Mercedes-Benz CLA 200 AMG

 Mercedes-Benz CLA 200 AMG

Mercedes-Benz CLA 200 www.e-motoring.com
Önden çekişli, dört kapılı ve üstelik azımsanamayacak bagajı da var!.. Basık tavanı ve çerçevesiz camları sayesinde kendisinin coupe olduğunu iddaa eden bu sansasyonel Mercedes, iyi bir pazarlıkla C Serisi’ne bile rakip olabilecek yüksek fiyatı da düşünüldüğünde gerçek bir imaj rüyası…

Önünde arkasında bu yıldızı taşıyan her model çok dikkat çekiyor, kolay beğeni topluyor ama belki de bu yılın en büyük sürprizi olan CLA’nın durumu bir başka. Kesinlikle bir “ya sev ya nefret et” modeli değil ama kimse beğendiğini gizlemediği gibi çok beğendiğini de söyleyemiyor. Kafalar karışık bu kompakt sedan hakkında. Mutlaka koskoca Mercedes-Benz analizini doğru yapmıştır ama sahiden gerekli miydi, üzerinde duracağız…

Görenlere en az bir kez daha baktıran bu tasarım, bir kompakt sedanın ne kadar sportif olabileceğini ortaya koyuyor, daha fazlasını hayal etmek zor. Gerçi işin formülü şu dört kapılı coupe sedan formatı ama bana kalırsa bu otomobilde fazlası da var. Burun yapısı A Serisi ile neredeyse ortak olan otomobilin arka tasarımı, aile içinde değil sektör içinde kendisine özgü. Geçmişten bir örnekle Fiat Tempra’da yukarı doğru abartılmış köşeli bagaj tasarımı, CLA’da indirilebileceği kadar aşağı indirilmiş, yuvarlanabileceği kadar yuvarlanmış! Bu kadar yuvarlak hatlı sedan denince aklıma Fiat Marea geliyor ama CLA onun yumuşak hatlarını bir adım daha ileri götürmüş. Burundaki AMG stili dev hava gişi motiflerine sahip tampon, arkada entegre spoyler ve kaslı profil, taşmış gibi görünen marşbiyeler, gövdeyi olduğundan daha dinamik gösteriyor. Çift egzoz çıkışına aldanmayın, iyi duruyorlar ama biri sadece dekor… Buna karşılık müthiş bir rüzgar direnç katsayısına sahip olduğunu mutlaka belirtmeliyim: 0.23 cW! Bu değer, bir seri üretim modelde ulaşılmış gelmiş geçmiş en iyi rakam!
Mercedes-Benz’in en küçük sedanı 4630 mm’lik uzunluğuyla kompakt sedan tanımına dahil. Ama konumlandığı pozisyon ve fiyatlandırma konusunda pek örtüşmeyecekleri kesin. Basık bir tavan ve CLS’nin “minik” bir kopyası gibi görünmesini sağlayan toplam gövde formu, marka için yeni bir sınıf yaratmış. Sizi rakamlara boğup beklenti oluşturmak istemem, zira pek öyle olmuyor! Aks mesafesinin 2699 mm gibi kompakt sedanlar arasında üst düzey bir değer olması, ferah bir iç mekan haylleri kuranları bozguna uğratabilir. (Opel Astra Sedan 4655 mm, Renault Fluence 4700 mm, Ford Focus 2650 mm, VW Jetta 4650 mm) Zira A Serisi ile kokpitinden koltuklarına kadar aynı olan ferah ön kısmın aksine arkada baş ve dizler için kısıtlı alanlar sunulabilmiş. Ve bu verdiğim örneklerin tümünden daha dar hissediliyor.
Mercedes-Benz CLA 200 AMG www.e-motoring.com
Amman kafalara dikkat!
Dinamik tasarımın hakkının verildiği coupe formatında çerçevesiz camlar çok iyi görünüyor ama sportif görüntü dikkat edilmesi gereken bir durum yaratmış: kafaya dikkat! İnerken de binerken de kafayı çarpma riski taşıyan tavan, aslında bu otomobilin bir hizmet aracı değil de hatchback irisi iki kişilik otomobil olarak düşünülmesi gerektiğini gösteriyor. Zira arka koltuklarda rahat etmeyi bekleyenlerin işi bir hayli zor! Sadece bir coupeye kolay inip binmenin keyfini -o da kafayı çarpmamak kaydıyla!- keyfini çıkarabilirler, oturmak içinse başka otomobiller tercih edilebilir! Arkada oturmakta ısrar edeceklere aralarına bir çocuktan başkasını almamalarını öneririz toplam dört koltuklu CLA’da! Otomobilin önden çekişli olmasına karşın koltukların arasından yüksekçe bir şaft tünelimsi yükselti geçiyor. Hadi bunu da coupe ruhuna verelir, CLA coupeymiş gibi yapıyor… 470 litrelik bagaj hacmi ile ilgili olarak coupe tutkusu ile sedan fonksiyonalitesini kıyaslamak niyetinde değilim ama rezervde bulunan hacim değerlerini fikir vermesi için sıralayayım: Opel Astra Sedan 460 lt, Renault Fluence 530 lt, Ford Focus 475 lt ve VW Jetta 510 lt. Fonksiyonellikten ziyade stil öncelikli konu…

