Yeni 208

Jeep Avenger Summit

 Jeep Avenger Summit

Amerikalı Jeep markasının sadece Avrupa’da satılan, bir İtalyan ve Fransız ortak projesi olarak Polonya’da üretilen Avenger, 2023’te Car of the Year seçilerek Avrupalı kimliğini tescillemişti. Markanın ilk elektrikli modeli olan Avenger’a yıl içinde Stellantis bünyesinden kardeş model olarak Alfa Romeo Milano da eşlik edecek. Güçlü dış görünümüyle Jeep markasını tereddütsüz temsil eden Avenger, geleneksel yedi kollu ızgarası ve premium pozisyonu destekleyen LED farlarıyla sınıfına göre heybetli görünümüyle fark ediliyor. Seçilen pastel gövde renkleri de Jeep’in modern zamanlarda arayışında olduğu yeni ve genç müşteri kitlesini yakalayabilecek unsurlardan. 

Dışarıdaki etkili görüntünün büyüsünden sıyrılıp içeri geçince yine üzerinde çalışılmış bir kabine kuruluyorsunuz. Arazi ve şehirlik tasarım, ortası gövde rengi kokpitte güzel bir şekilde buluşturulmuş. İçeride iki dijital ekran olmasına karşın ilk dikkatimi çeken, konvansiyonel otomobillerde vites konsolu olarak adlandırdığımız yerde derin bir göz olması. Bu küçük kuyunun üzeri iPad’lerdeki “smart cover”ları çağrıştıran bir kapak var. Üstüne bir şey koysanız durmaz, zaten taşıyıp taşımayacacağı da meçhul. Vites kolundan boşalan yer, boşlukla doldurulmuş, fonksiyonelliğe hitap etmesi hedeflenmiş. Ekranlarda fazla bir renklilik ya da derinlik yok. Bunun temel sebebi hala chip problemi. Defalarca yazdığım üzere, Rusya-Ukrayna savaşı sona ermeden de ışıl ışıl ekran menüleri görmek hayal. Üst seviye markalarda bile bu durum sürüyor. inçlik direksiyon arkası ekranda gözler tabii ki çoğunlukla bataryanın durumu ve menzil göstergesinde. Marka da zaten bunun bilincinde olarak, sağolsun kocaman tasarlamış! Şarj durumu azalan yüzde olarak, menzil ise şarj ünitesine kalan km olarak sunuluyor. Buradaki azalışlar, cep telefonun şarjının azalması gibi hissettirmiyor…

Avenger’da 10,25 inç’lik iki yüksek çözünürlüklü ekran bulunuyor. Bu ekranlardan biri gelişmiş bilgi ve eğlence sistemine ev sahipliği yaparken, diğeri tam dijital gösterge paneli olarak hizmet veriyor. Kokpitin üzerindeki Fiat’ın U-Connect’iyle desteklenmiş ekrandaki menüler cılız. Ne renk olarak ne içerik olarak pek de oyuncaklı değil. Aslında ideali bu ama özellikle bizim tüketicilerimiz oyuncaklı göstergeleri seviyor. Yine de oyalanmak isteyenler için kablosuz Apple Car Play ve Android Auto’nun yanı sıra, mesela enerji akışı görüntüsü ya da sürüş/enerji tüketim istatistiklerini gösteren grafikler var! Buradaki bir eleştirim de menülere hükmeden Home düğmesinin ekranda değil, ayrı olarak altta yer almasına! Yanında merkezi kilit ya da dörtlü ikaz düğmesiyle!.. Anlamadım.

Kabinde markanın premium konumunu destekleyecek donanımlar kullanılmış. Koltuklarda suni deri kaplama var ama hareketler mekanik, elektrikli ayar yok. Buna karşılık ısıtma özelliği var. Oturma alanları yeterli, segmenti için kabul edilebilir genişlik sunabiliyor. Kabinde ayrıca 8 farklı renk seçeneğiyle sunulan çok renkli ambiyans aydınlatma belli bir heyecan yaratıyor. Otomobilin zeminideki batarya ağırlık merkezini aşağı çektiği gibi çekiş aksamları bulunmadığından düz zemin de sağlıyor. Arka koltuk kafalıkları açılmadığında sırtta kendilerini hissettiriyor. Açıldıklarındaysa geri görüş biraz sınırlanıyor.

