Opel Corsa 1.2 130HP AT8 Ultimate
Otomobiller de çok değişiyor markalar da. Kim derdi ki, General Motors’un Avrupa ayağı Opel, Alman kimliğinden sıyrılacak, Stellantis bünyesine katılıp Fransız yönetimine geçecek… Gerçi yine Alman kimliği vurgulanmasına karşın modellerinde Opel’e dair izler aranırsa ancak büyüteçle bulunabiliyor. Marka kimliğinin yerine Peugeot-Citroen kokan ama önünde arkasında Opel şimşeği (blitz diye geçer, ama artık o da foudre diye geçiyor olsa gerek!) yer alan otomobiller görüyoruz! Bilemiyorum, belki de ayakta kalabilmesi için bu operasyon gerekliydi, makul seviyelere indirilen üretim maliyetleri Opel modellerinin devamlılığını getirdi. Gerçi DS, Peugeot ve Citroen’in ardında hiyerarşik sıralamada dördüncü gibi görünüyor ama olsun…
1982’den bugüne (İngiltere’deki Vauxhall, Chevrolet ve Avustralyalı Holden dahil) dünya çapında 20 milyondan fazla satılan küçük Opel, Kadett’ten aldığı emaneti başarıyla temsil etmişti. Gövde kodlarını alfabeden ilerleten model, Stellantis modelinde altıncı jenerasyonda A’dan F’ye gelmişti. Aslında General Motors platformu üzerinde tasarlanmaya başlayan model, o dönemde markayı PSA’nın satın almasıyla PSA EMP1 platformuna nakledilmişti. 2019 yılından bu yana İspanya’da üretilmekte olan Corsa F, şimdi de makyaj sonrası “bıçkın” versiyonu 1.2 ile karşımızda.
Yalın ve akıcı hatlar, modern aerodinamik çizgiler ile günümüzün beklenen tasarım öğelerine sahip gövde, önünde ve arkasında Opel şimşeği olmasa her markaya yorulabilir. Söz ettiğim kişilik kaybı tam da bu. Ha belki IntelliLux LED Matrix farlar bir fark yaratacaktır. Düşünsenize, Corsa B’de GSi’ın kendine özgü tasarımını hayal ettiğinizde fark çok net anlaşılabiliyor. Tabii daha yüksek motor gücü, tahrik edici rengi ve jantlarıyla bu model de ateşli olarak nitelenebilir belki. Yıllarla değişen motor güç seviyeleri, trendler ve beklentiler… Bu versiyona özel çift renkli gövdede mavi ve siyah çekici bir görüntü yaratabilmiş. Arkadaki tavan spoyleri de bu yönde biraz destek veriyor ama köpekbalığı yüzgeci modeli anten pek de özgün sayılmaz. Arka kapı camları koyu renkli olan Corsa’nın 17 inçlik jantları da gösterişli görünümde pay sahibi.
İç mekana baktığımızda Stellantis raflarından tanıdık unsurlar ön planda. E-toggle vites kumandası, kendi ara yüz unsurları görünse de 10 inçlik ekran hep bilindik. Opel’e ait özgün unsurları sıralarsam, direksiyon simidi, Corsa C’den beri değişmemiş dijital ekranlardaki yazı karakterleri, dairesel havalandırma/klima kumandaları ve tabii direksiyonun üzerindeki kumandalar. Ferah denilebilecek bir kokpite sahip otomobilde alçak sürüş pozisyonu kimi sürücülerde sportif hisler uyandırabilir.
Isıtmalı ön koltuklarda yine sportif hissettirebilecek yüksel yanal destekler var. Zaten koltuk kumaşlarındaki desenler de dinamik karakterli seçilmiş. Kabinde oturma alanları, koltuk genişlikleri ve diz mesafeleri dört yolcu için gayet yeterli. Ortada oturacak beşinci kişi çocuk değilse biraz sıkışması sürpriz olmaz. Ama tavanın basıklığı arka koltuk yolcularını biraz sıkabilir. Bagaja baktığımızda yükleme eşiğinin yüksek olduğu görülüyor ama 309 litrelik hacim yeterli ve gerektiğinde arka koltuk sırtlıkları 60/40 oranlı olarak yatırılarak 1081 litreye genişletilebiliyor.
Otomobilde tabii ki Stellantis’in yürüyen aksamı kullanılıyor. Gerek bol ödüllü 1.2 litrelik üç silindirli motor gerek EAT8 çift kavramalı vites kutusu, hep diğer Stellantis markalarından aşina olduğumuz mekanik ve elektronik aksamlar. Yalnız süspansiyon sisteminde otomobilin karakteriyle örtüşmesi için platform ve mekanik kardeşi Peugeot 208’e göre biraz daha sert bir süspansiyon yer alıyor. Gerçi bu sertlik lastiklerin düşük yanaklarından da kaynaklanıyor olabilir. Gövde davranışları, süspansiyon elemanları ve lastik ebatları, MINI Cooper’ı anımsatan bir sürüş karakterini çağrıştırıyor. Otomatik şanzımanda vites değişikliklerini ısıtmalı direksiyon üzerindeki paddle shift elcikleri aracılığıyla gerçekleştirmek de mümkün. Aynı yürüyen aksamlara sahip diğer Stellantis markalarında olduğu gibi Corsa’da da sürüş karakteri Sport, Comfort ve Eco moodları arasından seçilebiliyor. Sport mood seçildiğinde 0-100 km/s hızlanmasını 8.7 saniyede gerçekleştirmek mümkün. 1158 km ağırlığındaki otomobil 208 km/s maksimum hıza kadar ulaşabiliyor.
Corsa’da sportifliği 1990’larda GSi versiyonunda tanımış sevmiştik. Dönemin gözde GTI modelleri Suzuki Swift GTI, Honda CRX, Peugeot 106 GTI, Polo GTi ve Citroen Saxo XSi gibilerine cevap olarak üretilen Corsa GSi, 109 HP ile ortalamalarda yer alıyordu. Şimdiyse ayağımızın altında 130 HP var. Gerçi 1.2 litrelik motorun ciğeri böylesi kapışmalara yeter mi bilinmez ama güzel süspansiyon tepkileri ve viraj tandansı alabiliyoruz. Ne de olsa Peugeot ve Citroen’in motorsporları deneyimi Opel’in oldukça üzerinde. Bu deneyimlerden yararlanıldığı görülüyor.
Opel Corsa’da şerit koruma özellikli şerit takip sisteminden hız sabitlemeye, ön çarpışma ikazından trafik işareti tanıma sistemine modern destek ünitelerinin hepsi yer alıyor. Donanım paketi içerisinde dijital klimaydı, cam tavandı, elektronik el freniydi, akıllı telefonları kokpite yansıtabileceğiniz Mirror Screen’di bir çok ekipman eksiksiz yer alıyor. Opel markasıyla özdeşleşmiş IntelliLux LED Matrix farlar opsiyon ama navigasyon sistemi ve 180o Panoramik Geri Görüş Kamerası, bu versiyonda standart. Artık her markada standart olduğu için havayastıkları, ABS, ESP, acil fren desteği gibi ekipmanlar öne çıkarılmıyor bile! Ülkemizde 75, 100 ve 130 HP’lik üç farklı seviyede 1.2 motorla satılan Corsa, şu konjonktürde 1.075.000 ve 1405.900 TL arasında fiyata sahip. B segmentinde bir otomobil arayanlar için görece en dinamiklerinden biri.