Yeni 208

Fiat Egea Cross 1.0 Firefly          

 Fiat Egea Cross 1.0 Firefly          

Yollara çıktığı 2015’ten bu yana ülkemizde “en çok tercih edilen otomobil” kimliğini bırakmayan Egea, 2020 sonunda tanıtılan crossover modeli Egea Cross ile model yelpazesini trendler doğrultusunda genişletmişti. Yükseltilen gövdesine yapılan albeniyi artıran SUV süsleri, Egea’dan ilgi çekici bir crossover yaratmış. Otomobil aslında bildiğimiz Egea. Ama öyle ustaca dokunuşlar yapılmış ki, o tanıdık araç, başka bir kimliğe geçiş yapmış. Egea Cross’un güçlü çizgileri, LED farların altına kadar uzanan yeni ızgara tasarımı ile otomobile daha heybetli bir ifade veriyor. Gövdede bir farklılık olmasa da yeni süspansiyonun yapısı, yeni jant ve lastik ölçüleriyle Egea Cross’un yerden yüksekliği, diğer gövde seçeneklerine göre 4 cm fazla. Tavanda ışıldayan olmazsa olmaz crossover detayları “rayların” da etkisiyle hatchback kardeşinden 7 cm daha yüksek olan otomobilin çamurluklarını saran bakalit gövde kaplamaları, yanlarda basamak algısı yaratan ve tamponlardaki metal görünümlü detaylar da crossover kimliğini vurguluyor. Metalik renkli dış aynaları unutmamak gerek! Bunlar, malum, şehir trafiğinde diğer araçlara biraz da olsa yüksekten baktıran trendy detaylar. Doğrusu Fiat da bu trendi güzel yakalamış. Kimseden bir eksiği yok!

İçeri girerken kapı eşiğinde model ismi dikkatimi çekiyor, kenarlarından ışık sızdıran aydınlatmalı yazıdan atlayıp içeri süzülüyorum. Kabin yenilenen Egea ailesinden çok farklı değil. Egea’dan tanıdık kokpitin üzerinde yeni tanıştığımız ince, estetik bir TFT LCD ekran (likit kristal ince film) yer alıyor. Bazı BMW modellerini anımsatan 10.25 inçlik dokunmatik ekranın menüleri ve hassasiyeti iyi. Yeni Fiat 500’ün ardından ilk kez Egea ailesinde sunulan UConnect 5 arayüzünün kullanıldığı ekran, kabine kalite aşılıyor. Tabii bu üst seviye bir ekipman ve ona ancak Metalik iç kapı kolları, kokpitin üzerinden geçen siyah kuşak ve dijital klima kumandaları kabini renklendiren detaylar. Koltuklarda da yükselen gövdeye göre bir düzenlenme yapılmış gibi görünüyor, ideal sürüş pozisyonu kolayca bulunuyor.

Egea Cross’ta müzik sisteminin ses ve frekans ayarı sürücü tarafından Jeep ve Chrysler modellerindeki gibi direksiyonun arkasından yapılabiliyor. Ortak kullanım için bir de bardaklıkların önünde manuel kumanda var. Hiç böyle bir yerleşimini görmediğim kumanda unutulmuş da sonradan yerleştirilmiş gibi! Ha bir de gösterge tablosundan söz etmek gerek, sanıyorum bir önceki Insignia’daki gibi TFT ekran idareli kullanılmış, 7 inçlik ekranın ortası dijital ama yanlardaki yakıt ve devir göstergesi sanki altında LED’ler yanan sticker gibi göründü gözüme, var oralarda bir durum.

Direksiyonun üzerinde sürücünün işini kolaylaştıran bir düğme bolluğu var, arkasındaysa frekans ve ses seviyesini ayarlayan düğmeler. Tümü kolay kullanılıyor. Elektrik takviyeli direksiyonun şehir içindeki hafiflemesi içinse City modu yer alıyor. Vites konsolunun önünde karşılan telefonlar için kablosuz şarj şansı sunuluyor. Dedim ya, Egea Cross’un rakiplerinden geri kalmaya hiç niyeti yok.

