Yeni 208

Hyundai Tucson N-Line 1.6 CRDi

 Hyundai Tucson N-Line 1.6 CRDi

Güney Koreli üreticinin popüler C kompakt SUV modeli, aksesuar yüklemesiyle günümüzün moda trendi siyahlara bezendi ve ortaya sportif görünümlü N-Line versiyonu çıktı. Otomotiv dünyasına da sıçrayan moda çılgınlığı, akım olmanın ötesinde aksi düşünülemez bir trend olup çıkıverdi. Dönem dönem bazı aksesuarlar moda olurdu ama hiç modaya özel modeller üretilmezdi. Bir süredir hakim olan siyah modası, Range Rover’dan Aston Martin’e kadar her markada öyle tutuldu ki geri kalmak istemeyen Hyundai, popüler modeli Tucson’da bu akıma özel donanım serisi çıkartmaktan geri durmadı. Tucson aslında bildiğimiz yeni Tucson. Ama aksesuarlarına yapılan siyah takviyesiyle yollarda daha bir dikkat çeken, farklı bir modelmiş gibi algılanan bir araç haline geldi. Emin olun, makyaj operasyonu bile bu kadar dikkat çekmemişti. İşte moda ve zamanın ruhu böyle bir şey!

Aslında yapılan fazla da bir şey yok, hepsi hepsi küçük aksesuar değişiklikleri… Hemen her markada küçükten büyüğe tüm modellerde rağbet gören siyah jantlar başta olmak üzere, siyah tampon detayları, ön ızgara, siyah spoyler ve tavan rayları, çamurluklardaki N-Line yazıları ile gövdeyi çepeçevre saran siyah etek kuşağını da ekleyince oluyor mu ateşli SUV? Önde ve arkada LED aydınlatmalar kullanılmış, ama sportif versiyona özel olarak arka aydınlatma grubunun rengi de koyulaştırılabilirmiş…

İç mekana geçince siyah nubuk görünümlü kumaş kaplı koltukların kenarlarında, vites topuzu ve direksiyondaki yerini kırmızı dikişler, metal pedal seti ve tabii siyah iç tavan kaplaması. Ha bir de siyah iç kapı kolları! Kimilerine gereksiz agresif gelen bu görüntü, özellikle yeni jenerasyon için bir albeni oluşturuyor.

 

Motor havuzunda N-Line versiyonuna özel herhangi bir değişiklik bulunmuyor. 136 beygir gücündeki 1.6 litrelik motorun 320 Nm maksimum torku, aracı güçlü bir çekişle hızlandırırken gayet akıcı bir sürüş sağlıyor. Şanzımanla uyum içinde çalışan motorun 100 km’de 4.8 litrelik karma tüketimi de cüssesinden beklenmedik, gayet ekonomik bir tablo çiziyor. Dizelin dünyadaki iniş trendine karşın ülkemizdeki otomatik şanzıman kombinasyonuyla ne kadar popüler olduğu malum. Birçok kullanıcı, yılda yaptığı mesafeyi düşünmeden bu kombini tercih ediyor. İyi hesap etmek gerekli, bazı durumlarda benzinli motoru tercih etmek de doğru olabiliyor. Ama işte, orada da ikinci eldeki satış kolaylığı belirleyici oluyor.

 

Aracın sahip olduğu sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi HTRAC, sol ve sağ akslar arasındaki dengeyi kontrol etmek için araç hızını ve yol koşullarını izliyor. Tucson, virajlarda veya kaygan yollarda sürüş sırasında güvenliği sağlamak için ön-arka tekerlekler arasındaki denge gücünü sağlıyor. Ayrıca araç sağa veya sola dönerken, tekerleklerdeki fren kuvveti kontrolü ile bozuk yollarda bile maksimum güvenlik sağlanıyor. HTRAC, gaz pedalına uygulanan güç ile en uygun performansı, ön ve arka tekerleklere dağıtıyor. Sport modda iken arka tekerleklerdeki güç aktarımını en üst düzeye çıkararak dinamik sürüş hissi sağlıyor. Eco modda ise çekiş sadece ön tekerleklere verilerek yakıt tüketimi kontrol altında tutuluyor. Bu tork dağılımlarını gösterge tablosundan anlık olarak izlemek, bana göre, yapılan tüm trendy değişikliklerden daha çekici!..

Peki, sürüşe dair bir farklılık var mı? Motor ve şanzıman aynı, ancak otomobilin süspansiyon sisteminde seçilen yaylar, standart versiyonlara göre biraz farklı. Arkada yüzde 5, önde de yüzde 8 daha sert helezon yaylarıyla, virajlardan beklentileri fazla olan kullanıcılara daha fazla sportif sürüş hissi veren süspansiyon düzeneği sunuluyor. 19 inçlik jantların da payıyla sürüşte sertlik belirgin olarak hissediliyor. Bu tip araçların viraj yetenekleri yükseltilse de çok da sınanası değildir.

Gövdenin yerden yüksekliği ve kendi yüksekliği stabilite açısından önemli dezavantajlar ve riskler getirebilir. Fiziksel limitler denendiğinde sürekli dört tekerlekten çekişe rağmen olumsuzluklar yaşanabilir. Bırakalım, dinamizm görüntüde kalsın. Siyahlara bezeli sportif versiyon herkese hitap etmeyebilir.

+ Meraklısı için daha dinamik görüntü

+ Güçlü çekiş, düşük tüketim

+ Zengin donanım

+ Başarılı yalıtım

– Siyah jantlar modası geçmeye açık

– Sportif görüntü herkese hitap etmiyor

– Süspansiyon sertliği

– Stoplar da koyu renkle ayrıştırılabilirmiş

 

Yakıt tipi: Dizel

Motor hacmi (cc): 1598

Motor gücü (HP/d/d): 136@4000

Maksimum tork (Nm/d/d): 320@2000-2250

Vites kutusu: 7 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 180

0-100 km/s hızlanma (sn): 11.8

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 4.9/4.7/4.8

Ağırlık (kg): 1600

U/G/Y (mm): 4480/1850/1660

Aks mesafesi (mm): 2670

Bagaj hacmi (lt): 513/878