OSD: “2012 daha iyi bir yıl olacak”
OSD 38. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, otomotiv sektöründe 2012 yılının ilk iki ay verilerine göre talebin ve ihracatın azalmakta olduğunu ve 2012 yılının başarılı geçen 2011 yılına göre daha sakin geçeceğini belirtti.
OSD’nin 38.Olağan Genel Kurulu’nda konuşan OSD Başkanı Kudret Önen, otomotiv sektörünün 2011 başlangıcındaki büyümenin, yılın ikinci yarısında durgunluğa dönmesine rağmen, devam ettiğini söyledi. Bunun sonucu üretimin 2011’de yüzde 9 oranında arttığını ifade etti. Öte yandan 2011 yılında uygulanan ekonomiyi soğutma politikaları paralelinde pazarda daralmanın başladığını vurguladı.
OSD Başkanı Kudret Önen otomotiv sektörü ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türk otomotiv sektörü, küresel krizin ardından toparlanmaların başladığı 2010 yılından sonra 2011 yılında üretimde rekor olan 1 milyon 190 bin adede ulaştı ve dünyada 17. sırada yer aldı. 2012’de ise; pazarın geçtiğimiz yıla göre daha sakin geçmesi ve talep artışının durgunlaşması bekleniyor. AB pazarında otomotiv ürünlerine olan talebin gerilemesi, ihracatımızı bu yıl sınırlasa da, 2012’de Türk otomotiv sanayii ihracatının 800 bin adet araca ve toplam 20 milyar ABD Doları civarında bir ciroya ulaşması beklenmektedir. Bu durumda üretimin 1.2 milyon dolayında kalmasını öngörüyoruz. 2012’nin ilk iki aylık sonuçları da bu beklentilerimizi doğrulamaktadır.”
Küresel otomotiv taşıt aracı üretimini ve gelişmeleri de özetleyen Önen, 2011 yılında küresel üretimin yüzde 3 artış ile 80.1 milyon adet olarak gerçekleştiğini belirttikten sonra, aynı dönemde BRIC ülkelerindeki araç üretiminin yüzde 24 arttığını ve BRIC ülkelerinin küresel üretimdeki paylarının ise yüzde 34’e yükseldiğini bildirdi. Önen, Otomotiv üretiminde Çin yüzde 32’lik artış ile 5 milyon adet üzeri üretim yapan en büyük 4 ülke arasında 18 Milyon üretimle ilk sırada yer alırken, Hindistan’da yüzde 8; Rusya’da yüzde 36 üretim artışı gözlendiğini de belirtti. Önen sözlerine şöyle devam etti:
“Türk otomotiv sanayiinde 2011 yılı, üretim açısından 2008 yılı üretim rekorunu da aşan bir yıl oldu. 2008 sonunda başlayan küresel krizin etkilerinin 2011’de tamamen kalktığını ve talebin yüzde 15 arttığını görüyoruz. AB pazarındaki olumsuzlukların devam etmesi, ihracatın hedeflerinin altında kalmasına neden oldu. İhracatın üretimdeki payı 2008 yılında yüzde 79 iken; bu pay geçtiğimiz yıl yüzde 68’e düştü.”
OSD verilerine göre 2010 yılında taşıt araçları dış ticaretinde ihracat yüzde 14 artarken, ithalat yüzde 26 artış gösterdi. İthalattaki artışa rağmen, TİM’in “2010 Sektörlere Göre İhracat” sıralamasında ihracat lideri olan otomotiv sanayii, 2007/2011 yıllarında toplam 12.4 milyar ABD Doları dış ticaret fazlası sağladı ve sanayimiz 2012 yılında tekrar dış ticaret fazlası vermeye başladı.
2012 Yılı Gelecek Hedefler için Hazırlık Yılı Olacak
Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen, küresel gelişmelerin AB’de durgunluğa neden olduğunu ve bunun doğal olarak ülkemize de yansıdığını belirtti; Önen şöyle devam etti
“Otomotiv sanayimizin gelecek hedefleri doğrultusundaki hazırlıklarımız kapsamında,
• ArGe ve tasarım yetkinliklerini geliştirme;
• Teknoloji ve yeni model yatırımlarını sürdürme;
• Tedarik zincirinin küresel rekabet gücünün bir bütün olarak güçlendirme ve
• Geleceğimizin teminatı olan rekabetçi insan gücümüzü geliştirmeye devam etme kararındayız.
2012’de pazarda büyük bir hareketlilik beklemiyoruz, ancak sektörümüz yeni hedeflere hazırlanmaya aynı hızla devam edecektir.”
Konuşmasında otomotiv sektörünün gelişimini daha istikrarlı sürdürebilmesi için 2010’da hazırlıkları tamamlanan Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın öncelikle uygulamaya geçirilmesini beklediklerini aktaran Önen, sektör strateji belgesinin çok hızlı bir şekilde devreye girmesi için alt komitelerin çalışmalarını hızlandırmaları gerektiğini belirtti.
2012’de artık ArGe altyapı tesisleri ile ilgili beklentilerin karşılanmasının gereğini vurgulayan Önen, “ArGe merkezlerinin otomotiv sanayine olumlu katkısı çok önemli, sektörün rekabetçiliğini korunması ve yeni projelere güçlü bir şekilde devam etmesi için ArGe desteği hayati önem taşımaktadır ve artarak devam etmesi gerekmektedir” dedi.
Yatırım mevzuatındaki eksikliklere de değinen Önen; “yatırımlar da devlet yardımları mevzuatı tevsi yatırımları için ne yazık ki uygulamada değil; 2011’de tahmini 2 milyar $’lık tevsi yatırımları teşviklerinden faydalanamadı” dedi.
Hedef Dünyada İlk 10
Konuşmasının sonunda Kudret Önen, OSD’nin orta vadede stratejik hedefinde değişiklik olmadığını hatırlatarak “Hedefimiz, toplam üretimde Dünya’da ilk 10, AB’de ilk 3 ve ArGe’de AB’nde ilk 5 de yer almak üzere, yılda 2 milyon adet üretim, 1.5 milyon adet ihracat, 50 milyar USD ihracat geliri ve 600 bin istihdam sağlamaktır” dedi.