Mercedes-Benz Vito Tourer 124 CDI

 Mercedes-Benz Vito Tourer 124 CDI

Türkiye’nin muhafazakârlaşma sürecinde şüphesiz en kârlı yatırımlardan biri Mercedes-Benz Vito oldu. Hem satın alanlar kazandı hem de elbette ki Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar. Öyle ki, sadece 5 yıl geriye doğru baktığımızda Türkiye’de toplamda 15.998 adetlik Vito satışı görülüyor. Öncesi de eminim bir o kadar dahadır. Vito her zaman popüler bir araçtı ama özellikle ülkemizdeki muhafazakârlaşmayla ilintili Arap turizminin patladığı bu muhafazakar yıllarda doruk yaptı. Arap turistleri dolaştıran kara kara camlı Vitolar trafiğimizde fark edilir bir yoğunluk ve lüks de olsa minibüs trafiği yarattı. Özellikle 2023 yılında satılmış olan 4760 adet Vito, özellikle İstanbul, Bursa ve Karadeniz yollarını kaplıyordu! Lüks minibüslerin ikinci elde de ticarete inanılmaz bir hareketlilik getirdiği dönemde Mercedes-Benz bu işin şüphesiz kazananı oldu. Geçen yıl tamamen yenilenen Vito, Arap turizmi biraz durulmuş görünüyor olsa da prestijli minibüs olarak ünlüler ve şirketlerin de gözdesi durumunda. Aslında ticari araç test etmeyi çok da tercih etmiyoruz ama vaziyet böyle olunca yenilenen Vito’yu bir de biz kullanıp izlenimlerimizi aktaralım istedik.

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar’dan denememiz için e-motoring’e gelen araç, Vito Tourer 124 CDI’dı. Dediğim gibi ticari araç çok tercih etmiyoruz ama Mercedes-Benz Türk bu aracın tanıtımına yoğunlaşmıştı anlaşılan, öneriyi geri çevirmedik. İlk olarak 1996 yılında yollarla tanışan Vito, adını aldığı Vitoria-Gasteiz, İspanya’da üretilmekte olan bir van, minibüs, MPV, adını ne koyarsanız. Sonradan eklenen lüks donanımlarla Arapların, müzisyenlerin ve iş adamlarının ideal VIP taşıyıcısı kimliklerine bürünebiliyor. 2004 yılında ikinci jenerasyona geçerken Viano ismini alan araç, 2014’te üçüncü jenerasyona geçerken Mercedes-Benz’in V Class’ına dahil edildi. Piyasaya çıktığı 1996’dan itibaren zaten paylaşılmış bir pazarda Mercedes-Benz kalitesiyle  Citroën Jumpy, Peugeot Expert, VW Transporter, Fiat Scudo, Ford Transit, Hyundai H-1, Opel Vivaro ve Renault Trafic gibi köşeler tutmuş modellerle rekabete giren Vito, kısa sürede kendi kulvarını yarattı. Jenerasyon değişimlerinde dönemin binek Mercedeslerinin yüzünü taşıyan Vito, kalite, tasarım ve teknolojik geliştirmelerle diğerlerinden ayrılıp premium minibüs kulvarını kimseyle paylaşmıyor. 2014’te üçüncü jenerasyonu çıkan araç, yan rüzgarlara karşı “savunma sistemi” olan Crosswind Asist ve LED farlar, LED gündüz farları, köşe aydınlatma gibi Mercedes-Benz yenilikleriyle donatılmış olarak yollara sunuldu. Eklenen her donatı, Vito’yu daha da yüceltti. Minibüs olduğu için otomobiller gibi sık yenilenmeyen araca yine de Mercedes’in teknolojik iyileştirmeleri ve donanımları sürekli eklendi. En son 2023’te 2024 model için faceliftten geçen Vito, yeni yüzü, multi beam farları, yeni renk ve jant seçenekleriyle donatılırken kabinde de MBUX, 10.25 inçlik dokunmatik orta konsol ekranı, gösterge tablosunda analog hız ve devir saatinin arasında 5.5 inçlik ekran, “Hey Mercedes” ile konuşarak yönetilen asistan, KEYLESS GO anahtarsız kullanım özelliği, elektronik park freni sistemi, acil fren destek sistemi ve sürücü yorgunluk uyarısı, aktif hız sabitleme, şerit takip sistemi, kör nokta uyarısı gibi dijital güvenlik önlemleriyle donatıldı. Navigasyon, telefon, müzik bağlantısı gibi özellikler zaten olmazsa olmaz! Yeni Aktif Fren Yardımcısı öndeki araç ile olası bir çarpışma riskini algılıyor. Sistem önce görsel ve işitsel bir uyarı ile sürücüyü uyarıyor. Sürücünün tepki vermesi halinde sistem fren desteği ile sürücüyü destekliyor. Ancak sürücünün tepki vermemesi halinde sistem aktif fren manevrası uyguluyor. Sistem ayrıca şehir içi trafiğinde hareketsiz nesneleri ve yoldan karşıya geçen yayaları da algılıyor. Direksiyon üzerindeki dokunmatik düğmeler ve geceleri aydınlatıldığında mücevher gibi görünen dairesel havalandırma petekleri yine binek modellerden tanıdık.