 

Jeep Avenger B-SUV segmentinde elektrikli bir şehir off-roader’ı. Mutlaka şehir dışına ya da yol dışına çıkmaya olanak tanıyor. Üstelik kaldırıma çıkmaktan fazla yetenekleri de yok değil. Şarj durumuna göre uzun yola çıkmayı göze alanlar için elektrikli bagaj kapağının ardında 380 litrelik hacim var, hiç de fena değil. Ama unutmayalım, taşıdığı yük arttığında şarj da farklı bir hızla azalacaktır. Yalnız, bagaj kapağını oturduğunuz yerden açmak için yerini öğrenmek gerekiyor. Yoksa kendisini epeyce aratıyor. Avenger’ın elektrikli bagaj açma düğmesi, tavanda, sunroof düğmesinin yanında konumlandırılmış. Araç dışındayken sensörleri uyararak kapağı ayak hareketiyle de açmak mümkün. Bunu da gerçekten kullanan var mı, hiç bilemiyorum.

Şaltere basıp elektrik alınca karşınızda her sefer aynı mesajla karşılaşmak biraz can sıkıcı, hatta bezdirici ama yok işte, böyle tasarlanmış; ekranda beliren dostane “Sistemi keşfedin” uyarısını her defa atlamak zorundasınız. Neyse detayda boğulmayıp “Atla”yarak yola koyulmakta yarar var.

Jeep Avenger’in sessiz sedasız güzel bir çekişi var. Pedal tepkileri çabuk, aktarma diye bir şey olmadığından güç elektrik motorundan direkt ön akslara gidiyor, küçük Jeep çeviklikle hızlanıyor.

Stellantis’in yeni nesil güç aktarma sistemiyle donatılan Jeep® Avenger, 115 kW (156 beygir) güç ve 260 Nm tork üreten 400 voltluk elektrik motoru ile yeni 54 kWh bataryaya sahip ve 100 kmde 15.4 kWh tüketimiyle segmentinin en verimli modeli olarak öne çıkıyor. “İstediğin yere git, özgürce yaşa” mottosunu destekleyen geniş menzil kapasitesine sahip olan Avenger, WLTP döngüsünde 400 km, şehir içinde ise 550km’ye varan menzil sunuyor. Teknik tabloda durum böyle ama gerçek kullanımda gerçekten böyle oluyor mu, ona bakalım. Gücü kuvveti yerinde küçük Avenger’in, kullanımı zevkli. Ne var ki sürüş sırasında onda da gözler otomatik olarak gösterge tablosunda kalan menzile kayıyor. Otomobil ne kadar becerikli olsa da akılda hep “acaba şarj istasyonu bulabilecek miyim?”, “Kalan şarj beni ne kadar daha götürür?”, “Tempomu artırsam ne kadar azalır” gibi sorular oluyor. Menzildeki azalma, akaryakıtlardaki azalmadan daha farklı daha hızlı oluyor. Yani 550 km’ye varan menzil, ayarsız verilecek “ileri!” emrinde hızla azalabiliyor, hesaplar şaşıyor. Jeep’e özel değil, bütün elektrikli otomobillerde durum böyle.

100 kW DC hızlı şarj ile 30 km menzili garanti etmek için 3 dakikalık şarj yeterli deniyor ama tam şarjla bile yoldan ayrılmak insanın içinden gelmiyor. Zaten şarj işi de otomobillerin özellikleri dışında o kadar kolay olmuyor. Bunun yağmuru var karı var, kablosu var vs vs. Ha, risk almak isterseniz başka. Neyse, ne olursa olsun, o bir Jeep. Belki dört tekerlekten çekişli değil, markanın gelişmiş çekiş sistemleri yok ama Selec-Terrain® elektronik çekiş seçimiyle seviyesi kapsamında küçük heyecanlar yaşatacak çamurda sürüş modu sunulmuş. Hoş, o da zamanında PSA markalarında rastladığımız Grip modundan türetilmiş ama mütevazı off-road ortamlarında gülümsetebiliyor. Haddini aşmamak çok önemli, kalıverirsiniz.

