Reklam

Hyundai Kona 1.6 Turbo GDi 4×4

 Hyundai Kona 1.6 Turbo GDi 4×4


Geçtiğimiz yılın son aylarında dünya prömiyeri yapılan Kona, aynı sınıfta yer alan kardeşi Kia Niro ile aynı platformu paylaşıyor. Dünyada ve özellikle Avrupa pazarında yükselen değer olan crossover sınıfının giriş seviyesine Hyundai imzası olarak giren otomobil, bulunduğu segmetteki rakiplerini epey zorlayacak gibi gözüküyor. Artık “subcompact” olarak tabir edilen B sınıfı otomobillerin her birinin bir de crossover yorumu peşi sıra yollara çıkarken global satış rakamları her geçen gün yükselen Hyundai’den böyle bir atak bekliyorduk. Portekiz pazarında Kauai, Çin pazarında ise Encino adıyla satılan Kona henüz yalnızca Güney Kore’de üretilip dünyaya dağıtılıyor.
Tasarımı Belçikalı Luc Donckerwolke tarafından gerçekleştirilen ve sıra dışı hatlara sahip otomobilin aslında B sınıfı temsilcisi i20’den geliştirilen platform üzerine hazırlandığı anlaşılıyor. Aslında klasikleşen Hyundai tasarım detayları bulunan bu yakışıklı otomobilin iç tasarımını Güney Koreli Kevin Kang gerçekleştirmiş. Aslında son derece ergonomik, şık ve sempatik detayların serpiştirildiği kokpit de i30’u çağrıştıracak benzerlikler barındırıyor.

Test otomobilimiz, Türkiye’ye ithal edilen en donanımlı Kona versiyonu olan Smart Elite. Çok göz alıcı karoseri renklerine sahip olan yeni nesil Hyundai modellerinin varlığı yanında neden sokaklarda böyle göze batan renkteki otomobiller satılmıyor diye merak ediyor insan… sedefli Turuncu ve fıstık yeşili gibi yolda epey dikkat çekici Kona renklerinden biz de payımızı aldık. Otomobilin günümüz tasarım detaylarının çoğuna sahip olan keskin çizgileri artık göze hoş görünmeye başlamış. Son Opel Astra’nın öncülük ettiği C sütunu dekorasyonu ve Citroën C4 Cactus’un öncülük edip daha sonra tüm Citroën modellerine yayılan burun tasarımını Kona’da gördüğünüz zaman bu sıra dışılığı artık yadırgamıyorsunuz. Kaldı ki Kona’nın tasarımı üretimde olan tüm Hyundai model ailesine de uyumlu bir görünüm sunuyor.
İç tasarımında otomobilin karoseri renklerine gönderme yapan dekoratif detaylar ayrıca hayranlık uyandırıyor. Sedefli fıstık yeşili karoseriye sahip test aracımızın suni deri koltuk döşemelerinin dikişlerinde, kokpitin birçok farklı parçasında ve emniyet kemerlerinde aynı fıstık yeşili rengin kullanılmış olması otomobilde göz zevkimizi okşayan güçlü detaylar olarak dikkatimizi çekti.


Geçtiğimiz sayılarda test etmiş olduğumuz bir çok Hyundai modelinde kullanılan 1.6 litre Turbo beslemeli GDi motor, test otomobilimizde çift kavramalı, 7 ileri oranlı yarı otomatik DCT şanzımanla sunuluyor. 177 beygir gibi hatırı sayılır bir güce sahip otomobilde bir düğme ile aktive edilen diferansiyel kilidi sayesinde 4WD formuna dönüşebiliyor. Bu da tuhaf bir yaklaşım, Hyundai mühendisleri 4 tekerlekten çekişin yüksek hızlarda gerekli olmayacağını öngörmüş gibi. Gerçekten de çoğu kişi için yüksek süratte dört tekerlekten çekiş gerekmeyecektir. Ve tamam, bu zaten bir off-road aracı da değil, karda yağmurda iş görsün yeter diye de düşünülmüş olabilir ama konu bence biraz sıkıntılı, farklı sürücü profilleri olabilir… Sürüş konforu, elektrikli ve çok fonksiyonlu direksiyon simidi, günümüz otomobillerinde olmazsa olmaz tüm multimedya özellikleri ve elektronik yardımcılar Kona’da yerini almış. Tüm Hyundai otomobillerinde takdir ettiğim ışıklandırma ve ergonomi özellikleri de en ufak bir kusur barındırmadan bu otomobilde yerini almış. Başka hiçbir otomobilin koltuklarında kendimi bu denli rahat hissettiğimi sanmıyorum. Manuel kumandalar sayesinde her boyutta sürücü için optimum sürüş stilini bulabiliyorsunuz. Bunu en hesaplı i10 modelinden en donanımlı Tucson modeline kadar verebilen tek marka diyebilirim. Kona’da farklı bir durum söz konusu değil.


Arka koltukların diz ve baş mesafeleri de B sınıfı bir crossover için optimum düzeyde sunulmuş. Tabii gözümüze çarpan ufak tefek eksiklikler olmadı değil… Örneğin sürücü kapısı elektrikli cam açma düğmesi tek dokunuşla açılabiliyor ama tek dokunuşla kapanamıyor. Bu çağda böyle bir eksik nasıl önemsenmemiş aklım almadı! Bir diğer eksiklik, otomatik silecekler ve aydınlatma sistemi olmasına rağmen kendinden kararan bir iç dikiz aynasının esirgenmiş olması dikkatimizi çekmedi değil. 4,2 inçlik renkli ve dokunmatik multimedya ekranı, eski Hyundai modellerinde olumsuz bir özellik olarak gördüğümüz şekildeki gibi değil, üzerine ışık düşmeyecek formda tasarlanmış. Oldukça okunaklı ve gerek Android, gerekse IOS iletişim sistemli akıllı telefonların tüm bağlantılarını karşılıyor. Android telefonlar için şarj ünitesi bile düşünülmüş. Navigasyon sistemi Kona’da mevcut değil ancak, akıllı telefonunuzun ekranını yansıtarak telefonunuzu bir navigasyon cihazı olarak kullanabiliyorsunuz.


