Yeni 208

BMW i8

 BMW i8

BMW i8
Gelecek gelmiş olabilir mi? Daha erken değil miydi? Görünen o ki BMW bu yola inmiş prototiple geleceği beklememiş ve hemen getirmiş! Marka kimliği olan köpekbalığı bakışları ve safkan spor otomobil duruşuyla ilk olarak BMW’nin uzun süreli “Hollywood bayisi” Mission Impossible filminde karşılaşmıştık. Geçmişteki serilerde Z3, M3, X5 ve motosiklet modellerinin ardından Mission Impossible 4’te Tom Cruise i8 ile aniden belirdiğinde BMW’nin spor otomobilde yeni bir çağı açtığını fark edememiştik. Karbon fiber gövdenin tasarımı her bölümde benzersz, yollara fazla geliyor, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi. Önde köpekbalığı burnu yetiyor, yanlardaki hava sirkülasyonu için alışılmadık kanallar var. Aynadan bakıldığında “bagaj açık kalmış” diye düşündürten şey, aslında i8’in hava kanalıyla entegre spoyleri.. Fantastik bir tasarım. Yollarda ilerlemek mesele, anormal tepkiler, yoğun ilgi. Gerçek olduğuna inanmamış bakışlar… Polis bile durdurup inceliyor. Bunu daha önce Renault Twizy’de de yaşamıştık, nedense elektrik çok ilgilerini çekiyor!

BMW i8
Bilim kurgu filmlerinde karşılaştığımız karbon fiber kapılar, neredeyse tüy gibi hafif, kuğu kanadı gibi yukarı doğru açılıyor. İniş biniş hayli zahmetli ama hiç şüpheniz olmasın tereddütsüz değiyor. Kapıların ardında i8’in dışı kadar füturistik olmayan ama çok çekici görünen 2+2 koltuklu bir kabin var. Otomobilin ince ön koltukları bucket tabir edilenlerden, vücudu sarıyor ve bütünleşiyorsunuz. Kabindeki yoğun BMW hatları hemen fark ediliyor ama gösterge tablosuna bakınca ağzımızdan “bunları 10 yıl sonra bekliyorduk” kelimeleri dökülüyor. TFT gösterge tablosu, i8 normal modda kullanırken mavi renkli, spor moda geçtiğinizde kırmızı aydınlatmalı. BMW klasiği sürücü odaklı kokpitteki düğmeler ve vites koluysa güncel modellerdekinin neredeyse aynısı. Kalite seviyesi, i3’teki gibi göze batmıyor, geri dönüşümlü malzeme hissi yok, örneğin 6 Serisi’nde nasılsa benzerini hissettiriyor. BMW geleceği getirirken sanki güncel fosil yakıtlı modellerin de o gelecekte olduğu gibi bir mesaj veriyor. Kokpitte abartılı hiçbir unsur fark edilmiyor, formlar biraz değişikse de çoğu güncel modellerden tanıdık. BMW devrim için özellikle güç kaynağına odaklanmış. İç mekanıysa zorlaştırmamış, yüksek teknolojiyi sunarken kullanıcıyı rahatlatıyor. Yüksek teknoloji ise sürücünün hemen arkasında!

BMW i8
i8’de ortaya yakın yerleşimli motor, MINI ve 218 Active Tourer’dan tanıdığımız üç silindirli 1.5 litrelik benzinli makine. Ama turbo ile gücü 228 HP’ye çıkarılan motor i8’de yalnız değil. Öndeki ekürisi elektrik motoru ise, ürettiği 129 HP ile ona destek oluyor. Benzinli motor hem elektrik motorunun lityum iyon pilini şarj ediyor hem de ürettiği gücü arka akslara ulaştırıyor. Bu işbirliği ortaya akla sığması zor bir teknolojiyle spor otomobil kavramını sarsan gerçek ötesi bir coupe çıkarıyor.


