Mercedes-Benz GLC 350e Plug-In Hybrid
Güncel C Serisi platformu üzerinde yükselen GLC, sınıfının en güzel SUV modellerinden biri. Tasarımı, donanımları ve teknolojisiyle premiumun doruklarındaki aracın en önemli kozlarından biri de plug-in hibrid olması.
Markalar modellerine en yeni teknolojilerini adapte ederken artık ortaya gerçekten çok ilginç otomobiller çıkmaya başladı. Mercedes-Benz’in bu koskoca SUV modeli GLC, istenirse elektrik yardımıyla hareketleniyor ve böylece minimumda kalan tüketim değerleri sunabiliyor.
Aracın iç mekanı kusursuzluklarla tasarlanmış. Alman üreticinin S ve E Serisi modellerinde kullanmaya başladığı LCD gösterge tabloları hariç tüm yeni dönem teknolojileriyle bezeli C Serisi’nden tanıdık kokpitte -ne mutlu ki- hala göstergeli ibreli geleneksel kadranlar var. Ama onların arasına elektrikli seyir hakkında bilgi veren LCD ekran yerleştirilmiş. Bir diğer ekran da A ve C Serisi modellerinden tanıdığımız gibi kokpitin üzerinde yer alıyor. Tabii E ve S Serisindeki dijitalleşmeyi gördükten sonra bu ekran eski nesil kalmış gibi geliyor. Oysa kullanımı pratik ve menüleri de kolay dolaşılıyor. Kokpiti deri, koltukları alkantara kaplı haute coutre işi kabin, buram buram kalite kokuyor. Ağabeylerinden tanıdığımız Burmester müzik sistemiyle donatılmış aracın içinde insanın kendini önemli kişi zannetmemesi imkansız. Arkadaki yüksek şaft tüneli de olmasa kabinde kusursuz bir ortam var. Bu yükselti arkada ortada oturan yolcunun konforunu azaltabilir.
GLC’nin bagaj zemininde yer alan aküleri, normalde 550 litre olan kapasitenin Plug-In Hybrid’te 395 litreye düşmesine sebep oluyor. Aküler bagajdaki kablolarla şarj ediliyor. Bu kablolardan biri imkanı olanlar için ev tipi, diğeriyse şarj ünitelerinde kullanmak için. Bagajın eşiğinin olmaması ise yüklemeleri kolaylaştırıyor. Yani bu otomobille, örneğin dur kalk trafikte sadece elektrikle ilerleyerek işlerinizi görüp, akşam eve geldiğinizde ya da mola verdiğiniz bir AVM’de bataryaları şarj ederek bedavaya yakın dolaşmak gibi bir şansınız var. Ama bu teknolojiye ulaşabilmek için 522 bin TL gibi bir bütçeniz olması gerekmekte… (Dikkat, Euro sürekli yükselişte)
Başka bir motor teknolojisi
Şimdi yeni teknolojiler haliyle birbirine karıştırılıyor. Aslında karmaşık değil. Ama karbüratör, meksefe, platinle büyüyen nesillere elektrifikasyona dönüşümü kolayca anlatmak hemen mümkün olamıyor. Hibrid, motor havuzunda, benzinli ya da dizel motora elektrik takviyesi sağlayan kapalı devre ikinci bir motoru ifade ediyor. Bu motoru çalıştıran aküleri şarj etmenin yolu sadece diğer motorun ya da frenajın sağladığı rejenerasyon. Ama Plug-In Hybrid (PHEV) olduğu zaman uygun istasyonlarda fişi takıp şarj etme şansınız oluyor. Elektrikli ise adı üstünde elektrikli. Onlarda fosil yakıtlarla çalışan başkaca bir motor bulunmuyor.
İçinde oturmakta olduğum Mercedes-Benz GLC350e, Plug-In Hybrid. Hedefi -şimdilik- fosil yakıtla çalışan ekürisine olabildiğince destek vermek. Aslında bu motorlar, akaryakıtlardan elektrifikasyona geçiş sürecinde insanları alıştırıyorlar, hala gereken güveni destekliyorlar. Gördüğümüz kadarıyla sonrası zaten tamamen elektrik. Yeter ki menzil iyice uzatılabilsin. Her marka bunun üzerine çalışıyor ama Tesla ya da Jaguar’ın fiyakası menzildeki başarılarından. Zaman hepsinin teknolojilerini yanıtlayacaktır. Ama tamamen elektriğe geçmekte acele etmeyen markalara da kulak vermek lazım, vardır bir bildikleri, değil mi?