Mercedes-Benz CLA 200 AMG www.e-motoring.com
Yeterince ergonomik olan SLS stili havalandırma kanallarıyla süslü kokpitte, tüm Mercedes-Benz modellerinde takıldığım radyo ayar sistemi dışında eleştiri yapmak zor, her kumanda yerli yerinde, hiç kendini aratmıyor ve zahmetsizce kullanılabiliyor. Göstergeler ferah, perdelenen kontrol yok, menülerde Türkçe’nin sunulmasıyla anlaşılmayan bir ünite göze çarpmıyor. Geri vites seçildiğinde kamera görüntüsünün de izlendiği Bilgi Ekranı fonksiyonel olsa da kokpit üzerinde bütünlüğü bozuyor va sonradan eklenmiş gibi görünüyor. Bu ekranın Audi A3’te olduğu gibi gizlenebilmesi çok daha iyi olurdu. Ama bu da bir tercihtir, sevecek kullanıcılar da çıkacaktır. Ama radyo frekans aramalarında tercihler sözkonusu değil, kullanıcı dostluğu biraz hırpalanıyor! Radyo dinlerken manuel istasyon seçimi için frekansı bilmek zorundasınız, frekans bandında manuel tarama yapma imkanı verilmemiş. Ha yok eğer verilmişse de en az on farklı otomobilde bulamadığıma göre çok fena gizlenmiş! Aslında bunun da mantığını çözdüğümü düşünüyorum; radyo yayınlarının kalitesini en üst seviyede tutabilmek için sistem frekans seçeneklerini sürekli yeniliyor ve onlar arasından seçim yapmayı öneriyor. Ama B planı yok… Ülkemiz gibi dağların tepelerin şehir içinde bile bol olduğu coğrafyalardaysa bu anlayış pratik olamıyor…
Sürüş tepkilerine gelirsek; Sportif süspansiyon sistemiyle yolcularına coupe ruhunu hissettiren otomobil, stabilite konusunda yol yüzeyi kuruysa sürücüsüne önden çekişle arkadan itişin farkını hiç aratmıyor. Motorun 250 Nm’lik yüksek torkuna rağmen virajlarda dışa açılma ya da direksiyona etki pek sezilmiyor. Tabii ıslak yüzeyde önden çekişle arkadan itişin ayrıldığı noktada bu hisler biraz değişecektir.


Otomobilin süspansiyon konforuna gelince… Bir yandan kullanıcılarına coupe hissini verecek sertliği bir yandan da konfor kaygılarının arasında kalan sistem, tercihini stabiliteden öncelikle sertlikten yana kullanmış. Dört kollu arka süspansiyon elemanlarının sakinliğine karşılık önde kimi zaman gürültü yapabilen aksamlar yine de tutunmadan ödün vermiyor. Otomobilde Direct Steer donanımlı direksiyon tepkileri çabuk ve gecikmesiz. Sertliği ise kimse için sorun teşkil etmez. AMG Paket kapsamındaki deri kaplı spor direksiyon simidi, sportif ruhun tavan yaptığı detaylardan… AMG logolu donanımlardan siyah tavan kaplaması da paspaslar da şişkinlik sağlayan gövde elemanları da duyguları okşuyor… Ama panoramik açılır tavanı açınca CLA’nın cabrio olacağını sanmayın!..

