Mercedes-Benz neden minivan üretiyor?
Mercedes-Benz’in kalbindeydik geçtiğimiz hafta. Etrafta kamuflajlı yeni model ve tasarımların dolaştığı ama Spy foto çekmenin maalesef ve kesinlikle yasak olduğu Sindelfinden-Almanya’daki dizayn ve teknoloji üssünde…
i-motoring.com olarak davet edildiğimiz bu ön lansman ve sempozyum aktivitesinin konusunu haftasonu CITAN: Mercedes-Benz’in Şehir Titanı” başlıklı yazıda küçük ipuçları ve kısa detaylarla aktarmıştık. (bkz. http://i-motoring.com/citan-mercedes-benzin-sehir-titani) Şimdi gelelim workshoplardan ve toplantılardan çıkan dikkate değer el notlarımıza.
Şehir Lojistiği konusunu baz alarak bir ihtiyaç/talep analizi ortaya koyan ve buna bir çözüm olarak doğan Citan modeli hakkında yapılan birçok sunum olduğundan isimlere ve kavramlara çok boğmayacağım. Özetle Mercedes-Benz, Citan’ın örtüsünü kaldırmadan önce bu ürünün nereye, nasıl ve neden konumlanacağına dair şunları aktardı;
– Lojistiğin %80’i şehirde başlar ve şehirde biter. En maliyetli kısmı teslimat adresine ulaşılacak son 1,5 km ‘dir. (Last Mile Approach)
– Örnek olarak Zürih gibi 350bin nüfuslu bir kentin bile trafiğinin %33‘ü taşımacılık araçları tarafından oluşturuluyor.
– 1 toplum bireyi yılda, 3 ton besin, 130 kg. gazete/kağıt, 185 kg. katı yük lojistiği oluşturuyor ve bu 1 kamyona denk bir değer.
Bu temel analiz maddelerine ek olarak Hafif Ticari Araç pazarındaki Small Van yani küçük şasi ticari kamyonetler 1990‘da %32 lik bir niş pay tutarken 2010 ‘da %45‘e yükselmiş. Large Van denen bir büyük hacimliler ise 41‘den 32‘ye gerilemiş. Tüm bu değerler Mercedes-Benz‘in şu denklemi için yeterliydi:
Small Van x Mercedes-Benz ←→ City Van = CITAN
Gelelim Citan‘ın üretim detaylarına. Evet hafif küçük ticari araç liderliğini sürüdüren Fransız üreticileri gören MB, Daimler-Renault-Nissan işbirliği ile Renault Kangoo platformu ile Citan‘ı üretecek. Ancak “Renault Kangoo‘dan farkı ne olacak?” diyenler için cevapları çok net. O meşhur Yıldız kalite ve güvenini eksiksiz sunacak. Teknik olarak geliştirilmiş bir ESP, farklılaştırılmış helezonlar, değişen iç dizayn ve direksiyon bölgesi bize müşteri taleplerine göre adaptasyon sürecine tabi tutulmuş bir platform renovasyonu ürünü algısı sunarken, öte yandan Mercedes-Benz’in kanıtlanmış kalite zincirini de barındıran rekabetçi, mantıklı, emniyetli, park edilebilir, fonksiyon tuşları kolay anlaşılıp kullanılabilir, herkese hitap eden bir Ar-Ge ürünü yeni Citan.
3 farklı uzunlukta ve şasi seçeneğinde gelecek olan Citan; Combi (Crewbus), Mixto ve Panel Van şeklinde pazarda olacak. BlueEfficiency gibi MB teknolojilerini de içerebilecek motor detayları katalog bilgisi olarak net değil. İlk etapta Citan için E-Araç konsepti düşünülmüyor. Ancak ürün müdürü 67 HP (50 KW) ila 107 HP (80 KW) arası dizel ve benzinli seçeneklerin olacağını söylerken, üretim için Fransa‘daki Renault bantları öngörülüyor. VW ile yapılan Van üretim işbirliğinin bu City Van için neden Renault cephesine kaydığı ise yetkili ağızlardan üretim kapasitelerindeki yoğunluk ve tıkanan bazı görüşmeler şeklinde deklare edildi. VW ile büyük vanlarda ise işbirliği devam etmekte olduğu da eklenerek…
Citan projesinde Renault ile çalışmanın pazarda satış ve fiyat segmentasyonu konusunda Mercedes-Benz‘i rekabetçi bir pozisyonda herzamanki gibi güçlü bir oyuncu olarak tutacağı MB yöneticilerinin ortak düşüncesi.
Ve son olarak CITAN isminin doğuş hikayesine tekrar bakalım. City Van konseptinde bir Titan demiştik. Titan bir sokak devi ve şehirdeki güvenilir ortak olarak nitelenip City Van ile kaynaştırılınca ortaya CITAN çıkıvermiş. Markanın kendi dilindeki açılımlarıyla C harfi karakteri, I harfi akılcılığı, T harfi trafikteki her sürücünün amaç faaliyetine uygunluğu, A harfi agresifliği ve N harfi de tasarrufu, ikinci el tekrarlılığını belirten bir komple sürdürülebilirlik yaklaşımını vurguluyor.
Fatih Veyseller Sindelfingen-Stuttgart
1 Yorum
FatihV tebrik ederim cok basarili bir yazi olmus 🙂
Yoruma kapalı.