BMW’de ilklerin otomobili
Birçok marka premium sınıftan pay kapabilmek için üretim kaliteleriyle beraber fiyatlarını da artırırken premium markaların özellikle alt sınıflarda yer alma mücadelesi kızışıyor. Mercedes-Benz, Chrysler, Audi ve Volvo gibi markaların daha sınırlı bütçeli müşterileri marka imajları ve bazı standartlarıyla tanıştırmak için başladığı üretimler iyice genişliyor. BMW de yıllar önce 1 Serisi’nin coupe, cabrio, crossover gibi çeşitli versiyonlarıyla ile bu yola girmiş, 2 Serisi ile model yelpazesini genişletmişti. Alman üretici şimdi karşımızda temelde 1 Serisi’nden geliştirilen, marka tarihinde görülmemiş özelliklerle donatılmış ilk kompakt vanı 2 Serisi Active Tourer ile yeni denizlere açılıyor. BMW’nin premium kompakt van sınıfındaki ilk temsilcisi 2 Serisi Active Tourer Türkiye’de satışa sunuldu. BMW için birçok ilki de bünyesinde barındıran otomobilin fiyatı 99.788 TL’den başlıyor ve 130.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Geçtiğimiz Mart ayındaki Cenevre Otomobil Fuarı’nda dünya prömiyeri yapılan BMW 218i Active Tourer, Alman üretici için birçok ilkle dolu. 218i Active Tourer ile BMW, premium kompakt MPV segmentine adım atıyor. Bu otomobilin yola çıkışıyla Mercedes-Benz B Serisi eskisi kadar rahat olmayacak. Bu sınıfın Türkiye toplam pazarındaki satış oranı yüzde 2.5 civarında. BMW, 218i Active Tourer ile bu sınıfta satılan araç pazarının yarısından çoğuna, yaklaşık 1000-1500 araçlık bir satış hedefliyor. 218i Active Tourer ekstra paket ve opsiyonel donanımlar hariç 99 bin 788 TL’den başlayan fiyata sahip.
Ay başında Paris Motor Show’da tanıtılan Cabrio ve uzun zamandır ülkemizde satılan Coupe’nin ardından 2 Serisi Ailesi’nin en yeni üyesi 2 Serisi Active Tourer, BMW’nin ilk önden çekişli aracı olma özelliği taşıyor. BMW 1 Serisi’nden 20 mm uzun olan otomobil, X1’den de 10 mm daha yüksek. MINI Countryman’de de kullanılan platform üzerinde geliştirilen 2 Serisi’nde yine MINI modellerinde de kullanılan, 3 silindirli 1.5 litre hacimli, ikiz turbolu benzinli motor ve BMW’nin ünlü Steptronic otomatik şanzımanı yer alıyor. Bütün önden çekiş teknolojisi ve üç silindirli motoru, BMW tarafından geliştirilen 2 Serisi’nde 1.5 litre hacimli dizel motor seçeneği de 216d adıyla yılbaşından itibaren satışa sunulacak.
Önde, marka için yine bir ilk olan ve enlemesine konumlandırılan üç silindirli yeni benzinli motor, hızlı gaz tepkileri, sportif sesiyle dikkat çekiyor. Bunların sırrı, elbette ki TwinPower Turbo teknolojisi. İkiz turbo denilen TwinScroll turboşarj, direkt benzin enjeksiyonu, Çift VANOS ve düşük sürtünme oranına sahip Valvetronic kontrol sisteminde. Aslında daha büyük hacimli BMW motorlarından tanıdığımız teknolojiler, 1.5 litrelik motora da uyarlanmış. Maksimum gücü 136 HP olan motorun tork çıkışı da 220 Nm. 0–100 km/s hızlanmasını 9,6 sn tamamlayan 218i Active Tourer otomobili 200 km/s hıza ulaştırabiliyor. Bu motorla lüks kompakt vanın yakıt tüketimi 100 km’de 5,1 lt. Motorun performans ve tüketim verimliliği çok başarılı. Sportif babalar için yaydığı ses de öyle!..
