Opel Corsa 1.2 Turbo Ultimate

 Opel Corsa 1.2 Turbo Ultimate

PSA bünyesine girdikten sonra tasarlanıp geliştirilen Opellerin en yenisi Corsa. Her ne kadar Alman Opel diye vurgulansa da sanırım iyice Fransızlaşmış evcil bir hothatch ile karşı karşıyayız. PSA’nın Opel’i satın alması… Ben hala oradayım. GM’in Avrupa ayağını Fransızların teslim alması hala alışabildiğim bir şey değil. On yıl öncesinde neredeyse iflasın eşiğindeyken o berbat durumu aşıp başka bir devi sahiplenmesi dışında (!) son derece olağan bir finansal hamle. Sonraki adımda Opel’i kendi teknolojileriyle üretmeye başlaması keza öyle. Ama bana kalırsa burada bir Opel’in kaybolan ruhu var, bir de hala Alman diye pazarlanma çabası. Zira en basitinden ne kapı kapanma seslerinden ne kilit sesinden ne koltuğundan ne şanzımanından bu otomobilin Opel olduğunu düşünemezsiniz. Gösterge tablosundaki rakamlar ya da direksiyon üzerindeki semboller mi Alman Opel olduğunu düşündürecek? Hayır tabii ki. Bu, yoğun kullanılan PSA parçalarından oluşturulmuş bir Fransız Opel! Kötü mü? Hayır asla. Hatta genelde çok iyi bile. Ama artık kimse Opel’in marka ruhundan söz etmemeli. Ya da bilemiyorum, belki bizim gibi marka fanatiklerinin vadesi çoktan doldu!

Yepyeni, Opel’in yeni dönemi için etkileyici bir tasarım. Gerek dış hatlarda gerekse kabinde ince, heyecanlı çizgiler hakim. Önde tamponun adeta devasa hava girişi gibi görünen alt yarısı, kenarlarında sis farlarının yer aldığı siyah parçalar gayet sportif bir görüntü çıkartıyor. Bunların devamı arka tamponda dikey reflektörlerle sürüyor. Çift egzoz çıkışı bir tahrik unsuru gibi yer alıyor ama tabii ki sadece biri manifolda kadar uzanıyor! Tasarım genç kullanıcıları etkileyecek kadar dinamik görünüyor. Tabii bu Ultimate donanım seviyesine ait jantların eseri de olabilir. Ama yakıt depo kapağının tasarımı bile bir değişik:)

Evet, test otomobilimiz Corsa’nın en dolu versiyonu Ultimate. 17 inçlik jantlarından cam tavanına otomobilde yok yok. Opel’in alışılagelmiş malzeme kalitesi kabin aksamlarında kendisini gösteriyor. Sanki küçük bir Astra kabinindeyiz. Ama doğrusu gösterge tablosundaki rakamların yazı karakterleri dışında Opel’e ait bir iz göremiyorum. Uzaktan kumanda bile diğer PSA markalarıyla aynı, onda bari marka ruhu adına bir özgünleştirme yapılabilirmiş. Hele tüm PSA modellerinden tanığımız vites kolu yok mu? Çok şık bir tasarım, evet. Ama bu markaya ait değil. Anlıyoruz ki Opel için yeni bir tasarım çağı başlamış. Ve bundan sonra da yoğun olarak göreceğimiz seçimler ve çizgiler bunlar.

 

Şerit takip sistemi ve adaptif hız sabitleme sistemi gibi gelişmiş donanımlara sahip Corsa’da geri manevralarda sağdan soldan gelenleri de gösterebilen panaromik geri görüş kamerası da görev yapıyor. 7 inçlik dokunmatik ekranın çözünürlüğü de hassasiyeti de çok iyi.

 

Otomobilde en temel beklentilerden olan kabin mesafeleri ne kadar karşılanıyor, bunu yolcular netleştirecek. Ha bir de, otomobilin arka kapısı sanki biraz küçük mü tasarlanmış? Bunun cevabını iniş binişlerde biraz uzun boylu ya da topluca olanlar söylese daha iyi… Dışarıdan bakınca bile ön kapıyla kıyaslanınca sanki bir coupé devşirmesi gibi durmuyor muJ Siz siz olun, Corsa’da önde yer kapmaya bakın!..

