Mercedes-Benz C200 4MATIC AMG
Önemli teknik gelişmelere tabi tutulan C Serisi, tarihinin en kapsamlı yenilemesi sonrası makyaj masasından bir teknoloji gösterisi olarak kalkmış.
Alman üretici, belki de bir yılda en çok adette sattığı modeli C Serisi’ni yenilediğinde herhangi bir riske meydan vermemişti. 2017 yılında tüm versiyonlarıyla 420 bin civarında satılan C Serisi, 2018 model yılına makyajla girmişti. Heykelsi gövde formunu koruyan kompakt sedan, yeni teknolojilerle rakiplere meydan okurken adeta üstünlüğünü ilan ediyordu. C Serisi tarihindeki ne kapsamlı makyajda tam 6500 parçanın değiştirildiği ya da yenilendiği ifade ediliyor. Yeni C Serisi’nin burun tasarımı, LED farlar ve mücevhervari ızgara tasarımıyla kuyumcu vitrini gibi görünüyor. Önden ve arkadan küçük bir S Serisi biblosu gibi görünen otomobilimiz AMG donanım paketine sahip olduğundan 19 inçlik jantları ve marşbiyeleriyle sanki daha sportifti. Öndeki büyük hava girişli agresif tampon ve arkadaki çift egzoz çıkışı, dinamik imajı vurgulayan aksesuarlar olarak göze çarptı.
Otomobilin şık tasarımı, artık Mercedes-Benz’in gençleşme arzusunun doruk yaptığını ortaya koyuyor. Özellikle C Serisi için hazırlanan rap radyo reklamı bana göre çok havada kaldı, otomobili yolda gören gençlerin sadece ve sadece yutkunmasına neden olabildi. Şöyle ki, markanın ulaşmayı istediği o gençler ülkemizde yaşamıyor. C Serisi, sadece bu ülkenin gençleri için değil, yaşlıları için de pahalı.
Neyse otomobile dönersek, dış görünümdeki anıtsal duruş, kabinde de sürüyor. Herhangi bir hata bulmak mümkün değil. Ha belki, manuel radyo ayarı daha pratikleştirilebilirmiş ama anladığım, radyoların dijitalleşme sürecinde marka artık bu işe fazla kafa yormuyor.
Kokpitin üzerinde 12.3 inçlik ekran, A Serisi’ndekine göre çok daha estetik ve doğal duruyor. Dokunmatik olmayan ekrana eleştiriler beklenebilir ama sürüş sırasında dokunmatik olanların pek de kullanışlı olmadığını hep görüyoruz. Sık kullanılan kumandaların analog olmasını tercih ederim. Gösterge tablosundaki 10.3 inçlik ekranda kadranlar, sürücü tercihine göre klasik, modern ya da sportif tasarımlar arasından değiştirilebiliyor. Kabin içindeki kalite ve uygulama kalitesi tartışılmaz sınıfının en iyisi. Mesafelere ve rahatlığa geldiğimizde de ezeli rakip BMW’de ve konuya sonradan dahil olan Audi’ye göre belirgin olarak üstün. Test otomobilimizde sürücü camından az da olsa rüzgar sesi geliyordu ama bu aracımıza özgü bir ayarsızlık olabilir diye düşündük.
Makyajlı C Serisi’nde karşımıza çıkan en önemli yenilik, hiç şüphesiz 1.5 litrelik yeni benzinli motor. Dört silindirli motor, ikiz turboyla aşırı beslenmesinin yanında geliştirilmiş hibrid desteği EQ Boost’a da sahip. İlk kez CLS’de kullanılan bu yeni teknoloji, sadece kalkışlarda turbo boşluğunu “kapatarak” değil, gaz pedalına tam güçle basılarak kick-down yapıldığında ara hızlanmalarda da süzülme etkisi sağlıyor. Sürücü gaz pedalına yüklendiğinde 10 kW’lık ek destek sağlayan elektrik motoru, yakıt tüketiminde de ekonomiye katkı yapıyor. Ve bütün bunlar olup biterken sürücü ya da araçtakilerin hiçbir şeyden haberi olmuyor. Sadece otomobili ilk çalıştırdığımda motordan yayılan jeneratör benzeri ses, değişik geldiğinden bir huylandırmıştı ama kapıları kapatınca o ses de dışarıda kalıyor. Huzurlu iç mekanda evdeki kadar rahat ediyor herkes. Otomobilin gücüne ve cüssesine göre hayli düşük tüketim gerçekleştiren motor, 100 km’de ortalama 6.0 litrelik yakıt sarfiyatıyla dizellere bir alternatif yaratabilir. Ya da bütün bunlar, dizelleri uğurlamak için artık iyice bilinçli adımlardır. Otomobilin sadece elektrikli ulaşabileceği menzil 30 km civarında. Tabii ki elektrikli ilerlemek gibi bir şey vaat etmiyor ama sanki bu da biraz fazla kısa.
Sürekli dört tekerlekten çekiş sistemiyle C200 raylar üzerinde ilerleyen bir lokomotif gibi. Dört tekerlekle birden yola sarılmasında verdiği güven, hassas ve keskin direksiyon tepkileriyle yönetiliyor. Sürüş karakteri, süspansiyon, direksiyon ve gaz tepkilerinin özellikleri Dynamic, Comfort ve Eco gibi modlar arasından tercih edilebiliyor. Tabii bu seçimler performans kadar yakıt tüketiminde de kendisini gösteriyor.
Günümüzde bütün markaların fiyatlarının büyük bir zıplama yaptığı ortamda C Serisi de kendisine göre sınıfını aşan bir rakama ulaşmış durumda. Ama bu markanın ya da modelin problemi değil. Barem çok yükseldi, kurlar arttı böyle oldu… Ne yazık.
+ Görkemli görünüm
+ Süspansiyon konforu
+ Düşük tüketim
+ Gelişmiş hibrid teknolojisi
+ Yol tutuş
– Yüksek fiyat
– Kısa elektrikli menzil
– Radyo yeterince pratik değil
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1497
Motor gücü (HP/d/d): 184@5800-6100
Maksimum tork (Nm/d/d): 280@3000-4000
Vites kutusu: 9 G-TRONIC
Maksimum hız (km/s): 234
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.1
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 8.5/5.3/6.5
Ağırlık (kg): 1565
U/G/Y (mm): 4702/1810/1432
Aks mesafesi (mm): 2840
Bagaj hacmi (lt): 475