Yeni 208

Nissan X-Trail dCi 130

 Nissan X-Trail  dCi 130

Nissan X-Trail
Dünyanın en çok satılan SUV’u unvanını taşıyan X-Trail, geliştirilmiş özellikleriyle çekiciliği daha da arttırılmış bir sembol.Japon üretici Nissan’ın tarihindeki ilk SUV’lardan biri olan X-Trail ilk kez 2000 yılında sahneye çıkmıştı. Aslında ilk çıktığında Honda CR-V, Suzuki Grand Vitara gibi araçlarla boy ölçüşen bir metropol aracıydı ama testini yapacağımız bu üçüncü nesilde büyüyerek onları aştı ve sanki hafif arazi koşullarına daha bir yaklaştı. Gerçi kimsenin bu tip crossoverlarla yoldan çıktığı yok ama artık şehir içinde de daha gösterişli Nissan X-Trail.Japonya’da 2013 yılından bu yana üretilen, diğer kıtalara peyderpey yayılan X-Trail, şimdi makyajlı versiyonuyla birçok yeni özelliğe de sahip oldu. Şerit takip sisteminden infotainment özelliklerine birçok yeni donanım, X-Trail’i rakiplere karşı daha güçlü hale getirmiş oldu. Avrupa’da yenilenmiş haliyle Temmuz 2017’de satışa çıkan araç, Türkiye’de de müşterilerle buluşmuştu. Tasarımdaki marka kimlikleri haricinde motor, yürüyen aksam ve donanımlarda Renault Koleos ile kardeş olan X-Trail, aile içi rekabetin diğer üyesi konumunda.

Nissan X-Trail
Dünyanın en çok satan SUV’u gibi iddialı bir unvanı taşıyan aracın dış tasarımında farlar ve ızgara makyaj operasyonunda payını alırken gövde korunduğu için ölçülerde kayda değer bir değişiklik gözlenmiyor. Buruna eklenen LED gündüz farlarıysa dikat çekici. Tasarımdan kaynaklanan 50 mm’lik artışla uzunluğu 4.690 mm’ye ulaşan Nissan X-Trail’in genişliği (1.830mm), yüksekliği (1.710mm) ve dingil mesafesi (2.705mm) değişmedi. Bunun dışında dış tasarımdaki değişiklikler 0,23’lik rüzgar sürtünme katsayısında da bir değişikliğe neden olmadı.
Yenilenen X-Trail’de artık yeni renk seçenekleri sunuluyor. Araçta var olan sekiz gövde renginden altısı kullanılmaya devam ederken bunlara Bakır Kahve, Magnet Kırmızı, Blazer Mavi ve Bronz Kahve olmak üzere dört yeni renk daha eklendi. Canlı renklerin aracın cazibesinin arttığı bir gerçek.
Yenilenen X-Trail’e yeni Nissan Intelligent Mobility teknolojileri eklendi. Geri manevra yaparken veya park yerinden çıkarken oluşması muhtemel kazaların önüne geçmek için ilk kez Arka Çapraz Trafik Uyarısı sunuluyor. Yaklaşan bir tehlikeye rağmen sürücünün manevrasını sürdürmesi halinde sistem sürücüyü görsel ve işitsel olarak uyarıyor. X-Trail’de 2014 yılından bu yana sunulan Çarpışma Önleyici Sistem,Yaya Algılama özelliği ile daha da geliştirildi. Aracın ön tarafında bulunan radar ve kamera ile çalışan bu yenilikçi teknoloji yayalara çarpma olasılığını en aza indiriyor. Bu donanımlar artık modern otomobillerin olmazsa olmazlarından.

Nissan X-Trail
Ön yüzü deri kaplı kokpit üzerinde büyük ve renkli dokunmatik ekran üzerinden yönetilen kumandalar gayet pratik, kullanıcıya sorun çıkarmıyor. Optitron aydınlatmalı gösterge tablosunda da küçük bir dijital ekran yer alıyor. Kumanda birimleri, otomobilin heybetine yakışıyor ve pratik olarak kullanılıyor. Vites konsolundaki ikili bardaklığın klimadan gelen hava ile içecekleri soğuk tutma özelliği de bulunuyor. Test aracımızdaki deri döşeme, kalite algısını daha yukarı çekiyordu. Ferah kabinde geniş kullanım alanları sunan X-Trail, arka koltuk yolcularını da rahat ettiriyor. Öyle ki, rahat mesafelerin yanında arkadaki her üç koltuk için ısıtma özelliği de mevcut. Aracın kapıları 90 dereceye yakın bir açıyla açıldığından iniş binişler kolay. Bagaj kapağıysa ayakla yönetilebiliyor.