eDrive düğmesine basıldığında BMW i8 tamamen elektrikli sürüş moduna geçiyor. Normal koşullarda benzin motorundan destek almadan ilerleyebilen i8, sadece elektrik motoruyla yol alırsa 120 km/s hıza kadar ulaşabiliyor. Ve benzin motorundan destek almadan 37 km kadar ilerleyebiliyor. Comfort ve EcoPro modlarında tamamen tüketimsiz ve emisyonsuz! Ama iki motor birlikte çalıştığında performans hizmet vermeye başlıyorlar. BMW i8, elektrik motorundan performansı beslemesi için yararlanmaya başlıyor. Otomobili Sport moduna alıp gaza bastığınızdaysa elbise değiştiriliyor ve performansla yaklaşık 4-5 katı fiyata satılan McLaren P1, Porsche 918 ve LaFerrari’ye meydan okuyabilir seviyeye ulaşıyorsunuz! Çünkü tıpkı onlarda olduğu gibi elektrik motorundan tork, benzin motorundan devir alıyorsunuz ve kesik şeritler düzleşmeye başlıyor! Olağanüstü bir performans yola yansımaya başlıyor. Bu eküri öyle bir hızlanma sağlıyor ki, i8, 3.0 litre motorlu ve ikiz turbolu M3 ile aynı sürede 100 km/s’ye ulaşıyor! Benzin motoru hiçbir an soluklanmıyor, çünkü o nefes alırken elektrik motoru onu ön tekerleklerden besliyor ve e-boost diye adlandırılan bu destekle kesintisiz hızlanma sürüyor. Sadece elektrik motorunu kullandığınızda otomobil hayalet gibi sessiz. Ama elektrik motorunun yardımcı vazifesi gördüğü Sport modunda ivmelenirken koltuğa yapıştığınızda hızlanmalarda ve de deselerasyon sırasında inanılmaz tahrik edici sesler yayılıyor. Bu sesler tabii ki elektronik işi. Sıralı 6 silindirli motor sesine benzer sesler, baştan çıkarıyor. i8 ile fren yaptığınızda ve deselerasyon sırasında lityum iyon batarya şarj ediliyor. Bu arada 6 ileri vitesli şanzıman, görevini öne çıkmaya gerek duymadan, kusursuz yapıyor. Yolunuz yeterince uzun, endişelenmeyin, plug-in-hibrid teknolojili ilk spor otomobil BMW i8, böylesi yüksek performansla 440 km kadar menzil sağlayabiliyor.

BMW i8
Dört tekerlekten çekişli i8’in teknolojisi ve dengeleri onu bir pist otomobili olmaktan uzaklaştırıyor. Şöyle ki, ön ve arkadaki güç ünitelerinin elektronik yönetimleri i8’i çok hızlı bir yol otomobili yapıyor, drift eğlencesine pek meydan vermiyor. Çünkü drifte kalkıştığınızda tepkileri şaşırtabilecek elektrik motoru devreye girebiliyor. Unutun gitsin, virajları yüksek hızda driftsiz dönün, yeterince güvenilir ve zevkli.

BMW i8
i8 ile tatile gitmeyi planlayanlara kötü bir haberimiz var: arkadaki cam kapağın altındaki bagajı minicik! Bu yüzden yola çıkmaktan vazgeçmeyeceğinize eminim!
Otomobilde iki ayrı yakıt depo kapağı bulunuyor. Bunlardan biri, geleneksel benzin deposuna ait. Diğeriyse şarj ünitesinden akım almak için. Lityum iyon bataryanın şarj süresi wallbox’tan yaklaşık 2 saat sürüyor. Evden şarj etmekse akım yetersizliğinden mümkün değil.
BMW i8 ile plug-in-hybrid teknolojisinin ötesine geçip spor otomobil kavramına başka bir boyut getiriyor. Bunu sundukları karşılığında benzer seviyedeki otomobillerden çok daha ucuza sunması cazibesini artırıyor. 588.000 lira fiyatlı BMW i8, süper spor otomobil anlayışını da baremini de değiştirmiş görünüyor.
BMW i8

+ Başdöndürücü performans
+ Müthiş tasarım
+ Çok iyi fiyat
+ Muazzam ses ‘efekti’!
+ Etkileyici kabin
+ Vücudu saran koltuklar
+ Rayda ilerler gibi yol tutuş
– İnmesi binmesi zor
– Fazla dikkat çekici
– Küçük bagaj!

BMW i8
Yakıt tipi: Hibrid (benzin+elektrik)
Motor hacmi (cc): 1500
Motor gücü (HP): 362@5800
Maksimum tork (Nm): 420
Vites kutusu: 6-ileri otomatik (benzin) 2 ileri otomatik (elektrik)
Maksimum hız (km/s): 250
0-100 km/s hızlanma (sn): 4.4
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 8.5/6.3/7.1
Ağırlık (kg): 1485
U/G/Y (mm): 4689/1942/1297
Aks mesafesi (mm): 2800
Bagaj hacmi (lt): 522/1446