Otomobilin süspansiyonu tipik BMW özellikleri gösteriyor. Active Tourer’da kullanımda esneklik sağlayan Dinamik Amortisör Kontrolü sayesinde Servotronic, Değişken Spor Direksiyon, M Sport süspansiyon veya süspansiyon ayarlı M Sport paketi gibi sportif sürüşe yönelik çeşitli seçenekler mevcut. Kullanıcılar sürüş dinamiklerini Sport, Comfort ve ECO PRO modları arasından seçebiliyor. BMW ConnectedDrive ile akıllı acil durum çağrısı da standart donanımlar arasında. Bu sınıfta sadece BMW’nin sunduğu sabit SIM kart, Danışmanlık Hizmetleri veya RTTI (Gerçek Zamanlı Trafik Bilgisi), Navigation System Plus (opsiyonel) rota kılavuzluğu gibi diğer yararlı hizmetlere erişim sağlıyor. Sınıfında yine bir ilk olan tam renkli BMW Head-Up Display ekran, Sürüş Asistanı Plus konfor ve güvenlik paketinde yer alan Aktif Cruise Control, Elektromekanik direksiyon, Dinamik Denge Kontrolü (DSC) ve Dinamik Çekiş Kontrolü (DTC) ve Performans Kontrolü gibi aktif, pasif güvenlik ve konfor teknolojileri standart veya opsiyonel olarak bulunuyor. Üç boyutlu tasarlanmış LED farlar, elektrikli uzaktan sırtlık ayarı, otomatik bagaj kapağı kumandası (opsiyonel), otomatik Start-Stop işlevi, fren enerjisi geri kazanımı, elektrikli direksiyon gibi elektrikli yardımcı sistemleri de listeye ekleyebiliriz. 468 litrelik bagaj hacmi, Mercedes-Benz B Serisi’nden biraz küçük ama koltuklar katlanarak bu hacim 1510 litreye genişletilebiliyor.
Fethiye’de yapılan lansmanına katıldığımız otomobil, kapıların kapanma sesinden direksiyon sertliğine BMW özelliklerine uygun. Kabin kalitesi ve işçiliğiyle sürücü ve yolcularını çok iyi hissettiren 2 Serisi’nde yalıtım da başarılı. Ama BMW’nin en son sıralarda katıldığı bu segmentte bazı eksikleri de yok değil. Dalgın uzun boylu babaların yanlarında yara bandı taşımasında yarar olabilir! Bagaj kapağının yeterince yüksek açılmaması, alışana dek minik kafa çarpmalarına yol açabilir! Yeterince geniş kabinde (3 Serisi station wagon kadar!) ön koltuk sırtlığının öne yatırılabilmesi, modülerlik anlamında BMW için önemli bir yenilik ama geç girdiği bu sınıfta rakipler çok farklı modüler özelliklere ulaşalı yıllar oluyor. Tabii şöyle de düşünülebilir, o özelliklerin kaçta kaçı kullanılıyor, bir kısmı rağbet görmediği için artık üretilmemeye başlandı bile! Zaten BMW’de de koltukları çıkarıp eşya taşıyabilecek müşteri profili Türkiye’de yaşamıyor! Ön yolcu koltuğu sırtlığının yatması, sağladığı 240 cm uzunluğundaki alanla sürücüye tek başına board’unu alıp kayağa ya da sörfe gitme olanağı tanıyor! Korniş taşıyacağını düşünmediniz değil mi? Renault Scenic, Citroen Picasso, Peugeot 5008 ve Toyota Verso’nun modülerlik adımları çok ileride ama sürüş keyfinde elbette ki kıyaslamak mümkün değil. Tabii fiyatta da! Sınıfı ve marka imajı gereği 218i Active Tourer’ın MPV (multi purpose vehicle/çok amaçlı araç) özellikleri, gelir BMW sahibi olmakta son bulur. Markanın da vurguladığı gibi “önden çekişli otomobiller arasında bir BMW”…
Sürüşe dinamiklerine gelince, birçok sürücüsüne çekişin hangi tekerleklerden olduğunu hissettirmeyecek olan 2 Serisi Active Tourer ile yaklaşık 80 km’lik bir deneme sürüşü gerçekleştirdik. Olgun, tok ve güven veren sürüş karakteriyle Dalaman-Fethiye arasında virajlı yollarda tutunma tandansı gayet yüksek olan bir görüntü vardı. Zorlamalarda dahi çizgisini bozmayan otomobil, sakin kullanımdaysa yüksek konfor ve huzur sunuyordu. 1250-4150 d/d arasında maksimum torkunu sunabilen motorun sağladığı coşkulu sürüş dinamik kimliği hissettiriyordu. Ama BMW’nin sert süspansiyon karakterine alışkın olanlar, yaylandırma konforuna biraz şaşıracak. Unutmamak gerek, çok amaçlı bir aile otomobilindeyiz! Dönüş yolundaysa limitlerini görmek istediğimiz otomobilin ıslak zeminde, 120 km/s civarında uzun virajlarda arkasını salabildiğini, dengenin DSC’nin müdahaleleriyle korunduğunu gördük. Tabii bu durum, üzerinde seyrettiğimiz asfaltın kalitesi ya da lastiklerle de ilgili olabilir. Tedirgin eden bir durum yaşamamak için bir aile otomobiliyle hız limitleri içinde kalmakta yarar var. Marka kimliğine uygun olarak dinamik özellikleri olsa da bir aile otomobili olarak düşünülen 218i Active Tourer’da performans deneyecek aile babalarını DSC müdahaleleriyle tanışabilir. BMW de olsa, fizik kuralları herkes için geçerlidir, bir binek otomobilde değil de yüksek yapılı bir vanda yolculuk edildiği unutulmamalı. Ve belki de hedef kitle olan kadın sürücüler için en önemli iki yorum, otomatik vites geri kaydırmıyor ve direksiyon da ağır değil!…