Nissan X-Trail
Nissan X-Trail’de şemsiyesi altında yer aldığı Renault kökenli bir motor kullanılıyor. 1.6 litre hacimli direkt enjeksiyonlu turbo dizel motor, gerek çekiş özellikleri gerekse düşük tüketimiyle keyif veriyor. Sabit hızda sürüşlerde gürültüsü rahatsız etmeyen motor, Nissan’ın geliştirilmiş CVT sürekli değişken oranlı şanzımanıyla hızlanma emri verildiğinde biraz sesini yükseltiyor. Geri kaydırmayan sonsuz oranlı sistemde vites değişimi yaşanmadığından geçiş sarsıntısı gibi bir durum da yok. Kombinasyonun 100 km’de 5.5 litre gibi gerçekleşen tüketim değerleri de aracın cüssesi göz önüne alındığında oldukça düşük. Ne de olsa arkasında Renault teknolojisi bulunuyor tabii. Ama duran şehir trafiğinde ağırlığından kaynaklanan umulmadık değerlere de çıkabildiğini belirtmek gerek.

Nissan X-Trail Nissan X-Trail
Görkemli görünümüne karşın sadece önden çekişli olan X-Trail, arazi yetenekleri olmayan bir “süs jipi”: İşte bu düzeyde olan araçlara crossover deniyor zaten. Verilen yaklaşma, uzaklaşma açılarını boşverin, dediğim gibi arazi koşullarında iki çekerle hiç şansı yok X-Trail’in. Arazi yeteneklerine dair bir tek 210 mm’lik yerden yükseklik işinize yarayabilir ki o da çıkabileceğiniz kaldırımları ifade ediyor zaten! Fazlasını isteyenler dört tekerlekten çekişli versiyonları tercih edebilir.
Sürüş sırasında sıkıntısız olan X-Trail, güçlü yol tutuş özellikleriyle güven veriyor. Akıllı çarpışma önleme sistemi, özellikle elinde telefon, trafikte twit atmayı seven sürücülerin yardımına koşuyor. Yoksa normal sürücüler, önlerine bakar, trafiği takip eder! Yumuşak dozuyla süspansiyon konforu yüksek olan X-Trail, sürüşü kolaylaştırırken yolcularını da rahat ettiriyor. Akıllı Yol Kontrolü, virajları algılayarak her bir tekerleğe farklı güçte fren uygulayarak dengeyi korumayı kolaylaştırıyor ve stabiliteyi güçlendiriyor.

X-Trail, kendisine şöhreti getiren üstünlükleri, yeni elektronik teknolojilerle birleştirerek daha da yüceltmiş. Geçmişinin verdiği güvenle yeni teknolojileri birleştirip yeni müşterilere göz kırpıyor. Karşısında Skoda Kodiaq, VW Tiguan, Honda CR-V, Hyundai Tucson ve aileden Renault Koleos gibi rakipler olsa da çok cezbedici bir araç.

+ Yüksek tork, güçlü çekiş
+ Kabin ferahlığı, akıcı sürüş
+ Düşük yakıt tüketimi
+ Arka koltuk ısıtmaları
+ Soğutmalı bardaklıklar
+ Zengin donanım
– Önden çekiş, yolda kalmayı gerektiriyor.
– Görkemli görünüme karşın yetersiz arazi özellikleri

Yakıt tipi: Dizel
Motor hacmi (cc): 1598
Motor gücü (HP/d/d): 130@4000
Maksimum tork (Nm/d/d): 320@1750
Vites kutusu: X-Tronic otomatik
Maksimum hız (km/s): 180
0-100 km/s hızlanma (sn): 11.4
Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.8/4.7/5.1
Ağırlık (kg): 1640
U/G/Y (mm): 4690/1820/1710
Aks mesafesi (mm): 2705
Bagaj hacmi (lt): 445/135/1996