Yeni 208

Grande Picanto!

 Grande Picanto!

Dünya prömiyeri geçtiğimiz aylarda Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilen yeni Kia Picanto, şehir araçlarının oluşturduğu A segmentinin en iddialı araçlarından biri olarak Türkiye’de satışa sunuldu. Yeni Picanto, 1.25 lt. benzinli motora kombine edilmiş düz ve otomatik vites seçenekleri ile 28.300 TL’den başlayan fiyat etiketiyle Türk tüketicisiyle buluştu. Kia Motors’un 16 – 19 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirdiği uluslararası test sürüşünü Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Ermenistan, Kazakistan, Makedonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır, Tunus, Fas ve Cezayir’den 100’den fazla gazeteci katıldı.
Picanto büyüdü, serpildi!
Birinci nesil Picanto, 2004 yılında piyasaya sürülmüş ve geçen yedi yıl içerisinde tüm dünyada 1.1 milyonu aşan bir satış rakamına ulaşmayı başarmıştı. Kia Picanto, Türkiye’de de satışa sunulduğu ilk günden beri büyük bir ilgi ile karşılanıyordu. Kia Picanto, ülkemizde 2010 yılında A segmentindeki satışların % 21’ini oluşturdu ve yılı sınıfının lideri olarak kapattı. 2005, 2006 ve 2007 yıllarında da sınıfının en çok satan otomobili olan Kia Picanto’nun yenilenen yüzüyle sınıfındaki en iddialı araçlardan biri olması bekleniyor.

Daha geniş, daha şık ve daha akıcı tasarım
Son üç yıl içerisinde Kia ürün gamı, büyük bir tasarım dönüşümü geçirdi. “Klasik” tasarım anlayışından “moda yaratan” bir tasarım anlayışına yöneldi. Soul ile başlayan bu süreç, ayırt edici özellikleriyle ön plana çıkan Venga ve sıra dışı tasarımıyla dikkat çeken yeni Sportage ile devam etti. Picanto, Kia’nın bu heyecan verici ve şık ürün gamının en yeni üyesi olarak öne çıkıyor. Kia, en küçük modeli olan Picanto’nun en son versiyonunda cesur bir adım attı. Aracın “sevimli” ve “samimi” olarak tanımlanan karakteri, ”olgun” ve ”yakışıklı” gibi sıfatlarla tanımlanabilecek bir karaktere dönüştürüldü. Çarpıcı görünümü, etkileyici oranları ve dinamik tasarım dili ile araç, artık yoldan geçenlerin bakışlarını üzerine çekiyor.
Önden bakıldığında Picanto’nun ön yüzü, tıpkı ağabeyleri Venga ve Sportage gibi kendinden emin ve güçlü bir görünüme sahip olmanın yanı sıra, onlar gibi Kia imzası niteliğindeki “kaplan burnu” ızgara tasarımıyla da dikkat çekiyor. Oldukça alçak konumdaki ızgara açıklığıyla birleşen farlar ile araç, sportif ve eğimli bir görünüm sergiliyor. Belirgin hatlar ve dinamik gövde çizgileriyle desteklenen bu çarpıcı ön yüz tasarımı, yeni Picanto’nun güçlü ve olgun yapısının altını çizerken, aracın gerçek bir “premium duruş” kazanmasını sağlıyor. Etek kısımları boyunca uzanan güçlü karakter çizgisi, aracın profiline dinamik bir görüntü katıyor ve dış kapı tutamaklarıyla mükemmel bir bütünlük oluşturuyor.
Yeni Picanto, güncel moda anlayışını fonksiyonellikle mükemmel bir şekilde bir araya getiren güçlü, dengeli ve tutarlı bir tasarıma sahip. 3.6 metre uzunluğundaki otomobil, daha şık olmanın yanı sıra oldukça pratik bir araç olma özelliğini de taşıyor. Picanto’nun uzunluğu bir önceki nesil Picanto’ya göre 60 mm, dingil mesafesi ise 15 mm artırıldı. Bu artışlar ve kabinde hayata geçirilen birtakım pratik çözümlerle aracın kabini genişletildi. Yolcuların rahatlıkla seyahat etmesi ve eşyaların kolayca taşınması için ön bacak mesafesi 29 mm genişletildi ve bagaj kapasitesi % 27 oranında artırılarak 200 litreye çıkarıldı.

