Yeni 208

Alfa Romeo, Tonale ile yeni bir başlangıç peşinde

 Alfa Romeo, Tonale ile yeni bir başlangıç peşinde

Stellantis’in en ateşli temsilcisi Alfa Romeo, üzerindeki durgunluğu “metamorfoz” modeli olarak tanımladığı Tonale ile atmak istiyor. İtalyan üreticinin crossover trendine gecikmeli eklenen C-SUV modeli Tonale, ülkemizde de satışa sunuldu. Alfa Romeo Tonale 1.6 litre 130 HP’lik dizelin fiyatı Sprint donanımıyla 1 milyon 249 bin, Ti donanımıyla 1 milyon 299 bin TL  olarak açıklandı. Temmuz ayından beri ön satışta olan Speciale donanımlı 1.5 litre 160 HP’lik benzinli hibrid motorlu Tonale ise bundan böyle Ti donanımıyla 1 milyon 349 bin ve Veloce donanımıyla 1 milyon 399 bin TL’den satılıyor. Tonale 2023 yılında şarj edilebilir elektrikli motor (PHEV) seçeneğine de kavuşacak.

İtalya’da Stellantis’in Pomigliano fabrikasında üretilen otomobilin görkemli Türkiye lansmanına Alfa Romeo Türkiye Marka Direktörü Özgür Süslü’nün ev sahipliğinde; Alfa Romeo Global Pazarlama ve İletişim Başkanı Francesco Calcara ve Ürün Başkanı Daniel Guzzafame de katıldı. Konuşmasında Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesindeki en büyük büyüme potansiyeline sahip pazarlar arasında olduğuna değinen Calcara, “1910’dan beri İtalyan Sportifliğini temsil eden Alfa Romeo, Stellantis grubunun “global premium” markası ve Tonale, küresel bir otomobil. Alfa Romeo Tonale, Avustralya’dan Japonya’ya, Amerika’dan Çin’e, tüm global pazarlarda yer alacak. Bu sebeple de Avrupa ve Asya’nın buluşma noktası olan İstanbul, Tonale’yi tanıtmak için mükemmel bir yer.” diye konuştu.

“Alfa Romeo’nun ‘0’dan 0’a stratejisinin ilk ürünü Tonale Hybrid”

Calcara, “Alfa Romeo, yüzde 0 Elektrikli Araçtan 2027’de yüzde 0 emisyona” felsefesiyle ilerliyor. Markamız karbon nötr olma yolunda otomobil endüstrisinin en hızlı markası olmayı hedefliyor. 0 emisyona giden yolda markanın yol haritası çok net. 2023 yılında Tonale’nin şarj edilebilir hibrid versiyonu satışta olacak. 2024 yılında ise markanın elektrikli motor gamının yanında ürün gamında yer alacak içten yanmalı motorları satışa sunacağız. 2025’te ise Alfa Romeo’nun ilk tamamen elektrikli modeli tanıtılacak ve plan dahilinde Türkiye pazarında da satışa sunulacak. 2027 yılından itibaren ise Alfa Romeo ürün gamının tamamı elektrikli olacak ve markanın 0 emisyon hedefine ulaşmış olduğunu göreceğiz” dedi.

Alfa Romeo Türkiye Marka Direktörü Özgür Süslü: “Alfa Romeo olarak önceliğimiz hizmet kalitesi ve en iyi müşteri deneyimi”

Türkiye’de kompakt SUV’ların Premium Otomobil Pazarı’nın yüzde 21,5’lik pay ile en büyük segmentini oluşturduğunu söyleyen Süslü “Türkiye pazarının müşteri taleplerine ve vergi sistemine uygun küçük hacimli motorları ile Tonale, pazarın en önemki segmentinde Alfa Romeo’nun iddiasını ortaya koyacak. Alfa Romeo markası olarak önceliğimiz satış adedinden ziyade hizmet kalitesi ve en iyi müşteri deneyimi. Bu yaklaşımımızı müşterilerimizin ödüllendirdiğini görüyoruz. Tonale’nin ürün gamına eklenmesi ile yılın ilk 9 ayında geçtiğimiz yılın satış rakamını geride bıraktık. Bu yıl sonunda ise geçtiğimiz yılın beş katından fazla satış adedine ulaşacağımızı öngörüyoruz. Özetle Alfa Romeo markası için Türkiye’de yeni ve büyümeye işaret eden bir dönem, Tonale ile başlıyor.” dedi. Mart ayından bu yana Avrupa’da 20 bini aşkın sipariş almış olan Tonale’nin ithal edilen ilk 100 aracının, markanın ülkemizdeki online satış kanalı “online.alfaromeo.com.tr” üzerinden 15 dakika gibi kısa bir sürede tükenmesini de vurgulayan Özgür Süslü, premium pazarda sınıfında 1.6 litre dizel motora sahip tek model olarak ayrıştığına da değindi. Türkiye’de kompakt SUV pazarının yüzde 30’unu dizel motorların oluşturduğunu söyleyen Süslü “Dizel, Türkiye pazarı için ayrı bir öneme sahip. Pazar araştırmalarından da biliyoruz ki Türkiye’de otomobil satın alanların yüzde 50’sine yakını bir sonraki otomobil tercihlerini de dizelden yana kullanıyor. Özellikle şirketler ve uzun yol yapanlar açısından Tonale’nin önemli bir alternatif olacağına inanıyorum.” dedi.

