Reklam

Cupra Leon VZ 2.0 TSI DSG

 Cupra Leon VZ 2.0 TSI DSG
Reklam

VW Grubu’ndaki markaların pozisyon düzenlemesinde göz alıcı tasarımıyla iyice öne çıkarılan çiçeği burnunda Cupra markası, üzerinde yükseldiği SEAT’a bambaşka bir sportif kimlik kazandırılarak yoluna devam ediyor. Markanın kompakt hatchback modeli Leon’un en ateşli versiyonu VZ 2.0 TSI, 300 HP’lik motoru kadar yüksek sürüş karakteriyle de baş döndürüyor. Dış tasarımında ızgarasındaki şeytani Cupra ambleminden başlayıp bucket koltukların dikişlerine kadar buram buram dinamizm kokan Leon, segmentinde dengeleri değiştirebilecek bir hot hatch. Matrix LED farların kazandırdığı çatık kaşlı agresif ifade, profilde 235/35 R19 ebatlı jantlar, ardınaki Brembo fren kaliperleri ve gövdenin arkasında yer alan dört kalın egzoz çıkışı ve tampon altı difüzörü ile destekleniyor. Çıtaları böylesi yükseğe koyulmuş otomobile bu unsurları görerek girince motivasyon da hayli yukarıda oluyor ve otomobil kaput altından gelen öfkeli homurtusuyla geçilen her yolu etap gibi hissettiriyor. Daha ilk anda, motoru çalıştırdığınızda anlıyorsunuz ki altınızda bir roket var! Geçeceğiniz her yol da bir etap!.. Otomobilin ismine eklenen VZ harfleri İspanyolca hız anlamına gelen Veloz kelimesinden kısaltılmış. Anlayın durumu.

Gövdenin dinamik hatları, iç mekanda beş kişilik bir performans kapsülü olarak devam ediyor. Göbeğinde Cupra logosu taşıtan direksiyon simidi ve entegre ön koltuk kafalıkları dışında dikkat çeken bir sportif unsur yok. 1990’lı yılların gözdesi metal pedal kitinden bahsetmeye gerek duymuyorum tabii… Deri kaplı direksiyon simidinin altı da “meraklısına” düz tutulmuş. Ama bir şekilde buram buram performans kokuyor ortam. Muhtemelen rölantide bile duyulan motor homurtusundan olsa gerek. Tıpkı Cupra Formentor’da olduğu gibi gösterge tablosu ve kokpitin üzerinde iki TFT dijital ekran yer alıyor. Cupra Leon’un neredeye bütün kumandaları ortadaki 12 inçlik dokunmatik ekran üzerinden yönetiliyor. Geleneksel düğme sayısının minimuma indirildiği sesli komut özelliğine sahip kokpitte, navigasyondan müzik sistemine, klima ayarlarından telefon bağlantısına tüm infotainment unsurları ekrandaki ikonlara dokunarak. Keza kokpitin solundaki aydınlatma grubu butonları da dokunmatik.

Bu donanımlar arasında otomobilin farkını ortaya çıkan en karakteristik bölüm, şüphesiz Driver Profile/Sürücü profili. Cupra Leon’un sürüş özelliklerini belirlemek için dört ayrı dokunuşla Comfort, Sport, Cupra ya da Individual ayarlar seçilebiliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu ayrıcalıklı otomobilin tadına 300 HP’nin tam anlamıyla ortaya çıktığı Cupra modunda varılıyor. Bu seçimle süspansiyon sertleşiyor, motor iyice atak pozisyonu alıyor, sesi bile değişiyor, iyice agresifleşiyor! Keza motorla birlikte parmakla yönetilen DSG şanzımanın karakteri de değişiyor, vites değişimlerinde elini daha da çabuk tutuyor. “Hızlı pilotlar” isterlerse değişimleri direksiyon arkasındaki paddle shift kollarıyla da gerçekleştirebiliyor.

Bu performans yüklü hatchbackin koltuk konforu, baş, diz, omuz mesafeleri tabii ki öncelikler arasında değil. Ama zaten mimarisi VW Golf olan bir otomobilde ne ergonomik kusur bulunabiliyor ve de mesafelerle ilgili soru işaretleri! 2689 mm’lik aks mesafesinin sunduğu genişlikle Comfort modunda önde veya arkada rahat etmemek söz konusu değil. Ama otomobil Cupra moduna alındığı zaman da hiçbirinde rahat yok, kalpler hep pır pır! Derin havuzlu bagaj da bu otomobilde en son düşünülmesi gereken kısımlardan. Derin havuzlu 380 litrelik bagajda bavullara yer ama mesela kristalleri taşımamakta yarar var! Sadece hemen altlarından geçen egzoz çıkışlarından yayılan gürültüler bile çatlamalarına yol açabilir! Yine de yüksek hızlı taşımacılık yapmak isteyenler için belirtelim, arka kolyuk sırtlıkları yatırıldığında 620 litrelik bir alan elde edilebiliyor.

