Hyundai Santa Fe 1.6 T-GDI HEV 4X4 AT

Bu boyuttaki SUV’ler en çok Amerika Birleşik Devletleri yollarına yakışıyor ve haliyle en çok da oralarda talep görüyor. Zaten bu boyutlar oralarda ciddi bir rekabet içerisinde ve Hyundai de bu yarıştan geride kalmıyor. Buralarda ne işi var derseniz böylesi modeller -gerekli motor hacmi ve güç düzenlemeleriyle- markalar için birer gövde gösterisi durumunda. Santa Fe, imaj modeli Hyundai için, başka bir seviye. Elbette güçlü rakipleri var ama onlara da teknolojisi ve donanımı kadar fiyat avantajıyla da rakip olmayı deniyor Hyundai.
Güney Koreli markanın ilk SUV modeli olarak üretimi 2001 yılında başlayıp bugün beşinci jenerasyona ulaşan Santa Fe, sınıfında başarılı bir grafik çizdi. 2023’ten beri satışta olan beşinci nesil Santa Fe, bu jenerasyonda serinin en büyük boyutlarına sahip. Otomotiv endüstrisinin son dönem trendlerini yansıtan köşeli kutu kutu tasarım, bir önceki Santa Fe’den 55 mm uzun olan aracın aks mesafesi de 50 mm uzatılarak 2815 mm’ye ulaştırılmış. Genişliği aynı olsa da gövde köşeli hatlar nedeniyle daha büyük daha heybetli görünüyor. Ama bu kadar köşeli tasarıma karşın gövdenin rüzgar direnç katsayısı önceki Santa Fe’nin 0.33 cD’lik değerine göre 0.29’a indirilmiş. Hyundai’nin H harfine olan bağlılığını bu kez farlar, arka aydınlatma grubu ve tamponda vurguladığı H formuyla görmek mümkün. Gövdenin yalın hatları adeta bir panel van havası yaratacak seviyede. Şişkin çamurluklar dinamik görüntüyü vurguluyor. Arka aydınlatma grubunun yanlara dikilmemesi ve aşağıda konumlandırılmış olması bagaj ağzının daha geniş olmasına imkan tanımış. Gerçi kapak açılınca mimari gereği kolonlar ve amortisörler var tabii!
İçeride çok geniş bir seyahat ve yaşam alanı sunuluyor. Ferahlıkta iki parçalı cam tavanın da payı var mutlaka. Dış tasarımla paralel köşeli iç tasarımda yedi yolcu için rahatlık var. H formlarının yoğun kullanıldığı kaba denilebilecek kokpitin üzerinde BMW’ye nazire yapılmış kavis ekran yer alıyor. Sürücü bütün ihtiyaçlarını Hyundai ergonomisine sahip bu geniş ekran üzerinden gerçekleştirebiliyor. Torpido gözünün yanı sıra kokpitin üzerinde bir göz daha var. Hazır olun, en büyük başarıyı söylüyorum: ekranlarda yansıma yok seviyesince ve alttaki dokunmatik ekranda da parmak izi kalmıyor!
Bu gerçekten önemli, yoksa ne kadar silinirse silinsin kirli bir dokunmatik platformla seyahat ediliyor! Otomobilin vites kolu, ilk kez Kona’da tanışıp sonradan Tucson’da ve diğer Hyundai modellerinde de karşımıza çıkmaya başlayan direksiyon kolonunda bükmeli bir model. Havalandırmalı, ısıtmalı koltuklar çok rahat ve geniş. Bu yerleşimin sağladığı ferahlık, geleneksel vites konsolunda doğan boşluğa iki telefon şarj platformu ve keyiflerine çok düşkün yolcular için iki bardaklık yerleştirme imkanı sağlamış.
Otomobilin bilgi eğlence sisteminde sunulan bağlanabilirlik imkanları, dijital sürüş destek olanaklarıyla birlikte ekran üzerinden gayet sorunsuz kullanılabiliyor. Ön koltukların arasındaki kol dayanağının arkadan da açılabilmesini önemseyenler olabilecektir.