Lansmanda konuşan Alfa Romeo Ürün Direktörü Daniel Guzzafame ise “Tonale’yi büyük bir titizlikle tasarladık. Kalite, dayanıklılık ve teknolojik öğeleri içeren tüm geliştirmelerimizde 15 Bin saatlik sanal simülasyonlarla gerçekleşti. Sanal testlere ek olarak farklı noktalardaki yol şartlarında 4 milyon km araç yol testleri yapıldı. Böylelikle Tonale’nin gerçek bir Alfa Romeo ve Premium bir SUV olmasını sağladık” dedi. Alfa Romeo Tonale’nin, segmentinde bir ilk olan toplam 22,5 inçlik 2 büyük ekrandan oluşan sofistike, smooth ve sezgisel bir kullanım sunan İnsan Makine Arayüzü’nden (HMI) oluşan yeni bir bilgi-eğlence sistemi sunduğuna da değinen Guzzafame “Tonale’de gösterge panelinin ortasında yer alan geleneksel “teleskopik” tasarımıyla, otomobilin tüm verilerine ve otonom sürüş teknolojileri ayarlarına erişim sağlayan tamamen dijital 12,3 inç TFT ekran bulunuyor. Ön konsolun ortasına yenilikçi 10,25 inçlik dokunmatik ekran güncel akıllı telefonlarla benzer kullanım arayüz ile kullanım kolaylığı sunuyor. Tonale kullanıcıları Alfa D.N.A., radyo, medya, telefon, uydu navigasyon, klima, bağlantılı hizmetler ve ADAS olmak üzere menülere kolaylıkla ulaşılabiliyor” dedi.

Daniel Guzzafame; Alfa Romeo markasının ilk kompakt SUV’si olan ve aynı zamanda Elektrikli çekiş sistemine sahip ilk modeli de olan Tonale’nin 160 beygir gücünde ve sınıfının en güçlü hibrit seçeneği hakkında da bilgi paylaştı. Bu çevreci versiyonun düşük C02 emisyonunu sportif sürüş deneyimi ile birleştirdiğini vurguladı. 7 ileri otomatik şanzımanla kombinlenen hibrit Tonale’ler 1.5 litre 160 HP’lik değişken geometrili Turbo motor ve 48volt “P2” elektrik motorlu hibrid versiyon ile satışa sunuluyor. Bu versiyon performansını yeni, 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli motor ile 48-Volt bataryaya sahip 15 kw’lık elektrik motorun sinerjisinden alıyor” dedi.

Guzzafame, Tonale ürün gamına eklenen, 130 HP güç ve 320 Nm torka sahip 6 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman ve önden çekiş sistemiyle eşleşmiş yeni 1,6 litre turbo dizel motor seçeneği hakkında da bilgiler verdi. Alfa Romeo’da performansın öncelikli olduğuna değinen Guzzafame “Tonale’nin dizel motorlu versiyonu önden çekişli, çift kavramalı, 6 vitesli Alfa Romeo otomatik şanzımanla tamamlanıyor. Bu nedenle 2000 bar’a kadar arttırılmış yeni nesil common rail ve yeni tip enjektörler sayesinde maksimum gücün 130 beygire kadar ulaşmasını sağlıyor. Değişken geometrili turbo ise (variable geometry turbo-VGT), inanılmaz bir esneklik, yakıt tasarrufu ve düşük emisyon sunuyor. Altı ileri Alfa Romeo çift kavramalı şanzıman/twin-clutch transmission (TCT), hızlı ve net vites geçişleri ve kesintisiz çekiş aktarımı sağlıyor.

En güncel teknolojik donanımlarla sürücüyü destekliyor

Tonale, sürüş keyfini engellemeden maksimum sürüş güvenliği sunmak üzere; hızlanma, fren ve şerit takibini otomatik yöneten 2’inci seviye otonom sürüş için yeni Alfa Romeo Gelişmiş Sürüş Destek Sistemleri (ADAS) ile donatıldı. Tonale, otomobilin çevresini dikey ve yanal olarak izleyen ön kamera ile “Akıllı Uyarlanabilir Hız Sabitleme” (IACC) ve “Şerit Ortalama” (LC) sistemlerini birleştirerek Seviye 2 otonom sürüşü mümkün kılıyor. Sistem, öndeki araçlarla güvenli bir mesafeyi korumak için otomobilin hızını otomatik olarak ayarlayan “Akıllı Uyarlanabilir Hız Sabitleme”, “Trafik İşareti Tanımlama Sistemi” ve “Akıllı Hız Sabitleme” sistemlerini kullanıyor. Entegre kamerayı kullanan sistem trafik işaretlerini algılıyor, bunları ekranda gösteriyor, sürücüyü mevcut hız sınırı konusunda uyarıyor ve sürücünün hızını tespit edilen sınıra düşürmesini öneriyor. Sürücü kabul ederse, hız sabitleyici ayarları otomatik olarak ayarlanıyor. Şerit Ortalama sistemi ise yoğun trafik koşullarında bile aracı şeridin ortasında tutmak için aracın yanal hareketini kontrol ediyor.

Yeni Alfa Romeo Tonale’de, artık günlük sürüş ihtiyaçlarının olmazsa olmazı donanımlardan sürüşü kolaylaştıran aktif ve pasif güvenlik özellikleri eksiksiz yer alıyor. Ön, yan ve perde hava yastıklarının yanı sıra sürücü, araç ve yol arasındaki etkileşimi mükemmelleştiren yenilikçi donanım ve teknolojiler Tonale’de standart sunuluyor. Yaya veya bisikletçiyi algılayarak sürücüyü tehlikeye karşı uyaran ve bir yaya veya bisikletli ile çarpışmayı önlemek veya etkilerini azaltmak için aracı tamamen durduran “Hassas Yol Kullanıcıları ile Otonom Acil Durum Fren” veya sürücü yorgunluğunu algılamak için aracın hareketlerini denetleyen “Sürücü Yorgunluk Algılama” gibi sistemler, Tonale’deki standart özelliklerden birkaçı olarak öne çıkıyor. Otomobilde ayrıca “Arka Koltuk Hatırlatma Uyarısı” da bulunuyor. Sistem, bagaj kapağından arka koltuğa yerleştirilen nesneleri algılayabiliyor. Kullanıcı aracı kilitlediğinde sistem sürücüyü uyarıyor ve arka koltukta bir nesne olduğunu hatırlatıyor. Tonale’de “Kör Nokta Algılama”, “Arka Çapraz Trafik Uyarısı” gibi güvenlik unsurları da yer alıyor. Geri manevra anında, yandan gelen araçlara karşı sürücüyü uyaran “360° Görüşlü Kamera” ön ızgaraya, dikiz aynalarına ve bagaj kapağına entegre edilen dört adet yüksek çözünürlüklü kamera ile yakaladığı aracın çevresine ait görüntüyü kılavuz çizgileriyle birlikte 10,25 inçlik ekranda gösteriyor.

İlk izlenimler

İstanbul’da harika bir gün geçirdiğimiz Tonale ile geçtiğimiz yollarda bakışları üzerimize odakladık. Bundan otomobilin çekici renkleri kadar alışılmadık bir Alfa Romeo olmasının da rolü oldu. Az rastlanan Stelvio’nun yaratamadığı alışkanlığı Tonale’nin yakalaması sürpriz olmayabilir. Ama pozisyonu gereği ondan fazla satılacağı kesin. Otomobille köprüyü geçerken “Alfa Romeo neden SUV üretiyor?” diye düşünüyorum önce. Trend SUV’lere kayalı epey zaman oldu. “Madem niyeti vardı, bu talep geçişi yaşanırken neden bu kadar gecikti?” diyorum kendi kendime. Markanın yönetimi, İtalya dışında çok ilgi göremeyen markayı yükseltmek için en yoğun ilginin olduğu segmente girmek istedi ve bu SUV modelini geliştirdi ama şurası gerçek ki, gerçekten biraz geç kaldı, köşebaşları zaten Alman üreticilerin hegemonyasına girmişti çoktan. O yüzden kozlarını doğru oynamalı mutlaka diye karara bağlıyorum kendimce.

