Reklam

Akıllı lastik teknolojisi Cyber Car tanıtılıyor

 Akıllı lastik teknolojisi Cyber Car tanıtılıyor

Pirelli, lastiğin verileri toplamasına ve iletmesine olanak veren dijital devriminde bir adım ileriye gidiyor. Pirelli, 88. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda önde gelen otomobil üreticileriyle iş birliği içinde Orijinal Ekipman için geliştirilen Cyber Car teknolojisini tanıtıyor. Cyber Car, lastiğin otomobilin elektronik ve özellikle sürücü destek sistemleriyle doğrudan etkileşim kurmasını, böylece otomobilin işleviyle ilgili önemli bilgilerini ileterek performansı geliştirip sürüşün daha güvenli olmasını sağlıyor.Yeni Pirelli sistemi, yıl sonuna kadar önde gelen otomobil üreticilerinin en yenilikçi elektrikli ve geleneksel otomobillerinde yer almaya başlayacak.

Cyber Car, Pirelli’nin 2002 yılında lastikler, otomobiller ve sürücüler arasında maksimum etkileşim sağlama hedefiyle lanse ettiği Siber Teknolojiler platformunun en yeni uygulaması oluyor. Cyber Car, filolar için tasarlanan Cyber Fleet sistemi ve her gün otomobil kullananlara yönelik Pirelli Connesso sistemini takip ediyor. Amerikan pazarına geçen yıl sunulan Pirelli Connesso, başlıca Avrupa ülkelerinde lanse edilmek üzere bulunuyor.


Lastiklerle otomobilleri konuşturan Cyber Car
Pirelli’nin 2018 Cenevre Otomobil fuarındaki büyük haberi Cyber Car, Orijinal Ekipman pazarına sunulan yeni bir akıllı lastik sistemi olup otomobil üreticileriyle yakın iş birliği içinde tasarlandı. Cyber Car, güvenlik ve performansı arttıran önemli veriler sağlıyor. TPMS sistemlerinin takip ettiği lastik basınçları dışında şimdiye kadar bilgiler her bir lastikten ayrı ayrı toplanıp otomobile iletilmiyordu. Pirelli’nin Cyber Car sistemi, otomobillerin dijitalleşmesini yeni bir çağa taşıyor. Bunu mümkün kılan akıllı otomotiv teknolojilerinin yenilikçi bir formu, mevcut sürücü destek sistemlerine entegre ediliyor, her lastiğin içindeki sensörlerin topladığı ve ilettiği tüm verileri kullanarak performansı, ekonomiyi ve çevresel etkiyi iyileştiriyor. Basınç, iç ısı ve diş derinliği gibi önemli lastik verileri, Cyber Car sisteminin araca iletilebildiği parametreler arasında yer alıyor. Sistem ayrıca ABS ve denge kontrolü gibi sistemlere müdahale edebilme ve bunları aktive edebilme gibi kabiliyetlere de sahip. Araç, örneğin lastiğin “kimlik kartını” (lastik ID) okuyarak sürüşün daha güvenli ve daha konforlu olmasını sağlamak için düzeninde değişiklik yapabiliyor. Kaydedilen verilerden biri olan dikey yük, elektrikli otomobiller için hayati bilgiler arasında yer alıyor. Akü takımlarının kalan şarjı halen standart parametreler kullanılarak hesaplanırken Pirelli’nin Cyber Car sistemini kullanan araçların elektronik sistemleri daha kesin bilgi sağlayabiliyor. Aracın tam ağırlığını bilen kontrol ünitesi, tekrar şarj etmeden kaç kilometre gidebileceğini daha doğru olarak hesaplayabiliyor.

Cyber Car ayrıca otomobil üreticisinin ara yüzü üzerinden sürücüye lastikle ilgili dikey yük, ısı ve basınç gibi standart işleyiş parametrelerini de bildiriyor ve böylece basınç doğru değilse zamanında müdahaleye olanak veriyor. Sırt aşınması ve lastiklerin konumlarının her sezon nasıl değiştirilmesi gerektiği konusunda spesifik bilgiler verilmesi lastik bakımını da kolaylaştırıyor. Cyber Car, vale, yol yardım ve servis gibi farklı ihtiyaçlara göre daha fazla kişiselleştirilebilen özel hizmet setlerine erişime de olanak veriyor.

Cyber Car donanımlı ilk modellerin bu yıl pazara sunulması beklenirken bazı otomobil üreticileri şimdiden Pirelli’nin teknolojisini kendi sistemlerine entegre etme konusunda oldukça ilerlemiş bulunuyor.

Bir sonraki evrim Cyber Tyre (Siber Lastik) sistemi yani daha da fazla veri toplayabilecek ve lastiğin her dönüşünde aracın sistemlerine bilgi aktarabilecek teknik bir platforma dayalı geleceğin lastiği olacak. Bu teknoloji henüz satışa sunulmasa da ilk uygulaması şimdiden sadece yarış pistlerinde kullanım için geliştirilen 1000 beygir gücündeki Ferrari FXXK hiper otomobilde kullanılıyor.