Yeni 208

Hyundai Tucson 1.6 CRDi 4×4 Otomatik Elite Plus

 Hyundai Tucson 1.6 CRDi 4×4 Otomatik Elite Plus

Güney Koreli otomobil devi Hyundai, SUV işinde sanki diğer segmentlerden daha mı özenli ilerliyor? iX35’in yerini alan Tuscon, her yeni jenerasyonda ağırlığını daha iyi hissettiren, oturaklı, kalite hissi yüksek bir model olmayı sürdürüyor. Yeni Tucson, tasarımından sürüş dinamiklerine iX35’le geldiği segmenti kat kat aşan bir noktaya yerleşmiş görünüyor.

Burun yapısındaki ışıl ışıl tasarımla adeta kalite haykıran araç, sıradışı hatlarıyla da hemen dikkat çekiyor. Kaslı gövdesindeki çapraz hatlarla şişirilmiş çamurluklar araca sert bir ifade kazandırıyor. Bu kadar ışıltılı tasarımın ardındaysa sensörlerle bezeli yüksek teknoloji unsurları saklı. Kameralarla trafiği takip ediyorlar, gelişmiş Smart Sense sistemiyle şerit takibinden, çarpma riski belirdiğinde frenlemeye birçok durum için önlem almak için pusuda bekliyor. Kapıyı açıp iç mekana ulaştığımızda buram buram kalite kokuyor. Hyundai’nin son dönemdeki bütün modellerinde hakim olan kokpit tasarımı, Tucson’da görkemli bir 10.25 inçlik dokunmatik ekranla donatılmış. Kontak açık değilken piyano siyahı karanlığına sahip ekran, açıldığındaysa dijital ikonlarla ışıl ışıl oluyor. Bir de parmak izi ve tozlanma sorunu giderilebilseymiş! Çift renkli kokpitin içinde gösterge tablosundaki kadranların daha iyi bir tasarıma ihtiyacı var gibi sanki. Gerçi renk ve desenleri değiştirilebiliyor ama zevktir tabii, aksayan bir fonksiyon yok, bir şey denemez. Aracın sürüş modu değiştirilerek ekran deseleri de değiştirilebiliyor. Spor modu; gaz tepki süresini, vites değişim noktasını ve direksiyon direncini değiştirerek daha yüksek performans sağlıyor. Eco modu; hızlanmayı, vites değişim aralığını ve klima performansını optimum düzeylerde ayarlayarak yakıt verimliliğini artırıyor.

Hyundai’nin kör nokta sorunsalına yaklaşımı oldukça ilginç, sinyal verildiğinde gösterge tablosunda hız veya devir göstergelerinin içinde çapraz açıyı görüntüye getiriyor. Fonksiyonel bir oyuncak diğerleri gibi ama yine de sürücülere temel otomobil kullanma prensiplerine uymalarını öneririm. Çünkü bu da dikkat dağıtabilen bir donanım. Sound of Nature diye bir uygulama var, istenirsen dalga sesleri, kuş sesleri, kafe sesi gibi seçeneklerden birisi radyo yayını gibi devreye alınabiliyor. Amaçlanan ne, kim, neden kullanır pek de hayal edemedim. Belki Güney Kore kültürüne daha çok yakışıyor ama sanmıyorum ki buralarda yeri olsun. Köprü trafiğinde can çekişirken dalgaların sesi sürücüyü gerçekten rahatlatır mı bilemedim…

Vites konsolunda alışılmadık bir sürpriz bizi bekliyor; vites değiştirmek için kol yok, seçimler düğmelerle yapılıyor. Son dönemde bu tip uygulamalarla sık karşılaşır olduk, farklılık yaratmak dışında bir getirisi yok, tasarımdır, saygı duyarız. Düğmeye basıldığında istenen vitesin seçildiği bir sinyal sesiyle belli ediliyor.

 

Kabin içindeki ferahlıkta cam tavan kadar, beyaza yakın seçilmiş kokpit altı ve döşeme renginin de etkisi büyük. Ama zaten ölçüsel değerler de beş yolcunun rahat edebileceğini gösteriyor. Öndeki detaycılığın yanı sıra arka koltuk yolcuları da dijital ısı ayar düğmesiyle onurlandırılmış, önde bağımsız ısı seviyesi seçilebiliyor. Asimetrik katlanabilen arka koltukların sırtlıkları da istenilen açıda ayarlanabiliyor, sunulan geniş ayak/bacak/kafa mesafeleriyle mutlak rahat ettiriyor. Aracın bagaj hacmi de 5 yolcunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek genişlikte. Bagaj kapağının içerden, kumandadan ve kapaktan otomatik olarak kapatılabildiğini ekleyelim.

