Reklam

Uzun, konforlu ama çekik gözlü Renault

Renault’nun uluslararası lansmanını 2010 Moskova Otomobil Fuarı’nda yaptığı orta sınıf sedan modeli Latitude, 17 Şubat’tan itibaren Türkiye’de. Renault-Nissan ittifakıyla uzatılmış Laguna platformu üzerinde geliştirilen sedan otomobil, Güney Kore’de Koleos modelinin de bantlardan çıktığı Busan tesislerinde üretiliyor. Avrupa ülkelerinin de dahil olduğu 50’yi aşkın pazarda satılan otomobil, sınıfında yüksek konfor ve prestij sunma iddiasını taşıyor. İsmi Fransızca “uzun” anlamına gelen Latitude, konforlu kabininde yüksek işçilik kalitesi sunma iddiasına da sahip. D segmentinde VW Passat, Opel Insignia, Honda Accord gibi rakiplerle yüzleşecek olan otomobil, 1.5 litre 110 HP’lik ve 2.0 litre 175 HP’lik iki turbo dizel motor seçeneğine sahip. Bu motor versiyonlarında 6 ileri vitesli manuel ya da manuel de kullanılabilen otomatik şanzıman seçenekleri sunuluyor. Expression, Previlege ve Executive donanım paketleriyle sunulacak Latitude’un satış fiyatıysa 54.100 TL ile 85.650 TL arasında değişiyor.
Zengin donanım paketlerinde 4 modlu masaj özellikli sürücü koltuğu, üç bölgeli klima, kabindeki havayı temizleyen ve rahatlatıcı etkili iyonizer sistemi, kabine koku yayabilen parfüm ünitesi, Bose müzik sistemi Latitude’un en dikkat çeken donanımları arasında. Rakiplerine karşı henüz Euroncap çarpışma testlerine girmemiş olsa da Renault’nun sahip olduğu 12 adet 5 yıldızlı modelin referansıyla güvenlik, geniş boyutlar (Passat’tan 12 cm daha uzun!), yüksek konfor (arka koltukta Passat’tan 3 cm daha uzun diz mesafesi!), teknoloji, performans ve fiyat başlıklarına güvenen Latitude’da ABS, acil fren destek sistemi, EBD, ESP, ASR ,CSV, çift hazneli ön hava yastıkları, yan ve perde hava yastıkları, hız sabitleyici-sınırlayıcı ve bi-xenon viraj farları gibi opsiyonlar alınabiliyor.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar-Antalya

Antalya notları
Latitude, Renault’nun -hatchback olsa da!- görkemli Safrane modelinin cüssesini hatırlatan güçlü ama bir o kadar da zarif yapıya sahip bir sedan! Dışardan Fransa’da tasarlanmadığını fazlasıyla belli eden otomobilde Nissan nüansları daha öne çıkıyor gibi. Özellikle yüksek bagaj yapısı, Türkiye’de çok sevilebilecek geniş bagaj kapasitesi, dıştan etkileyici görünen unsurlar. Kabine girildiğindeyse Latitude’un bir Fransız otomobili olduğu hissi güç kazanıyor. Soft touch plastik malzemelerin kullanıldığı kokpit ve kapı panelleri, seçilen renklerin de etkisiyle iyi hissettiren bir kabin yaratmış. Araç içi parfüm ve iyonizer gibi az rastlanan donanımlar, yolcuları rahat ettiriyor. Cömertçe sunulan mesafeler, özellikle arka koltuklarda limuzin konforu sağlayabiliyor. Öyle ki boyu 180 cm olan yolcular bile arka koltukta bacak bacak üstüne atabiliyor! Kabin yalıtımı ve koltukların konforu da oldukça iyi. Ancak Antalya-Kemer arasında Burcu Çetinkaya ile birlikte yaptığımız test sürüşünde hızlı girdiğimiz virajlarda sınırlar zorlandığında otomobilin gösterdiği önden kayma eğilimi ve bozuk yüzeylerde zaman zaman yaşanan zıplamalar gözden kaçmadı. i-motoring’e göre Latitude’un en önemli sorunu, direksiyonun hissizliği ve tepkilerinin az da olsa gecikmeli olması. Detaylardaki finishing problemleri de eklendiğinde genel toplam Latitude’un safkan Fransız otomobili olmaktan çok Nissan ile birlikte yaratılmış bir Kore otomobili olduğu fikrini uyandırıyor. Ancak donanımları ve fiyat politikası, heybetli duran otomobilin şansını arttırabilir.
Süreyya İZGİ-Antalya

1 Comment

  • en alttaki fotoğrafta saab görüntüsü vermiş…

Comments are closed.