Sadece elektrikli olarak 70 km civarı menzil sunabilen lüks araç, ikiz turboyla aşırı beslenen geleneksel benzinli motoruyla ise gidiyor, gidiyor, gidiyor… Gaz pedalını nazik kullanarak yapılan elektrikli kalkışlar, bir otomobilin en çok yakıt harcadığı anları bedavaya getiriyor. Gaz pedalına uygulanan basınç arttığında, bir başka deyişle güce ihtiyaç olduğunda benzin motoru devreye giriyor ve güçlü bir ivmelenme başlıyor. Ha aracı sadece elektrikle kullanmak isteyenler onu da manuel olarak seçebilir ama menzil kaygılarının olmaması gerek. GLC sadece elektrikle 140 km/s hıza kadar deli gibi hızlanabiliyor.
Bu otomobilin 3.0 litreyi bulmayan tüketim verileri çok iddialı gelebilir. Ama dikkatli kullanıldığında gerçekten bu verileri yakalayabiliyorsunuz. 1.6 tonluk ağırlığı elektrikle hareket ettirdikten sonrası, sürücünün meziyetlerine bakıyor. Düşünsenize köprü trafiğinde hiç benzin harcamadan ilerlemek mümkün. Sağ ayağınıza biraz hakim olun yeterli. Ha, hızlı kullanmak istediğinizde de ikiz türbin beslemeli 211 HP’lik motor, yakışıklı SUV’u sürükleyip götürüyor. Özellikle motorun maksimum tork ürettiği devirler, istenirse elektriğe bağlı kalmaksızın ne kadar çevikçe hızlanabileceğini ortaya koyuyor.
Sürüş genel olarak dengeli, güvenli, sessiz ve konforlu. Ama derseniz ki keyif? O zaman BMW X3’ü tercih edenler daha iyi zaman geçirebilir. Kompakt boyutlarda olmasına karşın GLC daha büyük insan otomobili.
Otomobil kullanırken o an hayatımın en önemli şeyini yaptığımı düşündüğümden mümkün olduğunca geleneksel yöntemleri tercih ederim ve sensörmüş, kameraymış pek de rağbet göstermem. Kimi otomobillerde işi daha da zorlaştıran kameralar varken bu otomobilin geri görüş kamerası, görüntü kalitesi ve yönlendirme detaylarıyla sürücüyü kendisini kullanmak zorunda hissettiriyor. Milimetrik manevralar kolaylıkla yapılırken nasıl ekrana yansıdığını hala anlayamadığım 180 derecelik görüntülerle park etmek, insanı başka bir çağa götürüyor! GLC elektrik modunda çalışırken haliyle motor sesi duyulmuyor. Bu da manevralarda olağanüstü dikkatli davranmayı gerektiriyor. Çünkü tam anlamıyla hayalet gibi sessizce ilerliyor. Bu da araç çevresindeki yayalar için risk yaratıyor…
+ Plug-In Hybrid teknolojisi
+ Çok düşük yakıt tüketimi
+ Seçkin iç mekan
+ 4MATIC dört tekerlekten çekiş sistemi
+ Sürüş dinamikleri
+ Zengin donanım listesi
– Kalkışlarda fazlaca sessiz
– Arka koltukların önünde yüksek şaft tüneli
Yakıt tipi: Benzin-Plug-In Hybrid
Motor hacmi (cc): 1991
Motor gücü (HP/d/d): 211@5500
Maksimum tork (Nm/d/d): 350@1200-4000
Vites kutusu: 7 ileri otomatik
Maksimum hız (km/s): 235
0-100 km/s hızlanma (sn): 5.9
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 2.6/2.5/2.7
Ağırlık (kg): 1605
U/G/Y (mm): 4656/1890/1639
Aks mesafesi (mm): 2873
Bagaj hacmi (lt): 395