Corsa’da neredeyse bir üst segmenti yakalayan bagaj kapasitesi sunuluyor. Bagajın derinliği/eşiğin yüksekliği moral bozabilir belki ama artırılabilir kapasitesi kullanışlılık sağlıyor.

Otomobilde kullanılan direkt benzin enjeksiyonlu 1.2 litrelik Puretech motorun diğer PSA markaları Peugeot ve Citroen’de müthiş yakıt ekonomisi ve hacmine göre etkili performans karakteriyle öne çıktığı yıllardır bilinen bir durum. Geçmişin azılı rakiplerinin şimdi kalp atışları aynı. Hatırlıyorum da 1990’ların Corsa GSi, Peugeot 205 GTi, Citroen Saxo VTS kapışmaları şimdi PSA çatısı altında. Bu heyecanla yetişmiş olanlara bu durum ilginç geliyor tabii. Yeni Corsa, kullanımı olağanüstü hafifleştirilmiş, pratikleştirilmiş bir otomobil. Tüy gibi direksiyonun etkisini, keskinliğini koruyor olması dinamik sürüşlerin keyfini yaşatıyor. Gücümüz belki çok da yüksek değil, ancak 1990’ların GTi modelleri kadar ama turboyla aşırı beslenen küçücük hacimler beklenmedik güç patlamaları yaşatıyor. Üstelik eskilerin çılgın yakıt sarfiyatları ve emisyon cömertliklerine karşın bütçe ve doğa dostu duruşlarıyla! PSA modellerinden tanıdık Engine Start/Stop düğmesinin üşengeç tepkisiyle çalışmaya başlayan motor, marşı aldıktan sonra ateşli bir karakter sergiliyor, kolay devirleniyor. Üç silindirli motorun yüksek torku kadar huzursuz sesi de keyif veriyor. Motorun çalışma karakteri vites konsolundan belirlenebiliyor. Seçenekler tabii ki Sport, Normal ve Eco. Her markada olduğu gibi bu modların seçimi aslında sağ ayağınızın altında.

Oturmuş bir Peugeot Citroen karakteri olan güçlü yol tutuş, bu konuda hiç aşağı basmayan Opel’de de sürüyor. Süspansiyonun -biraz da 17 inçlik jantlardan kaynaklanan- sertliği uzun kısa fark etmeksizin virajları Corsa için oyun parkına çeviriyor. Bozuk yüzeylerde süspansiyon elemanlarının sessiz olduğu söylenebilir. Vites kolu da tanıdık dedik, 8 ileri vitesli EAT8 şanzımanın motorla diğer markalarda denenmiş uyumu, Corsa’nın yumuşak sürüş karakterini de oluşturuyor. Vites değişimleri direksiyon üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

İspanya’da üretilen Opel Corsa’nın daha önceki beş nesilde olduğu gibi kullanışlı, ekonomik şehir otomobili kimliğini koruyacağı muhakkak. Ama artık bir farkla. Opel ruhuna işlemiş Fransız soslarıyla…

 

+ Güçlü tasarım

+ Pratik kullanım

+ Zengin donanım

+ Yol tutuş

– Opel kimliğini kaybetmiş

– Teknolojisi tamamen Fransız

– Küçük arka kapı

 

Yakıt tipi: Benzinli

Motor hacmi (cc): 1199

Motor gücü (HP/d/d): 130@5500

Maksimum tork (Nm/d/d): 230@1750

Vites kutusu: 8 ileri otomatik

Maksimum hız (km/s): 208

0-100 km/s hızlanma (sn): 8.7

Tüketim (şehiriçi/şehir dışı/karma) (lt/100 km): 5.4/4.0/4.5

Ağırlık (kg): 1233

U/G/Y (mm): 4060/1960/1433

Aks mesafesi (mm): 2538

Bagaj hacmi (lt): 309/1081