Tucson’un 1.6 litrelik dizel motoru, uzun yıllardır tanıdığımız güvenilir bir makine. Zaman içinde daha da geliştirilen motor, dünyanın dizellerle vedalaşmayı konuştuğu şu dönemde belki de en olgun zamanlarını yaşıyor. En çok üreticiler için faydalı olan çift kavramalı otomatik şanzıman, hızlı ve pürüzsüz geçişleriyle beğeni topluyor. Vites değişimlerini direksiyon üzerindeki paddle shift elciklerle de yapmak mümkün. Yalıtım başarısıyla dizel olup olmadığını sorgulatan motor, istekli performansı, yüksek torku ve sürekli dört çeker büyük bir araçta sunduğu tüketim değeriyle beğeni topluyor. H-TRAC dört tekerlekten çekiş sistemi, normal sürüşte yoğun olarak ön tekerleklerde olan çekişi, koşullar ağırlaştığında, ıslak zeminde kayma başladığında dört tekerleğe dağıtıyor. Bu tork dağılımını gösterge tablosunda izlemek de mümkün olabiliyor, ama dikkatinizi dağıtmayın, Onu izlemesi de dijital oyuncak! Motor ve yol yalıtımı gayet iyi olan araç, huzurlu yolculuklara olanak tanıyor.

Tucson’un takıldığım en önemli sorunu, devreden çıkarılamayan uyarıları! Son dönemde bütün Hyundai modellerinde karşılaştığımız sürücü asistanı sistemlerin uyarıları kapatılsa bile her kontak açıldığında tekrar devreye girmiş oluyor. Yararsız özellikler olduğu söylenemez ama kullanmak istemeyenler için de net bir devre dışı bırakma seçeneği olmalı. Direksiyon üzerindeki dümelerle geçici olarak devreden çıkarılabiliyorsa da sonra tekrar giriyor. Net değil. Yoksa sürüş sırasında sürekli direksiyonu düzelmeye çalışan bir asistan, sinyal vermeden değiştirdiğiniz her şeritte “dı-dı-dıt, dı-dı-dıt!” diye fırçayı basan bir başkası, dolayısıyla sürücüye sürekli baskı uygulayan bir elektronik beyin var! Bu gerçekten rahatsızlık verici. Hyundai bu konuda Avrupalı üreticilerden ilham alabilmeli. En azından net bir kapatma seçeneği sunabilmeli!

Özellikle test aracımız gibi Elite Plus versiyonlarda donanım listesi hayli kabarık olan araçta direksiyon ısıtmasından yokuş iniş desteğine yok yok. Cam tavan, üçer kademeli koltuk ısıtma ve soğutması, Krell müzik sistemi, elektronik diferansiyel kilidi, deri döşeme dikkate değer ekipmanlar. Diferansiyel kilidi var deyince arazi tutkunları off-road sevdası için çok da heveslenmesin derim, asfalt tipi lastiklerle fazla da mesafe alınamayabilir. Öncelikli hedef kaygan yol koşullarında stabiliteyi korumak, unutmayın. Zaten Tucson da Hyundai’nin araziye vurulmaması gereken zarif bir şehir SUV’u, zarar görmesine kıyamayabilirsiniz.

Dış görünümü ve iç mekan tasarım/teknoloji ve kalitesiyle gelmiş geçmiş en üst seviyedeki Hyundai modeli diyebilirim. Tabii ki gördüklerim arasında!

SUV’lar çağında Hyundai de yeni modelleriyle kendi yerini arıyor. Tucson, rakipleri arasında zaten hatırı sayılır bir yere sahipti, bol dijital oyuncaklı bu yeni modeliyle bulunduğu konumu hiç şüphesiz daha da güçlendirecek.

 

+ Rahat kullanım

+ Gelişmiş sürücü destek sistemleri

+ Kaliteli malzeme ve işçilik

+ Büyük bagaj

– Dı-dı-dıt! Çok fazla uyarı, fazla dijital oyuncak!

– Tam kapanmayan destek sistemleri

– Pratik olmayan infotainment uygulamaları

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1598

Motor gücü (HP/d/d): 136@4000

Maksimum tork (Nm/d/d): 320@2000-2250

Vites kutusu: CVT otomatik

Maksimum hız (km/s): 180

0-100 km/s hızlanma (sn): 11.6

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 6.8/5.5/6.3

Ağırlık (kg): 1635

U/G/Y (mm): 4500/1865/1650

Aks mesafesi (mm): 2680

Bagaj hacmi (lt): 598/1777