Reklam

Hyundai i30 1.6 CRDi Elite

 Hyundai i30 1.6 CRDi Elite


Kompakt hatchbackler pazarına çok iddialı bir giriş yapan i30, ikinci jenerasyonda daha büyük adımlar atıyor. İlk olarak 2007 yılı ilkbaharında markanın Studie Arnejs konseptinden hareketle yaratılıp yollara çıkan Hyundai i30, markanın kalite arayışı, dünya üzerindeki kalite algısı ve tabii ki Avrupa’nın çok tercih ettiği kompakt hatchback gücü açısından büyük önem taşıyor. Zira VW Golf’e meydan okuyacak düzeyde bir otomobille karşı karşıyayız. Yer aldığı sınıf için hayli iddialı, gayet sportif tasarım çizgisine sahip olan otomobilin bakışları, kaslı profil hatları, omuz çizgileri çok dikkat çekiyor. Uzun zamandır bakanın dönüp bir kez daha baktığı Uzakdoğulu otomobiller üretilmiyordu. Yeni Accent ve Elantra’dan da alışageldiğimiz far tasarımından başlayın, prestijli görünüm kazandıran kromajlı ızgara formuna, tavan spoylerine kadar hem zarif hem de agresif bir görünüm etkileyici bir bütünlük sağlıyor. Hyundai i30, bu özellikli tasarım yapısını büyük ölçüde markanın Avrupa’daki tasarım stüdyosunda şekillendirilmiş olmasında buluyor. Görünen o ki kapıların kapanma sesinden kabin ergonomisine kadar her şey meşhur ve de zor beğenir Avrupalı kullanıcıların beklentilerine göre şekillendirilmiş. Yumuşak dokunuşlu kabin içi malzemeler, göze hoş gelen yerleşimler ve tabii ki VW standartlarında ergonomi. Kokpitteki tasarım çizgisi Elantra’dan ya da i40’tan çok farklı değil. Benim şahsi hoşlanmadığım mavi renk tutkusu, belki tonu hafifletilerek kullanılmalı ama sürüş sırasında göz alıcı, dikkat dağıtıcı buluyorum. Işığın şiddetini ayarlamak değil, mavinin tonunu tekrar belirlemek gerekli belki… Bütün bunları 10 Mayıs 2012’de yayınladığımız i30 1.6 Otomatik (Bkz. ) testinde detaylı olarak analiz ettiğimiz için tekrarlarla sıkmak istemiyorum. Donanımsal değişiklikleri saymazsak bu otomobildeki en önemli değişiklik elbette ki dizel motor. Ama yine de kabinden hızlı bir geçiş daha yapalım.


Hyundai i30′un en pahalı versiyonu olan CRDi, yarı deri kaplı koltuklarıyla kalite algısının tavan yaptığı bir seçenek. Style versiyonunda göre diz havayastığı, elektronik park freni, elektrkli koltuk ayarı, geri görüş kamerası/monitörü, anahtarsız giriş/çalıştırma gibi ve panaromik cam tavan gibi lüks donanımlara sahip olan otomobilde deyim yerindeyse yok yok. Kokpitte sunulan i-pod ve USB bağlantılarına ek olarak Bluetooth teknolojisi sayesinde telefon kitinden de yararlanmak mümkün. i30’un kabini gerek sunulan kullanım alanları gerekse donanımlarıyla yolcularını gayet iyi hissettiriyor.


Mesafeler 5 kişi için oldukça ferah bir ortam sağlayabiliyor. Tıpkı rakiplerden Honda Civic’te olduğu gibi dün zeminli arka kısım, ortada oturacak yolculara da ayaklarını uzatabilecek boşluk konforu sunuyor! Ön kısımdaysa kol dayanağı, Volvo kokpitlerini anımsatan arkası boş orta konsol altı gibi rahatlıklar var. Bu arada yükseklik ayarlı ön koltukların hayli sportif tasarıma sahip olduğunu ve dikişlerinden yanal yükseltilerinin belirginliğine gösterilmiş özenin dikkat çekici olduğunu belirtmek gerek. Otomobilin geri vitesi seçildiğinde iç aynada renkli ve net kamera görüntüsü beliriyor. Bu donanıma gerek duymayanlar için görüş alanı daralıyor ama kullanıldığında gayet yararlı bir fonksiyon… Bagaj kapağında logonun altına gizlenme yöntemiyse yağışlı havalarda temiz kalması açısından başarılı bir fikir. Ama geri vitese her geçildiğinde bagaj kolunun altına gizli kameranın açılış ve kapanışları küçük çaplı mekanik bir gürültüye neden oluyor.


