Ford Kuga 1.6L EcoBoost Selective
Ford’un 1998 yılında ilk Focus ile çıktığı yeniden yapılanma dönemi bugün doruğa ulaşmış durumda. Adım adım her yeni modelde ardı ardına motor, süspansiyon, tasarım, iç mekan, güvenlik derken komple bir kalite artışını uygulamaya koyan Ford, modellerine artık toz kondurmuyor. Bugün her bir model, segmentinin en iyisi pozisyona göz kırpıyor. Fiesta’dan B-Max’a, Focus’a, C-Max’tan S-Max’a tümünde durum bu… Yeni Mondeo da yolda. Elbette Kuga’nın da kardeşlerinden geri kalacak bir durumu yok. İlk olarak 2008 yılında ortaya çıkan Kuga, 2013 ilkbaharında doruktaki Ford’un son dönem kalite standartlarını yakalamış ikinci nesliyle otomobilseverlerle buluştu.
Öyle sıkı görünüyor ki Kuga, Volvo XC60 ile ortak platformda geliştirilen öncüsüyle ilgili üretilmiş tüm tereddütleri ve “light versiyon” iddialarını çürütür nitelikte. Amerika’da Escape adıyla satılan kompakt SUV, Ford’un yine C1 platformu üzerinde bu kez Focus, C-Max, Volvo S40 ve Mazda3 ile kardeş. İlk jenerasyona göre boyu 4443 mm’den 4524 mm’ye uzayan Kuga’nın yüksekliği de 1710 mm’den 1702 mm’ye indirilmiş. Bu milimetrik değişikliklerin dışardan bakıldığında anlaşılması güç ve sanki burunda ve arka tasarımda yapılan değişikliklerle Kuga makyaj tazelemiş gibi değerlendirilmeye açık. Ama bu bir makyaj değil, platformu ve hatta gövde formu aynı olsa da kritik noktalara yapılan müdahalelerle tamamen yenilenmiş Kuga. Kalitesi ve teknolojisindeki artış, fark edilmeyecek gibi değil. Eskisinden daha maskülen bir görüntüye sahip olan kompakt SUV, alımlılığıyla yollarda ağırlığını hissettiriyor. Arkadaki çift egzoz çıkışına çok aldanmamak gerek, biri sadece simetriyi destekliyor!
Test için aldığımız Selective donanım paketli Kuga, adeta Ford’un teknoloji gösterisi gibiydi. Ön camdaki adaptif hız sabitleme sistemi sensörlerinden akıllı xenon farlarına, bagaj kapağı tutamağına gizlenmiş kamerasına kadar detaylarına bakınca dikkat çekici bir unsur görülebiliyordu. Üst donanım seviyesinin keyfi başka tabii… Zor park manevralarında yararlanılabilecek otomatik park asistanı, araç içi etkileşimi arttıran Bluetooth ve Türkçe Sesli Kontrol özelliğine sahip SYNC sistemi, bir kaza yaşanması ve hava yastıklarının açılması durumunda, (SYNC sisteminin bir parçası olan) Bluetooth ile eşleştirilmiş cep telefonunu kullanarak acil yardım servisini arayabilen asistan, entegre navigasyon gibi yenilikçi teknolojilerle bezeli otomobilde bunların kullanımı öğrenmek bile epey zaman alabilir.
Desem ki “premiuma çeyrek var” abartı olmayacak. Ama malzeme kalitesi, ergonomi ve zengin donanım unsurlarının yanında kabinde fark edilir bir de genişlik sözkonusu. Kokpitte yer alan Sony müzik sisteminin düğmeleri çok küçük. Hareket halinde direksiyon üzerindeki kumandalardan yararlanmak gerekiyor. Ön koltuklarda şaşırtıcı sportif tasarım gözleniyor. Şişkin yanal destekler SUV’un S’sinin hakkını veriyor! Özellikle arka koltuk yolcularına ise geniş ayak boşluğunun keyfini çıkartmak kalıyor. Kolayca katlanabilen sırtlıklar sayesinde bagaj hemen genişletilebiliyor. Sanırım Ford mühendisleri bagaj hacmi birçok rakipten küçük olduğundan sık genişletilme ihtimaline karşı özen göstermiş!..