İlk jenerasyondan itibaren bir Mercedes-Benz olduğunu hissettiren Vito, günümüzde de markanın otomobil modellerinden tanıdık teknolojileriyle büyük prestij sahibi olarak rakiplerinden ayrılıyor. Hiç aracın boyutlarına girmiyorum, herkesin trafikte yeterince şahit olduğu üzere yeterince büyük, heybetli bir araç versiyonlarına göre 5 metre civarındaki araç Vito. Ama öyle bir oturma pozisyonu ve direksiyon kıvraklığı var ki, koca gövde şehrin dar sokaklarında bile otomobil kolaylığıyla kullanılıyor. Kabinde kullanılan malzemeler tabii ki Mercedes-Benz standartlarında. Sonuçta ticari araç diye belki, bazı noktalarda malzeme kalitesi otomobil modellerine göre bir basamak daha alt seviyede ama yine de rakip ve kusur bulmak olanaksız.

Vito’da kullanılan 2.0 litrelik common rail direkt enjeksiyonlu ikiz turbo beslemeli dizel OM654q kodlu motor, Alman üreticinin 2016’dan beri dizel otomobil grubunda da kullandığı kendini ispatlamış bir makine. 3800 d/d’de 236 HP üreten motorun tork çıkışıysa 1400-2400 d/d arasında 500 Nm olarak gerçekleşiyor. Hızlanma anında mevcut 500 Nm’ye ek olarak 30 Nm “Overtorque” devreye giriyor. Ve Vito, hiçbir koşulda ağırlık, hantallık hissettirmeden kıvrak bir şekilde hızlanıyor. Vito 124 CDI, 0’dan 100 km/s hıza 7,9 saniyede ulaşıyor ve 210 km/s maksimum hız yapıyor. Motorun sunduğu yakıt tüketimi de dikkat çekici; karma kullanımda 100 km’de ortalama 6,4-6,3 lt mazot harcıyor. Güçlü dizel motorun eşleştirildiği 9G-Tronic otomatik şanzımanı, direksiyon üzerindeki elciklerle manuel de yönetilebiliyor.

Sürücü, DYNAMIC SELECT seçim düğmesi üzerinden üç farklı sürüş modundan birini seçebiliyor. 30 km/s hıza kadar normal sürüş seyrinde 35 mm kadar yükselen Vito, daha yüksek hızlarda normal yükseklik seviyesine geriliyor. Konfor modunda standart yüksekliğini koruyan Vito, aracın 110 km/s ve üzerinde hızlara çıkmasıyla tüketimi dengelemek için 10 mm kadar alçalıyor. Sport sürüş modunda araç hızından bağımsız olarak Vito 10 mm alçalıyor. Ayrıca seçilen sürüş programından bağımsız olarak pnömatik yükseklik ayarı tam otomatik ve yük durumuna göre de çalışıyor.

Vito Tourer’ın kabini, VIP seyahatlar için düzenlenmiş halde geldi bize. Tavanında ışıldayan yıldızlar gibi Arap taleplerine uygun kitsch özellikler yoktu ama sürücü dahil 9 deri koltuklu versiyondu. Tabandaki raylar aracılığıyla koltuk yerleşimleri beklentilere uygun düzenlenebilen (dolayısıyla bagaj hacmini de etkileyen) kabine önden, arkadan ve kumandadan açılıp kapatılabilen otomatik sürgülü kapılardan kolaylıkla binilip inilebiliyor. Arkada otururken klima ve havalandırma özellikleri önden bağımsız ayarlanabiliyor.

Vito Tourer, güçlü motoru ve sürücü dostu kullanım özellikleriyle otomobil kadar kullanışlı. Mercedes-Benz’in herhangi bir ürünüde aksini bekleyemezdik zaten. Estetik görünümüyle şehir yollarına yakışan lüks minibüs, şehirlerarası yolculuklarda da konuklarını çok rahat ettiriyor. Büyük aynaları ve tabii ki 360 derece kamera sistemi sayesinde görüşle ilgili bir sıkıntısı da bulunmuyor. Öyle bir araç ki, sunduğu rahatlık karşısında bir çok SUV modeline rahatlıkla tercih edilebilir. Yeter ki 5 küsur metreyi park edecek yeriniz olsun!

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir