BMW 730 Li

 BMW 730 Li


BMW 730 Li

Alman üreticinin söylediği gibi teknolojik bir şiir dördüncü nesil 7 Serisi. Nakış nakış teknoloji işli, performansı göz kamaştırıcı, bir gövde gösterisi! Tasarladığı onlarca popüler BMW modeline karşın yıllar boyu otomobil medyasında kimselere yaranamayan, her fırsatta “vurun abalıya” elektrikli sandalyeye oturtulan Christopher Bangle’ın laneti de bir başka oluyor! BMW’nin ilk Amerikalı şef tasarımcısı Bangle’ın geliştirdiği ağlamaklı yüz ifadesine ve çirkin bir popoya sahip E65 kodlu 7 Serisi, karmaşık iDrive sistemi yüzünden müşterilere bir günü bulabilen eğitimle sonrası teslim ediliyordu! 2001-2008 yılları arası üretilen bu otomobil, geleneksel BMW çizgisine uzak çirkin tasarımıyla ve ille de Bangle-Butt adı takılan katlı arka tasarımıyla “Tüm zamanların En Kötü 50 Otomobili” arasına seçilmeyi gerçekten de hak etmişti. Bu “performans” E46 da dahil birçok BMW modelinin tasarımcısını markadan koparmıştı. Ama sıkı durun, Bangle’ın selefi Adrian van Hooydonk E65 ile kıyaslanamayacak derecede güzelse de ondan daha karmaşık menülere sahip ultra modern bir gövde gösterisiyle karşı karşıyayım. Bu teknoloji, zarafet ve performans yüklü otomobil, tam bir BMW. Gözlerinizi yuvalarından çıkartabilecek numaraları var, ailenin en büyüğü ama asla kalantor değil, baş rakibi E Serisi’nde koltukta kaybolurken bunda babanın arabasını kaçırmış gibi görünmemen, dahası hissetmemen çok acayip bir his.

BMW 730 Li

BMW ürün gamının en büyük otomobilindeyiz, 7 Serisi’nin uzun versiyonu. 5238 mm boyuyla normalinden 140 mm uzun, otoparklar dar geliyor, 12 mm de yüksek. 3210 mm’lik aks mesafesiyse boyu gibi 140 mm daha uzun. Dışarıdan bakınca elit göründüğü kadar roket gibi de duruyor 730Li. Asıl asalet içeride bekliyor, inanamayacaksınız. Neresinden başlamalı bilemiyorum, portatif sehpaları, ön koltuk sırtlıklarındaki 10 inçlik ekranları, onlar için uzaktan kumanda, üzerinden koltuk ayarları dahil birçok düzenlemeyi yapabildiğiniz tabletten mi söz etmeli yoksa püskürme şiddeti ve tabii kokusu seçilebilen parfümden mi? Yoksa business class’ta bacakları boylu boyunca uzatma imkanı veren mesafe cömertliğinden mi? Arkada otururken masaj özelliğinden yararlanabiliyor, bacakları uzatmak için ön koltuğu ileri itebiliyor, hatta manzaranızı açmak için kafalığını yatırabiliyorsunuz. Bu arada ille de business class uçulacak diye bir kural yok, tercih edilmezse geleneksel tek sıra 3 kişilik koltuk da alınabiliyor, ekstra olan bu. Farkındaysanız daha öne geçmedik bile. Zaten önde takvimler diğer markalardan en az 10 yıl ileriyi gösteriyor. Ortam Havası Paketi bir düğmeyle kabini tümü otomobil için özel olarak hazırlanmış dört temalı, sekiz kokuyla dolduruyor. Kokunun yoğunluğu üç seviye şeklinde ayarlanabiliyor.

BMW 730 Li

Kokpit üzerinde birçok fonksiyon dokunmatik, düğmesi yok. Hatta kokpitin üzerindeki 10.2 inçlik bilgi ekranı da dokunmatik, parmaklarınızı aralayıp görüntüyü büyütebiliyorsunuz. Zaten otomobilin park etmek için bile kullanılabilen kumandası da iPhone gibi bir şey! Önde çift bölge için ısıyı parmağınızı gezdirerek ayarlıyorsunuz, arkadaki çift bölge içinse zaten ayrı klima var! Keza koltuk ısıtma ve soğutmasını da öyle, sadece parmak dokunuşuyla. Bir de dokunmadan, jestlerle kullanılanlar var onları hiç akıl almıyor! Hayır şaka değil, telefon görüşmesi için sesle harekete geçirdiğiniz sistemin yanında örneğin radyonun sesini artırmak ya da azaltmak için parmağınızı havada çevirmeniz yeterli oluyor! Aslında 16 hoparlörlü Bowers & Wilkins Diamond surround sisteminde sesi geleneksel yöntemle açıp kapatmak daha kolay ama bu segmentte gösteriye ihtiyaç var tabii… Şimdilik zengin oyuncağı gibi görünse de geleceğe ışık tutacak tam bir gösteri, etkilenmemek mümkün değil! Bu tip kumandalar giderek yaygınlaşacak, hep birlikte göreceğiz. Ha bu arada zarif kabin, kokpit ve kapıların ışıklandırmasıyla gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel. O kadar teknolojinin arasında yaratılan loş ambians gerçekten etkileyici. Kullanılan materyaller ve uygulama en az her zamanki kalitesinde.