Kona’yı hem şehir içi yoğun trafikte, hem otoban şartlarında test ettik. Motorun esnekliği ve gücü bu boyuttaki otomobil için oldukça iyi. Üstelik çift kavramalı yarı otomatik DCT şanzıman ile uyumlu ve seri sürüşler sağlayabiliyorsunuz. Direksiyondan şanzımana kumanda edebileceğiniz bir düzenek düşünülmemiş. Manuel kullanımı tercih ederseniz mutlaka vites seçicisi üzerinden kumanda etmeniz gerekiyor. Direksiyondaki kulakçıkların ne derece ihtiyaç dahilinde olduğunu fazla sorgulamaya gerek kalmıyor. Ancak 156.600 TL ödediğiniz bir otomobilde en ufak bir eksiklik bile gözünüzde büyüyor olabilir. 18 inçlik jantlara sahip olan Smart Elite modelinde epey güven verici bir yol tutuş izlenimi edindik. Otomobilin kullanım kitapçığına eklenmiş bir kart epey ilgimizi çekti. Kartta DCT şanzımanın ısındığı durumlarda göstergenin verdiği ışıklı uyarılar için ayrıca hassasiyet gösterilmiş. Şanzımanın az veya çok ısınması durumunda ayrı renk ışıklar yanıyor. Örneğin otobanda uzun bir yolculuk sırasında şanzıman ısınıyor ve ikaz veriyor. Soğuyana kadar sağa çekip bekliyorsunuz ve yolunuza devam ediyorsunuz. Üreticilerin çift kavramalı yarı otomatik şanzımanların hassasiyetine hala çok önem verdiklerini biliyoruz. Çünkü bu tip şanzımanlar arıza verdiğinde onarım ücretleri oldukça maliyetli oluyor. Ancak hem sürüş konforunu arttırdıkları, hem de optimum tüketim ve emisyon değerlerini yakalamanıza fayda sağladıkları için neredeyse tüm markalar bu tip şanzımanları kullanmaya devam ediyorlar.
Tüketim deyince, Kona’nın zayıf taraflarından birine gelmiş bulunuyoruz. Çünkü fabrika verisi olan 8,4 lt/100km tüketim değerine ne yazık ki inemedik. Sürüşümüz boyunca yakıt tüketimi 10,8lt/100km değerinin altına düşmedi. Uzun süre sabit hızda, cruise control açık halde yolunuza devam ederseniz belki fabrika verilerini yakalayabilirsiniz. Tabii bunun için sabır gurusu olmak gerekebilir! Zira 1,5 ton ağırlığına sahip bir otomobilin turbo beslemeli 177 HP üreten motorundan muazzam bir yakıt ekonomisi beklemek hayal olurdu.


Otomobilin 395 litrelik bagaj hacmi yeterince büyük. Yükleme ağzı geniş ve kullanışlı ama çok büyük bir eksik var. Bagaj pandizotu sunulmuyor! Bu da bagajdaki eşyaların gizlenememesi anlamına geliyor. Büyük sıkıntı.

Renault Kaptur, Peugeot 2008, Citroën C4 Cactus, Seat Arona, Fiat 500X, Opel Mokka, Ford Ecosport gibi Avrupa markalara ek olarak , kendi soydaşı Kia Niro gibi Uzakdoğulu rakiplerinin arasında kendine yer arayan Hyundai Kona, görselliği ve kullanım özellikleri ile yer bulacak gibi gözüküyor. Ancak 1,6 Turbo seçeneğinin rakiplerine göre epey pahalı kalabileceğini düşünerek 1.0 litre Turbo benzinli ve nispeten daha düşük donanım sunan 108.000 TL anahtar teslim fiyatına sahip Kona ile fiyat karşılaştırması yapmak daha doğru olur fikrindeyim.
B sınıfı kompakt crossover veya küçük SUV sınıfında Kona başarı elde edebilecekmiş gibi gözüküyor. Ancak giderek yükselen döviz kuru ve vergiler nedeniyle A sınıfı en ucuz otomobillerin bile 80 bin TL ettiği bir piyasada ne kadar satılır, orası merak konusu…

+ Akıcı performans ile uyumlu DCT şanzıman
+ Zengin donanım ve sürüş konforu
+ Başarılı yalıtım, ses ve sürüş yardım sistemleri
+ Mükemmele yaklaşan kalite ve ergonomi detayları
– Sadece 80 km/s hıza kadar 4WD olabilmesi
– Yüksek yakıt tüketimi
– Birçok akıllı ekipmana rağmen eksik donanım ayrıntıları
– Bagajda pandizot (şapkalık) bulunmuyor
– Elektrikli cam tuhaflığı!

Yakıt Tipi : Benzin
Motor Hacmi (cc) : 1591
Motor Gücü (HP) : 177@5500
Maksimum Tork (Nm) : 265@1.500 – 4500
Vites Kutusu : 7 ileri DCT Çift Kavramalı Otomatik
Maksimum Hız (km/s) : 205
0-100 km/s hızlanma (sn) : 7,9
Tüketim (şehiriçi/şehirdışı/karma) (lt/100km) : 8,4 / 6,2 / 7,1
Ağırlık (kg) : 1477
U/G/Y (mm) : 4165 / 1800 / 1565
Aks Mesafesi (mm) : 2650
Bagaj Hacmi (lt) : 395