Bursa’da eylemler büyüyor: Renault işçilerine Tofaş işçilerinden destek
Türkiye’nin önemli otomobil fabrikalarından Oyak Renault ve Tofaş’ta işçilerin ücret artışı talebiyle başlattıkları direniş yayılıyor. İşçilerin ücretlerinde iyileştirme talebiyle dün akşam itibarıyla direnişe geçtiği OYAK Renault yönetimi eylemin ‘iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığını’ savunurken, ‘iyi niyet göstergesi’ olarak işçilere kumanya dağıtıldığını bildirdi.Renault yönetimi, işçilerin toplu sözleşmenin yenilenmesi yönündeki isteklerine de “Yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz” diyerek kapıyı kapattı.
Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bosch’ta çalışan işçilere, geçen nisan ayında imzalanan toplu sözleşme kapsamında yüksek oranda zam verilmesi, Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine yol açtı. Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi.
Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Bosch’ta çalışan işçilere, geçen nisan ayında imzalanan toplu sözleşme kapsamında yüksek oranda zam verilmesi, Oyak Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki yaklaşık 20 bin işçinin tepkisine yol açtı.
İşçiler toplu sözleşmenin yenilenmesi talebiyle olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa sürecine girdi. Ardından geçen perşembe gecesi Oyak Renault’ta vardiyaya giren işçiler işbaşı yapmadı, vardiyadan çıkan işçiler de tesis önünde eyleme başladı. Bu eylemle her saat bantlarından 59 otomobil çıkan fabrikada üretim durdu. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Renault fabrikasındaki eylem sürerken, Yalova yolundaki Tofaş fabrikasında çalışan işçiler de üretim durdurdu.
Tofaş İnsan Kaynakları, işçilere gönderdiği mesajda üretime ara verildiği duyuruldu. Oyak Renault yönetimi de, fabrikada üretime 18 Mayıs’a kadar ara verildiğini açıkladı.
Fabrika yönetimi eylem yapan işçilere kumanya dağıtırken, bulundukları alana da otomatik çay ve kahve makinesi yerleştirildi. Fabrika önünde eylem yapan işçilere birçok kesimden destek geldi. Haldeki komisyoncular bu sabah kasalarla domates, salatalık ve biberi Tofaş önünde eylem yapan işçilere gönderdi.
İşçiler gece vardiyasına girmedi
Yaklaşık beş bin işçinin çalıştığı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Renault Otomotiv Fabrikası’nda işçiler, dün gece vardiyasına girmeyerek fabrika önünde sabaha kadar eylem yaptı. Sabah 08.00 vardiyasına gelen bin 500 işçi de fabrikaya girdi, ancak onlar da dışarıda eylem yapan arkadaşlarına destek için fabrika içinde eylem yaparak çalışmadı.
Aynı sendikaya üyeydik ama farklı sözleşme imzalandı
Uzun zamandır iyi bir zam alamadıklarını dile getiren Renault işçilerinden Erhan İmralı direnişe geçme nedenlerini şöyle anlattı: “Tepkimizi dile getirdik ancak sendikacılar bunu fabrika yönetimine iletmediler. Bir başka fabrikada sendika değişim problemi vardı. Mahkeme süreci başladı yetki konusunda ve dört sene sözleşmeye giremediler. Dört sene sonra Türk Metal’e geçti arkadaşlar ve iyi bir zam aldılar. Aldıkları rakam güzeldi. Saat ücretinde bize göre 1-1,5 lira fazla alıyorlardı. Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bizimle farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bocsh’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi” dedi.
Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama…
Fabrika yönetiminin açıklama yapması gerektiğini savunan İmralı, “İki vardiya da dışarıda şu anda. Ücretlerimizde iyileştirme bekliyoruz. Bizim de bir ailemiz var. Bunları geçindirmemiz gerekiyor. Sadece Renault’un kar etmesiyle olmuyor bu işler. Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama bizim ailemizde bir değişiklik yok. Böyle giderse 16.00-24.00 vardiyası da iptal olacak. Çünkü daha evlerine gidip dinlenmediler, buradalar. Eylemimiz sürüyor” diye konuştu.
Renault yönetimi: İş yasalarına aykırı
İşçilerin fabrika yönetiminden beklediği açıklama akşam saatlerinde geldi. Direnişin, ‘önceden öngörülemeyen bir duruş’ olarak nitelendirildiği yazılı açıklamada, bu duruşun ‘iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine’ uygun olmadığı savunuldu. Yönetimin normal çalışma düzenine dönmek çeşitli eylem planları uyguladığı belirtilen açıklamada, buna örnek olarak eylemdeki işçilere kumanya dağıtma kararının alınması gösterildi.
Toplu sözleşme içeriği hakkında müzakere yürütmüyoruz
OYAK Renault yönetimi, işçilerin toplu sözleşmenin yenilenmesi yönündeki taleplerineyse, “Şirketin pozisyonuna uygun olarak yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin içeriği hakkında bir müzakere yürütmüyoruz” diyerek kapıyı kapattı.
Tofaş işçileri de üretimi durdurdu
Renault direnişine çevre fabrikalardan da destek gelirken, üretimi durduran Tofaş işçileri, evlerindeki tüm işçileri fabrikaya çağırdı.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile imzalanan toplu sözleşmenin altında imzası bulunan ve işçilerin tepki gösterdiği Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise Bosch işçilerine yapılan artışın kendilerine de yansıtılmasını talep eden Renault işçilerine, ‘bunun yasal olarak mümkün olmadığı ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence verildiği’ kaydedildi.
Fabrikada son durum
Kizilbayrak.net’in haberine göre, eylem sürerken MESS yöneticileriyle işçi temsilcileri arasında görüşmeler başladı. MESS’in ek protokolle ücret iyileştirmesini kabul ettiği ancak bu protokolü Türk Metal Sen ile yapmayı istediği öne sürüldü. Metal İşçileri Birliği’nin yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirme açıklamasında ise, “Verdiğimiz büyük mücadelemiz MESS ve ortaklarını geri adım attırıyor. Daha önce “ek protokol olmaz” diyerek bize 2017’yi gösterenler şimdi “ek protokol olabilir” noktasına geldiler” denildi.