BMW 730 Li BMW 730 Li

Zoraki olacak ama kusur değil de eksiklik olarak arka koltukların yatırılamaması, zaten hangar gibi olan bagajın genişletilememesini gösterelim mi? Sebebi var, arka koltukların özellikleri. Ama içiniz rahat olsun bavulların yanı sıra golf çantanız da sığar! Cm2 cm2 işlenmiş tam bir yönetici/işadamı otomobili. Arka ve yan cam perdeleri elektriklisinden.. Konforun haddi hesabı yok. Ama sanmayın ki BMW kriterlerinden ödün verilmiş. O “doğal sürüş zevki” mottosu var ya, üst düzeyde korunmuş. Tamamen dijital gösterge tablosunun rengi de grafiği de seçilen sürüş moduna göre değişiyor. Bu birçok otomobilde var, ama ortadaki gösterge tablosunda motorun güç ve tork çıkışı da dijital ibrelere taşınıyor. İşte bu kravatları çıkarma vakti! Model gamında 740 ve V12 motorlu 760 varken ülkemize malum sebeplerden sadece arkadan itişli 2.0 litre benzinli motorun yanı sıra xDrive dört tekerlekten çekişli 3.0 dizel motor seçenekleriyle ithal edilen 7 Serisi’nde normal ve uzun gövdeler tercih edilebiliyor. Kullandığım araç, 2.0 litre turbo beslemeli benzinli. 258 HP’lik 4 silindirli motor, daha ilk anda “bu hacim bu kasayı çeker mi?” sorusunu alt ediyor. 2.0 litrelik motorla cüssesinden umulmadık derecede atak hızlanıyor koca dev. Oturma pozisyonu öyle bir sarmalıyor ve otomobile öyle hakimim ki sanki 4 Serisi kullanıyorum. Arkada koşullar business class diye “ağır abi” gibi oturmak büyük kayıp, kaçırılacak zevk değil 7 Serisi’ni kullanmak. Ha bu arada hiç kullanmayabilirsiniz de! BMW 7 Serisi, dur kalk trafikte ya da otoyol sürüşlerini kendi başına halledebiliyor! Öndeki araçla mesafeyi “batı standartlarında” koruyan otomobil, duruyor, kalkıyor, hızlanıyor, yavaşlıyor! Ama elleriniz direksiyon üzerinde olmak kaydıyla! Çekerseniz hemen anlıyor ve huysuzlanıyor. İşin sırrı gösterge tablosunda beliren direksiyon ve ellerde. İleri düzeyde adaptif hız sabitleme ve kontrol ünitesi bu. Kesinlikle şeytan işi ama bu tür sistemler modern koşullarda güven veriyor. Yoksa bizim trafiğimizde her an araya giren çıkan araçlarla otonom sistem işleyemiyor, aksıyor.

BMW 730 Li

Motora dönersek, 2.0 litrelik benzinli motor bizim gibi “fakir (!)” ülkeler için geliştirilmiş ekonomik seçenek. En az 600-700 bin TL ödedikten sonra vergi hesabı yapabilen müşteriler için! 8 vitesli harika ZF şanzımanla buluşturulan motor, seçilen kullanım moduna göre istenirse pürüzsüz akıp gitmeyi sağlıyor, istenirse manuel kullanımda “kudurmayı”. Motorun göz kamaştırıcı torku her an ayağınızın altında. Tutunma mı? Çok acayip. Executive Drive Pro süspansiyon kontrol sistemi sayesinde sürüş kontrolü ile sürüş özellikleri bir araya geliyor. Elektro mekanik olarak çalışan ilk aktif kayma dengesi özelliği sayesinde düz hareket ederken ve virajları dönerken gövde hareketi en aza indiriliyor. Ön ve arka akslarda yer alan aktif stabilizatörler sürüş sırasında süspansiyonu sürekli olarak düzenliyor. Dinamik Amortisör Kontrolü özelliğine navigasyon sisteminden gelen ek bilgiler, sürüş stili analizi ve kameradan alınan rota bilgilerinin eklenmesiyle sürüş konforu daha da artırılıyor. Artık suyun çıktığı nokta işte tam da bu…
Yol ve lastik gürültüsüne karşı yalıtım çok iyi, hoş motor sesi kontrollü olarak sızdırılıyor kabine.

BMW 730 Li

Carbon Core’dan da söz etmeden olmaz. Hava akımına uygun böbrek ızgara tasarımından jant formlarına inanılmaz detaylara sahip otomobilde BMW EfficientLightweight’in temel öğesi gövdede yenilikçi bir karma yapı yer alıyor. Çelik, alüminyum ve özellikle yenilikçi karbon fiber (karbon fiber takviyeli plastik, CFRP) kullanımı sürüş dinamikleri ve konfora ait tüm gerekliliklerin karşılanmasının yanında lüks sınıfa tamamen yeni standartlar getiriyor.

BMW 730 Li

Neresinden bakarsanız bakın, lüks, zarafet, performans ve teknoloji yüklü, nakış nakış işlenmiş bu otomobil. Hepsi dönemine göre çok iyiydi ama belki de en iyi 7 Serisi bu dördüncü kuşak. Artık S Serisi’ne boyun eğmeyecek kadar güçlü ve teknolojik. Gerçekten teknolojik bir şiir.

 

+ Teknoloji

+ Tasarım, performans

+ Mantık sınırlarında yakıt tüketimi

+ Konfor

+ Malzeme kalitesi ve zengin donanım

– Ekstra donanım çokluğu fiyatı tırmandırıyor

– Dijital analog saat!

BMW 730 Li

Yakıt tipi: Benzin

Motor hacmi (cc): 1998

Motor gücü (HP): 258@5000-6500

Maksimum tork (Nm): 400@1550-4400 d/d

Vites kutusu: 8-ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 250

0-100 km/s hızlanma (sn): 6.3

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.5/4.8/5.8

Ağırlık (kg): 1795

U/G/Y (mm): 5238/1902/1479

Aks mesafesi (mm): 3210

Bagaj hacmi (lt): 515