Yeni 208

Mercedes-Benz A200 Sedan

 Mercedes-Benz A200 Sedan

Lüks tutkusuna cevap verme arzusu, ülkelerin ekonomisine uyarlanınca ortaya böyle ilginç modeller çıkıyor. Akıllı teknolojilere sahip kompakt sedan, üst sınıf donanımlarına sahip ama aynı fiyata başka markadandan orta sınıf modeller almak mümkün!

Modellerden model türetme akımının düşük maliyetli cazibesi Mercedes-Benz’i de etkisi altına almış görünüyor. Ama Alman devi, başka üreticilerin yaptığı gibi kolayına kaçarak değil de üzerine koyarak, hazırdaki modeli daha da geliştirerek, yeniliklerle donatarak yapmayı tercih ediyor. Geçmişte ortak parça/platform vs kullanımını diğer birçok marka nın yaptığı gibi “badge” değiştirerek yapmak yerine, o zamanki küçük hisseli ortağı Chrysler ve Dodge’a “eskilerini” ziyan etmeyip Amerikalılar’a vererek (W211 kasa kodlu E Serisi’nin platformu Chrysler 300C ya da Dodge Challenger ile geri gelmişti hani!) takdirimizi kazanan marka, şimdi de ihtiyaçlara/pazarlara özel akılcı “türetimleriyle” dikkat çekiyor. “Nereden uyduruyor?” demeyin. Belki bilirsiniz, eskiden beri ülkemizde popüler olan BMW’nin 316’sını Almanya’da, Fransa’da, hatta Avusturya’da bulamazsınız, Mercedes-Benz’in C180’ini vs. Ya da ummadığınız modelleri büyük ve güçlü motorlarla görürüsünüz de o modeller bizim diyarlara gelmez, Renault’da, Peugeot’da bile! Liste uzar gider. Gördüklerimiz Balkanlar ve Doğu Avrupa modelleridir. Düşük gelirli ülkelerde küçük motorlarla büyük imajlar yaratırlar eskiden beri. Son yıllarda bu durum motor versiyonlarını aşıp modellere de yansıdı. A Hatchback Avrupa’da her yerde olacaktır ama ona eklenen sırt çantasıyla türetilen A Sedan’ı her yerde göremeyeceğiz. Zaten Avrupa’da sedan gövde formunun rağbet durumu belli, Türkiye ve İspanya dışında çok da bayılmazlar sedanlara. Hele küçücük bir sedan Avrupalı kullanıcıları kesmeyecektir. Taksi yapılamayacak kadar da ucuz olmadığı düşünülürse… Ekonomik ibrelerin aşağıyı gösterdiği ülkelerde pazar payı korumanın yolu, ekonomik modeller türetmekte. A Sedan da bu yolun harikalarından biri!

Geçen yıl tanıtılan ikinci nesil A Serisi Hatchback’in Sedan kardeşi, 4549 mm boyunda. Hatchback kardeşine göre 130 mm daha uzun. Bu fazlalık ona 40 litre daha fazla bagaj hacmi kazandırıyor. Bir de aynı yapı üzerinde CLA var malum, dört kapılı da olsa aynı yüze sahip basık tavanlı coupé versiyon. Her beklentiye uyarlanmış modeller. Tampon, ızgara, jant vs gibi farklılıkları olsa da hepsinde aynı keskin bakışlar, dinamik tasarım unsurları ve akıllı teknolojiler. Karşınızda Mercedes-Benz’in kompakt premium biraderleri!  

Bir hafta süreyle testini yaptığımız, tadına vardığımız A 200 Sedan, kompakt sınıfa premium kalite seviyesini getiren, sınıfının tepe noktasını belirleyen bir otomobil. Tasarımından motoruna ama özellikle de iç mekan konfor ve dijital teknolojilerine dorukta olan model, Jetta, Focus, Astra’nın bulunduğu yeri, limitlerde üst sınıf standartlarıyla buluşturuyor. Tabii fiyat farkını kabullenenler için! Mercedes-Benz modelini elbette bu modellerle karşılaştırıyor değilim ama “Premium özellikler” sunma arzusundaki bu modellere gerçek premium’un ne olduğunu gösteriyor A 200 Sedan! Belki Audi A3 Sedan ya da Çin’de satılan BMW 1 Serisi Sedan daha doğru rakipler sayılabilir.

İç mekana girdiğimizde daha önce A Serisi Hatchback’te gördüğümüzden bizi şaşırtmayan müthiş bir dijital ortam bizi karşılıyor. E Sınıfı, hadi bilemediniz C Sınıfı’nda hissettiren teknolojiler, sürüşü tamamen dijitalleştiriyor. Geleneksel ibrelerin yerini 10.25 inçlik iki dijital ekrana bıraktığı kokpit, gündüz uzay mekiği kumanda birimi gibi, geceleriyse lunapark gibi! Müthiş aydınlatma detaylarının bulunduğu kokpitte baktığınız her yerden bilgi fışkırıyor. Menülere direksiyon üzerinden ulaşabileceğiniz gibi koltukların arasındaki touchpad üzerinden de kumanda etmek mümkün. Direksiyon üzerinden yönetim daha kolay, soldaki düğme soldaki ekranı, sağdaki düğme sağdaki ekranı yönetiyor. Touchpad ise alışmayı gerektiriyor. Dijital güç göstergelerinde anlık olarak kullanılan güç, tork ve turbo basıncını bile görüntülemek mümkün. Tam detaycı, takıntılı sürücü oyuncakları!