Focus’tan tanıdık kokpit, iki iri bilgi ekranıyla sürücü ve yolcuların işini kolaylaştırıyor. Çift bölgeli klima ile donatılmış otomobilde donanım listesinin uzunluğu mutluluk veriyor.
Sürükleyici performans
Kuga’da yer alan motor, Ford’un en son jenerasyon EcoBoost makinelerinden biri olan 1.6 litre hacimli 180 HP’lik bir güç paketi. Direkt benzin enjeksiyonlu olan turbo beslemeli motor, yakıtı pek de “idareli” tüketmiyor. Savurgan demeyelim ama eli hayli açık, katalog verilerine yaklaşmak pek mümkün görünmüyor. Performansa bakınca 1600 d/d’dan itibaren 4000 d/d’ya kadar kullanıma sunulan 240 Nm’lik maksimum tork çıkışı, otomobilin akışkanlığı sağlıyor. Tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanın tepkileri gecikmeli değil. Manuel de kullanılabilen sistem, tempolu sürüşlerde daha heyecanlı anlar yaşatabiliyor. Ama yüksek bir SUV kullanıldığı unutulmamalı.
Araçta yer alan elektrik destekli direksiyon sistemi, hafiflikten öte, motordan güç çalmaması, enerji tüketmemesiyle avantaj sağlıyor.
“Softroader” olarak tanımlanan aracın sürüş performansı gayet tatmin edici. Arazideyse çok zorlamaya geleceğini hissettiremiyor. Zaten dört mevsim lastikleri kullanıldığından sadece toprak yollarla yetinmeli, dört tekerlekten çekiş sistemi de yağışlı yüzeylerde stabilite güvenceniz oldun. Kuga’nın heybetli görüntüsüne aldanmayın, yoldan gerçekten çıkmaya kalkınca pek şansınız yok, çekicinizin telefonunu yanınızda bulundurun! Bu tip süslü SUV’lar aslında tatlı su balıkları! Yoldan çıkınca karşılaşılacak çamura, engebeye, zorlamaya pek dirençli değiller. Buna karşılık Kuga asfalt sürüşleriydeyse sert süspansiyonunun da payıyla olduça güven verici. Virajlarda hayli izine sadık bir görüntü çiziyor. Virajlarda zorladığımda bodyroll eğilimi görmedim diyemem ama standart kullanıcıların yapacağı denemeler değil bunlar… Araçta süspansiyon konforu arayanlar çok tatmin olmayabilir. Yaylandırma neredeyse hiç yaşanmıyor. Çok sert değilse de hayli diri bir süspansiyon seçimi yapılmış.
Ford Kuga’nın fiyatı Trend X donanım seviyesinde 68.730 TL’den başlıyor. 180 HP’lik Titanium versiyonunda 82.500 TL’ye yükseliyor. Selective donanım seviyesindeyse 89.400 TL’lik etiket var. Çok zengin donanım listesini ford.com.tr’den dikkatle incelemelisiniz. Ama bu rakamlara paketlerin ekstra donanımlarını da eklediğinizde fiyat hayli yükselebilir! Bu durumda üst seviye rakiplere ulaşma seçeneği de belirebilir. Dikkatli analiz etmek gerekiyor…
(+) Yüksek kabin kalitesi, güçlü motor, teknoloji çokluğu
(-) Tüketim, rakiplerden küçük bagaj, ekstra donanım bolluğu
Ford Kuga 1.6L EcoBoost Selective
Yakıt tipi: Benzinli
Motor hacmi (cc): 1597
Motor gücü (HP): 180 HP/5700 d/d
Maksimum tork (Nm): 240 Nm/1600-4000 d/d
Vites kutusu: 6 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 200
0-100 km/s hızlanma (sn): 9.7
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 10.2/6.3/7.7
Ağırlık (kg): 1682