Dizel motorların yükselişindeki düşük tüketim ve artan performans kozlarını en iyi gözlediğimiz motorlardan birisi i30’a gücünü veren. 1.6 litre hacimli dört silindirli makine, değişken geometrili turbo desteğine sahip. Kardeş modeli Kia cee’d ile ortak kullanılan motor, 1900-2750 d/d arasında sürekli olarak kullanımda olan 260 Nm’lik maksimum tork çıkışı sayesinde oldukça canlı sürüş karakterine sahip. Artık kulakların iyiden iyiye alıştığı dizel sesi ve artırılan kabin izolasyon unsurları sayesinde herhangi bir rahatsızlık duymadan ekonomik yolculuklar yapılabiliyor. Altı ileri vitesli otomobilde şehir içi kullanımda dahi 6lt/100 km düzeyinde tüketim performansı elde edilebilirken sabit hızdaki karayolu sürüşlerinde 4 litre düzeyine kadar inilebiliyor. Otoyol sürüşlerinde tüketim değil de sürat odaklı sürüşler istendiğinde tüketimi 7 litreye tırmandırmak kolay ancak beklenen canlı performansın 150 km/s düzeyinden itibaren kademe kademe azalmaya başladığı gözleniyor. Bu da elbette ki motorun hacmiyle ilgili bir durum. Otomobilin altıncı viteste 150 km/s ile ilerlerken seyrettiği devir 3000 ki, maksimum gücü olan 110 HP’yi de 4000 d/d’de üretebiliyor. İdeal aile otomobili görüntüsündeki kompakt bir hatchback için son derece yeterli bir performans. 53 litrelik yakıt tankı, otomobilin mutlaka 850 km üzeri menzile ulaşmasına imkan veriyor. 900, hatta çok sabırlı kullanıcılar için 1000 km’ye uzanabilecek menzil var ama depo dibindeki tortuları mazot pompasına çekmemek için mantıklı kullanım koşullarında kalmakta yarar var!


Otomobilin süspansiyon karakteri, konfor ve denge unsurlarını iyi dengelemiş görünüyor. Keskin ve hızlı dönülen virajlardaki zorlamalarda bile çizgisini koruyabilen otomobil güven veriyor. Orta sertlikte seçilmiş amortisörler, konfordan da ödün verilmesini istemiyor. Yoldan gelen darbeleri emişi başarılı olan süspansiyon elemanları görevlerini sessiz yapıyor. Otomobilin bagaj hacmini incelediğimde 378 litrelik kapasiteyle karşılaşıyorum. Yükleme eşiği biraz yüksek ama arka koltuklar da yatırıldığında 1316 litrelik geniş alan yaratılabiliyor.


i30 1.6 GDI Style’da 41.900 TL’den başlayan Hyundai i30 fiyat düzeyi, test ettiğimiz otomobilin üst donanım seviyesi olan Elite’te 55.400 TL’lik etiket taşıyor. Bu versiyonun otomatik şanzımanlı seçeneği tercih edilirse rakam 58.300 TL’ye çıkıyor. Otomobilde ABS+EBD, ESP, TCS, yokuş kalkış destek sistemi, ön, yan ver perde havayastıkları, aydınlatmalı ve soğutmalı torpido gözü, deri kaplı direksiyon simidi ve vites topuzu, supervision gösterge paneli, hava kalite kontrol sistemi, elektrik kumandalı camlar, otomatik kararan iç ayna, hız sabitleme sistemi, LED’li gündüz farları, alarm, statik viraj aydınlatmaları ve 16 inçlik alaşım jantlar, Style donanımıdan itibaren standart. Elite donanımındaysa bunlara ek olarak panaromik cam tavan, geri görüş kamerası, ön park sensörleri, anahtarsız giriş/sürüş sistemi, elektrikli sürücü koltuğu ayarı gibi ekipmanlar var.