Mercedes-Benz CLA 200 AMG www.e-motoring.com“Başkasına sözüm var”…
156 HP’lik 1.6 litrelik 4 silindirli motorun tutkulu çalışmasına karşın 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzıman, son zamanlarda rastladığım en uyumsuz eküri durumuna düşmüş. Vites seçimlerinde zaman zaman bocalayan, değişimin ardından kimi zaman tepkisiz kalan sistem, beklenmedik anlarda akıcılığa sekte vurabiliyor. Motor 156 HP’nin keyfi ve 250 Nm’lik sarhoşluğuyla dans pistinde dönmek isterken acemi partneri sanki hep ayağına basıyor! Direksiyon üzerindeki kulakçıklarla yönetmesi pratik olsa da kimi hızlarda verilen direktiflere tepki vermesi gecikiyor.
Ekliyeyici görünüme eşlik eden 1.6 litrelik turbo beslemeli motorun geniş devir bandında gözlenen tutkulu çekişi, her an diri karakteriyle hızlanmak için pusuda bekliyor olması, yakıt tüketimine dair hayalkırıklıkları getirmiyor. Akıl oyunları içinde oynadığınızda şehir içinde bile 8 litre düzeyinde sarfiyat mümkün. Gerçi katalog deeğrleri 7.1 litre diyor ama aynı katalogda şehirler arası kullanım ortalaması da 4.6 litre olarak geçiyor! Bu kadar tahrik edici görünen bir otomobille kim güneye 90 km/s hızla gider ki!… Hele ayağınızın altında 1250-4000 d/d aralığına 250 Nm sürekli maksimum tork çıkışı gizlenmişse…


Şimdi gelelim en can alıcı konuya!.. Bu otomobil neden vardır, amacı ve hedef kitlesi nedir? Son yıllarda her markada moda olan daha geniş kitleleri kucaklama stratejisi Mercedes-Benz’de bu modelle açığa çıkıyor. Renault nasıl herkesi otomobil sahibi yapabilmek için Dacia’yı yoktan var ettiyse Mercedes-Benz de “yıldızın” tadını daha çok insana yaşatabilmek için A Serisi’ni geliştirmişti. Bu model de yine o hedefin sedan versiyonu! Ancak baz donanım seviyesinde fiyatı 93.000 TL’den başlayan otomobil, AMG Paketli olarak tercih edildiğinde 110.000 TL’ye yakın fiyata ulaşırken karşısında aile içinden ciddi bir alternatif tehlikesi doğuyor: İyi bir pazarlıkla ya da biraz daha ödeme yapılarak neden C Serisi alınmasın? Bu yol ayrımının neler getirebileceğini zaman gösterecek… Sadece Mercedes kalitesinde coupe ruhu için segmentin gerçek sahiplerinin iki katı fiyatla satılırsa başarılı olur mu, emin değilim… O segmentten yukarı çıkmak isteyenler, bu ayarda rakamları ödemek isterlerse CLA’nın ağabeyi dahil, gerçekliği tercih edebilir…
Mercedes-Benz CLA 200 AMG www.e-motoring.com

+ Etkileyici görünüm, müthiş aerodinami
+ Sportif kabin
+ Performans
+ Güven veren yol tutuş
+ Fren dozlaması
– Fiyat
– Boğucu arka yolculuk alanı
– İniş binişte kafa çarpma riski

Mercedes-Benz CLA200 AMG
Yakıt tipi: Benzin
Motor hacmi (cc): 1595
Motor gücü (HP): 156
Maksimum tork (Nm): 250
Vites kutusu: 7-ileri çift kavramalı otomatik
Maksimum hız (km/s): 230
0-100 km/s hızlanma (sn): 8.5
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 7.1/4.6/5.5
Ağırlık (kg): 1430