Önünde taşıdığı geleneksel kalp ve amblemiyle kimliğini açıkça ortaya koyan kompakt crossover, platformunu Jeep Compass ile ortak kullanıyor. Genel olarak kaliteli (ama çok kaliteli demedim!) malzemelerin seçildiği otomobilin kokpitinde 1960’ların geleneksel Alfa Romeo çizgisindeki karakterlerin kullanıldığı 12.3 inçlik gösterge tablosu beni hemen yakalıyor. Orta konsoldaki 10.25 inçlik dokunmatik ekran, yakın zaman BMW modellerinin ekranlarına benziyor ama görsel kalite iyi olsa da içerik gözümüze daha cılız geldi. Koltukları saran alkantara kumaş, kokpitteki alüminyum kaplama kalite hissini yükseltmiş. Ama mesela otomotiv dünyasının en az çeyrek asırlık “ince maliyet hesabı” (!) ön ve arka kapı içi panellerinin farklı kalitede olması, kalitesinin artırma iddiasındaki markaya pek de yakışmıyor. Kabin siyah döşemeyle kaplı tavanda sunroof olsa Tonale, kimi gazetecilerden gelen klostrofobik eleştirilerinden de  kolayca kurtulabilir.

Geçmişten bu güne hızlıca bir değerlendirme yaparsak, Alfa 33, Fiat Ritmo ile, Alfa 145/146, Fiat Tipo ile, markanın kaderini döndüren, daha üretilirken klasik kimliği kazanmış Alfa 156, Fiat Marea ile, Alfa Giulietta, Fiat Bravo (ve Lancia Delta!) ile özünde farklı motorların üzerine farklı kıyafetler giymiş, farklı imajlar takınmış aynı otomobillerdi. Ama Alfa Romeo tasarımcıları sihirli dokunuşlarıyla marka ruhu “cuore sportivo”yu Giulietta hariç tüm modellere uygulamışlardı. Giulietta ile başlayan bu “ruh” noksanlığı şimdi Tonale’de de karşımıza çıkıyor. Üstelik artık olay Fiat Group’tan taşıp Stellantis sınırlarına geçiş yapıyor, her bir marka, kimliğiyle vedalaşıp iyice çok uluslu oluyor. Marka belki Audi Q3, BMW X1, BMW X2, Mercedes-Benz GLA veya Volvo XC40 gibi premium modellere rakip görmek istiyor ama hedef biraz daha aşağılarda, Cupra’dır, Seat’tır, sanki VW veya PSA seviyesi olacak gibi.

Tonale’de kullanılan motor ve şanzımanlar Fiat Grubu’ndan tanıdık. Modelin hem dizel hem de hibrid versiyonlarını deneme fırsatım oldu. Güç ve tork seviyeleri marka için revize edilmiş motorlar, Tonale’ye yeterli dinamizm katıyor. Hibrid versiyondaki 48V’luk elektrik desteği Egea Cross’takiyle ortak kullanımda. Kasislerde boyun eğmeyen, gereksiz salınım ya da esnemelere girmeyen süspansiyon sisteminin karakteri dikkat çekmeyecek gibi değil. Ve mesela, dizelde imkansız ama benzinli motordan geleneksel bir Alfa Romeo sesi duymayı umut etmiştim. Yalıtıma çok önem verildiği söyleniyor, ben “keşke verilmeseydi de marka ruhunu dinleseydik biraz” diyorum. Bunu söylerken tam “Alfa Romeo’da dizel seçenek olmalı mı?” demek geliyor içimden, marka yönetimi “premium sınıfta 1.6 litre dizel motora sahip tek model olduğundan” dem vuruyor. Burada anlıyorum ki marka ruhu, artık ticari kaygıların gölgesinde silikleşecek. Alfa Romeo ruhu arayanlar, kalp ve logoya bakıp bakıp iç çekecek. Otomobilin donanım listesi oldukça kabarık ve iddialı. Bu zenginlik mutlaka Alfistiler dışında kendisine yeni müşteriler de toplayacaktır. Dengeli fiyat politikası ve güçlü bir ikinci el desteğiyle Tonale’nin rağbet görmemesi imkansız. Ama şu dizel otomatik denklemine dahil olarak premium iddiası taşıyan bir modelle filo satışlarına göz kırpma yanılgısından kurtulmak kaydıyla!