Arkaya doğru uzandığımızda 7 yolcu kapasitesinin hakkının verildiğini görüyoruz. Yani Sante Fe laf olsun diye 7 koltuğu olan bir araç değil. Hyundai, geniş iç mekan ve büyük kargo hacmi sağlamak için SUV’yi adeta arkadan başlayarak tasarlamayı seçmiş. Daha yüksek tavan çizgisi, ikinci sıra yolcuları için baş mesafesi alanını artırdı. Aracın ikinci ve üçüncü sıra koltukları tamamen katlanabiliyor. İkinci sıra bacak mesafesi, deneme sürüşünü yaptığımız hibrit versiyonda 1.055 mm olarak belirlenirken üçüncü sıra bacak mesafesi, selefine göre 15 mm artışla 761 mm olarak gayet kullanılabilir olarak ölçeklendirilmiş. İlginç olan bir şey daha var, aracın üçüncü sıra koltuk sırtlıkları -10 derece de olsa- yatırılabiliyor. Santa Fe’nin iki koltuk surası kullanımdayken 628 litre olan bagaj hacmi, onlar da yatırıldığında 2.253 litreye kadar yükseliyor ki, Doblo’dan büyük bir kapasite anlamına geliyor.
Hyundai’nin Santa Fe’de Avrupa tarafına uyarladığı motor, marka kullanıcılarının yakından tanıdığı, uzun yıllardır kendisini ispatlamış 1.6 litrelik direkt benzin enjeksiyonlu turbo destekli motor. Uygulanan 48 voltluk elektrik takviyesiyle hibrid mertebesine yükselen dört silindirli makinenin gücü bu versiyonda 215 beygire yükseltiliyor. İçten yanmalı motorun ürettiği 160 HP’ye ek olarak elektrik motorunun ürettiği güçlü maksimum çıkış 215 beygire ulaşıyor. Tabii bu destek kendini fark ettirmeden sürekli devrede. Benzinli motorun 265 Nm’lik tork çıkışı da elektrik takviyesiyle 367 Nm’yi buluyor. Ve cüsseli araç, beklenmedik bir ataklıkla ivmeleniyor. 0-100 km/s hızlanma 9.8 saniyede gerçekleşiyor. Smartstream T-GDI motor, direksiyon üzerindeki elciklerle de kumanda edilebilen altı vitesli otomatik şanzımanla kombine edilmiş.
Önceki nesil Santa Fe’nin gövde mimarisi ve ana süspansiyon bileşenleri bu nesilde de korunurken tutunma kadar konfor unsurları da gövdeye uygun olarak revize edilmiş. Santa Fe’de en baştan beri göre yapan H-Trac dört tekerlekten çekiş sistemi, sürüş koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak gücü ön ve arka tekerlekler arasında aktif ve sürekli olarak dağıtıyor. Sistem geliştirilerek en yeni versiyona kadar uzanageldi. Yerden 17.7 cm’lik gövde yüksekliği, genel geometri ve gövde açıları arazi koşullarında da performans sergilemeye uzak değil. Ama tabii uygun lastiklerle! Yoksa araçta takılı 255/45 R20 ebatlı lastiklerle vahşi arazi koşullarında çok ilerlemek mümkün olmayabilir.
Santa Fe’nin ruhunda kullanıcılara hizmet var. Bunun için mekanikten dijitale tüm yardımcı unsurlar yerleştirilmeye çalışılmış. Öyle ki, gösterge tablosunda beliren Kör Nokta Görüntüleme Sistemi görüntülerinden örneğin şerit değiştirirken kör noktada arka taraftan yaklaşan bir araçla olası bir çarpışma riski varsa sürücüyü uyaran Çarpışma Önleme Asistanı (BCA)’ye, Dur ve Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Kontrolünden park yerine uzaktan park etmeye veya park yerinden çıkmaya yardımcı olan Akıllı Park Yardım Asistanı (RSPA)’ye Uzun far asistanına, geri manevralarda çarpma riski belirdiğinde fren yapan Arka Park Çarpışma Önleme Asistanına onlarca yardımcı sürücünün yanında. Çarpışma önleme ya da şerit takip asistanı gibi sistemleri hiç saymıyorum bile.
Bugün 4.470.000 TL fiyatla benzerleri arasında “ekonomik” bir fiyata satılan Santa Fe, başta söylediğim gibi Hyundai için farklı bir seviye. İmaj peşinde olmayanların birçok özelliğinden keyif alabileceği, cüssesine ve performansına göre makul sayılabilecek yakıt tüketimiyle kullanabileceği ideal bir uzun yol aracı. Ha şehir içinde boyutlar biraz sorun olabilecektir.