Asıl alışılması gereken özellik, fonksiyonları konuşarak yönetmeyi sağlayan sihirli “Hey Mercedes” sözcükleri. Tam şeytan işi! “Hey Mercedes” deyip akıllı otomobile direktif vermeye başlıyorsunuz, çok etkileyici ama sizi birkaç kez anlamadığında tepeniz atabiliyor ve arabaya birkaç okkalı kelime sallayıp geleneksel kumandaları arayabiliyorsunuz! Çalıştığında çok etkileyici ama işte birkaç kez anlamadığında ifadeleriniz değişiyor! Sanırım, biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı var. Mercedes-Benz böyle şeyleri tam hazır olmadan uygulamaya almazdı ama belki Türkçe ile uyum sorunu yaşanıyor. Ha bir de direktifler şimdilik çok sınırlı. Çocuklar çok etkileniyorsa da sihir çabuk geçiyor.

Sürüş karakteri tıpkı ağabeylerinde olduğu gibi Eco, Comfort, Sport gibi modlarla değiştirilebilen otomobil, sunduğu olgun karakterle yolculukları boyundan beklenmeyecek kaliteye ulaştırıyor.

   

Mercedes-Benz gibi geleneklere bağlı bir markada dijital teknolojilere alışmak eski kuşaklar için başta yadırgatıcı görünse de rahata alışmak çok uzun sürmüyor. Tabii yeni jenerasyonların bu genç otomobilden bekledikleri de bu. Önde ve arkada rahatlık sunan koltukların baş, diz ve omuz mesafeleri yeterli, ayarları da pratik. Ön koltuklarda baldır destekleri bile sunuluyor. Buradaki asıl sürpriz arka koltuk sırtlıklarının katlanarak bagajın genişletilebilmesi. Bilemiyorum, böyle premium bir sedanla eşya taşımak isteyen çıkabilir mi ama işte, üçüncü dünya ülkelerinde ihtiyaçlar kaliteyi baskılayabilir diye de düşünmeden edemiyorum. “Almışken en iyisini alalım ama ihtiyaçlarımızı da görsün”… Stepne bulunmayan otomobilde Runflat lastikleri için subwooferın yanına yerleştirilmiş kompresör yer alıyor!

Motor havuzuna bakınca Renault ile ortak geliştirilen 1.3 litrelik turbo beslemeli dört silindirli motorla karşılaşıyoruz. Yani A 200 adına kapılmayın, motorunuz 1.3 litre hacimli! 163 HP’lik motor, ürettiği 250 Nm’lik torkla küçük sedanı ön akslardan sürükleyip götürüyor. Downsizing harikalarından biri olan motorun çekişi de çok iyi tüketimi de. Genelde şehir içinde geçen bir haftalık sürüşte tutturduğumuz 6.3 litrelik ortalama gayet kabul edilebilir bir seviye. Sabit hızda yapılacak kontrollü uzun yol sürüşlerinde bu değeri 5.0 litre düzeyine indirmek mümkün olacaktır. Hızlanırken bile zarafetini koruyan güzel bir motor sesi var, kafa şişirmiyor. Zaten genel olarak yalıtıma özen gösterilmiş, ne yol sesi ne rüzgar sesi…

Lüks standartları ve yüksek teknolojileri kompakt sınıfa çekmenin bedeli elbette fiyatta da sınıfın üst limitini belirliyor. 246 bin liradan başlayan fiyatlarla satılan C 200 Sedan, akıllı özellikleriyle tıpkı 166 HP’lik 1.5 litrelik A180d Sedan gibi 300 bin lirayı aşabiliyor.

+ Çok iyi motor performansı

+ Direksiyon tepkileri

+ Dijital teknolojiler

+ Süspansiyon

+ Kaliteli kabin aksamları ve işçilik

+ Katlanan arka koltuklar

– Özelliklerle paralel yüksek fiyat

– Kimi zaman aksayan Hey Mercedes fonksiyonu

– Alışılması gerekli touchpad

– Bagaj tutamağı elden kayıyor 

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 1332

Motor gücü (HP/d/d): 163@5500

Maksimum tork (Nm/d/d): 250@1600

Vites kutusu: 7 ileri çift kavramalı otomatik

Maksimum hız (km/s): 230

0-100 km/s hızlanma (sn): 8.3

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.8/4.7/5.7

Ağırlık (kg): 1290

U/G/Y (mm): 4549/1796/1446

Aks mesafesi (mm): 2729

Bagaj hacmi (lt): 420