 

Fiat’ın 1.0 litrelik yeni motoru ateşli. Egea Cross’un yivli kaputunun altında FireFly Turbo motor ailesinin bir parçası olan 1.0 GSE T3 motor yer alıyor. Yeni motor; düşük devirde kullanıma sunduğu yüksek çekiş gücüyle akıcı sürüş sağlamaya istekli. Hacmine bakmayın ha, cabbar cevval bir karakterde. Üç silindirli motor, tıpkı minik fifiler gibi, çok canlı, hep hareket istiyor, “gezdir beni” diyor ve sesi de gayet keyif verici. Ama vites kutusuyla iyi bir eküri oluşturmuşlar mı, tartışmaya açık. Uzun bir aradan sonra manuel şanzıman gördüğümde duyduğum heyecan, bir süre sonra eziyete dönmeye başladı. Debriyaja basmaktan değil, seçilmiş vites oranları yüzünden motorun beklenmedik anlarda stop etmesinden! Dur kalk trafikte hadi neyse de yolun eğimi biraz değiştiğinde geldiğiniz vitesle çıkamadığınız, üstüne otomobilin de şaşırdığı durumlar olabiliyor. “Yok, ben devam ederim” dediğinizde motor stop edebiliyor, start/stop da işe karışıyor, tekrar çalıştırmıyor, uzatmayayım, acemi durumuna düşürdüğü anlar oluyor. Tam karambol! Debriyaj kokuyor, keyfiniz kaçıyor. İşin açıklaması bence şu, günümüzde 5 vitesli şanzıman kalmadı gibi bir şey. Oranlar daha iyi ayarlanmalı ve 6 vitesli yapılmalıydı. İşin kötüsü, yedi tepeli şehrimizde sürekli vites küçültmek gerektirdiğinden bir süre sonra aracı bıçkın taksici gibi tek elle kullandığını fark ediyor insan. Bu arada her şeye rağmen belirtmeli, otomatik eğiliminin kaçınılmaz olarak arttığı berbat İstanbul trafiği şartlarında manuel vites kullanımını özlemişiz.

Tüm crossover kitlesi için hissettiklerimi Egea Cross için de düşünmekteyim. Biraz yüksekte olmak ne kadar güvende hissettiriyor bilmem ama ben hatchbackler tarafındayım. Yerden 40 mm’lik yükseliş, daha büyük lastikler, offroader aksesuarları tamamen bir zevk işi. Sürüşte tedirgin eden bir şey var mı hayır, güvende hissettiren, zaten onlarca aktif ve pasif güvenlik donanımına sahip güzel bir otomobil Egea Cross. Yüklendiği küçük SUV misyonunu rahatlıkla yerine getirebilen bir otomobil.

Egea Model Ailesi gibi en güncel Sürüş Destek Sistemleri (ADAS) ile üretilirken, yenilenen multimedya sistemi aynı anda iki telefonu Bluetooth üzerinden kablosuz bağlama olanağı da sunuyor. Street, Urban ve Lounge donanım seviyeleriyle satılan Egea Cross’ta ‘Trafik İşareti Tanıma Sistemi’, ‘Akıllı Hız Asistanı’, ‘Şerit Takip Sistemi’, ‘Sürücü Yorgunluk uyarı Sistemi’, ‘Akıllı Uzun Far’, ‘Kör Nokta Uyarı Sistemi’, Ön park sensörleri ve Anahtarsız giriş/çalıştırma ve kablosuz akıllı telefon şarj gibi özellikler yer alıyor.

Takip ettiğimiz kadarıyla gövde formlarında SUV-crossover trendi uzanca bir süre daha devam edecek. Fiat da rakipleri gibi bu akımın içinde yer almayı güzel bir modelle başarıyor. Küçük motorla yetinmeyebilecek kullanıcılar olacaktır, onlara 1.3 veya 1.6 litrelik Multijet dizel seçeneklerle tanışmalarını öneririm.

+ Ateşli motor

+ Makul yakıt tüketimi

+ Geniş kabin

+ Büyük bagaj

– Sık vites değişimi gerektiriyor

– Cam açma düğmeleri uzak konumlu

– Manuel ses açma düğmesinin yeri

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 999

Motor gücü (HP/d/d): 100@5000

Maksimum tork (Nm/d/d): 190@1500

Vites kutusu: 5 ileri manuel

Maksimum hız (km/s): 183

0-100 km/s hızlanma (sn): 12.2

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.7

Ağırlık (kg): 1260

U/G/Y (mm): 4386/1802/1556

Aks mesafesi (mm): 2638

Bagaj hacmi (lt): 440