV’lardan biri. Özetle tasarımda da gövde VW sınırlarından dışarı çıkmamış. Keskin bakışlı farlar ve tavandaki raylar düz hatlı gövdeye biraz daha dinamik bir hava katıyor. VW Grubu kompaktlarının yanı sıra hatchback kardeşi Leon’u da taşıyan MQB platform üzerinde yükseltilerek geliştirilen Ateca, popüler hatch ile aynı aks mesafesine sahip.
VW Tiguan ile birebir aynı mekanik aksamların kullanıldığı SUV’de kabinde de tipik VW ergonomisi baskın. Leon’dan aynen aktarılan kokpit biraz donuk gelebilir, çünkü süslü değil. Oyuncak arayan ekranda fazlasıyla bulabilir ama genel hatlar hayli tekdüze. Zamanında bu konuda çok eleştirilen Uzakdoğulular biraz daha ileri gittiler. Ama asla kalite kaygısı yaşatan bir durum yok, malzemeler ve işçilik gayet iyi. Kabindeki plastik malzeme iki farklı kalite algısı veriyor. Kokpiti ikiye bölen çizginin üzerinde yumuşak dokunuşlu malzeme kullanılmışken alt yarısında ve kapı içlerinde sert dokulu plastik göze çarpıyor.
Henüz Passat ya da Golf kadar dijitalize değil ama onların bir önceki jenerasyonlarının teknolojisinin kullanıldığı fark ediliyor. Birçok sürücünün bu teknoloji dozundan memnun olduğu fikrindeyim. Kokpit üzerindeki 8 inçlik dokunmatik ekranda otomobille ilgili birçok ünitenin yönetimi yapılabiliyor. Gerçi daha kolay kullanılan ekran menüleri gördük ama yazılımlarla ilgili önemli bir sorun yok.
Aracı Sport modunda kullanırken ekran üzerinde seyir sırasındaki g kuvveti, kW olarak güç ve motora uygulanan turbo basıncı görüntüye getiriliyor. Bir SUV için gereksiz göstergeler ama sürücünün dinamik hislerini okşuyor olabilir… Özellikle park manevralarında ekrandaki 360 derece görüntüler geleneksel park için geometri bilgisi yetmeyenlere son derece yardımcı! Ekran üzerinde Apple CarPlay ya da Android Auto uygulamaları bulunduğundan akıllı telefon üzerinden müzik transferi yapmak mümkün oluyor. Kokpit üzerinde iki tane USB girişi olması, araçta yolcu sayısı fazla olduğunda tartışmaları engelleyebilir. Bu girişlerin altında kablosuz cep telefonu şarj ünitesi yer alıyor.
Ateca’nın bagajında ilginç bir detay var, SEAT Sound markasını taşıyan müzik sisteminin subwoofer hoparlörü stepnenin içine yerleştirilmiş. Yer kazanma kaygısını anlıyorum ama hoparlör gibi hassas bir aksam için daha stabil bir yer bulunabilirdi.
Kabindeki mesafeler oldukça tatmin edici. Sürüş pozisyonu kaç yılın tecrübesinin eseri. Önde fonksiyonellik ve ferahlık ön planda. Gerçi Ateca’da arka koltuklar Tiguan’daki gibi kaydırılamıyor ama yine de arka koltuk diz mesafesi geniş, bagaj hacmi de yeterince büyük. Ateca kabininde yüksek oturma pozisyonları, sürücü ve yolcuların manzarasını iyileştiriyor. Görüşle ilgili herhangi bir engel göze çarpmıyor. Kabinde yol ve rüzgar gürültüsü dikkat çeken unsurlar değil. Bu konu başlıkları akla geldiğinde iyi dengelendiği seziliyor.
Ateca’nın kullandığımız versiyonu 1.4 litrelik TSI motora sahip. VW Group markalarında yaygın olarak kullanılan direkt enjeksiyon ve turboyu buluşturan makine, yakıt ekonomisi konusunda dizel seçenekler kadar iddialı değil ama görevini sessizce ve istekle yapıyor. Eco moduna geçildiğinde hızlanmalar ağırlaşıyor, motor sesi biraz yükseliyor. Normal modda cüsseye karşın aracı çevikçe devirlendiren motor, meraklısına görece kıvrak kullanım olanağı sunuyor. Motorun yakıt tüketimi teknik tablolarındaki kadar düşük değil, tüketiminde umulan kazancı yıllık vergideki avantaja saymak gerek. Biraz tempolu kullanımlarda 100 km ortalaması 9 litreye dayanıyor. Vites konsolundaki bilezik kumandayla şanzımanın biraz daha hızlanıp üst devirleri zorlamasına izin veren Sport modu, normal sürüş modu ya da düşük devirlerde vites değiştirerek tepkileri ağırlaştıran Eco modu seçilebiliyor. Bu tercih zaten yakıt tüketimini de belirliyor. 7 vitesli çift kavramalı DSG otomatik şanzımanın tepkileri VW modellerinden bildiğimiz gibi, pürüzsüz, sarsıntısız ve performanslı kullanıma açık. Vitesleri direksiyon üzerinden değiştirmek de mümkün.
Sürüş sırasında fazlaca diri olduğunu düşündüğümüz amortisörler, çukur ya da kasis geçişlerinde darbe şiddetini beklediğimizden daha iyi emiyordu. Söz konusu dirilik sportif bile sayılabilir. Ama bundan aracın konforsuz olduğu sonucu çıkmamalı. Yine de konfor öncelikli sürücüler için jant seçimini çok abartmamak yerinde olabilir.
VW ailesinin bir üyesi olarak iyi yol tutuş özellikleri gösteren Ateca, virajlarda yanlara yığılmıyor, gövde kararlılıkla tutunuyor. Sportif değil ama keskin direksiyon tepkileri, bu heyecanlı SUV’a hakimiyet hissini artırıyor. Aracın hızlanmalarda geriye esneme ve frenajlarda öne yığılmama yapmaması süspansiyon sisteminin başarısı hakkında fikir veriyor. Ateca’nın önden çekişli versiyonu ile 4 tekerlekten çekişli versiyonu arasında 11 bin TL gibi bir fark var. Düz toprak yollarda ilerlemekten öte arazi sürüşlerine gelmez ama ıslak yüzeylerde daha güvenli seyretmek için 4×4 versiyon tercih edilebilir. Araç ülkemizde Style ve Xcellence donanım paketleriyle satılıyor. EuroNCAP çarpışma testlerinden 5 yıldızla mezun olan Ateca, sınıfında bir Leon etkisi yapmaya aday, rakipler için düşünme zamanı!
+ Kabin ferahlığı ve ergonomisi
+ İyi izolasyon
+ Zengin donanım
– Donuk kokpit tasarımı
– Arka koltuklar kaydırılamıyor
– Kapı içi kaplamaları
– Subwooferın yeri
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1395
Motor gücü (HP/d/d): 150@5000-6000
Maksimum tork (Nm/d/d): 250@1500-3500
Vites kutusu: 7-ileri otomatik DSG
Maksimum hız (km/s): 198
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.0
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.4/5.0/5.4
Ağırlık (kg): 1300
U/G/Y (mm): 4363/1841/1601
Aks mesafesi (mm): 2638
Bagaj hacmi (lt): 485