Tabii çamur dışında başka modlar da var. Elektrik motorunun ürettiği güç, farklı beklentilere yanıt verebilecek şekilde Kum, Çamur ve Kar sürüşleri için tork ayarlanabiliyor. Otomobilin hareket yönü kokpitin alt bölümündeki düğmelerle seçiliyor. Otomobilde belki rejenerasyon yağmak için direksiyon üzerinde elcikler yok ama manevra seçimindeki D ile tuşu paylaşan B tuşuyla hızı kontrol altında tutabilmek için başka bir yöntemi seçmek mümkün olabiliyor.

Şarj istasyonu deneyimleri apayrı vakalar. Her denediğim otomobilde farklı senaryolarla karşılaşıyorum. Şarj alanına park edip gitmiş içten yanmalı düşüncesiz araç sahipleri mi istersiniz, önceden randevusunu alıp gelen araç varken ama aynı saatte bana da akım veren şarj ünitesi mi istersiniz, uzar gider. Medeni koşullarda böyle ahbaplıklar da kurulabiliyor ama eminim uzlaşılmazsa arbedeler de yaşanıyordur. Başka bir kültür ama korkarım öğrenilene kadar elektrikli araçlar ortadan kalkacak!

Yüksek ebatlı elektrikli otomobil lastiklerinin de sertliğiyle çok konforlu bir sürüşten söz edemiyoruz ama rahatsızlık da yok. Kabinde bazı tıkırtılar var ama o biraz da motor sesi diye bir bastırma yolu olmadığından da duyuluyor olabilir, genel olarak huzur hakim. Sürüş sırasında gövdenin rijitliği, süspansiyon elemanlarının marka gelenekleri paralelinde gösterdiği yola tutunma eğilimi güvende hissettiriyor.

Öncelikle genç kesimi hedefleyen Avenger’da sinyal sesi dikkat çekmeyecek gibi değil. Sinyal verildiğinde gelen ses, adeta 8/8’lik ritm gibiydi, insana ritm tutma, sinyalle beraber sallanma isteği geliyor. Belki böyle sevimli özelliklerle sürücülere lutfedip sinyal verme sevgisi aşılanabilir! Ama şunu da akılda tutmak lazım, herkes müziği sevmeyebilir ve insanlar sevseler bile bu ritmik tempoyu duymak istemeyebilir!

Jeep Avenger, sınıfının en üst seviyesinde güvenlik özellikleriyle donatılmış. Seviye 2 otonom sürüş özelliklerine sahip Avenger’da, adaptif hız kontrolü, şerit ortalaması gibi özellikler standart olarak sunulurken, kör nokta uyarısı, yayalara ve bisikletlilere karşı otonom acil frenleme gibi teknolojiler ile güvenlik en üst düzeyde sağlanıyor. Ayrıca arka kamera ile 180 derece ve yukarıdan görünüm elde ediliyor. Bu özellikler, sürücülerin ve yolcuların güvenliğini maksimum seviyede tutarken, aynı zamanda sürüş deneyimini de kolaylaştırıyor. Jeep Avenger’da sunulan zengin donanım özellikleri cazibesini artıracak nitelikte. 18 inçlik alaşım jantlar üzerinde ilerleyen Avenger’da adaptif hız sabitleme sisteminden otonom sürüş seviye 2’ye, acil fren desteğinden şerit takip asistanına, LED ön ve arka aydınlatmadan dokunmatik multimedya ekranına, ısıtmalı ön koltuklardan geri görüş kamerasına bir çok özellik yer alıyor.