Üst seviyede yakıt tasarrufu sunan verimli motorlar
Avrupa’da satışa sunulan tüm yeni Picanto modellerinde oldukça verimli Kappa serisi motorlar kullanılıyor. Tüm dünyada satışa sunulan yeni Picanto’da 3 farklı Kappa motoru kullanılıyor. Ülkemizdeyse, 1.25 lt. hacimli benzinli motor ile satışa sunuldu. 4 silindirli bu benzinli motor, 4000 d/d’da maksimum 85 HP güç üretirken, 4000 d/d’da 121 Nm tork üretiyor. Aracın karma yakıt tüketimi 10 km’de 4.7 lt. olurken CO2 emisyonu ise 109 g/km olarak belirlenmiş. Kore’de üretilen Kappa motorlar, çift CVVT (sürekli değişken valf zamanlaması), dökme alüminyum blok, ofset krankmili, bakım gerektirmeyen uzun ömürlü triger zinciri ve “arı kovanı” şeklindeki düşük sürtünmeli valf yayları gibi çok sayıda ortak özelliğe sahip. Araçta bulunan akıllı alternatör yönetim sistemi sayesinde aküye giden güç kontrol ediliyor. Bu sistem sayesinde, araç yavaşlarken ve rölantide çalışırken yakıt tüketimi ve emisyon değerleri düşürülüp performansı artırılmış oluyor.
Yeni Picanto’nun sofistike kabini, müşterilere “büyük bir otomobil”den beklenen çok sayıda konfor ve kullanım özelliğini sunmayı başarıyor. Şıklık ve kullanışlılık gibi özellikler göz önünde bulundurularak yerleştirilen önemli kontrol düğmeleri, kabin genişliğini ve ferahlığını ön plana çıkaran tasarım unsurları ile aracın kabini, işlevsellik konusunda dış tasarım ile mükemmel bir bütünlük sağlıyor. Kalın çerçeveli iki kollu direksiyon simidi, Kia’nın imzasını taşıyan ve kolayca okunabilen “üç silindirli” gösterge paneli, Kia ürün gamında kullanılmaya başlanan yeni tasarım felsefesiyle örtüşüyor.
Picanto’da klima, elektrik kontrollü ve ısıtmalı yan aynalar, yolcu koltuğu altında muhafaza bölmesi, 14 inç alaşım jantlar, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, direksiyondan kumandalı radyo, MP3 uyumlu CD çalar, AUX, iPod, USB bağlantısı, yol bilgisayarı, elektrikli ön ve arka camlar, ön ve arka sis farları gibi konfora yönelik özellikler sunuluyor. Araçta ayrıca standart olarak sunulan ekonomik sürüş tarzını destekleyen “vites değiştirme uyarısı” ve ekonomik sürüş modu ile sürücü, daha ekonomik bir kullanım doğrultusunda bilgilendiriliyor.
Kia Picanto’da, kendi segmentindeki rakiplerinde bulunmayan pek çok önemli güvenlik ekipmanı standart olarak sunuluyor. Ani yapılan frenlemelerde devreye giren acil fren sinyali ESS, sürücü, yolcu, yan ve perde olmak üzere toplam 6 adet hava yastığı, EBD destekli ABS fren sistemi, BAS fren destek sistemi gibi özellikler araçta sunulan güvenlik ekipmanlarından bazıları olarak öne çıkıyor.

Sürüş izlenimleri
Picanto’yu İstanbul trafiğinin en “civcivli” saatlerinde hem de -pazar sabahları hariç!- en sıkışık bölgesinde, Beşiktaş-Sultanahmet arasında kullanma şansı bulduk. İlk Picanto çok iyi yol tutan bir minikti. Bu bilgiyle başladığımız deneme sürüşü, genel olarak olumlu fikirlerle devam etti. Uzakdoğu’dan pek sık rastlanmayan derecede oturaklı izlenim veren Picanto, tasarımındaki albeni, kabinindeki ergonomi ve kolayca hissedilen malzeme kalitesiyle farklı bir segmente yelken açmış gibi görünüyor. Yoğun trafikten dolayı 3. vitese ulaşamadan deneme sürüşünü tamamlamış bulunduk (!) ama 30 km’lik sürüş parkurunda elektro hidrolik direksiyonun tepkisizliği kolayca fark edildi! Otomobilden edindiğimiz genel olumlu izlenimle çok örtüşmeyen direksiyon özellikleri dışında, kabinde minik bir şehir otomobili için gayet pozitif görüşler hakimdi. Mekanik aksamların sessizliği, motorun kolay devirlenmesi, milimetrik olsa da nispeten büyütülmüş ölçüler, bu premium miniği sınıfında seçkinleştirebilir! Dış görünümünden iç dünyasına oldukça etkileyici görünen otomobil, çok şaşırtıcı donanımlarıyla da dikkatimizi çekti. Isıtmalı ve deri kaplı direksiyon simidi, ön koltuklarda ısıtma gibi unsurlar, otomobilin Türkiye spektinde şimdilik görünmüyor ama gelirse de heyecan yaratacağı kesin! Bu ekipmanların yokluğuna karşın donanımındaki zenginlik yine de göz kamaştırıyor!