Cupra Leon VZ’nin kaputunun altında 2.0 litrelik turbo beslemeli dört silindirli benzinli motor yer alıyor. Sesi, çekişi, nefes alışı, esnekliği olağanüstü. Kendisini VW Grubu markalarında defalarca ispatlamış olan makine, safkan performans için geliştirilmiş. Çalıştırma anından itibaren tahrik edici olan sesiyle DSG vites kutusunun geçiş gürültülerini bile örten motorun eksik olduğu tek alan yakıt ekonomisi ama onu da bu otomobili seçerek arayan yoktur herhalde! Böyle bir performans makinesini bilinçsiz seçebilecek sürücüler olduğunu hayal edemiyorum. Motorun 400 Nm’lik yüksek torku, elektronik tork kontrol sistemi MSR, elektronik diferansiyel kilidi XDS ve tabii geleneksel denge kontrol sistemi ESC ile kontrol altına alınmış. Bu sürükleyici değer, 2000-5200 d/d arasında sürekli sürücünün emrine sunuluyor. Tabii yüreği yetene, bu otomobilin hızlanması kıyamet gibi bir şey!

Direkt benzin enjeksiyonlu motorun ürettiği güç, yola ön tekerleklerden aktarılıyor. Gerçi 200 HP üzeri önden çekişe çok inanamam, üzerinin ziyan olduğunu düşünürüm ama öyle değilse bile lastik düşman olduğu kesindir. Tam gaz kalkışlarda ya da ara hızlanmalarda 300 beygirden bazılarının kaybedildiği muhakkak, bu işin hakkı dört tekerlekten çekiş ama gördüğüm kadarıyla kaçamayan beygirlerin tümü yola aktarılıyor, Cupra Leon oktan fırlayan yay gibi, adeta havayı yararak, yolu kazıyarak ilerliyor. Söylenecek fazla söz yok; muazzam! 0-100 km/s ivmelenmesini 5.7 saniyede gerçekleştiren otomobil, son hızına doğru nefes almadan tırmanıyor. Elektronik olarak limitlendiği 250 km/s’ye kadar yolu var! Yeter ki uygun yol bulsun!

310 beygirlik SW kardeşinde dört tekerlekten çekiş sistemi yer alırken hatchback versiyon sadece önden çekişli. Çok kollu arka akslara fazla mı güven yüklemişler, Honda Civic Type R’a nazire mi yapmışlar bilemedim! Cupra sürüş moduna geçildiğinde Adaptif Süspansiyon Sistemi ve Şasi Kontrolü DCC, otomobili gerçek bir performans makinesine dönüştürüyor, gövde iyice yola kapanıyor ve şeritler altınızdan akmaya başlıyor. Otomobilin Brembo disk ve kaliperlerden oluşan fren sistemi, gücüne uygun yavaşlama güvenliği sağlıyor. Önde 340 x 30mm, arkada 310 x 22mm’lik disklerin kullanıldığı fren sisteminde pedal dozlaması, yavaşlama ve durma karakteri gerçekten çok etkileyici. Bu arada Cupra modunda duyulan motor kükremeleri, vites düşürmelerde çiğ benzin patlamalarının yol açtığı mısır patlatma efektleriyle süsleniyor. Tabii ki o da meraklısına!

Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldızla mezun olan Cupra Leon’un standart donanım listesinde yer alan sürücü destek sistemlerinden kör nokta tespit sistemi, görüş alanının dışındaki araçları 70 metreye kadar algılayabiliyor. Şerit takip sistemi, yoldaki şeritleri algılıyor ve çizgileri aşan sürücüyü uyarıyor. Sistem ayrıca aracı yolda tutmak için direksiyona aktif olarak müdahalede bulunuyor. Adaptif Hız Sabitleme sistemi, yolu gözleyerek sürekli olarak önündeki tehlikeleri tahmin ediyor. Güvenli sürüşü sağlamaya her an uyanık ilerliyor. Uzun zamandır havayastığı adetleri söylenmez oldu ya, biz belirtelim, Cupra Leon’da ön, yan, ön ve arka perde airbaglarinin yanı sıra bir adet merkezi ve sürücü için de diz havayastığı da bulunuyor. Bu arada Acil Durum Çağrı Sistemi (e-Call)’den de söz etmek gerek. Bu kadar ateşli otomobilde riskler de yükseldiğinden neyse ki marka mühendisleri böyle bir önlemi de sunmaktan çekinmemişler. İç aynanın yanındaki e-call düğmesine basarak acil durumlarda yer bildirmek ve yardım çağırmak mümkün olabiliyor. Bu arada 9 premium hoparlörlü Beats Audio müzik sistemi için de Leon’a birkaç artı puan daha eklemeliyim.